Coke, z twoich typów tylko pozycja nr 1 i 2 ale lepiej dobrze się przyjrzyj cenie pozycji nr 2 bo kosztuje chyba troszkę wiecej niż 600PLN więc IMO nr 1 czyli Toshiba
Absolutnie nie kupuj toshiby. To jest budżetowy model, w którym praktycznie nie działa stabilizacja obrazu. Więc jeżeli nie chcesz wszystkich ujęć robić ze statywu to omijaj ją szerokim łukiem. Ta seria Camileo to raczej zabawki o podobnej funkcjonalności jak kamery hd w telefonach samsunga.
Były:
Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
Jest:
Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km
Coke, Sony tylko że poprzedni model (już nie potrafię go znaleźć. Ogólnie jestem zadowolony, celowałem w HD, ale dwa razy drożej ona kosztuje. Ja za 600zł w mix-agd taką wytargałem i dobrze się sprawuje.
Wiadomo na zewnątrz nieporównywalnie lepiej, ale tak chyba ma wiele kamer w cenach do 1500zł.. w środku gorzej, przy słabym oświetleniu, ale.. kręcić filmów fabularnych chyba nie będziesz
Pozwolę sobie odświeżyć temat
Wakacje za pasem i pomyślałem o kamerce "bardzo wstępnie" pomyślałem o czymś takim: http://www.toshiba-multimedia.com/pl...cyfrowe/sx900/
Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi podpowiedzieć co wybrać i na co zwrócić uwagę :!:
Z moich wstępnych wymagań to: Full HD, akumulator, możliwość zasilania przez USB, HDMI, czułość mniej niż 4 lux, Karty SDHC,XC, stabilizacja to teraz już chyba standard,
Budżet około 1000 max 1200 zł
Szukasz pomocy technicznej dotyczącej produktów elektronicznych firmy Sony? Znajdź wszechstronne informacje z zakresu pomocy technicznej dotyczącej produktów Sony.
Ceną ze strony SONY się nie sugeruj - wzięta z kosmosu. A w necie...
Szukasz pomocy technicznej dotyczącej produktów elektronicznych firmy Sony? Znajdź wszechstronne informacje z zakresu pomocy technicznej dotyczącej produktów Sony.
Faktem jest, że około 100zł. musiałbyś dopłacić do swojego planowanego budżetu.
Ma wszystko, co wymieniłeś (i jeszcze kilka fajnych rzeczy - o bajerach nie ma co wspominać) ale ma JEDNĄ OGROMNĄ ZALETĘ: dołączany do kamery program bezproblemowo wyprodukuje Ci płytkę DVD. Nie trzeba się na niczym znać! Wystarczy czytać...
Podłączasz kamerkę do kompa (lub wrzucasz kartę do czytnika), zgrywasz filmiki - a potem każesz wypalić i sru - płytka gotowa.
Mam tę kamerkę, chwalę ją sobie i... sąsiad ma JVC... Klnie jak diabli. Kupił zewnętrzny HDD - tam magazynuje filmy. Komp nie rozpoznaje tego, co kamera nagrała...
Czytaliśmy, że to najczęstsza wada tej firmy.
Chyba, że ktoś z Twoich znajomych ma podobną/taką samą Toshibę i ma wyrobione zdanie... Wtedy to już inna sprawa..
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa
Ja radziłbym olać te Toshiby i wszystkie wynalazki HD za około 500 zł. Kupowałem kamerę ponad rok temu dla rodziców do 700 zł i wybrałem format SD, a markę JVC. Zastanawiałem się także nad tą Toshibą, ale po sprawdzeniu specyfikacji a przede wszystkim filmów nagrywanych tą kamerą, które są na Youtube, doszedłem do wniosku, że szkoda na to kasy i zdrowia.
Zamieszczone przez chrisk_89
Mam tę kamerkę, chwalę ją sobie i... sąsiad ma JVC... Klnie jak diabli. Kupił zewnętrzny HDD - tam magazynuje filmy. Komp nie rozpoznaje tego, co kamera nagrała...
Czytaliśmy, że to najczęstsza wada tej firmy.
może z sąsiadem jest coś nie tak, te kamery trzymają się pewnych standardów, producenci nie wymyślają nagle nowych standardów zapisu, u mnie np. pliki wynikowe są z rozszerzeniem MOD, ale to i tak jest mpeg-2 a w przypadku fullHD - AVCHD. a te formaty można edytować chociażby windowsowym movie makerem.
Dziękuję panowie za sugestie
Poczytałem pooglądałem w sklepach różne model i stwierdziłem że jednak jak się chce mieć coś ciekawszego na dłużej i co bedzie spełniało jakieś standardy to musi przekroczyć muj planowany pułap finansowy. Dopisałem jeszcze do wymogów stabilizację optyczna prawdziwe FullHD a nie interpolowane w taki czu inny sposób i wyszło mi http://www.sony.pl/product/cam-high-...TechnicalSpecs
Czy będę zadowolony czas pokaże :!: Kamerka zakupiona w sklepie internetowym(już dotarła) za cenę 1500 zł więc ten max przekroczony o około 300 więc do przełkniecia :szeroki_usmiech
"Łatwe prezentowanie nagrań w Internecie przy użyciu programu PMB Portable - Możliwość podłączenia kamery Handycam® do każdego komputera przez wbudowany przewód USB: automatycznie uruchomi się program PMB Portable, pozwalający na łatwe prezentowanie nagrań w Internecie"
Właśnie ten program powalił mnie na kolana! A pliki zapisywane są od razu w formacie HD (2mts - cy jakoś tak)
Mirek - bedziesz zadowolony jak diabli!
chrisk_89, i kopiowanie bezpośrednie kamera-zewnętrzny HDD
Dziękuję
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko, co proponujecie do obróbki plików video :?:
Na początek zainstalowałem na razie Windows Live Movie Maker, zrobiłem kilka cięć, łączeń z przejściami i podpisami i wydaje mi się że chyba mi to wystarczy ale może ktoś ma coś ciekawszego do zaoferowania tylko proszę bez szaleństw w stylu Adobe premiere czy edius 6 :diabelski_usmiech
Testowałem wszystko (Adobe, Ulead, itp. oraz Corela) i wyniki były takie:
1. Adbobe zżerał każdą pamięć i procka - na Quadzie potrafił się wyrypać! i-3 z 4GB RAMU zamulał totalnie! Na moim Core2Duo unieruchamiał kompa
2. Ulead VideoStudio 11 Plus PL - (dobreprogramy - http://www.dobreprogramy.pl/Ulead-Vi...ows,12095.html) - nie leżał mi kompletnie Ani interfejs, ani parametry kompa
3. Wspomniany Corel - szok!!!! Intuicyjne rozwiązania, które osoba obsługująca Corela Draw 7 i Photo Paint 7 łapie w lot! No i na Core2Duo śmiga jak dziki! Robisz wszystko - miksujesz nagrania, robisz napisy w różnych konfiguracjach, przejścia - co tylko dusza zapragnie! Podrzucasz dowolne ścieżki dźwiękowe (mp3 i inne!).
Na dodatek cena oryginału... Pobiła całą resztę!
Jednak do tego wszystkiego musisz dojść sam - a może dla Ciebie coś innego będzie wygodniejsze?
Pozdrawiam
KK
Też jestem na etapie wyboru. Wstępnie również przymierzam się do Sony, tylko zastanawiam się jeszcze nad modelem wyżej, a mianowicie HDR-CX160. Różnica polega tylko na tym, że ma wbudowaną pamięć flash 16GB. Ale coś czuję, że lepiej wyciągnąć tą karcioche pamięcioche i włożyć do czytnika, aniżeli podłączać całą kamerę do kompa. Podejrzewam też że przesył danych z karty będzie szybszy.
Też jestem na etapie wyboru. Wstępnie również przymierzam się do Sony, tylko zastanawiam się jeszcze na modelem wyżej, a mianowicie HDR-CX160. Różnica polega tylko na tym, że ma wbudowaną pamięć flash 16GB. Ale coś czuję, że lepiej wyciągnąć tą karcioche pamięcioche i włożyć do czytnika, aniżeli podłączać całą kamerę do kompa. Podejrzewam też że przesył danych z karty będzie szybszy.
Właśnie z tego powodu wybrałem kamerkę z gniazdem na kartę.
Jest jeszcze jeden powód....
Co jeśli pamięć padnie? Zepsutą kartę wyrzucę i kupię nową - a co z tymi wbudowanymi pamięciami? (lub HDD?)
Zabawa z przegrywaniem przez kabelek oczywiście istnieje - ale tak, jak napisałeś - karta do czytnika w lapku i fruuuuu
Czyli wątpliwości rozwiane. Tym bardzie,j że żona uparła się na kolor czerwony a tylko ten model ma kolorowe obudowy
Dają jakąś kartę na start? Czy zakupiona karta musi mieć transfer 30MB/s czy też słabsze dają radę?
bzik13, Jęśli jeszcze nie kupiłeś a chcesz potestować to na spocie w Kobiórze będe miał swoją HDR-CX 130 Odnośnie karty ja mam 16 GB klasa 4 :!: Spokojnie daje rade A za kolor bym nie przepłacał :szeroki_usmiech
Czyli wątpliwości rozwiane. Tym bardzie,j że żona uparła się na kolor czerwony a tylko ten model ma kolorowe obudowy
Dają jakąś kartę na start? Czy zakupiona karta musi mieć transfer 30MB/s czy też słabsze dają radę?
bzik - mnie udało się w Saturnie kupić HDR-CX115 z kartą w zestawie (16GB!) oraz z etui (torbą!)
Była taka "specjalna, kartonowa paczka" w promocji, która kosztowała tyle, ile CX130 po dokupieniu karty 32GB!
Kolorowe obudowy kamer posiadają (OPRÓCZ 130) modele CX115 EB(-lack), ER(-ed) - CZERWONA!!!!, ORAZ CX105E.... (tutaj adresik: http://www.sony.pl/hub/kamery-handyc...e/essential-hd).
Oczywiście karta "Class 4" wystarcza - i (w mojej opinii) nie warto szarpać się z kasą na "6" (prawie 2 razy droższe! - kiedy ja kupowałem!) - ale każdy robi jak uważa....
Podobnie z wielkością karty... Wolałem wziąć 16GB, żeby częściej zgrywać na HDD. To "częściej" oznacza 1 raz na 4-5 miesięcy (a było po drodze sporo zdarzeń: święta Bożego Narodzenia, urodziny dziecka, kolejne święta - Wielkiej Nocy)...
A że na magazyn filmowy kupiłem sobie osobny, przenośny HDD 1TB - to już osobna historia
eaglemirek, napisz na PW ile dałeś za swoją kamerę i gdzie ją zakupiłeś. Może skorzystam z Twoich poszukiwań, jeśli nie masz nic przeciwko
Oczywiście karta "Class 4" wystarcza - i (w mojej opinii) nie warto szarpać się z kasą na "6" (prawie 2 razy droższe! - kiedy ja kupowałem!) - ale każdy robi jak uważa....
Podobnie z wielkością karty... Wolałem wziąć 16GB, żeby częściej zgrywać na HDD. To "częściej" oznacza 1 raz na 4-5 miesięcy (a było po drodze sporo zdarzeń: święta Bożego Narodzenia, urodziny dziecka, kolejne święta - Wielkiej Nocy)...
Dzięki. Czyli z tego co widzę nawet 8GB da radę. Uważaj tylko, aby Ci od tego częstego wyjmowania karty klapka w kamerze nie odpadła Zaraz jadę do Saturna na prześpiegi, może coś tam znajdę.
A że na magazyn filmowy kupiłem sobie osobny, przenośny HDD 1TB - to już osobna historia
Ja też już mam bat (HDD 640GB) tylko mi konia brakuje (kamery)
Edit:
No i zakupiłem. Lecz 160 a nie 130. Powód prosty: Saturn i raty 36x0 oraz dobra cena na ten model Z czasem zakupie kartę a na razie pomęczę się z podłączaniem kamery do lapatapa. eaglemirek, chrisk_89, jeszcze raz dzięki za pomoc
Edit:
No i zakupiłem. Lecz 160 a nie 130. Powód prosty: Saturn i raty 36x0 oraz dobra cena na ten model Z czasem zakupie kartę a na razie pomęczę się z podłączaniem kamery do lapatapa. eaglemirek, chrisk_89, jeszcze raz dzięki za pomoc
No to gratulacje! - tylko.. Jak przetłumaczyłeś żonie swój wybór? CX160E występuje tylko w kolorze czarnym (a miała być "cerwona" ).
Natomiast... W opisie 160 stoi jak byk: "CX160E Kamera Full HD z pamięcią flash" (16 GB). Sprawa jest prosta
Długie reportaże (wesela, impry rodzinne, dłuższe wyjazdy wakacyjne) - flash. Szybkie wypady do lasu, zwiedzanie okolicy - 8GB.
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD No chyba, że nagrywajkę BD już masz
Pozdrawiam
bzik13, Gratulacje myślę że będziesz zadowolony :!:
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD
No jak już się już zakupiło taki sprzęt to HD ale 50p to bym sobie podarował w większości przypadków
Testowałem niedawno swoją HDR 130 przy 180 km/h, leżała na podszybiu na podkładce Gecko i muszę przyznać że zero zastrzeżeń odnośnie smużenia kontrastu czy ostrości nagrywane w max jakość. Stabilizacja optyczna też daje radę :!:
Komentarz