Mundurowi na Naszym forum

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kiniu
    RS
    • 2010
    • 1746

ahmed799 w 2008r. byłem w tej jednostce na przeszkoleniu

z Karabinu Sako TRG-21 :zastrzelic

Toruń to naprawdę sympatyczne miasto :hura :szeroki_usmiech

Wracając do tematu naszych emerytur:

Z dnia dzisiejszego.

Rząd przyspiesza reformę emerytur mundurowych

Policjanci i żołnierze zawodowi będą musieli dłużej służyć, aby uzyskać prawo do emerytury. Ma też zostać wprowadzony minimalny wiek uprawniający do tego świadczenia.

Jeszcze w tym tygodniu powstanie specjalny zespół rządowo-związkowy mający przygotować ostateczną wersję reformy systemu emerytalnego służb mundurowych.

– Umówiliśmy się z ministrem Michałem Bonim, że właśnie ten zespół przygotuje ustawę określającą nowe zasady przechodzenia na emeryturę policjantów i żołnierzy. Do 20 stycznia przygotujemy szczegółowy harmonogram jego prac – mówi nam podinsp. Andrzej Szary, wiceprzewodniczący Zarządu Głównego Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Policjantów.

Dodaje, że wtedy będzie już wiadomo, kiedy gotowa ustawa może trafić do Sejmu. Zwraca też uwagę na zmianę nastawienia rządu do reformy systemu emerytalnego policjantów i żołnierzy. Już w czasie grudniowego spotkania związkowców z premierem Donaldem Tuskiem rząd z większym zrozumieniem wysłuchał argumentów przeciwko włączeniu do systemu powszechnego osób służących w służbach mundurowych.

– Osoby wstępujące do policji po wejściu w życie nowego systemu nie trafią więc do ZUS, lecz pozostaną w systemie zaopatrzeniowym. Teraz będziemy negocjować zasady przechodzenia na nowe świadczenia – wyjaśnia Antoni Duda, przewodniczący ZG NSZZ Policjantów.

Rozważane jest wydłużenie z 15 do 20 lub 25 lat okresu służby uprawniającego do wcześniejszej emerytury. Jednocześnie ma się pojawić warunek, że taka osoba będzie musiała mieć skończone 50 lub 55 lat. Tym samym na wcześniejsze emerytury nie będą mogli przechodzić funkcjonariusze mający 35 lat. Potwierdza to minister Michał Boni, który w liście otwartym skierowanym do twórców reformy emerytalnej mówi o konieczności przygotowania trzeciego warunku przechodzenia na emeryturę. Zgodnie z jego propozycją osoby wstępujące do służby w zamian za dłuższą służbę będą mieć zwiększane świadczenie od 2,5 do 3 proc. za każdy rok służby po 30 latach stażu. Propozycja ta nawiązuje do rozwiązań wynegocjowanych w 2009 roku przez związki zawodowe i wiceministra spraw wewnętrznych i administracji gen. Adama Rapackiego. Wówczas ustalono, że funkcjonariusz decydujący się na pozostanie w służbie powyżej 20 lat za każdy dodatkowy rok otrzyma 3 proc. podstawy wymiaru, a jego świadczenie wyniesie nie więcej niż 85 proc. ostatniego uposażenia.

– Ustalenie nowych mechanizmów liczenia emerytury będzie kluczowe dla reformy. Jeśli nowy system będzie korzystny finansowo dla funkcjonariuszy, to będą mogli go także wybrać ci, którzy obecnie służą w formacjach mundurowych – dodaje Antoni Duda.

Rząd jednocześnie gwarantuje zachowanie praw nabytych przez policjantów i żołnierzy obecnie służących w formacjach podległych MSWiA i MON. Potwierdza to minister obrony narodowej Bogdan Klich. Jego zdaniem nowe zasady będą dotyczyć tych osób, które będą wstępować do wojska po 1 stycznia 2012 r.

100 tys. żołnierzy zawodowych służy w armii

98 tys. osób pełni służbę w policji

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
    Artykuł z dnia: 2011-01-11

arturas03 z tego co wiem to prawdopodobnie będą płacić po weekendzie 17-go stycznia

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

Zamieszczone przez Kiniu
      w 2008r. byłem w tej jednostce na przeszkoleniu
      ja w 2006 roku szkoliłem tam KSRy (Kurs Szkolenia Rezerw) tj studentów. Miasto prawda bardzo fajne przynajmniej raz w tygodniu tam jestem .
      Zamieszczone przez Kiniu
      na wcześniejsze emerytury nie będą mogli przechodzić funkcjonariusze mający 35 lat
      to bardzo dobre postanowienie jestem jak najbardziej za.

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• kjedi
        Rider
        S_OCP Member
        • 2008
        • 282

powiem szczerze- mnie to nie przeszkadza :szeroki_usmiech

Komentarz

• k.julian
          Drive
          • 2010
          • 69

szacun dla mundurowych
          Aktualnie Felicja 1.3,
          Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• Kiniu
            RS
            • 2010
            • 1746

Kiniu, u nas też dzisiaj poszła plotka że urlopowe wypłacą w tym miesiącu.
            arturas03 u nas ,,wczasy pod gruszą" wypłacili w piątek, a jak u Was :?:

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Kiniu
              ,,wczasy pod gruszą" wypłacili w piątek, a jak u Was
              wczasy?
              U mnie płacą 13-kę prawdopodobnie w tym miesiącu, bynajmniej Księgowy tak twierdzi :roll:
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• makog
                Rider
                • 2010
                • 345

no kurde tego nie rozumiem ten sam resort a w kazdej sluzbie inne przepisy wrrr, u mnie wczasy pod grusza placa dopiero wtedy jak zloze w kadrach karte urlopowa na ktorej jest wypisane 14 dni urlopu, wczesniej nie ma takiej opcji. Ale burdel w tym kraju jeden resort a kazda sluzba inaczej, zalamka
                http://www.wimeb.markomp.net
                Już nie moja Skodzina
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• ahmed799
                  RS
                  • 2009
                  • 6871
                  • Ford

U mnie mundurówka bedzie z pensja 1 marca, a urlopowke placa jak min 5 dni z urlopu wypoczynkowego sie wypisze i bedzie pnkt w rozkazie

филип

Komentarz

• andrzej1962
                    L&K
                    • 2010
                    • 1306
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez ahmed799
                    U mnie mundurówka bedzie z pensja 1 marca, a urlopowke placa jak min 5 dni z urlopu wypoczynkowego sie wypisze i bedzie pnkt w rozkazie
                    Nic a nic kurna nie kumam nie chce mi sie szukać z jakich Ty , w jakich mundurkach jesteś) ja w pieskowym. Tzn. że mamy ten sam resort?! Kiedy mamy mundurkę?!

Komentarz

• eaglemirek
                      RS
                      • 2010
                      • 14114
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak ja jeszcze byłem w armii to płacili na 1 kwietnia po apelu mundurowym
                      a z urlopowym tak jak mówi ahmed799,

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• ahmed799
                        RS
                        • 2009
                        • 6871
                        • Ford

Zamieszczone przez andrzej1962
                        nie chce mi sie szukać z jakich Ty , w jakich mundurkach jesteś
                        andrzej1962, Siły Powietrzne

филип

Komentarz

• Kiniu
                          RS
                          • 2010
                          • 1746

Zamieszczone przez makog
                          u mnie wczasy pod grusza placa dopiero wtedy jak zloze w kadrach karte urlopowa na ktorej jest wypisane 14 dni urlopu, wczesniej nie ma takiej opcji.
                          Dokładnie jest tak jak mówisz

U mnie mundurówka bedzie z pensja 1 marca
                          U nas płacą trochę później gdzieś tak w kwietniu i z tego co słyszałem to
                          mundurówka w SG ma w tym roku być okrojona (nie wiem co to znaczy) :niewiem

Komentarz

• eaglemirek
                            RS
                            • 2010
                            • 14114
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Reforma emerytalna :lol:

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Kiniu
                              RS
                              • 2010
                              • 1746

eaglemirek dobre :szeroki_usmiech

Tak poważnie to zdjęcie pokazuje dokładnie
                              naszą armię po reformie emerytalnej
                              służb mundurowych :evil:

Komentarz

• bzik13
                                Rider
                                • 2009
                                • 514

Przez ta całą gatkę o "urlopówce", do urlopu na luty dopisałem jeden dzień tak aby mieć 14 dni i piszę wniosek o dofinansowanie W 2009 wypłacili nam w październiku, pomimo tego iż wniosek wypisany był a maju (sic!)
                                Nam 13tki wypłacają w lutym, właśnie przed chwilą podpisałem rozkaz
                                Mój liftback scout

Komentarz

• Kiniu
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 1746

Służby mundurowe: 55-letni policjant będzie emerytem:

Rząd chce zaproponować stronie związkowej wydłużenie do 25 lat minimalnego stażu uprawniającego do emerytury. Co więcej, funkcjonariusz lub

Komentarz

• ahmed799
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6871
                                    • Ford

Oj rząd zaczyna grzebać. Jeszcze wyjdzie na to, że będziemy służyć do 65 roku życia.

филип

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ahmed799
                                      będziemy służyć do 65 roku życia
                                      nie...raz nabytych uprawnień nie mozna cofnąć, chyba że ktoś jeszcze ich nie nabył....ale obstawiam, że reforma będzie dotyczyła wstępujących do służb mundurowch np od 2012r.

Komentarz

• Kiniu
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1746

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                        obstawiam, że reforma będzie dotyczyła wstępujących do służb mundurowch np od 2012r.
                                        Dokładnie tak powinno być nie inaczej :!:

Komentarz

• andrzej1962
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1306
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Kiniu
                                          Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          obstawiam, że reforma będzie dotyczyła wstępujących do służb mundurowch np od 2012r.
                                          Dokładnie tak powinno być nie inaczej :!:
                                          tak będzie tylko co nam obecnie służącym zabiorą aby zaoszczędzić? Oby nie wysokość odprawy a ja tu widzę największe oszczędności dla nich. A poza tym to jest wielka granda z tego tytułu, że choćby zabrali 1 zł to już jest nie fair. Dlaczego?! Przychodzisz do pracy do normalnego zakładu a nie jak do takiego bałaganu. Przedstawiają Co ofertę i przyjmujesz warunki tzn. wynagrodzenie takie a takie, premia taka a taka w zależności od tego a tego, odprawa emerytalna w takiej wysokości a takiej itp, itd. I nagle pracodawcy zaczyna się dupa palić bo za dużo płaci. I w trakcie Twojego zatrudnienia zmienia ci wbrew twojej woli wcześniej zawarta umowę. Zakładam się, że każdy sąd pracy przyzna wypłatę odszkodowania. Dlaczego u nas nie?!!

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez andrzej1962
                                            Przedstawiają Co ofertę i przyjmujesz warunki tzn. wynagrodzenie takie a takie, premia taka a taka w zależności od tego a tego, odprawa emerytalna w takiej wysokości a takiej itp, itd. I nagle pracodawcy zaczyna się dupa palić bo za dużo płaci. I w trakcie Twojego zatrudnienia zmienia ci wbrew twojej woli wcześniej zawarta umowę. Zakładam się, że każdy sąd pracy przyzna wypłatę odszkodowania.
                                            dobrze napisane! Spokojnie bez stresu...wybory idą...przed wyborami musi być "szum medialny, że zmieniają" a potem się zobaczy...przecież te zmiany już od kilku lat wprowadzają :lol:
                                            Jak ci z "wysokich stołków rzucą papierami do cywila" wtedy bedzie znak, że pora się zawijać z branży...a gdyby wbrew nabytym prawom zmienili ustawę to tak jak wyżej kolega pisze - sąd pracy z powództwa cywilnego i są ugotowani..oni też o tym dobrze wiedzą, więc spokojnie alacz ci na górze się zmieniają a my trwamy nadal na stanowiskach :lol:

Komentarz

• looker
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1886
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ale służby mundurowe nie obejmuje Kodeks Pracy. To nie umowa o prace tylko tzw. stosunek służbowy. KP w zakresie BHP - jasna sprawa ale raczej tylko tyle. Reszta w tzw. ustawie pragmatycznej i kilku innych aktach prawnych.
                                              Jeśli już jakiś sąd to raczej powszechny. I porządnie uzasadniony pozew. Inaczej - lipa...
                                              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Kiniu
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1746

Z dnia dzisiejszego z MONEY.PL

2011-01-27 06:10

300-tysięczna armia uprzywilejowanych. Do każdego dopłacisz 490 zł

Dziś mundurowi mogą przechodzić na emeryturę już po 15 latach pracy. Ich świadczenia są średnio o 1000 zł wyższe niż w przypadku cywili. By było to możliwe, państwo musi sporo dopłacać. Tylko w tym roku emerytury policjantów, żołnierzy, strażaków i funkcjonariuszy ośmiu innych służb będą kosztować budżet około 8 mld zł. Wszystkie finansowane przez państwo świadczenia to ponad 12,5 mld zł. To oznacza, że każdy podatnik dołoży do nich 490 zł.

Negocjacje w sprawie reformy emerytur mundurowych wciąż trwają. Wczoraj o pomysłach rządu dyskutowali związkowcy i rządowi eksperci. Ustalili, że do końca kwietnia powstaną założenia do projektu ustawy, która stworzy nowy, wspólny dla wszystkich służb mundurowych system emerytalny.

Ale już dziś wiele wskazuje na to, że rząd dogada się ze związkowcami i od przyszłego roku przywileje emerytalne funkcjonariuszy służb mundurowych i wojskowych zostaną ograniczone.

Do niedawna mundurowi nie chcieli słyszeć o żadnych zmianach. Ale groźba przeniesienia 280 tys. osób do powszechnego systemu - i wiążąca się z tym konieczność odprowadzania składek do ZUS i OFE, których dziś nie płacą - sprawiła, że zasiedli do rozmów i otwarcie przyznają, że są gotowi zgodzić się na niektóre forsowane przez ekipę Tuska zmiany.

Zmiany w OFE to 52 miliardy złotych mniej na GPW

Co proponuje rząd? Po pierwsze, by móc przejść na emeryturę, mundurowi mieliby pracować o pięć, a może nawet o dziesięć lat dłużej. - Jest nasza zgoda na wydłużenie czasu pracy o pięć lat - podkreśla Antoni Duda, przewodniczący Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych.

Ma pojawić się też granica wieku. Dziś na emeryturę może przejść nawet 37-letni policjant. W przyszłości w stan spoczynku będą mogli odejść jedynie ci, którzy oprócz posiadania odpowiedniego stażu pracy, ukończyli 50 lub 55 lat. Na to jednak nie ma zgody związkowców. - Łączenie tych warunków to wygórowane żądanie. Nigdzie na świecie nie ma takiego rozwiązania - mówi Duda.

Ma też zmienić się sposób wyliczania emerytur, który ostro krytykują pracodawcy. - To niesprawiedliwe wobec innych pracowników, że o wysokości emerytur mundurowych decyduje wysokość pensji z jedynie ostatniego roku pracy, kiedy jest ona najwyższa - mówi Jeremi Mordasewicz, ekspert PKPP Lewiatan.

Dziś po 15 latach pracy mundurowy może liczyć na emeryturę w wysokości 40 proc. pensji. Każdy kolejny rok pracy zwiększa ją o 2,6 proc. Rząd chce, by dopiero dwudziestoletni staż dawał prawo do emerytury w wysokości około 40 proc. pensji. Aby premiować dłuższą pracę, każdy dodatkowy rok - po osiągnięciu trzydziestoletniego stażu - ma zwiększać emeryturę o 3 proc. Tak by maksymalnie stopa zastąpienia mogła wynieść 85 proc. Dziś jest to 75 proc. pensji.

Miskiewicz: Cywilom już zabrali, czas na na przywileje mundurowych
                                                Zmiany obligatoryjnie mają objąć tylko tych funkcjonariuszy, którzy będą rozpoczynać pracę po 1 stycznia 2012 roku. Ci, którzy już pracują będą mogli wybrać stary albo nowy, premiujący dłuższą pracę, system.
                                                Dlatego budżet wyraźną ulgę odczuje dopiero za kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat. Ale już do 2020 roku dotacje do emerytur mundurowych mają zmaleć w sumie o około 8 mld zł.

To mniej więcej tyle ile obecnie co roku państwo dopłaca do emerytur policjantów, wojskowych, strażaków i innych mundurowych. W sumie dotacje do wszystkich świadczeń - oprócz emerytur to m.in: renty socjalne, rodzinne, zasiłki pogrzebowe, pielęgnacyjne i kombatanckie - dla służb podlegających resortom obrony narodowej oraz spraw wewnętrznych i administracji to około 12,5 mld zł.

To mniej niż dopłaty do samych emerytur rolników. W tym roku państwo zasili KRUS kwotą 15,1 mld zł. Z kolei do Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, z którego wypłacane są emerytury Polaków, którzy nie należą do uprzywilejowanych grup - oprócz mundurowych i rolników są to jeszcze m.in. sędziowie, prokuratorzy i górnicy - budżet w 2011 r. dołoży ponad 37 mld zł.

Komentarz

• looker
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1886
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

I zaraz pod tym artykułem powinien być drugi o tym jak wojsko nie patrząc na niebezpieczeństwo, zegarki, stary sprzęt ratowało ludzi, zwierzęta i dobytek w czasie kilku ostatnich "powodzi stulecia".
                                                  Amen.
                                                  OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                  SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• eaglemirek
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 14114
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

looker,

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Pracuję...