IMO Alutec
kupno auta od firmy
Zwiń
X
-
kupno auta od firmy
witam
zamierzam kupić auto od firmy która wystawi mi fakturę vat .... czy do tej faktury potrzebna jest mi dodatkowo umowa kupna/sprzedaży ???
no i co jeżeli będę chciał sprzedać auto za większe pieniądze niż będą na fakturze vat .... będę musiał zapłacić podatek od wzbogacenia ?Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
-
-
Jak kupujesz od firmy to jest tylko faktura vat i nie ma żadnej umowy. To jest to samo jakbyś kupował nowe w salonie - salon jest firmą wystawia ci fakturę VAT i nie ma żadnej umowy (nie mylić z zamówieniem). Akurat sam mam auto na działalność gospodarczą i jak będę sprzedawał to wystawie faktuę vat 0%. Jest to dobre dla ciebie ponieważ nie płacisz podatku 2% od zakupu auta jako kupujący, gdyż podatek w tym przypadku opłaca firma wystawiająca fakturę, a nie kupujący. Podatek od wzbogacenia płacisz tylko jak sprzedajesz auto do pół roku po zakupie. W innym przypadku nic nie płacisz jest to po stronie kupującego. A sądzę, że jak kupujesz dla siebie auto to będziesz dłużej jeździł niz 6 miesięcy.
Komentarz
-
-
czyli jak piszecie po upływie powiedzmy powyżej roku będę chciał sprzedać auto po wyższej cenie niż kupiłem nie będę miał z tego tytułu żadnych kosztów ani problemów ?Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarwaAkurat sam mam auto na działalność gospodarczą i jak będę sprzedawał to wystawie faktuę vat 0%.
[ Dodano: Czw 07 Paź, 10 19:58 ]
Zamieszczone przez koddiczyli jak piszecie po upływie powiedzmy powyżej roku będę chciał sprzedać auto po wyższej cenie niż kupiłem nie będę miał z tego tytułu żadnych kosztów ani problemów
Komentarz
-
-
Panowie nie powtarzajcie nie prawdy. w woli ścisłości koddi, jak będziesz chciał sprzedać samochód , to możesz to zrobić nawet na drugi dzień po zakupie bez konsekwencji podatkowych
Zamieszczone przez YarwaPodatek od wzbogacenia płacisz tylko jak sprzedajesz auto do pół roku po zakupie. W innym przypadku nic nie płacisz jest to po stronie kupującego
Komentarz
-
-
yhm to już chyba wiem....
a w ramach ścisłości na po powinienem zwrócić uwagę przy podpisywaniu faktury vat ...??Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
Komentarz
-
Komentarz