michalx, to co jest w katalogu producenta to pomiary w warunkach laboratoryjnych. Ma to na calu jako taka porównywalność z katalogami innych producentów. Niestety nijak ma się to do rzeczywistości. Dodatkowo na spalanie ma wpływ wiele czynników:
- sposób jazdy, zmiany biegów, operowanie gazem przez kierowce
- ukształtowanie terenu (kiedyś odwoziłem kogoś na lotnisko i z powrotem, dystans ~60km w jedna stronę, różnica w spalaniu 1,5 litra)
- kierunek i siła wiatru (przykład jak wyżej)
- natężenie ruchu
- krętość drogi
- hamowanie silnikiem
- nauczenie się jazdy nowym autem
i wiele innych.
Myślę, że te Twoje 6,5 litra nie jest złym wynikiem, aczkolwiek spotykałem o deczko nizszych jak i sporo wyższych. Jak dla mnie nie masz na co narzekać.
Co do tych wysokich obrotów i 5/h to to nic innego jak ssanie. Ja to olałem zupełnie. W niczym to nie przeszkadza, a po chwili i tak się wyłącza.
- sposób jazdy, zmiany biegów, operowanie gazem przez kierowce
- ukształtowanie terenu (kiedyś odwoziłem kogoś na lotnisko i z powrotem, dystans ~60km w jedna stronę, różnica w spalaniu 1,5 litra)
- kierunek i siła wiatru (przykład jak wyżej)
- natężenie ruchu
- krętość drogi
- hamowanie silnikiem
- nauczenie się jazdy nowym autem
i wiele innych.
Myślę, że te Twoje 6,5 litra nie jest złym wynikiem, aczkolwiek spotykałem o deczko nizszych jak i sporo wyższych. Jak dla mnie nie masz na co narzekać.
Co do tych wysokich obrotów i 5/h to to nic innego jak ssanie. Ja to olałem zupełnie. W niczym to nie przeszkadza, a po chwili i tak się wyłącza.
Komentarz