kamera cyfrowa - doradźcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spaniel
    Drive
    • 2011
    • 66

szkoda, ehhhh .....

To ja po prostu jeźdzę ......
    Spaniel
  • Coke
    Elegance
    • 2010
    • 771
    • Octavia II (1Z3)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM
    • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Joł, od kilku lat przymierzam się do zakupy kamery. Aktualnie ma to być kamera cyfrowa. Kompletnie się jednak na tym nie znam, cena tak max do 650 zł

ile powinno być zoomu optycznego i cyfrowego, jaka firma? toshiba, kodak, jvc, panasonic, samsung, sony?
    Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=39526&start=0 w miarę świeże, zapytaj się kolegi maxpaynemm czy jest zadowolony

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Coke, z twoich typów tylko pozycja nr 1 i 2 ale lepiej dobrze się przyjrzyj cenie pozycji nr 2 bo kosztuje chyba troszkę wiecej niż 600PLN więc IMO nr 1 czyli Toshiba
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Lukas81
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 232

Absolutnie nie kupuj toshiby. To jest budżetowy model, w którym praktycznie nie działa stabilizacja obrazu. Więc jeżeli nie chcesz wszystkich ujęć robić ze statywu to omijaj ją szerokim łukiem. Ta seria Camileo to raczej zabawki o podobnej funkcjonalności jak kamery hd w telefonach samsunga.
          Były:
          Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
          Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
          Jest:
          Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

Coke, Sony tylko że poprzedni model (już nie potrafię go znaleźć. Ogólnie jestem zadowolony, celowałem w HD, ale dwa razy drożej ona kosztuje. Ja za 600zł w mix-agd taką wytargałem i dobrze się sprawuje.
            Wiadomo na zewnątrz nieporównywalnie lepiej, ale tak chyba ma wiele kamer w cenach do 1500zł.. w środku gorzej, przy słabym oświetleniu, ale.. kręcić filmów fabularnych chyba nie będziesz

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• oziemi
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 399

http://allegro.pl/jvc-everio-gz-mg33...243888690.html tutaj akurat używana ale naprawdę dobra kamera.
              Elegance
              ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
              -------------------------------------------

Komentarz

• eaglemirek
                RS
                • 2010
                • 14116
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pozwolę sobie odświeżyć temat
                Wakacje za pasem i pomyślałem o kamerce "bardzo wstępnie" pomyślałem o czymś takim: http://www.toshiba-multimedia.com/pl...cyfrowe/sx900/
                Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi podpowiedzieć co wybrać i na co zwrócić uwagę :!:
                Z moich wstępnych wymagań to: Full HD, akumulator, możliwość zasilania przez USB, HDMI, czułość mniej niż 4 lux, Karty SDHC,XC, stabilizacja to teraz już chyba standard,
                Budżet około 1000 max 1200 zł

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• chrisk_89
                  Elegance
                  • 2010
                  • 834
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

eaglemirek - a może rozważyłbyś coś takiego?

Szukasz pomocy technicznej dotyczącej produktów elektronicznych firmy Sony? Znajdź wszechstronne informacje z zakresu pomocy technicznej dotyczącej produktów Sony.

Ceną ze strony SONY się nie sugeruj - wzięta z kosmosu. A w necie...

Tutaj znajdziesz kilka cen:
                  Wyszukiwarka najlepszych cen: miliony produktów, tysiące sklepów, setki opinii dziennie, jedno miejsce – Skąpiec.pl – wejdź i oszczędzaj!

Szukasz pomocy technicznej dotyczącej produktów elektronicznych firmy Sony? Znajdź wszechstronne informacje z zakresu pomocy technicznej dotyczącej produktów Sony.

Faktem jest, że około 100zł. musiałbyś dopłacić do swojego planowanego budżetu.

Ma wszystko, co wymieniłeś (i jeszcze kilka fajnych rzeczy - o bajerach nie ma co wspominać) ale ma JEDNĄ OGROMNĄ ZALETĘ: dołączany do kamery program bezproblemowo wyprodukuje Ci płytkę DVD. Nie trzeba się na niczym znać! Wystarczy czytać...
                  Podłączasz kamerkę do kompa (lub wrzucasz kartę do czytnika), zgrywasz filmiki - a potem każesz wypalić i sru - płytka gotowa.
                  Mam tę kamerkę, chwalę ją sobie i... sąsiad ma JVC... Klnie jak diabli. Kupił zewnętrzny HDD - tam magazynuje filmy. Komp nie rozpoznaje tego, co kamera nagrała...
                  Czytaliśmy, że to najczęstsza wada tej firmy.
                  Chyba, że ktoś z Twoich znajomych ma podobną/taką samą Toshibę i ma wyrobione zdanie... Wtedy to już inna sprawa..
                  Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
                  Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• PiotrKR
                    Classic
                    • 2009
                    • 34

Ja radziłbym olać te Toshiby i wszystkie wynalazki HD za około 500 zł. Kupowałem kamerę ponad rok temu dla rodziców do 700 zł i wybrałem format SD, a markę JVC. Zastanawiałem się także nad tą Toshibą, ale po sprawdzeniu specyfikacji a przede wszystkim filmów nagrywanych tą kamerą, które są na Youtube, doszedłem do wniosku, że szkoda na to kasy i zdrowia.
                    Zamieszczone przez chrisk_89
                    Mam tę kamerkę, chwalę ją sobie i... sąsiad ma JVC... Klnie jak diabli. Kupił zewnętrzny HDD - tam magazynuje filmy. Komp nie rozpoznaje tego, co kamera nagrała...
                    Czytaliśmy, że to najczęstsza wada tej firmy.
                    może z sąsiadem jest coś nie tak, te kamery trzymają się pewnych standardów, producenci nie wymyślają nagle nowych standardów zapisu, u mnie np. pliki wynikowe są z rozszerzeniem MOD, ale to i tak jest mpeg-2 a w przypadku fullHD - AVCHD. a te formaty można edytować chociażby windowsowym movie makerem.

Komentarz

• eaglemirek
                      RS
                      • 2010
                      • 14116
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dziękuję panowie za sugestie
                      Poczytałem pooglądałem w sklepach różne model i stwierdziłem że jednak jak się chce mieć coś ciekawszego na dłużej i co bedzie spełniało jakieś standardy to musi przekroczyć muj planowany pułap finansowy. Dopisałem jeszcze do wymogów stabilizację optyczna prawdziwe FullHD a nie interpolowane w taki czu inny sposób i wyszło mi http://www.sony.pl/product/cam-high-...TechnicalSpecs
                      Czy będę zadowolony czas pokaże :!: Kamerka zakupiona w sklepie internetowym(już dotarła) za cenę 1500 zł więc ten max przekroczony o około 300 więc do przełkniecia :szeroki_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• chrisk_89
                        Elegance
                        • 2010
                        • 834
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

"Łatwe prezentowanie nagrań w Internecie przy użyciu programu PMB Portable - Możliwość podłączenia kamery Handycam® do każdego komputera przez wbudowany przewód USB: automatycznie uruchomi się program PMB Portable, pozwalający na łatwe prezentowanie nagrań w Internecie"

Właśnie ten program powalił mnie na kolana! A pliki zapisywane są od razu w formacie HD (2mts - cy jakoś tak)

Mirek - bedziesz zadowolony jak diabli!

Komentarz

• eaglemirek
                          RS
                          • 2010
                          • 14116
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

chrisk_89, i kopiowanie bezpośrednie kamera-zewnętrzny HDD
                          Dziękuję
                          Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko, co proponujecie do obróbki plików video :?:
                          Na początek zainstalowałem na razie Windows Live Movie Maker, zrobiłem kilka cięć, łączeń z przejściami i podpisami i wydaje mi się że chyba mi to wystarczy ale może ktoś ma coś ciekawszego do zaoferowania tylko proszę bez szaleństw w stylu Adobe premiere czy edius 6 :diabelski_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• chrisk_89
                            Elegance
                            • 2010
                            • 834
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

eaglemirek - o tym HDD zapomniałem ops: Ale przypomniałem sobie, że również możesz nagrać płytę DVD prosto z kamerki!

Do obróbki Video proponuję Corel Video Studio Pro X4
                            Tutaj poczytasz na portalu dobreprogramy (i jest wersja testowa!!!) http://www.dobreprogramy.pl/Corel-Vi...osc,23328.html

Proszę też filmik na YT
                            [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h9flmCc4VzI[/youtube]

A na sam koniec cena z oryginalnej strony Corela: http://www.corel.com/servlet/Satelli...V#tabview=tab0

Testowałem wszystko (Adobe, Ulead, itp. oraz Corela) i wyniki były takie:
                            1. Adbobe zżerał każdą pamięć i procka - na Quadzie potrafił się wyrypać! i-3 z 4GB RAMU zamulał totalnie! Na moim Core2Duo unieruchamiał kompa
                            2. Ulead VideoStudio 11 Plus PL - (dobreprogramy - http://www.dobreprogramy.pl/Ulead-Vi...ows,12095.html) - nie leżał mi kompletnie Ani interfejs, ani parametry kompa
                            3. Wspomniany Corel - szok!!!! Intuicyjne rozwiązania, które osoba obsługująca Corela Draw 7 i Photo Paint 7 łapie w lot! No i na Core2Duo śmiga jak dziki! Robisz wszystko - miksujesz nagrania, robisz napisy w różnych konfiguracjach, przejścia - co tylko dusza zapragnie! Podrzucasz dowolne ścieżki dźwiękowe (mp3 i inne!).
                            Na dodatek cena oryginału... Pobiła całą resztę!

Jednak do tego wszystkiego musisz dojść sam - a może dla Ciebie coś innego będzie wygodniejsze?

Pozdrawiam
                            KK

Komentarz

• radek radziszewski
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 131

Teraz w Biedronce jest kamera Full HD na karty mała tania a jakość obrazu MZ całkiem fajna

Komentarz

• phrix
                                L&K
                                • 2007
                                • 1000
                                • Audi
                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja polecę Benq S21 jeżeli ktoś szuka czegoś taniego i dobrego + karta z alledrogo 32 GB po 90 PLN. Suma za zestaw 530 PLN
                                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• bzik13
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 514

Też jestem na etapie wyboru. Wstępnie również przymierzam się do Sony, tylko zastanawiam się jeszcze nad modelem wyżej, a mianowicie HDR-CX160. Różnica polega tylko na tym, że ma wbudowaną pamięć flash 16GB. Ale coś czuję, że lepiej wyciągnąć tą karcioche pamięcioche i włożyć do czytnika, aniżeli podłączać całą kamerę do kompa. Podejrzewam też że przesył danych z karty będzie szybszy.
                                  Mój liftback scout

Komentarz

• Emil
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1092

Polecam Canona Legria :

użytkuję od pół roku i jestem MEGA zadowolony.

Jakość nagrań w XP+ HD na ekranie 50`` jak dla mnie naprawdę super !

Pomimo braku optycznego stabilizatora , nagrywając w funkcji AUTO trzęsienia są prawie niezauważalne.

Dałem za nią w RTV Euro 999 zł w promocji
                                    BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                                    CR-V 2,2 i-ctdi
                                    Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• chrisk_89
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 834
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bzik13
                                      Też jestem na etapie wyboru. Wstępnie również przymierzam się do Sony, tylko zastanawiam się jeszcze na modelem wyżej, a mianowicie HDR-CX160. Różnica polega tylko na tym, że ma wbudowaną pamięć flash 16GB. Ale coś czuję, że lepiej wyciągnąć tą karcioche pamięcioche i włożyć do czytnika, aniżeli podłączać całą kamerę do kompa. Podejrzewam też że przesył danych z karty będzie szybszy.
                                      Właśnie z tego powodu wybrałem kamerkę z gniazdem na kartę.
                                      Jest jeszcze jeden powód....
                                      Co jeśli pamięć padnie? Zepsutą kartę wyrzucę i kupię nową - a co z tymi wbudowanymi pamięciami? (lub HDD?)
                                      Zabawa z przegrywaniem przez kabelek oczywiście istnieje - ale tak, jak napisałeś - karta do czytnika w lapku i fruuuuu

Komentarz

• bzik13
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 514

Czyli wątpliwości rozwiane. Tym bardzie,j że żona uparła się na kolor czerwony a tylko ten model ma kolorowe obudowy
                                        Dają jakąś kartę na start? Czy zakupiona karta musi mieć transfer 30MB/s czy też słabsze dają radę?
                                        Mój liftback scout

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14116
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bzik13, Jęśli jeszcze nie kupiłeś a chcesz potestować to na spocie w Kobiórze będe miał swoją HDR-CX 130 Odnośnie karty ja mam 16 GB klasa 4 :!: Spokojnie daje rade A za kolor bym nie przepłacał :szeroki_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• chrisk_89
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 834
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czyli wątpliwości rozwiane. Tym bardzie,j że żona uparła się na kolor czerwony a tylko ten model ma kolorowe obudowy
                                            Dają jakąś kartę na start? Czy zakupiona karta musi mieć transfer 30MB/s czy też słabsze dają radę?
                                            bzik - mnie udało się w Saturnie kupić HDR-CX115 z kartą w zestawie (16GB!) oraz z etui (torbą!)
                                            Była taka "specjalna, kartonowa paczka" w promocji, która kosztowała tyle, ile CX130 po dokupieniu karty 32GB!
                                            Kolorowe obudowy kamer posiadają (OPRÓCZ 130) modele CX115 EB(-lack), ER(-ed) - CZERWONA!!!!, ORAZ CX105E.... (tutaj adresik: http://www.sony.pl/hub/kamery-handyc...e/essential-hd).
                                            Oczywiście karta "Class 4" wystarcza - i (w mojej opinii) nie warto szarpać się z kasą na "6" (prawie 2 razy droższe! - kiedy ja kupowałem!) - ale każdy robi jak uważa....
                                            Podobnie z wielkością karty... Wolałem wziąć 16GB, żeby częściej zgrywać na HDD. To "częściej" oznacza 1 raz na 4-5 miesięcy (a było po drodze sporo zdarzeń: święta Bożego Narodzenia, urodziny dziecka, kolejne święta - Wielkiej Nocy)...

A że na magazyn filmowy kupiłem sobie osobny, przenośny HDD 1TB - to już osobna historia

Komentarz

• bzik13
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 514

eaglemirek, napisz na PW ile dałeś za swoją kamerę i gdzie ją zakupiłeś. Może skorzystam z Twoich poszukiwań, jeśli nie masz nic przeciwko

Oczywiście karta "Class 4" wystarcza - i (w mojej opinii) nie warto szarpać się z kasą na "6" (prawie 2 razy droższe! - kiedy ja kupowałem!) - ale każdy robi jak uważa....
                                              Podobnie z wielkością karty... Wolałem wziąć 16GB, żeby częściej zgrywać na HDD. To "częściej" oznacza 1 raz na 4-5 miesięcy (a było po drodze sporo zdarzeń: święta Bożego Narodzenia, urodziny dziecka, kolejne święta - Wielkiej Nocy)...
                                              Dzięki. Czyli z tego co widzę nawet 8GB da radę. Uważaj tylko, aby Ci od tego częstego wyjmowania karty klapka w kamerze nie odpadła Zaraz jadę do Saturna na prześpiegi, może coś tam znajdę.
                                              A że na magazyn filmowy kupiłem sobie osobny, przenośny HDD 1TB - to już osobna historia
                                              Ja też już mam bat (HDD 640GB) tylko mi konia brakuje (kamery)

Edit:
                                              No i zakupiłem. Lecz 160 a nie 130. Powód prosty: Saturn i raty 36x0 oraz dobra cena na ten model Z czasem zakupie kartę a na razie pomęczę się z podłączaniem kamery do lapatapa. eaglemirek, chrisk_89, jeszcze raz dzięki za pomoc
                                              Mój liftback scout

Komentarz

• chrisk_89
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 834
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Edit:
                                                No i zakupiłem. Lecz 160 a nie 130. Powód prosty: Saturn i raty 36x0 oraz dobra cena na ten model Z czasem zakupie kartę a na razie pomęczę się z podłączaniem kamery do lapatapa. eaglemirek, chrisk_89, jeszcze raz dzięki za pomoc
                                                No to gratulacje! - tylko.. Jak przetłumaczyłeś żonie swój wybór? CX160E występuje tylko w kolorze czarnym (a miała być "cerwona" ).

Natomiast... W opisie 160 stoi jak byk: "CX160E Kamera Full HD z pamięcią flash" (16 GB). Sprawa jest prosta
                                                Długie reportaże (wesela, impry rodzinne, dłuższe wyjazdy wakacyjne) - flash. Szybkie wypady do lasu, zwiedzanie okolicy - 8GB.
                                                Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD No chyba, że nagrywajkę BD już masz

Pozdrawiam

Komentarz

• eaglemirek
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 14116
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bzik13, Gratulacje myślę że będziesz zadowolony :!:
                                                  Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD
                                                  No jak już się już zakupiło taki sprzęt to HD ale 50p to bym sobie podarował w większości przypadków
                                                  Testowałem niedawno swoją HDR 130 przy 180 km/h, leżała na podszybiu na podkładce Gecko i muszę przyznać że zero zastrzeżeń odnośnie smużenia kontrastu czy ostrości nagrywane w max jakość. Stabilizacja optyczna też daje radę :!:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Pracuję...