2 tygodnie temu mialem przykre zderzenie z dziura drogowa.
Droga Mietkow - Milin - woj dolnoslaskie. Sprawa wygladala tak, ze zarzadca umiescil informacje dot. "uszkodzonej nawierzchni"
Jednak co robic, gdy uszkodzona nawierzchnia, to ogromne kratery na 1 pasie, a na drugim wyrwa uniemozliwajaca przejazd z wieksza predkoscia, jak 5 km/h - gdy znaki na trasie stanowia o predkosci 30km/h.
Jechalem sobie wlasnie owe, bo dopiero co ruszylem z Mietkowa ( sklepik z zimnymi napojami ) i 300 m dalej omijalem wyrwe drogowa - gdy wpadlem z deszczu pod rynne - czyli kratery schowane przez cien - rzucany przez drzewo.
Wkurw nastapil 5 sekund pozniej, gdy czulem ze auto sciaga ... Efekt taki, ze przy samej feldze opona pekla na dlugosci 7 cm :shock:
I teraz sytuacja wyglada tak : dokumentacja zdjeciowa. Telefon na policje - bylo 34'C - pan stwierdzil, ze tam jest znak informujacy o takim, a nie innym stanie nawierzchni, ale zgloszenie przyjmie, podalem dane swoje, dane auta itd.
Zmienilem opone, po tym wykonalem objazd kamerujac to, jak wyglada droga - czyli zawrotka + ponowny przejazd, tym razem mega asekuracyjnie + jadac 10-15 i hamujac na dziurze.
Zglosilem sie do ubezpieczyciela drogi - nie chce ze mna rozmawiac, bo tam jest znak i tyle. I wg niego, to ogolnie jechalem za szybko pewnie - stad opona poszla spac.
Co dalej ? Z tego co dzis wyczytalem z AC rowniez nie mam co sie ubiegac o zwrot za opone, bo dziury drogowe nie sa uznawane za przeszkody drogowe.
Ktos ma jakis pomysl? Z felga nie bylem jeszcze sie dowiadywac czy prosta :?
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
misiek^wro, to gdzie Ty masz AC, że nie obejmuje ono uszkodzeń tego typu?
możesz powiedzieć, że jadąc po drodze najechałes na jakiś przedmiot znajdujący sie na niej w wyniku czego doszło do uszkodzenia opony oraz felgi.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
zapytaj u administratora drogi co z tym fantem , ale podejrzewam że nici z tego bo droga była oznakowana
No byl znak - Uszkodzona nawierchnia + uwaga + ograniczenie do 30. Jednak gdy trzeba sie minac z wywrotka wozaca zwir - a droga wyglada jak craterius dziurulum to jest to ciezkie - pytanie czemu zarzadca czegos takiego nie usunie ...
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
misiek^wro, Powiedzą ci, że mogłeś się zatrzymać i ominąć dziury jak ciężarówka przejechała.
Niestety, ja jak wjechałem w konar zimą który spadł na drogę i leżał za zakrętem, wezwałem policję i.......... mało mandatu nie dostałem za niedostosowanie do prędkości do warunków panujących na drodze.
Na szczęście tylko uszkodziłem jedno nadkole za 60zł (cena w ASO).
misiek^wro, jeżeli ubezpieczyciel nie chce wypłacić odszkodowania za oponę i felgę to zgłoś że wpadłeś w dziurę i uszkodziłeś zawieszenie, rzeczoznawca przyjedzie, obejrzy, dogadacie się i będziesz Pan zadowolony
nie jest to takie proste jak pisze "Andrev3" - przerabiałem temat w zimę. Zeszło się 3 miesiące, 1000 telefonów do ubezpieczalni, ze 100 wizyt itd i nawet notatka policyjna nie jest dowodem
Powodzenia w walce ale jak dla mnie jak był znak że są dziury i 30 km/h to masz pozamiatane....
U mnie nie było tych znaków a bujałem się z tym nie wiadomo ile - szkoda gadać.
Sporo jest dziur nieoznakowanych więc rozumiesz co dalej :wink:
Ja jak przywaliłem to alus ocierał się na zakrętach o zawieszenie tak się wykrzywił ale nie miałem czasu na zdjęcia i takie tam poszło z mojej skarbonki
:idea: moze odpusc
zmarnowany czas+poszarpane nerwy+wydana kasa na telefony,benzynke...a jesli juz cos Ci dadza to moze pokryje Ci te koszty ktore wymienilem,a opona nadal dziurawa... zarzadcy drog nie sa wylewni w tych sprawach.. :evil:
mimo to zycze powodzenia
czyli mamy wydawać kasę na ubezpieczenie, podatek drogowy i później odpuszczać?
ja w tym roku już 3 raz zgłaszam uszkodzenia opon/felg/zawieszenia po wpadnięciu w dziurę Mercem mojego ojca
powiedziałem, że nie popuszczę ani złotówki- efekt- przyznane 2 felgi, 2 opony, oba amortyzatory, jakieś plastiki pod spodem
co prawda w kazdym przypadku 3 miechy czekania, maile, pisma etc
ale jakis efekt jest :diabelski_usmiech
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
misiek^wro, ja też nie mam zamiaru. A po wjechaniu w dziuro otwór w jezdni dwie felgi uszkodzone, opona do wymiany, belka pod silnikiem, i maglownica cieknie :evil: :evil: :evil:
Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm
Komentarz