I zapanowała jasność Panowie dziękuje bardzo! :kciukgora
Szkoda komunikacyjna z OC
Zwiń
X
-
Szkoda komunikacyjna z OC
Witam
Panowie i panie oczywiście,
potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu pewnej sprawy.
Chodzi mi o podanie które rozwiązanie będzie mniej kłopotliwe
Auto miało szkodę komunikacyjną, była policja, sprawca przyjął mandat więc w tej kwestii wszystko ok.
Tylko teraz. Auto poszkodowane było w leasingu, który już się skończył. Zostało wykupione lecz jeszcze nie przerejestrowane. W dowodzie jako właściciel widnieje firma leasingowa.
- czy w tej chwili przed zgłoszeniem szkody przerejestrować auto ?
- czy zgłosić szkodę tak jak jest teraz (wykupiony leasing lecz nie przerejestrowane auto) ?
Dodam tylko że auto będzie naprawiane w Warszawie. Firma leasingowa też jest z w-wy ale po przerejestrowaniu byłyby tablice lubelskieNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
-
-
dobrygrzeswawa, wielkość "komplikacji" zależeć będzie zapewne od TU sprawcy. Teoretycznie jak masz zapłaconą fakturę wykupową to samochód prawnie jest już twoją własnością. Masz 30 dni na przerejestrowanie więc jeśli ten czas nie został przekroczony to tu też wszystko prawnie jest OK. Niestety TU interpretują wszytko jak chcą więc jedni uznają, że auto jest twoje i ty upoważniasz warsztat, a inni, że musi być upoważnienie od właściciela wpisanego w dowód rej. Najlepiej podjedź, albo zadzwoń do tego TU i spytaj jak to wygląda u nich...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Dzięki panowie za odpowiedź.
Ubezpieczyciel sprawcy to Compensa a druga sprawa to to, że termin 30dni na przerejestrowanie auta skończył się już bardzo dawno temu.
Będzie trzeba przedzwonić zarówno do leasingu jak i do TU.
Obawiam się, że leasing nie będzie chciał wystawić żadnego upoważnienia a TU bez tego będzie miało dobry argument do wstrzymania wypłaty
W przypadku przerejestrowania (do woj.lubelskiego) może być tak, że sprawę będzie prowadził tamtejszy oddział TU i mogą mieć jakieś "ale" do stawek roboczo-godzinowych w w-wie...NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
To nie dostałeś żadnego dokumentu potwierdzajacego wykup pojazdu?
To jest szkoda z OC wiec TU za bardzo nie ma nic do gadania, nawet z tym ze przekroczyłes 30dni ustawowe.Najlepszym rozwiazaniem bedzie postawienie samochodu do ASO.
A najlepiej do takiego warsztatu który ma podpisana umowe z Compensa dotyczaca likwidacji szkód.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaUbezpieczyciel sprawcy to Compensa a druga sprawa to to, że termin 30dni na przerejestrowanie auta skończył się już bardzo dawno temu.
Miałem kiedyś podobną sytuacje pytałem w Urzędzie Komunikacyjnym i powiedzieli mi że nie ma żadnych sankcji za niedotrzymanie terminu.
Najważniejsze żebyś miał dowód że auto jest twoje - przy wykupie pewnie otrzymałeś fakturę zakupu. To jest podstawa do przerejestrowania samochodu, a do tego czasu poświadczenie własności, tak jak przy zwykłej umowie-kupna sprzedaży umowa.
Co do wartości szkody oddaj samochód tak jak piszeZamieszczone przez mocart26A najlepiej do takiego warsztatu który ma podpisana umowe z Compensa dotyczaca likwidacji szkód.Octavia II - BLS seria
Octavia I AGR po Virusie
President Johnny II + Sirio Omega 27
Komentarz
-
-
Grzesiu polecam Ci firmę Auto-Blak. Chłopaki znają się na robocie, mają autoryzacje Skody (robią wszystkie marki) i są zaprawieni w bojach z ubezpieczycielami. Podpisujesz upoważnienie i resztę masz w du....
Ja niedawno miałem taki przypadek z peugeotem żony, gdzie wycena naprawy przez TU znacznie różniła się od kosztów faktycznych i w Auto -Blaku sobie z tym poradzili a ja nie musiałem się handryczyć. Podpisałem papier i odebrałem autko po naprawie.
Komentarz
-
-
Wszystkie dokumenty są tzn faktura wykupu itd. więc po tym co piszecie nie będzie żadnego problemu jak zgłosi się szkodę gdy auto nie jest jeszcze przerejestrowane.
Zamieszczone przez OctanGrzesiu polecam Ci firmę Auto-Blak.
Mam pewien typ ale pierw trzeba zgłosić szkodę i dogadać szczegóły bo przy okazji będę chciał w końcu naprawić prawy tył :roll:
A tak poza konkursem:
czy ktoś wie jaki jest dla TU, normatywny przebieg roczny auta takiego jak octavia 1 :?:NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
mocart26, możesz powiedzieć skąd wziąłem ten przebieg?Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mocart26Według Eurotax roczny przebieg twojego samochodu to 24tkm.
Zamieszczone przez miguellodobrygrzeswawa, weź daj znać potem jak się wszystko zakończyło :wink:NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
dobrygrzeswawa, Audatex służy do wykonywania kosztorysów a nie do wycen pojazdów. Do wycen służy Eurotax jak jak napisano wyżej oraz Info-Ekspert.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Infoekspert podaje podobnie, 25200km. To i tak jest duży skok naprzód bo kiedyś, jakieś 7 lat temu gdy wyceniałem szkody w Warcie to Infoekspert podawał normatywny roczny przebieg rzędy 18tys km
Weźcie pod uwagę że jest to liczba średnia. Ja robię rocznie 12tys km, moja żona 8tys km, sąsiad robi 38tys km, kolejny zaś 42tys km i średnio jest 25tysięcy
Komentarz
-
-
Grzesiu, jakbys mial jakies przeprawy z Compensa, daj znac
Juz troche zeby zjadlem na walkach z TU, takze chetnie pomoge po raz kolejny :twisted:Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Sev, on dopiero bedzie mial palowanko, jak juz sprawe przypilnujesz.
Ja kiedys widzialem, jak jeden sk!@%^$#& otarl goscia, sprawdzil czy jego autku sie nic nie stalo i pojechal.
No to ja jeb rejestracna na kartke i liscik do typa za wycieraczke.
Siedzialem w kawiarni wiec obserwowalem rozwoj wydarzen - patrze po 30 minutach wraca ciec i ... zabiera kartke i spada.
No to ja jeb znow kolejna kartka i znow zapisalem numer.
Tym razem wyczekalem na powrot wlasciciela - typ byl milo zaskoczony, ze chcialo mi sie czekac. Dostalem od niego jego numer telefonu i ...100 pln jak to okreslil za obywatelska postawe + zapewnienie zebym dzwonil jakbym mial jakies problemy prawne - gosc okazal sie adwokatem :szeroki_usmiechByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Dzięki Panowie jeszcze raz. W przyszłym tygodniu zgłaszam szkodę więc zobaczymy co powiedzą.
Naprawa będzie raczej bezgotówkowa ponieważ nie mam czasu na inne rozwiązanie.
Podejrzewam że problemem będzie to że chcę oryginalne części a nie zamienniki
(jeden taki zamiennik mam założony-prawy błotnik- i nie wiem co za debil wymyślił opis :
"zamiennik porównywalnej jakości" :evil: Dwa lata i rdza wyłazi na całym elemencie)NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sev"Porównywalny" nie jest tożsamy z "równy" - niestety.
tyle tylko że w przypadku tego błotnika to tak jakby powiedzieć że Syrenka jest porównywalnej jakości z S-klasą
zresztą, jeśli chodzi o 95% części to tak właśnie jest :|NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Nie wiem czy już znalazłeś zakład ale mogę polecić Zalewskiego:P On już wyszarpie od ubezpieczyciela kase :twisted: I zrobi to porządnie.
Mi jakiś delikwent zarysował cały bok... PTU wyliczyło koszt lakierowania 900zł... On od nich wziął 3tys.
Z tego co zauważyłem to zawsze wywalcza swoje bo w większości wypadków nawet nie czeka na zatwierdzenie kosztorysu przez TU tylko robi auto. U mnie tez tak było. Samochód zrobili mi w październiku a PTU zatwierdziło kosztorys w listopadzie:P
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaPodejrzewam że problemem będzie to że chcę oryginalne części a nie zamienniki
(jeden taki zamiennik mam założony-prawy błotnik- i nie wiem co za debil wymyślił opis :
"zamiennik porównywalnej jakości" :evil: Dwa lata i rdza wyłazi na całym elemencie)
Komentarz
-
Komentarz