piotrcar, zapowiadają się ciekawie
1.9 TDI w Wikipedii
Zwiń
X
-
1.9 TDI w Wikipedii
Co powiecie na wspólne napisanie artykułu do wikipedii o 1.9 TDI? Proponuję zacząć, a każdy następny użytkownik coś dopisze od siebie/poprawi błędy.
1.9 TDI - silnik wysokoprężny montowany w samochodach grupy Volkswagena, produkowany i stale modernizowany w latach 1991-2010.
...
Jeśli: było/nudne/słabe/nie ten dział, proszę usunąć/przenieść
-
-
-
-
Trochę informacji po polsku: http://www.auto-swiat.pl/1-wszystko-o-silniku-19-tdiPozdrawiam.
Michał
Komentarz
-
-
tyle że 2,5 TDi raczej do pozytywnej legendy nie należy :lol:
no a co do Fiata, to wydaje mi się że w ogóle nie warto poruszać tematu :roll::twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydA co takiego legendarnego w tym silniku ?
Oczywiście te opinie są rozpowszechniane głównie przez osoby nie rozróżniające poszczególnych oznaczeń TDI, czy też nie pamiętające o kosztach wymiany np. dwumasy czy wtryskiwaczy :shock: .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydA co takiego legendarnego w tym silniku ?
1.9 TDI to legenda...synonim dynamiki,oszczednosci i niezawodnosci
To prawie mytos...jak Ferrari.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piratkatyle że 2,5 TDi raczej do pozytywnej legendy nie należy :lol:
no a co do Fiata, to wydaje mi się że w ogóle nie warto poruszać tematu :roll:
tamto 2.5TDI było R5 z tego co pamiętam - bardzo udany silnik
nie udane 2.5TDI to V6
a co do Fiata, to masz rację VW sporo mógłby się nauczyć od Fiata jak robić dobre diesle...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekWszysko...w porownaniu do 1.4 TSI bez znaczenia w ktorej wersji.
O 1.4 tsi nie rozmawiamy więc po co ten wtręt ? Że chcesz mi na "gulu" zagrać, że moje tsi nie jest legendarne a 1.9 tdi jest bo nie zajarzyłem .....
Jeżeli Twój post to wysublimowany humor to zwraca honor ....
[ Dodano: Nie 09 Sty, 11 19:31 ]
Zamieszczone przez gebekWszysko...w porownaniu do 1.4 TSI bez znaczenia w ktorej wersji.
O 1.4 tsi nie rozmawiamy więc po co ten wtręt ? Że chcesz mi na "gulu" zagrać, że moje tsi nie jest legendarne a 1.9 tdi jest bo nie zajarzyłem .....
Jeżeli Twój post to wysublimowany humor to zwraca honor ....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydJeszcze raz zapytam - co takiego legandarnego jest w 1.9 tdi ? (no poza tym, że jeździ ).
pierwsze TDI (R5 w Audi 100?) były jednymi z silników, które kompletnie zmieniły podejście do silników zasilanych ON, i głównie na tym polega ich znaczenie.
duża moc przy minimalnym zużyciu paliwa, do tego pancerna konstrukcja motorów VP i legendarna głośność
na dobrą sprawę z ewolucji silnika diesla wyłoniły się stosunkowo niedawno silniki TSI zbudowane w ten sam sposób
[ Dodano: Nie 09 Sty, 11 19:53 ]
mam wrażenie, że TSI będzie dokładnie taką samą legendą za jakiś czas, tak samo jest jednym z silników, które wyznaczają nowy trend.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodamyślę, że Twoje niewinne pytanie nie ma na celu nic innego niż zagranie na gulu wyznawcom legendy TDI, więc nie udawaj idioty
A że w naszym p......m kraju ludzie chcą się zesrać słysząc 1.9 tdi to już inna sprawa :|
[ Dodano: Nie 09 Sty, 11 20:10 ]
Ps - jeszcze jedno - z tego co wiem to erę silników disla z doładowaniem rozpoczął fiat a nie VW ..... i jeżeli mówimy o legandarności silnika disla to powinniśmy mówic chyba o fiacie .... no ale wiadomo "ford gówno wort a fiat jego brat" a legendarne jest tdi ....
Komentarz
-
-
Dlaczego legendarne:
-trwalosc
-dynamika (moment, elastyka itp)
-ilosc sprzedanych szt.
- zmiana swiato pogladu, ze disel nie pali w zimie i nie jezdzi
Pisze tu o TDI 90, 110 na pompie oczywscie .
To sa rzeczy oczywiste, tylko ignorant nie bral by tego po uwage,Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydPs - jeszcze jedno - z tego co wiem to erę silników disla z doładowaniem rozpoczął fiat a nie VW ..... i jeżeli mówimy o legandarności silnika disla to powinniśmy mówic chyba o fiacie .... no ale wiadomo "ford gówno wort a fiat jego brat" a legendarne jest tdi ....
dlatego ja napisałem o "jednym z silników" a nie o pierwszym czy jedynym.
ale i tak się nie dogadamy i tak :lol:
Zamieszczone przez loydA że w naszym p......m kraju ludzie chcą się zesrać słysząc 1.9 tdi to już inna sprawa :|
[ Dodano: Nie 09 Sty, 11 20:16 ]
Zamieszczone przez Techno200To sa rzeczy oczywiste, tylko ignorant nie bral by tego po uwagesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
W polowie lat 90 pracowalem w Niemczech i spotykale ludzi z Rosji,ktorzy przyjezdzali
kupic auto.
Jedyne slowa ktore mowili przy kupnie to TDI...reszta po rosyjsku.
Ale wszyscy wiedzieli o co chodzi.
Nawet dzisiaj jak ktos mowi o dieslu,to pierwsze o czym mysli to TDI.
Tego nie zmienia zadne CTDI,i-DTEC,....itp.
TDI to TDI i koniec...czy to sie komus podoba,czy nie.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Ło matko żebyśmy tylko takie problemy mieli, czy TDI to legenda czy nie
IMHO następny topic do zamknięcia, bo do niczego konstruktywnego nie dojdziemy, za zaczną się wycieczki osobiste etc...
To wlasnie legenda tych marek...ten silnik.Jest nierozlacznie kojarzony z nimi.
To jak HEMI w USA ...prawdziwa legenda.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
Całkowity offtop się zrobił z tego co widzę... chodziło mi o zrobienie w miarę obszernego artykułu po polsku na temat tego silnika, wad, zalet, możliwości, zmian itd. tak żeby laik mógł poczytać, nie chodziło mi np. o listę silników i średnice tłoków. W związku z brakiem zainteresowania wnoszę o zamknięcie tematu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez k085Całkowity offtop się zrobił z tego co widzę... chodziło mi o zrobienie w miarę obszernego artykułu po polsku na temat tego silnika, wad, zalet, możliwości, zmian itd. tak żeby laik mógł poczytać, nie chodziło mi np. o listę silników i średnice tłoków. W związku z brakiem zainteresowania wnoszę o zamknięcie tematusaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz