Jak przetłumaczyłeś żonie swój wybór? CX160E występuje tylko w kolorze czarnym (a miała być "cerwona" ).
Powiedziałem że to nie samochód i kolor nie jest tak istotny
Zamieszczone przez chrisk_89
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD No chyba, że nagrywajkę BD już masz
Dziś takiej nagrywarki nie mam, ale za rok, dwa... Na razie będę gromadził nagrania na HDD, niech tam sobie czekają a na dzień dzisiejszy zrobię z nich zwykłe DVD.
phrix, dalej polecasz Benq S21? Zastanawiam się nad kupnem i sprzęt wydaje sie być stosunkowo rozsądny biorąc pod uwagę fakt, że wraz z kartą kosztuje mniej niż 500zł.
Jeśli mozesz powiedz jak długo można kręcić przed rozładowaniem akumulatora (podoba mi się możliwość zasilania zwykłymi paluszkami)?
Agamek12, wszystko co kupisz w tak niskiej cenie pomimo zapewnień producenta że jest HD w 3D itp pierdoły będziesz tym rozczarowany. "Wysoka jakość" jest możliwa dopiero podczas nagrywania w bardzo dobrym oświetleniu co w mieszkaniu jest praktycznie niemożliwe do uzyskania i tak naprawdę jakość tych nagrań będzie dorównywała nagranom twojego telefonu komórkowego. Raz kupilem kamerkę za taką cenę i drugi raz napewno nie kupię. Jak chcesz mieć coś dobrego na miarę naszych czasów (HD itp.) celuj w coś w znacznie wyższym przedziale cenowym ja postawił bym teraz na jakiegoś Sony-iaka w przedziale cenowym okolo 2kzł. Poszukaj trochę na temat matryc i optyki w takich kamerkach bo to jest najistotniejsze.
Mirek jest zadowolony ze swojej sony, jak bzik ze 160, a ja ze 115...
Ich ceny spadły. Na ceneo widziałem 130 za 799zł, a 115 za 850zł przy darmowych dostawach.
Żaden z nas na sprzęt nie narzeka - a każdy na pewno używa.
Na Twoim miejscu dołożyłbym "trochę" złociszy do HD - i miałbym na kilka (może kilkanaście!) lat spokój.
Mimo, że "kręcę" wyłącznie amatorsko (w czasach VHSu/S-VHS miałem epizod zawodowy)- żadne z urządzeń nie zadowoliłoby mnie (jest to moja subiektywna opinia!).
Ale piszę to z pozycji użytkownika danego modelu i... TYLKO dlatego, że "odgrzałeś" temat.
Może tak jak piszą na portalach foto - "idź, pomacaj i zastanów się, co Ci najlepiej w łapce leży?"
Przecież pozwolą Ci włożyć w sklepie własną kartę, wrócisz do domu i zobaczysz coś sfilmował....
Kiedyś robiłem tak ze sprzętem grającym. Brałem kasety magnetofonowe i braliśmy ten sprzęt, który brzmiał najlepiej....
Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa
Toshibe sobie daruj własnie to miałem i była doopa (psełdo HD). Bierz Sony, napewno bedzie lepsze. Samsung nie wiem.
[ Dodano: Czw 03 Kwi, 14 16:33 ]
PS mam takiego soniaka tylko że z HD - jest super. Myślę że warto dołożyć, no chyba że chcesz kupić dla dziecka do "zabawy".
Agamek12, jakiś czas temu również stałem przed podobnym dylematem...w końcu zdecydowałem się na coś takiego http://www.ceneo.pl/23208632 narazie nagrałem tylko kilka filmików jakoś tak się złożyło, że mało :? w sumie kamery jeszcze nie poznałem, ale na auto nagrywa super!tak w ciemnych/mało oswietlonych pomieszczeniach, a o dziennym świeltle nie wspomne dziś byłem u bratanicy na urodzinach i nagrałem w mieszkaniu krótki filmik. Właśnie obejrzałem i jest git. O wielę lepiej niz moja stara cyfrówka na mini dvd.
Przedział cenowy tyćkę wyższy, ale tak jak napisał kolegachrisk_89, może warto dołożyć parę groszy i mieć kamerke na kilka lat?pozdrawiam
Biszczu, Dla mnie liderem w kamerach jest Sony i Panasonic. Nie oszukuj się że kamera za 300-500PLN to będzie żyleta z HD. Jeśli chcesz kupić zabawkę dla dziecka To Toshiba z serii Camelio będzie w sam raz i cena super ale możliwości są porównywalne z tanimi rejestratorami samochodowymi. Jeśli chcesz kupić coś co zadowoli Cię jakością nagrań nawet w ciemnych pomieszczeniach to koszt takiej kamery oscyluje w okolicach 1kzł. Nie będę Ci się rozpisywał o parametrach technicznych matrycach itp. Ale najlepiej jedź do jakiegoś sklepu i zobacz co Ci najlepiej podpasuje. Ja osobiście mam kamerkę SONY HDR-CX190E która ma już prawie 2 lata ale obraz w porównaniu do Toshiby - żyleta
Mam od kilku dni Camileo x450 i na razie jestem zadowolony. Filmy są nagrywane w lepszej jakości od tej, którą miałem (mam) w Samsungu na kasety miniDV - i w sumie już to mi wystarcza. Do tego obsługa jest mega-prosta - aby włączyć/wyłączyć urządzenie wystarczy otworzyć/zamknąć wyświetlacz. maxpaynemm wspomina, że to prosty sprzęt, którego parametry można traktować jak zabawkę dla dzieci - cóż - ma trochę racji: dziecko bez problemu go obsłuży. I nie będzie tak bardzo jej żal, jak tą zabawkę zepsuje (to znaczy o wiele bardziej bolesne byłoby zepsucie sprzętu za tysiąc lub więcej złotych).
Reasumując: pewnie, że ta tania kamera nie będzie nagrywać z jakością kamer za kilka/kilkanaście czy nawet jeden tysiąc złotych. No ale jak ktoś (jak na przykład ja) chce wydać jak najmniej, to (pamiętając o raczej słabych parametrach) pewnie z takiej Toshiby będzie zadowolony...
PS: żeby nie było: kamera czasem mi się zawiesza i trzeba ją ponownie włączyć (nie łapie ostrości, nie reaguje na zoom) - ale nie zamierzam jej na razie reklamować. Po prostu uznaję, że taka tania kamerka ma prawo mieć fochy...
PS2: ma strasznie cichy głośnik i przy odtwarzaniu filmu na kamerze bardzo słabo słychać - tu stary Samsung zdecydowanie lepiej funkcjonuje.
Co do używanego sprzętu AV - zdarzyło mi się kupować od ludzi z forum (fotograficznego, muzycznego, itp.). Od "obcych" nigdy. Bałbym się.
Jeśli sprzedaje osoba dobrze Ci znana, wiesz jak się obchodzi ze sprzętem - ok. No chyba, że tę używkę dostaniesz za symboliczną złotówkę/flaszkę - to w przypadku "nacięcia" się strata będzie niewielka ;-)
Kiedyś znajomy kupił "okazyjnie" używany obiektyw na alledrogo. 6 miesięcy się bujał ze zwrotem :-(
Wrócę do X450 - chyba jednak będą ją reklamował, bo niesamowicie cicho nagrywa dźwięki. Muszę jednak najpierw w jakiś sposób dowiedzieć się, czy przypadkiem TTTM...
chyba jednak będą ją reklamował, bo niesamowicie cicho nagrywa dźwięki.
Ten problem, tego modelu wymieniany jest na wielu forach - chyba z reklamacją będzie ciężko :-(
Zamieszczone przez Biszczu
warto to coś ?
Ostatni link nie wskazuje przedmiotu :-(
JA - w swojej własnej subiektywnej opinii - zdecydowałbym się na SONY HDR-CX240E z drugiego linku: http://www.euro.com.pl/kamery/sony-h...e-czarny.bhtml
Nie ukrywam, że parametry JVC z przedostatniego linku KUSZĄ jak diabli... Ale SONY (starsze modele) testowałem - a JVC nie :-(
Wybór należy do Ciebie - ale WYŁĄCZNIE między TYMI DWOMA.
(SUBIEKTYWNE) Uzasadnienie:
1. Pierwszy link - Sony SD. Sorry - wchodzi rozdzielczość 4K, większość z nas ma w domu tv HD i wchodzić we format video z zeszłego stulecia - gdy reszta pędzi do przodu? Sorry nie moja bajka.
2. O drugim linku napisałem, że to mój wybór - więc co do trzeciego (Toshiba Camileo) pisał dużo nie będę - bo kamerka gorsza od tej z linku nr 1 - Sony SD.
3. JVC - kusi parametrami... Gdybym miał pieniądze na eksperymenty - lub dostał do testowania - przytuliłbym i porównał ze SONY HDR.
O JVC (NA FORACH)kiedyś toczyły się dyskusje, że są problemy z formatem plików w jakim zapisuje video i problemy w ich obróbce w popularnych (darmowych) programach. Sam nie sprawdzałem ... Jako fan SONY nie jestem obiektywny przy JVC.
Biszczu, A masz to z jednego sklepu, bo może różne sklepy różnie nadają końcówki. Na stronce JVC jest BEU-czarny, WEU-biały, REU-czerwony. U ciebie wszystkie są B,BE,BEU Ja dalej obstawiam że twoje są w tym wypadku czarne a tylko końcówki poskracane :diabelski_usmiech
Komentarz