Coke, z twoich typów tylko pozycja nr 1 i 2 ale lepiej dobrze się przyjrzyj cenie pozycji nr 2 bo kosztuje chyba troszkę wiecej niż 600PLN więc IMO nr 1 czyli Toshiba
Absolutnie nie kupuj toshiby. To jest budżetowy model, w którym praktycznie nie działa stabilizacja obrazu. Więc jeżeli nie chcesz wszystkich ujęć robić ze statywu to omijaj ją szerokim łukiem. Ta seria Camileo to raczej zabawki o podobnej funkcjonalności jak kamery hd w telefonach samsunga.
Były:
Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
Jest:
Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km
Coke, Sony tylko że poprzedni model (już nie potrafię go znaleźć. Ogólnie jestem zadowolony, celowałem w HD, ale dwa razy drożej ona kosztuje. Ja za 600zł w mix-agd taką wytargałem i dobrze się sprawuje.
Wiadomo na zewnątrz nieporównywalnie lepiej, ale tak chyba ma wiele kamer w cenach do 1500zł.. w środku gorzej, przy słabym oświetleniu, ale.. kręcić filmów fabularnych chyba nie będziesz
Pozwolę sobie odświeżyć temat
Wakacje za pasem i pomyślałem o kamerce "bardzo wstępnie" pomyślałem o czymś takim: http://www.toshiba-multimedia.com/pl...cyfrowe/sx900/
Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi podpowiedzieć co wybrać i na co zwrócić uwagę :!:
Z moich wstępnych wymagań to: Full HD, akumulator, możliwość zasilania przez USB, HDMI, czułość mniej niż 4 lux, Karty SDHC,XC, stabilizacja to teraz już chyba standard,
Budżet około 1000 max 1200 zł
Faktem jest, że około 100zł. musiałbyś dopłacić do swojego planowanego budżetu.
Ma wszystko, co wymieniłeś (i jeszcze kilka fajnych rzeczy - o bajerach nie ma co wspominać) ale ma JEDNĄ OGROMNĄ ZALETĘ: dołączany do kamery program bezproblemowo wyprodukuje Ci płytkę DVD. Nie trzeba się na niczym znać! Wystarczy czytać...
Podłączasz kamerkę do kompa (lub wrzucasz kartę do czytnika), zgrywasz filmiki - a potem każesz wypalić i sru - płytka gotowa.
Mam tę kamerkę, chwalę ją sobie i... sąsiad ma JVC... Klnie jak diabli. Kupił zewnętrzny HDD - tam magazynuje filmy. Komp nie rozpoznaje tego, co kamera nagrała...
Czytaliśmy, że to najczęstsza wada tej firmy.
Chyba, że ktoś z Twoich znajomych ma podobną/taką samą Toshibę i ma wyrobione zdanie... Wtedy to już inna sprawa..
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa
Ja radziłbym olać te Toshiby i wszystkie wynalazki HD za około 500 zł. Kupowałem kamerę ponad rok temu dla rodziców do 700 zł i wybrałem format SD, a markę JVC. Zastanawiałem się także nad tą Toshibą, ale po sprawdzeniu specyfikacji a przede wszystkim filmów nagrywanych tą kamerą, które są na Youtube, doszedłem do wniosku, że szkoda na to kasy i zdrowia.
Zamieszczone przez chrisk_89
Mam tę kamerkę, chwalę ją sobie i... sąsiad ma JVC... Klnie jak diabli. Kupił zewnętrzny HDD - tam magazynuje filmy. Komp nie rozpoznaje tego, co kamera nagrała...
Czytaliśmy, że to najczęstsza wada tej firmy.
może z sąsiadem jest coś nie tak, te kamery trzymają się pewnych standardów, producenci nie wymyślają nagle nowych standardów zapisu, u mnie np. pliki wynikowe są z rozszerzeniem MOD, ale to i tak jest mpeg-2 a w przypadku fullHD - AVCHD. a te formaty można edytować chociażby windowsowym movie makerem.
Dziękuję panowie za sugestie
Poczytałem pooglądałem w sklepach różne model i stwierdziłem że jednak jak się chce mieć coś ciekawszego na dłużej i co bedzie spełniało jakieś standardy to musi przekroczyć muj planowany pułap finansowy. Dopisałem jeszcze do wymogów stabilizację optyczna prawdziwe FullHD a nie interpolowane w taki czu inny sposób i wyszło mi http://www.sony.pl/product/cam-high-...TechnicalSpecs
Czy będę zadowolony czas pokaże :!: Kamerka zakupiona w sklepie internetowym(już dotarła) za cenę 1500 zł więc ten max przekroczony o około 300 więc do przełkniecia :szeroki_usmiech
"Łatwe prezentowanie nagrań w Internecie przy użyciu programu PMB Portable - Możliwość podłączenia kamery Handycam® do każdego komputera przez wbudowany przewód USB: automatycznie uruchomi się program PMB Portable, pozwalający na łatwe prezentowanie nagrań w Internecie"
Właśnie ten program powalił mnie na kolana! A pliki zapisywane są od razu w formacie HD (2mts - cy jakoś tak)
Mirek - bedziesz zadowolony jak diabli!
chrisk_89, i kopiowanie bezpośrednie kamera-zewnętrzny HDD
Dziękuję
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko, co proponujecie do obróbki plików video :?:
Na początek zainstalowałem na razie Windows Live Movie Maker, zrobiłem kilka cięć, łączeń z przejściami i podpisami i wydaje mi się że chyba mi to wystarczy ale może ktoś ma coś ciekawszego do zaoferowania tylko proszę bez szaleństw w stylu Adobe premiere czy edius 6 :diabelski_usmiech
Testowałem wszystko (Adobe, Ulead, itp. oraz Corela) i wyniki były takie:
1. Adbobe zżerał każdą pamięć i procka - na Quadzie potrafił się wyrypać! i-3 z 4GB RAMU zamulał totalnie! Na moim Core2Duo unieruchamiał kompa
2. Ulead VideoStudio 11 Plus PL - (dobreprogramy - http://www.dobreprogramy.pl/Ulead-Vi...ows,12095.html) - nie leżał mi kompletnie Ani interfejs, ani parametry kompa
3. Wspomniany Corel - szok!!!! Intuicyjne rozwiązania, które osoba obsługująca Corela Draw 7 i Photo Paint 7 łapie w lot! No i na Core2Duo śmiga jak dziki! Robisz wszystko - miksujesz nagrania, robisz napisy w różnych konfiguracjach, przejścia - co tylko dusza zapragnie! Podrzucasz dowolne ścieżki dźwiękowe (mp3 i inne!).
Na dodatek cena oryginału... Pobiła całą resztę!
Jednak do tego wszystkiego musisz dojść sam - a może dla Ciebie coś innego będzie wygodniejsze?
Pozdrawiam
KK
Też jestem na etapie wyboru. Wstępnie również przymierzam się do Sony, tylko zastanawiam się jeszcze nad modelem wyżej, a mianowicie HDR-CX160. Różnica polega tylko na tym, że ma wbudowaną pamięć flash 16GB. Ale coś czuję, że lepiej wyciągnąć tą karcioche pamięcioche i włożyć do czytnika, aniżeli podłączać całą kamerę do kompa. Podejrzewam też że przesył danych z karty będzie szybszy.
Też jestem na etapie wyboru. Wstępnie również przymierzam się do Sony, tylko zastanawiam się jeszcze na modelem wyżej, a mianowicie HDR-CX160. Różnica polega tylko na tym, że ma wbudowaną pamięć flash 16GB. Ale coś czuję, że lepiej wyciągnąć tą karcioche pamięcioche i włożyć do czytnika, aniżeli podłączać całą kamerę do kompa. Podejrzewam też że przesył danych z karty będzie szybszy.
Właśnie z tego powodu wybrałem kamerkę z gniazdem na kartę.
Jest jeszcze jeden powód....
Co jeśli pamięć padnie? Zepsutą kartę wyrzucę i kupię nową - a co z tymi wbudowanymi pamięciami? (lub HDD?)
Zabawa z przegrywaniem przez kabelek oczywiście istnieje - ale tak, jak napisałeś - karta do czytnika w lapku i fruuuuu
Czyli wątpliwości rozwiane. Tym bardzie,j że żona uparła się na kolor czerwony a tylko ten model ma kolorowe obudowy
Dają jakąś kartę na start? Czy zakupiona karta musi mieć transfer 30MB/s czy też słabsze dają radę?
bzik13, Jęśli jeszcze nie kupiłeś a chcesz potestować to na spocie w Kobiórze będe miał swoją HDR-CX 130 Odnośnie karty ja mam 16 GB klasa 4 :!: Spokojnie daje rade A za kolor bym nie przepłacał :szeroki_usmiech
Czyli wątpliwości rozwiane. Tym bardzie,j że żona uparła się na kolor czerwony a tylko ten model ma kolorowe obudowy
Dają jakąś kartę na start? Czy zakupiona karta musi mieć transfer 30MB/s czy też słabsze dają radę?
bzik - mnie udało się w Saturnie kupić HDR-CX115 z kartą w zestawie (16GB!) oraz z etui (torbą!)
Była taka "specjalna, kartonowa paczka" w promocji, która kosztowała tyle, ile CX130 po dokupieniu karty 32GB!
Kolorowe obudowy kamer posiadają (OPRÓCZ 130) modele CX115 EB(-lack), ER(-ed) - CZERWONA!!!!, ORAZ CX105E.... (tutaj adresik: http://www.sony.pl/hub/kamery-handyc...e/essential-hd).
Oczywiście karta "Class 4" wystarcza - i (w mojej opinii) nie warto szarpać się z kasą na "6" (prawie 2 razy droższe! - kiedy ja kupowałem!) - ale każdy robi jak uważa....
Podobnie z wielkością karty... Wolałem wziąć 16GB, żeby częściej zgrywać na HDD. To "częściej" oznacza 1 raz na 4-5 miesięcy (a było po drodze sporo zdarzeń: święta Bożego Narodzenia, urodziny dziecka, kolejne święta - Wielkiej Nocy)...
A że na magazyn filmowy kupiłem sobie osobny, przenośny HDD 1TB - to już osobna historia
eaglemirek, napisz na PW ile dałeś za swoją kamerę i gdzie ją zakupiłeś. Może skorzystam z Twoich poszukiwań, jeśli nie masz nic przeciwko
Oczywiście karta "Class 4" wystarcza - i (w mojej opinii) nie warto szarpać się z kasą na "6" (prawie 2 razy droższe! - kiedy ja kupowałem!) - ale każdy robi jak uważa....
Podobnie z wielkością karty... Wolałem wziąć 16GB, żeby częściej zgrywać na HDD. To "częściej" oznacza 1 raz na 4-5 miesięcy (a było po drodze sporo zdarzeń: święta Bożego Narodzenia, urodziny dziecka, kolejne święta - Wielkiej Nocy)...
Dzięki. Czyli z tego co widzę nawet 8GB da radę. Uważaj tylko, aby Ci od tego częstego wyjmowania karty klapka w kamerze nie odpadła Zaraz jadę do Saturna na prześpiegi, może coś tam znajdę.
A że na magazyn filmowy kupiłem sobie osobny, przenośny HDD 1TB - to już osobna historia
Ja też już mam bat (HDD 640GB) tylko mi konia brakuje (kamery)
Edit:
No i zakupiłem. Lecz 160 a nie 130. Powód prosty: Saturn i raty 36x0 oraz dobra cena na ten model Z czasem zakupie kartę a na razie pomęczę się z podłączaniem kamery do lapatapa. eaglemirek, chrisk_89, jeszcze raz dzięki za pomoc
Edit:
No i zakupiłem. Lecz 160 a nie 130. Powód prosty: Saturn i raty 36x0 oraz dobra cena na ten model Z czasem zakupie kartę a na razie pomęczę się z podłączaniem kamery do lapatapa. eaglemirek, chrisk_89, jeszcze raz dzięki za pomoc
No to gratulacje! - tylko.. Jak przetłumaczyłeś żonie swój wybór? CX160E występuje tylko w kolorze czarnym (a miała być "cerwona" ).
Natomiast... W opisie 160 stoi jak byk: "CX160E Kamera Full HD z pamięcią flash" (16 GB). Sprawa jest prosta
Długie reportaże (wesela, impry rodzinne, dłuższe wyjazdy wakacyjne) - flash. Szybkie wypady do lasu, zwiedzanie okolicy - 8GB.
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD No chyba, że nagrywajkę BD już masz
Pozdrawiam
bzik13, Gratulacje myślę że będziesz zadowolony :!:
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD
No jak już się już zakupiło taki sprzęt to HD ale 50p to bym sobie podarował w większości przypadków
Testowałem niedawno swoją HDR 130 przy 180 km/h, leżała na podszybiu na podkładce Gecko i muszę przyznać że zero zastrzeżeń odnośnie smużenia kontrastu czy ostrości nagrywane w max jakość. Stabilizacja optyczna też daje radę :!:
Komentarz