Co lepsze? Ducato/Boxer/Jumper/...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemroo
    Classic
    • 2011
    • 4

lilo, ja też cuś dla Ciebie mam :diabelski_usmiech
    Wszyscy lecimy TU-154, tylko nie wszyscy jeszcze sobie z tego zdają sprawę.
  • kuba999
    Drive
    • 2010
    • 61

Jak w temacie. Muszę kupić busa( furgon), wersja L1H1, czyli najmniejsza paka. Może macie styczność z tymi autami, jakieś opinie. Wady, zalety każdego. Autko ma być powyżej 2000r, kwota jaką mogę przeznaćzyć to ok 20 tyś
    Pozdro.

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9942
      • Ford

Toć to jeden kit... Takie same zalety, takie same wady, takie same silniki...

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie VW Transporter :szeroki_usmiech - to opinia mojego wuja, w którego firmie przewinęły się rozmaite dostawczaki (różnych marek) i zdecydowanie najlepsze były (i są) T4 - nawet T5 im nie dorównują
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Agamek12
        - nawet T5 im nie dorównują
        T5 to lipa straszna.W szkrzyni siada piąty bieg.Naprawa nic nie daje.Wymiana skrzyni i po ok 200tys. kolejna wymiana( jesli w ogóle tyle wytrzyma) T4 to był ostatni Transporter

Komentarz

• Skfarek
          RS
          • 2010
          • 4795
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

kuba999, a krótkiego Transita (T150 chyba) brałeś pod uwagę? Problemów z blachą nie ma, silniki też trwałe i całkiem dynamiczne, pod względem prowadzenia super auto. Silniki z łańcuchami rozrządu więc nie ma problemu z kosztami wymiany paska. Czasami występują problemy z EGRem. W ASO Forda serwisowaliśmy transole z przebiegami rzędu 800 tys. km.
          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• marektbg
            Elegance
            • 2010
            • 861

kuba999 miałem Ducato 2.0 JTD 80KM 2002r. w sumie 3 lata (do 2005) - zrobiłem nim 240kkm i poszedł w świat.
            Przez ten okres wymieniłem 3 turbo (2 na gwarancji), pompę paliwa (na gwarancji), alternator 3 razy (2 na gwarancji), wtryski na regenerowane, raz sprzęgło, ze trzy razy koło dwumasowe, amortyzatory ze dwa razy, łożyska często, elementy zawiechy też często, hamulce też co jakieś 30kkm klocki i co drugi raz razem z tarczami. Po gwarancji poszły wybieraki w skrzyni. Na gwarancji nie było problemu z wymianami - potem też spoko, bo części tanie i dostępne - ale przez rok po gwarancji na naprawy wydałem prawie 6tys. Przedtem miałem Vito 108D z 1999 bez turbiny - przez 3 lata i przelocie 270kkm problemów praktycznie nie było - największy wydatek to sprzęgło. Tylko Dukaciak przy Vito to była wyścigówka, ale Vito jeździł bez problemów a Ducato raz na miesiąc/dwa było unieruchamiane na 3-5 dni.
            Jakbym dziś miał kupować to Fiata już bym nie kupił - pewnie Vito albo właśnie T5. Ducato za dużo nerwów i mało przewidywalne - ale na szczęście zakończyłem etap życia kiedy tłukłem się po 500km dziennie busem.
            Tylko jak braliśmy wtedy to Ducato to kosztowało chyba 55 netto, a Vito 75 netto - więc rata leasingu była zdecydowanie na korzyść Fiata.

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

kuba999, dwa Ducato w firmie, jeden ma już nalatane ponad 1,5 mln km, remontu silnika nie było, kierowca który nim jeździł ( a gościa znam 14 lat i wiem, że ma poukładane w głowie i dba o auto bardzo) odstawiał go z żalem do oddziału gdzie doczeka końca żywota i kiedy wybieraliśmy nowe auto tego typu tez padło na Ductato Multijet chyba 130 lub 140KM (nie pamiętam jakie tam moce są ) i od roku nie słyszałem nic poza tym, że lata z południa na północ Polski jak wahadło.

Komentarz

• Busku
                Rider
                • 2009
                • 655

Skfarek, Miałem okazje pojeździć transitem i jest naprawde świetny... Silnik pomimo 90KM naprawde dawał rade (jeździłem bez dużego obciążenia). Bardzo dobre prowadzenie, pozycja za kierownicą też dobra. Na temat awaryjności zbyt dużo nie napisze bo miał dopiero 120tys ale do tej pory spokój i cisza :wink:
                Pozdrawiam
                Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                Mercedes W210 290 Turbodiesel
                Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• kuba999
                  Drive
                  • 2010
                  • 61

Czyli jak wszędzie, jedni chwalą, drudzy narzejają na fiata , w sumie ducato przemawia do mnie w miare tanimi częściami, na t5 za mały budżet, ewentualnie muszę pomyśleć nad t4, co do forda to mam jakoś mieszane uczucia.
                  Dzięki wszystkim za wyrażenie swojego zdania

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

a moze iveco? sam mam ale nowszego 2007 i na razie ok, co prawda nie duzo kilometrów iveco tłucze.
                    Wczesniej miałem transita 95 rocznik i powiem ze sprzęt nie do zajechania, oczywiscie blacha sie sypie ale mechanicznie super.
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• marektbg
                      Elegance
                      • 2010
                      • 861

Zależy jak się trafi - ja z dwoma kumplami robiliśmy usługi dla jednej firmy - kupowaliśmy 3 sztuki takie same - z dwoma były kłopoty częściej - jeden z kupli miał najbardziej udanego.

Komentarz

• Skfarek
                        RS
                        • 2010
                        • 4795
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

marektbg, ale o którym dostawczaku piszesz?
                        kuba999, ale czemu mieszane? Jakieś złe doświadczenia?
                        Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                        6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                        Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• marektbg
                          Elegance
                          • 2010
                          • 861

Zamieszczone przez Skfarek
                          marektbg, ale o którym dostawczaku piszesz?
                          O Ducato.

Komentarz

• kuba999
                            Drive
                            • 2010
                            • 61

ale czemu mieszane? Jakieś złe doświadczenia?
                            Znajomy miał właśnie transita tylko rocznikowo chyba 96, i ciągle było coś, więcej stał w warsztatach niż jeździł, ale wiadomo, może mu się trafił jakiś felerny egzeplarz

Komentarz

Zamieszczone przez piramida
                              a moze iveco?
                              odradzam, do pierwszego przegladu padly: cos w wale, od przeladowania co prawda, ale poprzedni model mial gorzej a nic takiego nie wystapilo, piasta w przednim kole tez powiedziala pa pa, uklad kierowniczy rozklekotany jak w poprzednim po 200 tys km., klima lala po wyjezdzie z salonu, rdza juz pomalu wychodzi na dupie, problemy z wbiciem 3 biegu,sprzeglo latwo przypalic podjezdzajac pod gore z towarem czy ruszajac do tego szarpie, egr wymieniany, klocki juz raz i znow swieca, a auto ma troszke ponad rok i tylko 70 tys. km. Oczywiscie przeladowanie auta na porzadku dziennym, ale poprzednie modele byly wiele wytrzymalsze, pozatym w firmie jezdza same Iveca i w kilku juz na dziendobry cos sie dzialo. Nie zeby to byly takie zle auta, u nas lekko nie maja, dowalone towarem, czesto zmieniaja sie kierowcy i nikt nie dba o poprawna eksploatacje, jedno co trzeba pochwalic, tylko raz w starym byl mechaniczny problem z silnikiem, nic sie nie dzieje z turbo itp., ale podzespoly slabe.Wiec jesli tak maja byc uzytkowane to sobie odpusc.Jest tanie w porownaniu do innych dostawczakow, ale trzeba dbac o nie.
                              A myslales nad nowym VW Crafter?! nie wiem jak ceny pewnie wysokie, ale to dobry samochod. A z tej trojki to wszystko chyba jedno, mysle ze to calkiem dobre auta.

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9942
                                • Ford

Zamieszczone przez Golas27
                                A myslales nad nowym VW Crafter?! nie wiem jak ceny pewnie wysokie, ale to dobry samochod.
                                Autor tematu na do dyspozycji 20.000zł...
                                Adam... Używam:

Komentarz

• kuba999
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 61

Autor tematu na do dyspozycji 20.000zł..
                                  No właśnie, wiem, że za tą kwotę cudów nie zdziałam, wiadomo niezawodny-prosto z salonu i tu też czasem są niespodzianki. Chcę znaleźć jak najlepszę auto, ale za tę kwote

Komentarz

ups nie doczytalem sorki. to radze cos takiego te modele sa chyba ostatnimi porzadnymi sprinterami

Vw bym nie celowal bo za ta kwote mocno zjezdzone i biedne, pozatym transporter jest maly jesli chodzi o przestrzen ladunkowa, no chyba ze LT-ek jakis to sa dobre autka.

Komentarz

• kuba999
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 61

Golas27 no ale chyba części do merca będą x razy droższe niż np. do fiata

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9942
                                        • Ford

Zamieszczone przez Golas27
                                        Vw bym nie celowal bo (...) transporter jest maly jesli chodzi o przestrzen ladunkowa, no chyba ze LT-ek jakis (...)
                                        No ale autor tematu chce małą pakę... :szeroki_usmiech
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• kuba999
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 61

Agamek12 widzę, że przeczytałeś ze zrozumieniem mój post
                                          Spritery też zdarzają się z małą, krótką paką, choć rzadko, podobnie jak iveco, te z linków jednak już są średniakami. Ja chcę krótkiego( może być wysoki) dostawczaka, z tego względu, że muszę sprawnie poruszać się w miastach, tzn. żeby zminimalizować problem parkowania

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9942
                                            • Ford

Zamieszczone przez kuba999
                                            Agamek12 widzę, że przeczytałeś ze zrozumieniem mój post
                                            ?
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• kuba999
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 61

No chodzi mi o to, że uświadamiasz kolegów, że ma być do 20 tyś, mała paka itd.,

Komentarz

• mati160
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2453
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mozę jak ma być dobry do miasta to takie coś http://otomoto.pl/volkswagen-caddy-2...-T2121244.html Nie wiem co chcesz wozić stad ciężko coś konkretnego zaproponować.

имплантация зубов киев

Komentarz

• kuba999
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 61

mati160 sam mam teraz partnera i jest troszkę za mały, dlatego szukam jakiegoś małego busa. Wozić będe lekkie rzeczy jednak troszkę miejsca zajmują, i tak bus maxi mało wygodny w mieście, partner za mały. Dlatego optymalnym rozwiązaniem będzie mały dostawczak

Komentarz

Pracuję...