Opel Astra 1.4 i wspomaganie kierownicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wikol
    Classic
    • 2010
    • 10

Zamieszczone przez abstinent
    kierownica była ustawiona idealnie prosto i zablokowana do pedałów
    o siedzenie a pedał hamulca blokuje sie inna "blokada" .(no chyba że cos nowego, serio bo zawsze jak robilem bylo o siedzenie)
    Problem dosc ciezki do rozwiazania, jak bys był z Warszawy cos bysmy pokombinowali, u siebie na Slasku masz goscia P. Czesław Duda (look: google) jeden z dwoch osob w Polsce u ktorych z zamknietymi oczami moge oddac kazde auto na pełna geometrie, od 37 lat robi tylko geometrie w samochodach, i czasem zaluje że nie mieszkam w Katowicach bo znam tam paru mechanikow co naprawde znaja sie na robocie.
    A co do twojego problemu , tu wcale nie musi chodzic o sama zbieznosc , wyobraz sobie np: kąt WSZ (wyprzedzenia swożnia zwrotnicy) np: lewe 7.30' a prawe 7.05' obie wartosci w normie producenta, jednak koło prawe przesunete do tylu. (w używanych samochodach dzieje sie tak głownie po wpadaniu w dziury, podjezdzaniu czestym pod krawezniki itd , gdzie zazwyczaj robimy to prawym kołem najpierw i tu idzie wieksza siła)natomiast w nowych jesli jest takie problem , to czesto wychodza juz takie z tasmy, druga sprawa kąt PK (pochylenia koła) to samo co wyzej tylko inne wartosci, niby kierownice masz idealnie prosto fabrycznie, natomiast np: prawe bardziej pochylone i wsiadajac do auta jako kierowca jeszcze bardziej je pochylasz a lewe prostujesz na ("+") z czegos takiego " /-\ " robi sie cos takiego " |-\ " co rowniez powoduje krzywa kierownice a wzasadzie sciaganie , a kierowca chcac jechac prosto bedzie "kontrowal" , a juz od siły ustawienia wspomagania, bedzie zależalo jak dlugo i prosto auto pojedzie (zakladajac ze zbieznosc jest cacy).
    Generalnie glowny wpływ na ustawienie koła kierownicy ma ustawienie tyłu , wiec problem niekoniecznie musi lezec w przednim zawieszeniu, naszczescie tył masz ustawiany mimośrodami (zbieznosc i PK) , z przodu przy odrobinie szczescia belka jestes wstanie zniwelowac okolo +/- 0.10' na kacie PK i około +/- 0.15' przy WSZ to dosc sporo.
    I nigdy nie baw sie w przestawianie na wieloklinie kierownicy, jak słysze od kogos taką podpowiedz, wole sobie darowac komentarz, i nie wazne czy ci to zrobi ASO czy "Pan Zdzisiek".

Masz jakies konkretne pytanie , pytaj co bede mogl do podopowiem, w geometrie i w krzywia kierownice zawsze sie bawilem w kazdym aucie , takie moje małe "zboczenie".

POCZYTAJ: Ciekawy link do strony z czesciami do regulacji.
    Dwa razy od nich brałem czesci(do Hondy i Fiata), cholernie drogie i troche sie czeka z USA ida, ale jedyne i sprawdzone, orginalne i nie żadna Made in China.
  • zpluta
    L&K
    • 2008
    • 1194

Oprócz Octavki posiadam Opla Astrę 1.4 z 1998 roku. Auto od początku w rodzinie - przez 5 pierwszych lat swojego życia jeździł nim mój ojciec. Jeździł niewiele, bo w ciągu 5 lat zrobił nim tylko 35 tys. km a zimą nie jeździł prawie wcale i samochód stał w garażu. Potem przez 5 lat jeździliśmy nim wspólnie ja i moja żona, od 2 lat jeździ wyłącznie żona, w zasadzie tylko po mieście. I tu problem, bo auto jest w wersji bardzo podstawowej - nie posiada ani klimatyzacji ani ABSu ale przede wszystkim nie posiada wspomagania kierownicy co w połączeniu z faktem, że żona ma problemy z barkiem, utrudnia jazdę po mieście i parkowanie.

Więcej: http://picasaweb.google.com/zpluta67...PHa_vqj0eegFg#

Pytałem w znajomym warsztacie, czy by mi dorobili takowe wspomaganie (zgodziliśmy się nawet co do ceny) ale ostatecznie wymiękli, że niby w starym aucie różnie może być i że nie warto się za to brać. Poza tym, że jest ileś tam wersji i nie bardzo wiedzą, czego dokładnie na szrotach szukać.

Rozważam możliwość sprzedania tego Opla i kupna np. jakiejś Corsy trochę młodszej i ze wspomaganiem ale za tę moją Astrę niewiele wezmę (bo rocznik nie młody a i stłukło się mu dwa razy) więc dołożyć by trzeba przynajmniej z 10 tysięcy. Biorąc pod uwagę że spłacam kilka pożyczek (w tym za Octavię jeszcze ze 2 latka), to za bardzo nie poszaleję. Kupić Astrę z podobnego rocznika (tj. 1998) ze wspomaganiem, to dość ryzykowna sprawa. A potem co? - z dwóch zrobić jedno?

A może jest tu ktoś na forum kto wie, co by tu zrobić, żeby jakoś ten problem rozwiązać? Może ktoś z południowej Polski umiałby do auta jakoś to wspomaganie po ludzkich kosztach dorobić? Oczywiście - jest jeszcze jedno rozwiązanie: dać żonie Octavię a samemu wrócić do Astry. Tyle, że moja żona jakoś boi się jeździć dużym autem a poza tym mi jakoś ten wariant nie za bardzo pasuje - chyba wiadomo dlaczego ...
    :

Komentarz

• jama89
      L&K
      • 2008
      • 1214

a może poszukaj całego silnika z osprzętem
      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zpluta, http://forum.astratuningteam.pl/view...1d5bacd74e3637 zobacz tutaj.... moze cos znajdziesz
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Moim zdaniem bezsensu, sprzedaj Astre (chociaz masz pewnie do niej zaufanie i wyglada super)i kup auto podobne cenowo albo troche doloz ale z lepszym wyposazeniem.
          Piszesz o dolozeniu 10 tys, za 10 tys mozesz kupic np. fajne polo i bedzie mialo wspomaganie, kupisz zajebista 6n a jak sprzedasz astre i ciut dolozysz to fajna 6n2 kupisz.

Komentarz

• zpluta
            L&K
            • 2008
            • 1194

jama89, piotrek_os - dzięki za informacje ale ja nie mam na tyle możliwości i zdolności aby się z tematu habilitować i jeszcze zrobić to samemu. Albo znajdę kogoś, kto zna temat i się tego podejmie, albo niestety - trzeba będzie jeszcze trochę się pomęczyć, dozbierać troszkę kasy, sprzedać Astrę i kupić coś innego. Marzy mi się kupno 4-5-letniej Corsy niekoniecznie super wypasionej ale z pewnego źródła i dającej szanse na parę lat w miarę bezawaryjnej jazdy.
            :

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zpluta, byłem w zeszłym tyg w niemcach......i corsy maja w kosmicznych cenach....... a bardzo fajna znalazłem ale tylko dla siebie opłacało sie ją brac i przepłacic....bo była z 2002 roku w 4 furtkach, szyber, klima, I własciciel....ksiazka + f-ry i przebieg 47 tys/km leciutko zarysowany przedni błotnik (motorek 1,2)
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9942
                • Ford

Jeśli będziesz zainteresowany Oplem Corsą, to za chwilę mój szef najprawdopodobniej (jeśli jego kobita będzie wolała inne niż Corsa auto) będzie sprzedawał swoją. Auto o tyle godne zainteresowania, że jest to jego były samochód służbowy, który był użytkowany TYLKO przez niego, z niewielkim przebiegiem (coś koło 70-80kkm), serwisowany TYLKO w ASO, bez żadnych wypadków, bardzo zadbany. To zalety.
                "Wady" to fakt, iż jest to samochód w kolorze białym w podstawowej wersji wyposażenia (ma tylko 2 poduszki, wspomaganie, centralny zamek, radio) - brak klimy, ABS, szyby na korbę, itp.
                Aha, rocznik 2006 (w każdym razie po liftingu), silnik 1.2, 5 drzwi... Coś wspominał, że będzie chciał za nią 15.000zł...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• zpluta
                  L&K
                  • 2008
                  • 1194

Zamieszczone przez Agamek12
                  za chwilę mój szef najprawdopodobniej (jeśli jego kobita będzie wolała inne niż Corsa auto) będzie sprzedawał swoją
                  Jeśli możesz, to daj znać, gdybyś się dowiedział, że sprawa dojrzała. Na razie z żoną ustaliliśmy, że do wiosny sprawę odpuszczamy, chyba żeby się pojawiły jakieś fajne okazje. Czyli czujnie ale bez pośpiechu i wysokiego ciśnienia
                  :

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9942
                    • Ford

Zamieszczone przez zpluta
                    Zamieszczone przez Agamek12
                    za chwilę mój szef najprawdopodobniej (jeśli jego kobita będzie wolała inne niż Corsa auto) będzie sprzedawał swoją
                    Jeśli możesz, to daj znać, gdybyś się dowiedział, że sprawa dojrzała. Na razie z żoną ustaliliśmy, że do wiosny sprawę odpuszczamy, chyba żeby się pojawiły jakieś fajne okazje. Czyli czujnie ale bez pośpiechu i wysokiego ciśnienia
                    Wysłałem Ci namiar na PW - myślę, że warto się zainteresować.
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...