Kilka dni temu okazało się, że moje dane osobowe (PESEL, numer dowodu, itp.) zostały wykradzione mojemu operatorowi telefonicznemu. Z tego powodu muszę zastrzec dowód osobisty, unieważnić i wyrobić nowy dowód, potem poinformować o zmianie dowodu różne instytucje, itp. (o ryzyku związanym z nieuprawnionym użyciem tych danych przy wyłudzeniach kredytu, itp. wiem i chcę się przed tym zabezpieczyć). Załatwienie tych spraw wiąże się z określonymi kosztami, itp. Czy ustawa o RODO opisuje może czy, co i w jaki sposób mogę rościć od instytucji, która tych moich danym nie zabezpieczyła w sposób należyty?
RODO a kradzież danych
Zwiń
X
-
Gość
Rachunek z wymianę dowodu? Jest za free.
ja mam zastrzeżony dowód w bik bo ktoś wziął chwilowke na moje dane, sprawa na policji trwa od listopada 2018 i teraz jest odroczenie bo poszlo do laboratorium kto się podpisał.
Komentarz
-
Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisRachunek z wymianę dowodu? Jest za free.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpisale np. za zdjęcia już trzeba zapłacić...Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Kolokwialnie mówiąc rekompensata finansowa przysługuje Ci z kodeksu cywilnego - prawo do odszkodowania: czyli zwrotu kosztów poniesionych na wymianę (w tym nowe foto, koszty przejazdów, parkingów, opłat za serwisy zastrzegające dokumenty itp) jak i utraconych korzyści - czyli np zapłaty za zarobek stracony w ciągu dnia spożytkowałeś na załatwianie formalności. Operator odpowiada nie tylko za szkody powstałe do momentu kradzieży ale też te będące skutkiem kradzieży danych. Dopuszczenie do ujawnienia danych jest czynem bezprawnym i z tego tytułu możesz wystąpić o zadośćuczynienie - stres, niepewność związaną z ryzykiem, że ktoś na Twoje dane wyłudzi usługi/kredyty, narobi Ci problemów korzystając z podejrzanych stron posługując się Twoimi danymi, utrata anonimowości itp - w standardowych przypadkach można z tego tytułu otrzymać około 2-5 tys. pln. Więcej trzeba by wykazać szczególną sytuacją. Oczywiście operator nie musi się zgodzić z Twoim żądaniem - wtedy pozostaje droga sądowa niestety, a to wymaga udowodnienia poniesionych strat i podstaw żądania zadośćuczynienia.sotdi
Komentarz
-
-
[QUOTE=sotdi;n2665177]Kolokwialnie mówiąc rekompensata finansowa przysługuje Ci z kodeksu cywilnego - prawo do odszkodowania: czyli zwrotu kosztów poniesionych na wymianę (w tym nowe foto, koszty przejazdów, parkingów, opłat za serwisy zastrzegające dokumenty itp) jak i utraconych korzyści - czyli np zapłaty za zarobek stracony w ciągu dnia spożytkowałeś na załatwianie formalności. Operator odpowiada nie tylko za szkody powstałe do momentu kradzieży ale też te będące skutkiem kradzieży danych. Dopuszczenie do ujawnienia danych jest czynem bezprawnym i z tego tytułu możesz wystąpić o zadośćuczynienie - stres, niepewność związaną z ryzykiem, że ktoś na Twoje dane wyłudzi usługi/kredyty, narobi Ci problemów korzystając z podejrzanych stron posługując się Twoimi danymi, utrata anonimowości itp - w standardowych przypadkach można z tego tytułu otrzymać około 2-5 tys. pln. Więcej trzeba by wykazać szczególną sytuacją. Oczywiście operator nie musi się zgodzić z Twoim żądaniem - wtedy pozostaje droga sądowa niestety, a to wymaga udowodnienia poniesionych strat i podstaw żądania zadośćuczynienia.[/QUOTE
a świstak siedzi i zawija w te sreberka i za chwilę zadzwonisz na infolinię banku a tam pierwsze pytanie w celach weryfikację-poproszę pesel idziesz wykupić leki z nową e-receptą-poproszę pesel chcesz kupić węgiel-poproszę pesel itd.,itp. całe to RODO to bzdura w tym chorym kraju.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
[QUOTE=sosna1;n2665193]Zamieszczone przez sotdi Zobacz wpisKolokwialnie mówiąc rekompensata finansowa przysługuje Ci z kodeksu cywilnego - prawo do odszkodowania: czyli zwrotu kosztów poniesionych na wymianę (w tym nowe foto, koszty przejazdów, parkingów, opłat za serwisy zastrzegające dokumenty itp) jak i utraconych korzyści - czyli np zapłaty za zarobek stracony w ciągu dnia spożytkowałeś na załatwianie formalności. Operator odpowiada nie tylko za szkody powstałe do momentu kradzieży ale też te będące skutkiem kradzieży danych. Dopuszczenie do ujawnienia danych jest czynem bezprawnym i z tego tytułu możesz wystąpić o zadośćuczynienie - stres, niepewność związaną z ryzykiem, że ktoś na Twoje dane wyłudzi usługi/kredyty, narobi Ci problemów korzystając z podejrzanych stron posługując się Twoimi danymi, utrata anonimowości itp - w standardowych przypadkach można z tego tytułu otrzymać około 2-5 tys. pln. Więcej trzeba by wykazać szczególną sytuacją. Oczywiście operator nie musi się zgodzić z Twoim żądaniem - wtedy pozostaje droga sądowa niestety, a to wymaga udowodnienia poniesionych strat i podstaw żądania zadośćuczynienia.[/QUOTE
a świstak siedzi i zawija w te sreberka i za chwilę zadzwonisz na infolinię banku a tam pierwsze pytanie w celach weryfikację-poproszę pesel idziesz wykupić leki z nową e-receptą-poproszę pesel chcesz kupić węgiel-poproszę pesel itd.,itp. całe to RODO to bzdura w tym chorym kraju.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpisKilka dni temu okazało się, że moje dane osobowe (PESEL, numer dowodu, itp.) zostały wykradzione mojemu operatorowi telefonicznemu.
Ostatnio edytowany przez sosna1; 1790.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
Komentarz