Z punktu widzenie osób zarządzających bezpieczeństwem, decyzja o pozostawieniu była słuszna. Podczas przenoszenia mogła polać się krew. Dziwi mnie jedno, że w państwie prawa można podczas "manifestacji" zaatakować policjanta na służbie. W normalnym kraju, atak na funkcjonariusza publicznego powinien być bezwzględnie karany. Do powstania tej całej sytuacji znacząco przyczyniły się media. Gdyby nie nagłośnienie sprawy, zabrano by ten krzyż dużo sprawniej.
będzie flajm jak nic.
imho
grupa wariatów przejęła kontrolę nad terenem przyległym do pałacu i uzurpuje sobie prawo do decydowania co tam ma być a co nie.
rząd niepotrzebnie się z nimi cacka, chcieli sprawę załatwić godnie, kulturalnie - nie dało się, obrazy z 3 były jednymi z najbardziej żałosnych jaki widziałem. w tej chwili urosło to do takiej wielkości że nie ma innej siły jak usunąć to towarzystwo wzajemnej adoracji siłą i to w nocy, żeby uniknąć jakiś dramatycznych sytuacji, teren czasowo odgrodzić, później karać mandatami za zaśmiecanie.
Sprawa oczywiście jest podsycana przez pewną partię która stara się "zawłaszczyć" tragedię jakoby tylko ich dotknęła. Kwiaty i wieńce składa się na grobach a nie pod domami czy miejscem pracy zmarłego.
Chcieli go sobie pochować na wawelu, to w pociągi do Krakowa i tam się modlić.
Dla mnie ewidentna wina polityków szczególnie naszego miłościwie panującego prezydenta i mediów.
Przecież można było bez żadnego rozgłosu po objęciu prezydentury przenieś krzyż jak mu przeszkadzał i powiadomić społeczeństwo że w jakimś czasie powstanie w tym miejscu tablica.
A oni rozdmuchali problem a teraz są zdziwieni.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Byłem pod krzyżem parę razy i podchodzę zobaczyć co tam się dzieje i co? Babka mi prawie zaje^%&%$##, bo się nie modliłem :shock:
Niby w polskim prawie jest równouprawnienie ale jakby tam byli kibice Legii to zaraz by wpadły armatki i kibice by leżeli twarzą do chodnika, a tu co?? Dziadki co w autobusie nie mogą wystać 5 minut i sapią mi nad uchem jakby umierać mieli tam nagle dostali "drugie życie"! Żenua jak dla mnie. I do tego tylko 4 osoby zawinęli z tego co w TV widziałem. Druga sprawa gdyby tam leżeli jacyś bezdomni to od razu by ich zawinęli, a oni co? Siedzą tam 24h, mają/mieli bufet rozmiarów 2mx0,5m i oczywiście nikt nic nie robi. Kolejny przykład. Manifestacja zwolenników krzyża i 18 pochodni. Dopiero pod koniec kazali im zgasić ale oczywiście jakby przeciętny Kowalski śmigał tamtędy z pochodnia to na dołek na 24h i sprawa za spowodowanie zagrożenia czy coś innego.
Kolejna sprawa czemu ktoś ma się z tymi obłąkanymi ludźmi konsultować ap ropo wyglądu pomnika? Przecież oni tam tylko żenującą szopkę robią i mają gó&^% do powiedzenia.
Wczoraj troszkę się zdziwiłem, że Kancelaria nie poinformowała ludzi ap ropo tej płyty ale podczas trwania ceremonii zrozumiałem. A temu typowi co darł japę przez ten megafon to sam chciałem iść i zaje^%%& :twisted:
Ogólnie to nie przeszkadza mi ten krzyż tam ale przeszkadzają mi Ci ludzie, bo to aż wstyd, żeby jakaś głowa państwa przyjechała i widziała taki obrazek.
IMO sprawa lokalizacji pomnika na Powązkach jest dla mnie satysfakcjonująca. Ale oczywiście "krzyżaków', Błaszczaka i Kaczyńskiego to nie zadowoli, bo jak słyszałem, że najlepiej to Pomnik Poniatowskiego przesunąć, bo on jakimś plebsem był czy co? A Kaczyński to nagle jakiś święty był?? To samo jakiś typ powiedział, że byle jakiemu księdzu nie odda krzyż, bo to musi być arcybiskup. Jeszcze trochę to będą chcieli Benedykta XVI żeby krzyż przeniósł.
Kończąc to bez wjazdu policji się nie obejdzie, bo skoro ulewa im nie przeszkadzała to i śnieg i -30 C też im nie przeszkodzi.
My stoimy tam gdzie wtedy, oni tam gdzie stali krzyżacy- parafrazując małego człowieka.
Problem nie leży w krzyżu, tylko w tym jak go wykorzystują. Broniąc krzyża (z premedytacją piszę z małej litery) zapominają o najważniejszym- dekalogu- ile tam złamali przykazań.
It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Dla mnie ewidentna wina polityków szczególnie naszego miłościwie panującego prezydenta i mediów.
Przecież można było bez żadnego rozgłosu po objęciu prezydentury przenieś krzyż jak mu przeszkadzał i powiadomić społeczeństwo że w jakimś czasie powstanie w tym miejscu tablica.
A oni rozdmuchali problem a teraz są zdziwieni.
A toś pocisnął, oni rozdmuchali ?? Jedynymi którzy to rozdmuchali to fanatycy i partia z przegranym małym człowiekiem na czele ....
Był i ksiądź i politycy i harcerze i nie udało się godnie go przenieść. Teraz jest tablica a domagaja się biskupa , pomnika ...
Nie dajmy się zwarować i teroryzować grupce szaleńców !
Zamiast być razem to przez takie działania naród jest skłócany a nikomu to nie służy...no chyba że celom politycznym , trzeba pokazać że obecna władza jest zła bo krzyż chcą usunąć . Część się na to nabierze ale większość narodu jak widzę po sondażach i rozmowach głupia nie jest
No sory ale miłościwie panujący zamiast się wziąć za rządzenie zaczął od krzyża , a fanatycy i przegrana partia tylko na takie coś czekali. A można było to zrobić bez rozgłosu.
Po prostu trzeba było to rozegrać spokojnie a nie z pełną publiką.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
<sz>a ci obrońcy najpierw chcieli żeby zamiast krzyża pomnik postawili
<sz>a teraz juz chcą, że oprócz tego ma ten krzyż jeszcze rok tam stać
<sz>jebańce niedługo zażądają helikoptera i 5mln $ :szeroki_usmiech
Kolejna sprawa czemu ktoś ma się z tymi obłąkanymi ludźmi konsultować ap ropo wyglądu pomnika? Przecież oni tam tylko żenującą szopkę robią i mają gó&^% do powiedzenia.
dokładnie!
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
daneczek76, piszesz że bez rozgłosu, przecież zaraz było by larum że robią po cichu, po cichu zacierają pamięć po wielki wodzu, swoją drogą niektóre wypowiedzi przypominały te z filmów dokumentalnych o korei północnej.
Miała być godna uroczystość, z oprawą, honorami to została wygwizdana, zabuczana, zahukana. Wcale się nie dziwię że wczorajsze odsłonięcie tablicy odbyło się po cichu. Kim sa ci "katolicy" którzy krzyczą, buczą w momencie kiedy ksiądz błogosławi tablicę?
Qutfa a kto za te pomniki zapłaci, bo ja się z tej zrzutki wypisuję. Co za kraj na dole ludzie nie maja gdzie mieszkać po powodzi a Ci z góry sobie pomniki stawiają.
Komentarz