Motorower Simson - naprawa w okolicach Krakowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nokius
    Rider
    • 2010
    • 498

dzięki panowie za pomoc.
    O3
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
    O2
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454
  • p690
    Ambiente
    • 2008
    • 216

Chciałbym zreperować tacie skuter Simson.

"Maszyna" odwiedziła dwóch "mechaników" ale nadal ma problemy z paleniem - gaśnie po przejechaniu kilkuset metrów i nie można jej odpalić.

Mosze ktoś z was może polecić mechanika z okolic Krakowa który doprowadzi Simsona do stanu używalności i tym samym przywróci uśmiech na twarzy mojego taty ?

Pozdrawiam

Komentarz

• Octan
      Rider
      • 2006
      • 653

Ja nie z Krakowa,mechanika więc nie polece, ale - też mam simsona i trochę w nim dłubałem. Jeśli Simson stary i ma dłuższe postoje, to bak wewnątrz lubi korodować.Powstały syf lubi się osadzać na wejściu do kranika paliwa, przez co ma on bardzo ograniczoną, wysoce niewystarczalną przepustowość. W tym wypadku należy zdemontować i przepłukać bak i przeczyścić kranik paliwa.
      Pozatym sprawdz czy ma iskrę (kiedy nie chce odpalić)

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

Marcin vel Blondyn (MM Bike) na Powstańców Wielkopolskich.

Więcej

Opinie lokalnych mieszkańców i podróżników o wydarzeniach, miejscach, sporcie i rozrywce w 2026 roku.

Ja serwisuję tam swoją CBX 750F od pierwszej reanimacji zaraz po kupnie, kilku kolegów również swoje sprzęty.

Nie powinno być problemu.
        Octan podał już najprawdopodobniejszą przyczynę. Zadzwoń/ podjedź do Blondyna - przekaż objawy, może poradzi coś innego lub potwierdzi to samo. Za porady jeszcze nic sobie nie liczy
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• p690
          Ambiente
          • 2008
          • 216

Zamieszczone przez Octan
          Ja nie z Krakowa,mechanika więc nie polece, ale - też mam simsona i trochę w nim dłubałem. Jeśli Simson stary i ma dłuższe postoje, to bak wewnątrz lubi korodować.Powstały syf lubi się osadzać na wejściu do kranika paliwa, przez co ma on bardzo ograniczoną, wysoce niewystarczalną przepustowość. W tym wypadku należy zdemontować i przepłukać bak i przeczyścić kranik paliwa.
          Pozatym sprawdz czy ma iskrę (kiedy nie chce odpalić)
          Motek był u fachowca trzy miesiące. Robił, dłubał, czyścił bak ,kranik, zmieniał świece, platynki , itp... Zgarnął 7 stówek zapewnił że będzie super i ... niestety.
          Odpalasz, jedziesz, Simpson się zagrzeje ( 3-4 minuty) i koniec - za cholere nie zapali.
          Nie da się tym jeździć .

[ Dodano: Nie 23 Sty, 11 00:08 ]
          Zamieszczone przez soszek81
          Marcin vel Blondyn (MM Bike) na Powstańców Wielkopolskich.

Więcej

Opinie lokalnych mieszkańców i podróżników o wydarzeniach, miejscach, sporcie i rozrywce w 2026 roku.

Ja serwisuję tam swoją CBX 750F od pierwszej reanimacji zaraz po kupnie, kilku kolegów również swoje sprzęty.

Nie powinno być problemu.
          Octan podał już najprawdopodobniejszą przyczynę. Zadzwoń/ podjedź do Blondyna - przekaż objawy, może poradzi coś innego lub potwierdzi to samo. Za porady jeszcze nic sobie nie liczy
          Dzięki

Dzwonię w Poniedziałek, zobaczymy co da się zrobić

Komentarz

• Octan
            Rider
            • 2006
            • 653

Jeśli układ paliwowy sprawdzony, świeca też to stawiam na moduł zapłonowy.Dość tanie g...no a potrafi dużo krwi napsuć.
            http://moto.allegro.pl/simson-wzmacn...407983245.html

Komentarz

• p690
              Ambiente
              • 2008
              • 216

Zamieszczone przez Octan
              Jeśli układ paliwowy sprawdzony, świeca też to stawiam na moduł zapłonowy.Dość tanie g...no a potrafi dużo krwi napsuć.
              http://moto.allegro.pl/simson-wzmacn...407983245.html
              ten skubaniec nie ma elektronicznego zapłonu :cry:

Komentarz

• soszek81
                L&K
                • 2010
                • 1245

Zamieszczone przez p690
                Odpalasz, jedziesz, Simpson się zagrzeje ( 3-4 minuty) i koniec - za cholere nie zapali.
                Nie da się tym jeździć .

Mój dziadek w komarku miał też coś takiego. Po remoncie silnika (w wykonaniu wujka) motorek gasł pod każdą górkę i już nigdzie nie chciał jechać.

Przyczyną był..... zbyt duży tłok wsadzony przy remoncie (czy też wsadzony bez szlifa cylindra) - za bardzo nie pamiętam. Otóż, jak motorek się porządnie rozgrzał pod obciążeniem, to cylinder się rozszerzał (wiadomo, fizyka) i klinował w cylindrze. Dopóki całość nie przestygła (tłok nie zmalał) to nic nie działało.
                Miałeś wymieniany tłok? Trzeba by pomierzyć wymiary.

PS - mały edit z cylinder na tłok

Komentarz

• p690
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 216

Zamieszczone przez soszek81
                  Zamieszczone przez p690
                  Nie da się tym jeździć .

Mój dziadek w komarku miał też coś takiego. Po remoncie silnika (w wykonaniu wujka) motorek gasł pod każdą górkę i już nigdzie nie chciał jechać.

Przyczyną był..... zbyt duży tłok wsadzony przy remoncie (czy też wsadzony bez szlifa cylindra) - za bardzo nie pamiętam. Otóż, jak motorek się porządnie rozgrzał pod obciążeniem, to cylinder się rozszerzał (wiadomo, fizyka) i klinował w cylindrze. Dopóki całość nie przestygła (tłok nie zmalał) to nic nie działało.
                  Miałeś wymieniany cylinder? Trzeba by pomierzyć wymiary.

To może być to !
                  Wymieniony był tłok i pierścionki i ... od tej pory są same kłopoty. :hammer

Komentarz

• soszek81
                    L&K
                    • 2010
                    • 1245

no to już jakiś trop, rozebrać, mikrometr w dłoń i sprawdzić z dokumentacją co i jak powinno być

Komentarz

• Deo
                      RS
                      • 2009
                      • 1729
                      • Volkswagen
                      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

p690, zadzwoń do Wilcza Garage. Chłopaki z Grupy Południe bardzo ich chwalą także może pomogą Ci rozwiązać problem.
                      Pozdrawiam,
                      Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                      Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

Pracuję...