kamera cyfrowa - doradźcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bzik13
    Rider
    • 2009
    • 514

Zamieszczone przez chrisk_89
    Jak przetłumaczyłeś żonie swój wybór? CX160E występuje tylko w kolorze czarnym (a miała być "cerwona" ).
    Powiedziałem że to nie samochód i kolor nie jest tak istotny

Zamieszczone przez chrisk_89
    Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - czy koniecznie nagrywać w HD - czy... SD No chyba, że nagrywajkę BD już masz
    Dziś takiej nagrywarki nie mam, ale za rok, dwa... Na razie będę gromadził nagrania na HDD, niech tam sobie czekają a na dzień dzisiejszy zrobię z nich zwykłe DVD.
    Mój liftback scout

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

phrix, dalej polecasz Benq S21? Zastanawiam się nad kupnem i sprzęt wydaje sie być stosunkowo rozsądny biorąc pod uwagę fakt, że wraz z kartą kosztuje mniej niż 500zł.
      Jeśli mozesz powiedz jak długo można kręcić przed rozładowaniem akumulatora (podoba mi się możliwość zasilania zwykłymi paluszkami)?
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, wszystko co kupisz w tak niskiej cenie pomimo zapewnień producenta że jest HD w 3D itp pierdoły będziesz tym rozczarowany. "Wysoka jakość" jest możliwa dopiero podczas nagrywania w bardzo dobrym oświetleniu co w mieszkaniu jest praktycznie niemożliwe do uzyskania i tak naprawdę jakość tych nagrań będzie dorównywała nagranom twojego telefonu komórkowego. Raz kupilem kamerkę za taką cenę i drugi raz napewno nie kupię. Jak chcesz mieć coś dobrego na miarę naszych czasów (HD itp.) celuj w coś w znacznie wyższym przedziale cenowym ja postawił bym teraz na jakiegoś Sony-iaka w przedziale cenowym okolo 2kzł. Poszukaj trochę na temat matryc i optyki w takich kamerkach bo to jest najistotniejsze.

Pozdrawiam
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Odgrzeję. Do wyboru są takie:
          Samsung f90: http://allegro.pl/samsung-hd-hmx-f90...092313488.html
          Toshiba camileo x150: http://allegro.pl/kamera-cyfrowa-tos...093162394.html
          Sony sx22e: http://allegro.pl/sony-kamera-handyc...078216208.html
          Którą z nich najlepiej wybrać? Wiem, że to są kamery mało profesjonalne, ale w założeniu mają to być kamery do użytku typowo amatorskigo...
          A może nie warto kupować powyższych i wystarczy coś takiego: http://allegro.pl/philips-cam295-cam...101840958.html
          Dotychczas używałem takiej kamery: http://tech.money.pl/hi-tech/kamery_...mera,5620.html i szukam czegoś, co nie będzie nagrywać w gorszej jakości (porównywalna mi wystarczy)
          Adam... Używam:

Komentarz

• chrisk_89
            Elegance
            • 2010
            • 834
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Agamek12
            Którą z nich najlepiej wybrać?
            Mirek jest zadowolony ze swojej sony, jak bzik ze 160, a ja ze 115...
            Ich ceny spadły. Na ceneo widziałem 130 za 799zł, a 115 za 850zł przy darmowych dostawach.

Żaden z nas na sprzęt nie narzeka - a każdy na pewno używa.
            Na Twoim miejscu dołożyłbym "trochę" złociszy do HD - i miałbym na kilka (może kilkanaście!) lat spokój.
            Mimo, że "kręcę" wyłącznie amatorsko (w czasach VHSu/S-VHS miałem epizod zawodowy)- żadne z urządzeń nie zadowoliłoby mnie (jest to moja subiektywna opinia!).
            Ale piszę to z pozycji użytkownika danego modelu i... TYLKO dlatego, że "odgrzałeś" temat.

Może tak jak piszą na portalach foto - "idź, pomacaj i zastanów się, co Ci najlepiej w łapce leży?"
            Przecież pozwolą Ci włożyć w sklepie własną kartę, wrócisz do domu i zobaczysz coś sfilmował....

Kiedyś robiłem tak ze sprzętem grającym. Brałem kasety magnetofonowe i braliśmy ten sprzęt, który brzmiał najlepiej....
            Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• eaglemirek
              RS
              • 2010
              • 14107
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

chrisk_89, Dobrze prawisz

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Toshibe sobie daruj własnie to miałem i była doopa (psełdo HD). Bierz Sony, napewno bedzie lepsze. Samsung nie wiem.

[ Dodano: Czw 03 Kwi, 14 16:33 ]
                PS mam takiego soniaka tylko że z HD - jest super. Myślę że warto dołożyć, no chyba że chcesz kupić dla dziecka do "zabawy".

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Agamek12, jakiś czas temu również stałem przed podobnym dylematem...w końcu zdecydowałem się na coś takiego http://www.ceneo.pl/23208632 narazie nagrałem tylko kilka filmików jakoś tak się złożyło, że mało :? w sumie kamery jeszcze nie poznałem, ale na auto nagrywa super!tak w ciemnych/mało oswietlonych pomieszczeniach, a o dziennym świeltle nie wspomne dziś byłem u bratanicy na urodzinach i nagrałem w mieszkaniu krótki filmik. Właśnie obejrzałem i jest git. O wielę lepiej niz moja stara cyfrówka na mini dvd.

Przedział cenowy tyćkę wyższy, ale tak jak napisał kolegachrisk_89, może warto dołożyć parę groszy i mieć kamerke na kilka lat?pozdrawiam
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Skończyło się zakupem Toshiba Camileo X450 z kartą 16GB...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• maxpaynemm
                      RS
                      • 2008
                      • 1764
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Biszczu, Dla mnie liderem w kamerach jest Sony i Panasonic. Nie oszukuj się że kamera za 300-500PLN to będzie żyleta z HD. Jeśli chcesz kupić zabawkę dla dziecka To Toshiba z serii Camelio będzie w sam raz i cena super ale możliwości są porównywalne z tanimi rejestratorami samochodowymi. Jeśli chcesz kupić coś co zadowoli Cię jakością nagrań nawet w ciemnych pomieszczeniach to koszt takiej kamery oscyluje w okolicach 1kzł. Nie będę Ci się rozpisywał o parametrach technicznych matrycach itp. Ale najlepiej jedź do jakiegoś sklepu i zobacz co Ci najlepiej podpasuje. Ja osobiście mam kamerkę SONY HDR-CX190E która ma już prawie 2 lata ale obraz w porównaniu do Toshiby - żyleta

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9935
                        • Ford

Mam od kilku dni Camileo x450 i na razie jestem zadowolony. Filmy są nagrywane w lepszej jakości od tej, którą miałem (mam) w Samsungu na kasety miniDV - i w sumie już to mi wystarcza. Do tego obsługa jest mega-prosta - aby włączyć/wyłączyć urządzenie wystarczy otworzyć/zamknąć wyświetlacz. maxpaynemm wspomina, że to prosty sprzęt, którego parametry można traktować jak zabawkę dla dzieci - cóż - ma trochę racji: dziecko bez problemu go obsłuży. I nie będzie tak bardzo jej żal, jak tą zabawkę zepsuje (to znaczy o wiele bardziej bolesne byłoby zepsucie sprzętu za tysiąc lub więcej złotych).
                        Reasumując: pewnie, że ta tania kamera nie będzie nagrywać z jakością kamer za kilka/kilkanaście czy nawet jeden tysiąc złotych. No ale jak ktoś (jak na przykład ja) chce wydać jak najmniej, to (pamiętając o raczej słabych parametrach) pewnie z takiej Toshiby będzie zadowolony...

PS: żeby nie było: kamera czasem mi się zawiesza i trzeba ją ponownie włączyć (nie łapie ostrości, nie reaguje na zoom) - ale nie zamierzam jej na razie reklamować. Po prostu uznaję, że taka tania kamerka ma prawo mieć fochy...
                        PS2: ma strasznie cichy głośnik i przy odtwarzaniu filmu na kamerze bardzo słabo słychać - tu stary Samsung zdecydowanie lepiej funkcjonuje.
                        Adam... Używam:

Komentarz

• chrisk_89
                          Elegance
                          • 2010
                          • 834
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                          Warto kupić np używana Sony 130?
                          He, he, he :-D Zapraszam kilka postów wyżej :-)

Co do używanego sprzętu AV - zdarzyło mi się kupować od ludzi z forum (fotograficznego, muzycznego, itp.). Od "obcych" nigdy. Bałbym się.
                          Jeśli sprzedaje osoba dobrze Ci znana, wiesz jak się obchodzi ze sprzętem - ok. No chyba, że tę używkę dostaniesz za symboliczną złotówkę/flaszkę - to w przypadku "nacięcia" się strata będzie niewielka ;-)
                          Kiedyś znajomy kupił "okazyjnie" używany obiektyw na alledrogo. 6 miesięcy się bujał ze zwrotem :-(

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

Wrócę do X450 - chyba jednak będą ją reklamował, bo niesamowicie cicho nagrywa dźwięki. Muszę jednak najpierw w jakiś sposób dowiedzieć się, czy przypadkiem TTTM...
                            Adam... Używam:

Komentarz

• chrisk_89
                              Elegance
                              • 2010
                              • 834
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                              chyba jednak będą ją reklamował, bo niesamowicie cicho nagrywa dźwięki.
                              Ten problem, tego modelu wymieniany jest na wielu forach - chyba z reklamacją będzie ciężko :-(

warto to coś ?
                              Ostatni link nie wskazuje przedmiotu :-(
                              JA - w swojej własnej subiektywnej opinii - zdecydowałbym się na SONY HDR-CX240E z drugiego linku: http://www.euro.com.pl/kamery/sony-h...e-czarny.bhtml
                              Nie ukrywam, że parametry JVC z przedostatniego linku KUSZĄ jak diabli... Ale SONY (starsze modele) testowałem - a JVC nie :-(
                              Wybór należy do Ciebie - ale WYŁĄCZNIE między TYMI DWOMA.

(SUBIEKTYWNE) Uzasadnienie:
                              1. Pierwszy link - Sony SD. Sorry - wchodzi rozdzielczość 4K, większość z nas ma w domu tv HD i wchodzić we format video z zeszłego stulecia - gdy reszta pędzi do przodu? Sorry nie moja bajka.
                              2. O drugim linku napisałem, że to mój wybór - więc co do trzeciego (Toshiba Camileo) pisał dużo nie będę - bo kamerka gorsza od tej z linku nr 1 - Sony SD.
                              3. JVC - kusi parametrami... Gdybym miał pieniądze na eksperymenty - lub dostał do testowania - przytuliłbym i porównał ze SONY HDR.
                              O JVC (NA FORACH)kiedyś toczyły się dyskusje, że są problemy z formatem plików w jakim zapisuje video i problemy w ich obróbce w popularnych (darmowych) programach. Sam nie sprawdzałem ... Jako fan SONY nie jestem obiektywny przy JVC.

Komentarz

• chrisk_89
                                Elegance
                                • 2010
                                • 834
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

jakie są różnice pomiędzy JVC GZ-R15B a JVC GZ-R10
                                Twoje przypuszczenia są trafne. Zgodnie z opisem ze strony producenta różnią się tylko kolorem:

"Dostępne kolory obudowy: [czarny] R15; [czerwony] R15; [biały] R15; [srebrny] R10"

Komentarz

• eaglemirek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 14107
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Biszczu, pewnie kolorek obudowy

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• eaglemirek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 14107
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Biszczu, A masz to z jednego sklepu, bo może różne sklepy różnie nadają końcówki. Na stronce JVC jest BEU-czarny, WEU-biały, REU-czerwony. U ciebie wszystkie są B,BE,BEU Ja dalej obstawiam że twoje są w tym wypadku czarne a tylko końcówki poskracane :diabelski_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Pracuję...