Szkoda komunikacyjna z OC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brzoskwiniowy
    Classic
    • 2007
    • 25

I zapanowała jasność Panowie dziękuje bardzo! :kciukgora
  • DGW
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 2330

Witam

Panowie i panie oczywiście,
    potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu pewnej sprawy.
    Chodzi mi o podanie które rozwiązanie będzie mniej kłopotliwe

Auto miało szkodę komunikacyjną, była policja, sprawca przyjął mandat więc w tej kwestii wszystko ok.
    Tylko teraz. Auto poszkodowane było w leasingu, który już się skończył. Zostało wykupione lecz jeszcze nie przerejestrowane. W dowodzie jako właściciel widnieje firma leasingowa.

- czy w tej chwili przed zgłoszeniem szkody przerejestrować auto ?
    - czy zgłosić szkodę tak jak jest teraz (wykupiony leasing lecz nie przerejestrowane auto) ?

Dodam tylko że auto będzie naprawiane w Warszawie. Firma leasingowa też jest z w-wy ale po przerejestrowaniu byłyby tablice lubelskie
    NFPNorth-West
    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
    WARSZTAT www.dsize.pl
    ->
    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• mocart26
      Classic
      • 2010
      • 31

Witam.
      Nie musisz rejestrować auta, po prostu zgłoś szkode do ubezpieczyciela,kiedy beda ogledziny dasz dokumenty ktore dostaniesz od leasingu(ze samochód jest wykupiony)i sprawa zalatwiona.Szkoda była w dniu po wplacie ostatniej raty leasingowej,wiec samochod jest twoj

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

dobrygrzeswawa, wielkość "komplikacji" zależeć będzie zapewne od TU sprawcy. Teoretycznie jak masz zapłaconą fakturę wykupową to samochód prawnie jest już twoją własnością. Masz 30 dni na przerejestrowanie więc jeśli ten czas nie został przekroczony to tu też wszystko prawnie jest OK. Niestety TU interpretują wszytko jak chcą więc jedni uznają, że auto jest twoje i ty upoważniasz warsztat, a inni, że musi być upoważnienie od właściciela wpisanego w dowód rej. Najlepiej podjedź, albo zadzwoń do tego TU i spytaj jak to wygląda u nich...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• DGW
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 2330

Dzięki panowie za odpowiedź.
          Ubezpieczyciel sprawcy to Compensa a druga sprawa to to, że termin 30dni na przerejestrowanie auta skończył się już bardzo dawno temu.
          Będzie trzeba przedzwonić zarówno do leasingu jak i do TU.

Obawiam się, że leasing nie będzie chciał wystawić żadnego upoważnienia a TU bez tego będzie miało dobry argument do wstrzymania wypłaty

W przypadku przerejestrowania (do woj.lubelskiego) może być tak, że sprawę będzie prowadził tamtejszy oddział TU i mogą mieć jakieś "ale" do stawek roboczo-godzinowych w w-wie...
          NFPNorth-West
          WARSZTAT www.dsize.pl
          ->

Komentarz

• mocart26
            Classic
            • 2010
            • 31

To nie dostałeś żadnego dokumentu potwierdzajacego wykup pojazdu?
            To jest szkoda z OC wiec TU za bardzo nie ma nic do gadania, nawet z tym ze przekroczyłes 30dni ustawowe.Najlepszym rozwiazaniem bedzie postawienie samochodu do ASO.
            A najlepiej do takiego warsztatu który ma podpisana umowe z Compensa dotyczaca likwidacji szkód.

Komentarz

• Lord_Prozac
              Classic
              • 2007
              • 38

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
              Ubezpieczyciel sprawcy to Compensa a druga sprawa to to, że termin 30dni na przerejestrowanie auta skończył się już bardzo dawno temu.
              Choć istnieje ustawowy termin przerejestrowania samochodu, to jego przekroczenie/niedotrzymanie nie wiąże się z żadną konsekwencją.
              Miałem kiedyś podobną sytuacje pytałem w Urzędzie Komunikacyjnym i powiedzieli mi że nie ma żadnych sankcji za niedotrzymanie terminu.

Najważniejsze żebyś miał dowód że auto jest twoje - przy wykupie pewnie otrzymałeś fakturę zakupu. To jest podstawa do przerejestrowania samochodu, a do tego czasu poświadczenie własności, tak jak przy zwykłej umowie-kupna sprzedaży umowa.

Co do wartości szkody oddaj samochód tak jak pisze
              Zamieszczone przez mocart26
              A najlepiej do takiego warsztatu który ma podpisana umowe z Compensa dotyczaca likwidacji szkód.
              Octavia II - BLS seria
              Octavia I AGR po Virusie
              President Johnny II + Sirio Omega 27

Komentarz

• Octan
                Rider
                • 2006
                • 653

Grzesiu polecam Ci firmę Auto-Blak. Chłopaki znają się na robocie, mają autoryzacje Skody (robią wszystkie marki) i są zaprawieni w bojach z ubezpieczycielami. Podpisujesz upoważnienie i resztę masz w du....
                Ja niedawno miałem taki przypadek z peugeotem żony, gdzie wycena naprawy przez TU znacznie różniła się od kosztów faktycznych i w Auto -Blaku sobie z tym poradzili a ja nie musiałem się handryczyć. Podpisałem papier i odebrałem autko po naprawie.

Komentarz

• DGW
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 2330

Wszystkie dokumenty są tzn faktura wykupu itd. więc po tym co piszecie nie będzie żadnego problemu jak zgłosi się szkodę gdy auto nie jest jeszcze przerejestrowane.

Zamieszczone przez Octan
                  Grzesiu polecam Ci firmę Auto-Blak.
                  Dziękuję. Niestety ale słyszałem o tej firmie więcej złego niż dobrego. Np. Qba mógłby o nich b.dużo powiedzieć...
                  Mam pewien typ ale pierw trzeba zgłosić szkodę i dogadać szczegóły bo przy okazji będę chciał w końcu naprawić prawy tył :roll:

A tak poza konkursem:
                  czy ktoś wie jaki jest dla TU, normatywny przebieg roczny auta takiego jak octavia 1 :?:
                  NFPNorth-West
                  WARSZTAT www.dsize.pl
                  ->

Komentarz

• Octan
                    Rider
                    • 2006
                    • 653

Dziękuję. Niestety ale słyszałem o tej firmie więcej złego niż dobrego
                    A toś mnie zaskoczył. Ja tańcowałem z nimi 2 razy i nie staneli mi na odcisk.

Komentarz

• mocart26
                      Classic
                      • 2010
                      • 31

A tak poza konkursem:
                      czy ktoś wie jaki jest dla TU, normatywny przebieg roczny auta takiego jak octavia 1 :?:[/quote]

Według Eurotax roczny przebieg twojego samochodu to 24tkm.

Komentarz

• miguello
                        RS
                        • 2008
                        • 1849

dobrygrzeswawa, weź daj znać potem jak się wszystko zakończyło :wink:

Komentarz

• lukasz3112
                          RS
                          • 2008
                          • 3607

mocart26, możesz powiedzieć skąd wziąłem ten przebieg?
                          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• mocart26
                            Classic
                            • 2010
                            • 31

To jest standardowy przebieg po 1 rok uzytkowania.Tak przynajmniej liczy mi program 8)

Komentarz

• DGW
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 2330

Zamieszczone przez mocart26
                              Według Eurotax roczny przebieg twojego samochodu to 24tkm.
                              Dzięki, tak właśnie podejrzewałem że według cudownego Eurotaxu auto ma więcej stać w garażu niż jeździć. W Audatex-ie taż pewnie jest podobnie.

Zamieszczone przez miguello
                              dobrygrzeswawa, weź daj znać potem jak się wszystko zakończyło :wink:
                              nie ma sprawy
                              NFPNorth-West
                              WARSZTAT www.dsize.pl
                              ->

Komentarz

• lukasz3112
                                RS
                                • 2008
                                • 3607

dobrygrzeswawa, Audatex służy do wykonywania kosztorysów a nie do wycen pojazdów. Do wycen służy Eurotax jak jak napisano wyżej oraz Info-Ekspert.
                                Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Sev
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1295

Infoekspert podaje podobnie, 25200km. To i tak jest duży skok naprzód bo kiedyś, jakieś 7 lat temu gdy wyceniałem szkody w Warcie to Infoekspert podawał normatywny roczny przebieg rzędy 18tys km

Weźcie pod uwagę że jest to liczba średnia. Ja robię rocznie 12tys km, moja żona 8tys km, sąsiad robi 38tys km, kolejny zaś 42tys km i średnio jest 25tysięcy
                                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

Grzesiu, jakbys mial jakies przeprawy z Compensa, daj znac

Juz troche zeby zjadlem na walkach z TU, takze chetnie pomoge po raz kolejny :twisted:
                                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Sev
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1295

Ja mam pałowanko teraz ze sprawcą który nawiał, mam świadka ale z braku czasu nie mogę sprawy przypilnować :evil:

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

Sev, on dopiero bedzie mial palowanko, jak juz sprawe przypilnujesz.

Ja kiedys widzialem, jak jeden sk!@%^$#& otarl goscia, sprawdzil czy jego autku sie nic nie stalo i pojechal.

No to ja jeb rejestracna na kartke i liscik do typa za wycieraczke.

Siedzialem w kawiarni wiec obserwowalem rozwoj wydarzen - patrze po 30 minutach wraca ciec i ... zabiera kartke i spada.

No to ja jeb znow kolejna kartka i znow zapisalem numer.

Tym razem wyczekalem na powrot wlasciciela - typ byl milo zaskoczony, ze chcialo mi sie czekac. Dostalem od niego jego numer telefonu i ...100 pln jak to okreslil za obywatelska postawe + zapewnienie zebym dzwonil jakbym mial jakies problemy prawne - gosc okazal sie adwokatem :szeroki_usmiech
                                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• DGW
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 2330

Dzięki Panowie jeszcze raz. W przyszłym tygodniu zgłaszam szkodę więc zobaczymy co powiedzą.
                                          Naprawa będzie raczej bezgotówkowa ponieważ nie mam czasu na inne rozwiązanie.
                                          Podejrzewam że problemem będzie to że chcę oryginalne części a nie zamienniki
                                          (jeden taki zamiennik mam założony-prawy błotnik- i nie wiem co za debil wymyślił opis :
                                          "zamiennik porównywalnej jakości" :evil: Dwa lata i rdza wyłazi na całym elemencie)
                                          NFPNorth-West
                                          WARSZTAT www.dsize.pl
                                          ->

Komentarz

• Sev
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1295

"Porównywalny" nie jest tożsamy z "równy" - niestety.

Komentarz

• DGW
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 2330

Zamieszczone przez Sev
                                              "Porównywalny" nie jest tożsamy z "równy" - niestety.
                                              no właśnie > "niestety"
                                              tyle tylko że w przypadku tego błotnika to tak jakby powiedzieć że Syrenka jest porównywalnej jakości z S-klasą
                                              zresztą, jeśli chodzi o 95% części to tak właśnie jest :|
                                              NFPNorth-West
                                              WARSZTAT www.dsize.pl
                                              ->

Komentarz

• b707
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1272

Nie wiem czy już znalazłeś zakład ale mogę polecić Zalewskiego:P On już wyszarpie od ubezpieczyciela kase :twisted: I zrobi to porządnie.
                                                Mi jakiś delikwent zarysował cały bok... PTU wyliczyło koszt lakierowania 900zł... On od nich wziął 3tys.
                                                Z tego co zauważyłem to zawsze wywalcza swoje bo w większości wypadków nawet nie czeka na zatwierdzenie kosztorysu przez TU tylko robi auto. U mnie tez tak było. Samochód zrobili mi w październiku a PTU zatwierdziło kosztorys w listopadzie:P
                                                pzdr
                                                Adam

Komentarz

• Samiec
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4287
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Podejrzewam że problemem będzie to że chcę oryginalne części a nie zamienniki
                                                  (jeden taki zamiennik mam założony-prawy błotnik- i nie wiem co za debil wymyślił opis :
                                                  "zamiennik porównywalnej jakości" :evil: Dwa lata i rdza wyłazi na całym elemencie)
                                                  Myslalem ze o jakies inne auto chodzi, a to jednak o niebieska? co sie stalo? :roll:
                                                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...