Kilka dni temu okazało się, że moje dane osobowe (PESEL, numer dowodu, itp.) zostały wykradzione mojemu operatorowi telefonicznemu. Z tego powodu muszę zastrzec dowód osobisty, unieważnić i wyrobić nowy dowód, potem poinformować o zmianie dowodu różne instytucje, itp. (o ryzyku związanym z nieuprawnionym użyciem tych danych przy wyłudzeniach kredytu, itp. wiem i chcę się przed tym zabezpieczyć). Załatwienie tych spraw wiąże się z określonymi kosztami, itp. Czy ustawa o RODO opisuje może czy, co i w jaki sposób mogę rościć od instytucji, która tych moich danym nie zabezpieczyła w sposób należyty?
RODO a kradzież danych
Zwiń
X
-
Gość
Rachunek z wymianę dowodu? Jest za free.
ja mam zastrzeżony dowód w bik bo ktoś wziął chwilowke na moje dane, sprawa na policji trwa od listopada 2018 i teraz jest odroczenie bo poszlo do laboratorium kto się podpisał.
Komentarz
-
ale np. za zdjęcia już trzeba zapłacić...Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisRachunek z wymianę dowodu? Jest za free.
Komentarz
-
-
przeżyjesz i tak taniej wyjdzieZamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpisale np. za zdjęcia już trzeba zapłacić...
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Kolokwialnie mówiąc rekompensata finansowa przysługuje Ci z kodeksu cywilnego - prawo do odszkodowania: czyli zwrotu kosztów poniesionych na wymianę (w tym nowe foto, koszty przejazdów, parkingów, opłat za serwisy zastrzegające dokumenty itp) jak i utraconych korzyści - czyli np zapłaty za zarobek stracony w ciągu dnia spożytkowałeś na załatwianie formalności. Operator odpowiada nie tylko za szkody powstałe do momentu kradzieży ale też te będące skutkiem kradzieży danych. Dopuszczenie do ujawnienia danych jest czynem bezprawnym i z tego tytułu możesz wystąpić o zadośćuczynienie - stres, niepewność związaną z ryzykiem, że ktoś na Twoje dane wyłudzi usługi/kredyty, narobi Ci problemów korzystając z podejrzanych stron posługując się Twoimi danymi, utrata anonimowości itp - w standardowych przypadkach można z tego tytułu otrzymać około 2-5 tys. pln. Więcej trzeba by wykazać szczególną sytuacją. Oczywiście operator nie musi się zgodzić z Twoim żądaniem - wtedy pozostaje droga sądowa niestety, a to wymaga udowodnienia poniesionych strat i podstaw żądania zadośćuczynienia.sotdi
Komentarz
-
-
[QUOTE=sotdi;n2665177]Kolokwialnie mówiąc rekompensata finansowa przysługuje Ci z kodeksu cywilnego - prawo do odszkodowania: czyli zwrotu kosztów poniesionych na wymianę (w tym nowe foto, koszty przejazdów, parkingów, opłat za serwisy zastrzegające dokumenty itp) jak i utraconych korzyści - czyli np zapłaty za zarobek stracony w ciągu dnia spożytkowałeś na załatwianie formalności. Operator odpowiada nie tylko za szkody powstałe do momentu kradzieży ale też te będące skutkiem kradzieży danych. Dopuszczenie do ujawnienia danych jest czynem bezprawnym i z tego tytułu możesz wystąpić o zadośćuczynienie - stres, niepewność związaną z ryzykiem, że ktoś na Twoje dane wyłudzi usługi/kredyty, narobi Ci problemów korzystając z podejrzanych stron posługując się Twoimi danymi, utrata anonimowości itp - w standardowych przypadkach można z tego tytułu otrzymać około 2-5 tys. pln. Więcej trzeba by wykazać szczególną sytuacją. Oczywiście operator nie musi się zgodzić z Twoim żądaniem - wtedy pozostaje droga sądowa niestety, a to wymaga udowodnienia poniesionych strat i podstaw żądania zadośćuczynienia.[/QUOTE
a świstak siedzi i zawija w te sreberka i za chwilę zadzwonisz na infolinię banku a tam pierwsze pytanie w celach weryfikację-poproszę pesel idziesz wykupić leki z nową e-receptą-poproszę pesel chcesz kupić węgiel-poproszę pesel itd.,itp. całe to RODO to bzdura w tym chorym kraju.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
[QUOTE=sosna1;n2665193]Tu o dowód osobisty chodzi...Zamieszczone przez sotdi Zobacz wpisKolokwialnie mówiąc rekompensata finansowa przysługuje Ci z kodeksu cywilnego - prawo do odszkodowania: czyli zwrotu kosztów poniesionych na wymianę (w tym nowe foto, koszty przejazdów, parkingów, opłat za serwisy zastrzegające dokumenty itp) jak i utraconych korzyści - czyli np zapłaty za zarobek stracony w ciągu dnia spożytkowałeś na załatwianie formalności. Operator odpowiada nie tylko za szkody powstałe do momentu kradzieży ale też te będące skutkiem kradzieży danych. Dopuszczenie do ujawnienia danych jest czynem bezprawnym i z tego tytułu możesz wystąpić o zadośćuczynienie - stres, niepewność związaną z ryzykiem, że ktoś na Twoje dane wyłudzi usługi/kredyty, narobi Ci problemów korzystając z podejrzanych stron posługując się Twoimi danymi, utrata anonimowości itp - w standardowych przypadkach można z tego tytułu otrzymać około 2-5 tys. pln. Więcej trzeba by wykazać szczególną sytuacją. Oczywiście operator nie musi się zgodzić z Twoim żądaniem - wtedy pozostaje droga sądowa niestety, a to wymaga udowodnienia poniesionych strat i podstaw żądania zadośćuczynienia.[/QUOTE
a świstak siedzi i zawija w te sreberka i za chwilę zadzwonisz na infolinię banku a tam pierwsze pytanie w celach weryfikację-poproszę pesel idziesz wykupić leki z nową e-receptą-poproszę pesel chcesz kupić węgiel-poproszę pesel itd.,itp. całe to RODO to bzdura w tym chorym kraju.
Komentarz
-
-
a teraz okazuje się że o sam dowód to co ty chyba operatorowi dowodu nie zostawiałeś a jeśli skanował to czemu wtedy nie interweniowałeś to już było naruszenie prawa(bo by odpowiedział,że w takim razie nie może z tobą zawrzeć umowy)i tak właśnie wygląda RODO.Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpisKilka dni temu okazało się, że moje dane osobowe (PESEL, numer dowodu, itp.) zostały wykradzione mojemu operatorowi telefonicznemu.
Ostatnio edytowany przez sosna1; 1790.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
Komentarz