podpinał i nie ma żadnego bledu. Jak myślisz to pompa wtrysku??
kask motocyklowy
Zwiń
X
-
A do jakiego motocykla ma to być kask? i jaki przedział cenowy? Z wyższej półki to shoei, AGV, Arai to są pożądne kaski, z których napewno będziesz zadowolony. Całkiem dobre są również Lazar, sam używam i nie narzekam :wink: Bardzo dobra wentylacja i nie paruje nawet na postojuElegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
Komentarz
-
-
dokładnie, dużo zależy od tego jaki masz moto i jaki styl jazdy preferujesz....bo (moim zdaniem) jak chcesz zapierd**** to kask integralny będzie ok, przy szczękowcu przód kasku nie jest wystarczająco szczelny i lubi troche wiać na twarz przy wyższych prędkościach; jak śmigasz na jakimś cruiserze lub chooperze to fajnie się sprawdzają kaski z szybą z przodu
no jeśli chodzi o producentów to tak jak napisano wyżej +AIROH
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebuWitam mam pytanko do ludzi którzy znają się na kaskach motocyklowy
- na co zwrócić uwagę
- jaki byście polecili
- i dlaczego
Na co zwrócić uwagę:
- kask zamknięty/integral (wiadomo), szczękowy (podnoszona "przyłbica"), jet (bez szczeki), czy orzeszek (niczego nie chroni, ale spełnia postanowienia przepisów o jeździe w kasku)?
- na ile lat planujesz zakup, bo wtedy ma znaczenie czy termoplastik (na max 5 lat) czy kevlar (na lata)?
- czy wkładka jest wyjmowana czy nie (pranie)?
- czy z blendą p-słoneczną czy nie?
- jaka wentylacja?
- jakie zapięcie?
Osobiście mam jeta firmy Airoh, model Airoh Jet55S. Dlaczego? Pasował mi filozofią swojej budowy, wypadł dobrze w testach jetów, ma długą szybę i kolorem pasuje do motorka.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Kup kask renomowanej firmy a nie chińskie badziewie z Alledrogo bez atestów i homologacji. Kasku poniżej 500PLN raczej nie polecam z uwagi na jakość skorupy, wizjera, aerodynamikę i wykończenie, które przekładają się na komfort użytkowania. Szczękowce są na ogół cięższe i bardziej głośne, grafika na kaskach zwiększa cenę. Kup kask taki na ile cenisz swoją głowę.
Aha nie kupuj kasku bez przymiarki. Nawet najlepszy kask jak będzie za ciasny to będziesz się w nim męczył, jak będzie za luźny nie spełni swojego zadania w sytuacji "podbramkowej".
Komentarz
-
-
LAZER BORA RONIN - firma raczej do czołówki nie należy, ale przynajmniej jest tanio
Proszę:
Skorupa:
- tworzywo sztuczne - ABS - najtańsze co może być, na początek spoko
Bezpieczeństwo:
- wizjer AllClear* – zapobiegający parowaniu (*wybrane modele) - wybrane czyli jakie? Ten też? Dlaczego nie wszystkie modele? Słabo ... Na szczęście są środki do eliminowania pary.
- elementy odblaskowe na osłonie karku - bajer, przecież nie jeździsz bez świateł tylnych i zawsze jesteś widoczny.
- system bezpieczeństwa EPS - czyli co?
Wnętrze/Komfort/Wykończenie:
- wizjer przyciemniany 80% i multicolor dostępne jako akcesoria - a to akurat IMO wielka kupa. Jak chcesz mieć ochronę p-słoneczną, to wkładasz okulary (jeśli wejdą pod kask - warto sprawdzić) lub opuszczasz blendę, bo gdy masz przyciemniony wizjer, to w nocy nic nie widzisz.
Reszta może być, ale bez obejrzenia i przymierzenia nawet nie planuj kupować. Najlepiej podjedź do sklepu/salonu z wieloma kaskami, wybierz i ... kup to samo tam gdzie najtaniej, może być nawet Allegro.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Na 125cc nie ma co inwestować w bajerancki kask, no chyba, że zamierzasz się z nim przesiąść na kolejną większą maszynę.
Co do Lazera to mam model Bullet już długi czas i jest w mierę ok. ale trochę paruje na postoju i gdy moja siostra wyłożyła się w nim na skuterze (50cc) nadłamała się szczęka od strony szyby. Ten kas również kosztował mnie w ten czas ~300zł.
Jeśli chodzi o AGV to wcale nie są aż tak dobre w porównaniu do konkurencji. Tu troche płaci się za markę. Sam chciałem kupić sobie AGV ale chyba jednak wybiorę inna firmę choć jeszcze jej całkowicie nie skreśliłem.
Chińszczyznę to bym sobie darował.
Zastanów się nad HJC nie koniecznie kewlarowym. Dwóch kumpli na nich śmiga i są zadowoleni, a widzę, że ostatnio dużo ludzi w nich pomyka. To amerykańska firma i kaski robią całkiem niezłe. Sam się nad takim zastanawiam. Kumpel ściągnął swoj z USA za 700zł. W Pl zapłaciłby za niego ~1200zł. Kask napawdę piersza klasa i ma dużo bajerów.
No i kask trzeba przy mierzyć przed zakupem. Pójdź do motoshopu i poprzymierzaj, a wtedy zamów sobie z Allegro :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekoctaviaZastanów się nad HJC
Co do mierzenia kasku sebu w 100licy nie masz problemu, pełno salonów do przymiarek.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Morgoth- wizjer AllClear* – zapobiegający parowaniu (*wybrane modele) - wybrane czyli jakie? Ten też? Dlaczego nie wszystkie modele? Słabo ... Na szczęście są środki do eliminowania pary
Zamieszczone przez MisiekoctaviaKumpel ściągnął swoj z USA za 700zł. W Pl zapłaciłby za niego ~1200zł
Zamieszczone przez MorgothCo do mierzenia kasku sebu w 100licy nie masz problemu, pełno salonów do przymiarek.
już mnie uszy bolą od tego zakładania i zdejmowania kasków :diabelski_usmiech ale swoje trzeba wycierpieć :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebujuż mnie uszy bolą od tego zakładania i zdejmowania kasków :diabelski_usmiech ale swoje trzeba wycierpieć :lol:
Patent osobiscie sprawdzilem. Powodzenia w szukaniu bo teoretycznie rozmiarowka, rozmiarowce nie rowna, zupelnie jak z butami...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothOsobiście mam jeta firmy Airoh, model Airoh Jet55S. Dlaczego? Pasował mi filozofią swojej budowy, wypadł dobrze w testach jetów, ma długą szybę i kolorem pasuje do motorka.
Cóż, ja uważam że makówkę ma się jedną i nie ma na tym co oszczędzać, więc kupiłem chyba to co najlepsze dla okularnika, czyli Shoei Multitec.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaA na czym latasz Morgoth?
A Ty?
BTW motorek jest na sprzedaż, bo mi się przestało chcieć przepychać w korkach :?Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Jak zaowazyl juz tutaj ktos "Glowe masz tylko jedna" i na kasku NIGDY sie nie oszczedza,bo przy 50km/h jak walniesz w cos to badziewie lub tani kask nic cie nie uchroni.Jezeli chcesz latac tez puzniej na wiekszych maszynach to lepiej zainwestowac raz a dobrze(no moze nie odrazu w Shoei-a)ale w kask ze srodkowej pulki.KOMAND
Komentarz
-
-
Jeżeli często będziesz znajdował się za linią wroga bądź sporo swojego życia spędzasz pod ostrzałem nieprzyjaciela polecam ten kask: http://allegro.pl/item1174545999_hel...nal_w_100.html
Taki mały OT, ale w końcu to taki dział.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BartolomeoJeżeli często będziesz znajdował się za linią wroga bądź sporo swojego życia spędzasz pod ostrzałem nieprzyjaciela polecam ten kask: http://allegro.pl/item117...inal_w_100.html
Taki mały OT, ale w końcu to taki dział.
Tyle to ja wiem,bo inaczej założył bym orzeszka i też mogę śmigać.Dla przepisów kask mam,mam więc
Komentarz
-
-
Głośny? Zależy co to są wyższe prędkości
Kumpla z pracy namówiłem na Airoha, ale troszkę pożałował na wyższy model i ma zwykłego integrala. Zadowolony. Był ... do czasu gdy przejechał się z jakimś topowym Shoeiem na dyńceMorgoth
G.B.Show
Komentarz
-
Komentarz