kask motocyklowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawe.sadoch
    Drive
    • 2010
    • 58

kask motocyklowy

podpinał i nie ma żadnego bledu. Jak myślisz to pompa wtrysku??
  • sebu
    L&K
    • 2008
    • 1304
    • Octavia II (1Z3)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

kask motocyklowy

Witam mam pytanko do ludzi którzy znają się na kaskach motocyklowy
    - na co zwrócić uwagę
    - jaki byście polecili
    - i dlaczego
    Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
    jak pomogłem to daj punkcik
    sprzęgło od G 60

Komentarz

• oziemi
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 399

A do jakiego motocykla ma to być kask? i jaki przedział cenowy? Z wyższej półki to shoei, AGV, Arai to są pożądne kaski, z których napewno będziesz zadowolony. Całkiem dobre są również Lazar, sam używam i nie narzekam :wink: Bardzo dobra wentylacja i nie paruje nawet na postoju
      Elegance
      ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
      -------------------------------------------

Komentarz

• zajas
        Rider
        • 2009
        • 631

dokładnie, dużo zależy od tego jaki masz moto i jaki styl jazdy preferujesz....bo (moim zdaniem) jak chcesz zapierd**** to kask integralny będzie ok, przy szczękowcu przód kasku nie jest wystarczająco szczelny i lubi troche wiać na twarz przy wyższych prędkościach; jak śmigasz na jakimś cruiserze lub chooperze to fajnie się sprawdzają kaski z szybą z przodu
        no jeśli chodzi o producentów to tak jak napisano wyżej +AIROH

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

sebu, podstawowe pytanie: czym bedziesz jezdził?

Komentarz

• sebu
            L&K
            • 2008
            • 1304
            • Octavia II (1Z3)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Powiem tak narazie jest to mała pojemność 125cm,ale docelowej jeszcze nieznam.
            zastanawiałem sie nad tymi:

sprzęgło od G 60

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

Zamieszczone przez sebu
              Witam mam pytanko do ludzi którzy znają się na kaskach motocyklowy
              - na co zwrócić uwagę
              - jaki byście polecili
              - i dlaczego
              Nie patrz tylko na pojemność, pamiętaj - głowę masz tylko jedną, więc lepiej wydać więcej na coś dobrego. Oczywiście na początek szkoda kasy na topowego Arai czy Schuberta.

Na co zwrócić uwagę:
              - kask zamknięty/integral (wiadomo), szczękowy (podnoszona "przyłbica"), jet (bez szczeki), czy orzeszek (niczego nie chroni, ale spełnia postanowienia przepisów o jeździe w kasku)?
              - na ile lat planujesz zakup, bo wtedy ma znaczenie czy termoplastik (na max 5 lat) czy kevlar (na lata)?
              - czy wkładka jest wyjmowana czy nie (pranie)?
              - czy z blendą p-słoneczną czy nie?
              - jaka wentylacja?
              - jakie zapięcie?

Osobiście mam jeta firmy Airoh, model Airoh Jet55S. Dlaczego? Pasował mi filozofią swojej budowy, wypadł dobrze w testach jetów, ma długą szybę i kolorem pasuje do motorka.
              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
              G.B.Show

Komentarz

• tomba7
                Drive
                • 2009
                • 96
                • Mercedes-Benz

Kup kask renomowanej firmy a nie chińskie badziewie z Alledrogo bez atestów i homologacji. Kasku poniżej 500PLN raczej nie polecam z uwagi na jakość skorupy, wizjera, aerodynamikę i wykończenie, które przekładają się na komfort użytkowania. Szczękowce są na ogół cięższe i bardziej głośne, grafika na kaskach zwiększa cenę. Kup kask taki na ile cenisz swoją głowę.

Aha nie kupuj kasku bez przymiarki. Nawet najlepszy kask jak będzie za ciasny to będziesz się w nim męczył, jak będzie za luźny nie spełni swojego zadania w sytuacji "podbramkowej".
                W wolnym czasie dwa koła

Komentarz

• sebu
                  L&K
                  • 2008
                  • 1304
                  • Octavia II (1Z3)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

A co sądzicie o tym
                  sprzęgło od G 60

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

LAZER BORA RONIN - firma raczej do czołówki nie należy, ale przynajmniej jest tanio

Proszę:

Skorupa:
                    - tworzywo sztuczne - ABS - najtańsze co może być, na początek spoko
                    Bezpieczeństwo:
                    - wizjer AllClear* – zapobiegający parowaniu (*wybrane modele) - wybrane czyli jakie? Ten też? Dlaczego nie wszystkie modele? Słabo ... Na szczęście są środki do eliminowania pary.
                    - elementy odblaskowe na osłonie karku - bajer, przecież nie jeździsz bez świateł tylnych i zawsze jesteś widoczny.
                    - system bezpieczeństwa EPS - czyli co?
                    Wnętrze/Komfort/Wykończenie:
                    - wizjer przyciemniany 80% i multicolor dostępne jako akcesoria - a to akurat IMO wielka kupa. Jak chcesz mieć ochronę p-słoneczną, to wkładasz okulary (jeśli wejdą pod kask - warto sprawdzić) lub opuszczasz blendę, bo gdy masz przyciemniony wizjer, to w nocy nic nie widzisz.

Reszta może być, ale bez obejrzenia i przymierzenia nawet nie planuj kupować. Najlepiej podjedź do sklepu/salonu z wieloma kaskami, wybierz i ... kup to samo tam gdzie najtaniej, może być nawet Allegro.
                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                    G.B.Show

Komentarz

• Misiekoctavia
                      Elegance
                      • 2005
                      • 891

Na 125cc nie ma co inwestować w bajerancki kask, no chyba, że zamierzasz się z nim przesiąść na kolejną większą maszynę.
                      Co do Lazera to mam model Bullet już długi czas i jest w mierę ok. ale trochę paruje na postoju i gdy moja siostra wyłożyła się w nim na skuterze (50cc) nadłamała się szczęka od strony szyby. Ten kas również kosztował mnie w ten czas ~300zł.
                      Jeśli chodzi o AGV to wcale nie są aż tak dobre w porównaniu do konkurencji. Tu troche płaci się za markę. Sam chciałem kupić sobie AGV ale chyba jednak wybiorę inna firmę choć jeszcze jej całkowicie nie skreśliłem.
                      Chińszczyznę to bym sobie darował.
                      Zastanów się nad HJC nie koniecznie kewlarowym. Dwóch kumpli na nich śmiga i są zadowoleni, a widzę, że ostatnio dużo ludzi w nich pomyka. To amerykańska firma i kaski robią całkiem niezłe. Sam się nad takim zastanawiam. Kumpel ściągnął swoj z USA za 700zł. W Pl zapłaciłby za niego ~1200zł. Kask napawdę piersza klasa i ma dużo bajerów.
                      No i kask trzeba przy mierzyć przed zakupem. Pójdź do motoshopu i poprzymierzaj, a wtedy zamów sobie z Allegro :P

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                        Zastanów się nad HJC
                        Niezłe i niedrogie kaski, popularne w USA. Jak już wchodzimy w szczegóły to ważny jest ... hałas. Im lepsza klasa (cenowa też), tym lepsze materiały i niższy hałas. Na 125 ccm tego nie odczujesz, ale nie wiadomo czy kask nie przeżyje "sprzeta".

Co do mierzenia kasku sebu w 100licy nie masz problemu, pełno salonów do przymiarek.
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• sebu
                          L&K
                          • 2008
                          • 1304
                          • Octavia II (1Z3)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                          - wizjer AllClear* – zapobiegający parowaniu (*wybrane modele) - wybrane czyli jakie? Ten też? Dlaczego nie wszystkie modele? Słabo ... Na szczęście są środki do eliminowania pary
                          Akurat ten model nie posiada w standardzie
                          Zamieszczone przez Misiekoctavia
                          Kumpel ściągnął swoj z USA za 700zł. W Pl zapłaciłby za niego ~1200zł
                          na początek wolał bym coś tańszego
                          Co do mierzenia kasku sebu w 100licy nie masz problemu, pełno salonów do przymiarek.
                          tak jeżdżę trochę
                          już mnie uszy bolą od tego zakładania i zdejmowania kasków :diabelski_usmiech ale swoje trzeba wycierpieć :lol:
                          sprzęgło od G 60

Komentarz

• Kerad
                            Classic
                            • 2008
                            • 12

Zamieszczone przez sebu
                            już mnie uszy bolą od tego zakładania i zdejmowania kasków :diabelski_usmiech ale swoje trzeba wycierpieć :lol:
                            Mialem to samo, az wpadlem na pomysl i zakupilem kominiarke pod kask za 9pln, wlasnie do przymiarek. Wtedy uszy Ci przylagaja i mozesz smialo sciagac i zakladac kaski bez obaw ze naderwiesz ucho
                            Patent osobiscie sprawdzilem. Powodzenia w szukaniu bo teoretycznie rozmiarowka, rozmiarowce nie rowna, zupelnie jak z butami...

Komentarz

• Dzida
                              RS
                              • 2006
                              • 2253

Osobiście mam jeta firmy Airoh, model Airoh Jet55S. Dlaczego? Pasował mi filozofią swojej budowy, wypadł dobrze w testach jetów, ma długą szybę i kolorem pasuje do motorka.
                              A na czym latasz Morgoth? Może trzeba jakąś ustawkę ala OCP zrobić. :hmm

Cóż, ja uważam że makówkę ma się jedną i nie ma na tym co oszczędzać, więc kupiłem chyba to co najlepsze dla okularnika, czyli Shoei Multitec.

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Zamieszczone przez Dzida
                                A na czym latasz Morgoth?
                                Dzida na niczym, bo i nie ma czym latać. Mam maxiskuter Yamahy, X-City 250, który całkowicie spełnia moje oczekiwania co do jednośladu. Biegów się nie zmienia, prędkości przelotowe do 140 km/h - może za dużo ważę, bo młodziki wagi piórkowej podobno wyciskają ponad 150 - odejście od świateł ok 9 s, pali mało, ma bagażnik pod fotelem, czegóż chcieć więcej. Stąd też mam jedynie słusznego jeta.

A Ty?

BTW motorek jest na sprzedaż, bo mi się przestało chcieć przepychać w korkach :?
                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• KOMAND1306
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 154
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Jak zaowazyl juz tutaj ktos "Glowe masz tylko jedna" i na kasku NIGDY sie nie oszczedza,bo przy 50km/h jak walniesz w cos to badziewie lub tani kask nic cie nie uchroni.Jezeli chcesz latac tez puzniej na wiekszych maszynach to lepiej zainwestowac raz a dobrze(no moze nie odrazu w Shoei-a)ale w kask ze srodkowej pulki.
                                  KOMAND

Komentarz

• sebu
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1304
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez KOMAND1306
                                    Glowe masz tylko jedna" i na kasku NIGDY sie nie oszczedza
                                    Tyle to ja wiem,bo inaczej założył bym orzeszka i też mogę śmigać.Dla przepisów kask mam,mam więc
                                    sprzęgło od G 60

Komentarz

• Misiekoctavia
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 891

Zamieszczone przez KOMAND1306
                                      "Glowe masz tylko jedna"
                                      Jednak niewszyscy to wiedzą. A bo to mało na ulicy można spotkać buraków na mocnych ścigaczach w dresach i kaskach Tornado :roll:

Komentarz

• Bartolomeo
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 267

Jeżeli często będziesz znajdował się za linią wroga bądź sporo swojego życia spędzasz pod ostrzałem nieprzyjaciela polecam ten kask: http://allegro.pl/item1174545999_hel...nal_w_100.html

Taki mały OT, ale w końcu to taki dział.

Usługi tokarskie, frezarskie
                                        Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• sebu
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1304
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Bartolomeo
                                          Jeżeli często będziesz znajdował się za linią wroga bądź sporo swojego życia spędzasz pod ostrzałem nieprzyjaciela polecam ten kask: http://allegro.pl/item117...inal_w_100.html

Taki mały OT, ale w końcu to taki dział.
                                          Już napisałem :P

Tyle to ja wiem,bo inaczej założył bym orzeszka i też mogę śmigać.Dla przepisów kask mam,mam więc
                                          sprzęgło od G 60

Komentarz

• Dzida
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 2253

Mam maxiskuter Yamahy, X-City 250,
                                            Widziałem wczoraj coś takiego nad Zegrzem, fajna sprawa zarówno do miasta, a w trasie też nic nie brakuje.
                                            A Ty?
                                            Honda Shadow VT 1100

Komentarz

• miguello
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1849

Ja mam AGV S-4 ma już karbonowo-kevlarowa skorupę, podobno przy wyższych prędkościach jest głośny, ale ja jakoś tego nie zauważam :wink:

model stealth tez jest godny polecenia :wink:

Komentarz

• Morgoth
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1116

Głośny? Zależy co to są wyższe prędkości

Kumpla z pracy namówiłem na Airoha, ale troszkę pożałował na wyższy model i ma zwykłego integrala. Zadowolony. Był ... do czasu gdy przejechał się z jakimś topowym Shoeiem na dyńce
                                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

Pracuję...