Motorower Simson - naprawa w okolicach Krakowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nokius
    Rider
    • 2010
    • 498

dzięki panowie za pomoc.
    O3
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
    O2
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454
  • p690
    Ambiente
    • 2008
    • 216

Chciałbym zreperować tacie skuter Simson.

"Maszyna" odwiedziła dwóch "mechaników" ale nadal ma problemy z paleniem - gaśnie po przejechaniu kilkuset metrów i nie można jej odpalić.

Mosze ktoś z was może polecić mechanika z okolic Krakowa który doprowadzi Simsona do stanu używalności i tym samym przywróci uśmiech na twarzy mojego taty ?

Pozdrawiam

Komentarz

• Octan
      Rider
      • 2006
      • 653

Ja nie z Krakowa,mechanika więc nie polece, ale - też mam simsona i trochę w nim dłubałem. Jeśli Simson stary i ma dłuższe postoje, to bak wewnątrz lubi korodować.Powstały syf lubi się osadzać na wejściu do kranika paliwa, przez co ma on bardzo ograniczoną, wysoce niewystarczalną przepustowość. W tym wypadku należy zdemontować i przepłukać bak i przeczyścić kranik paliwa.
      Pozatym sprawdz czy ma iskrę (kiedy nie chce odpalić)

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

Marcin vel Blondyn (MM Bike) na Powstańców Wielkopolskich.

Więcej

Ja serwisuję tam swoją CBX 750F od pierwszej reanimacji zaraz po kupnie, kilku kolegów również swoje sprzęty.

Nie powinno być problemu.
        Octan podał już najprawdopodobniejszą przyczynę. Zadzwoń/ podjedź do Blondyna - przekaż objawy, może poradzi coś innego lub potwierdzi to samo. Za porady jeszcze nic sobie nie liczy
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• p690
          Ambiente
          • 2008
          • 216

Zamieszczone przez Octan
          Ja nie z Krakowa,mechanika więc nie polece, ale - też mam simsona i trochę w nim dłubałem. Jeśli Simson stary i ma dłuższe postoje, to bak wewnątrz lubi korodować.Powstały syf lubi się osadzać na wejściu do kranika paliwa, przez co ma on bardzo ograniczoną, wysoce niewystarczalną przepustowość. W tym wypadku należy zdemontować i przepłukać bak i przeczyścić kranik paliwa.
          Pozatym sprawdz czy ma iskrę (kiedy nie chce odpalić)
          Motek był u fachowca trzy miesiące. Robił, dłubał, czyścił bak ,kranik, zmieniał świece, platynki , itp... Zgarnął 7 stówek zapewnił że będzie super i ... niestety.
          Odpalasz, jedziesz, Simpson się zagrzeje ( 3-4 minuty) i koniec - za cholere nie zapali.
          Nie da się tym jeździć .

[ Dodano: Nie 23 Sty, 11 00:08 ]
          Zamieszczone przez soszek81
          Marcin vel Blondyn (MM Bike) na Powstańców Wielkopolskich.

Więcej

Ja serwisuję tam swoją CBX 750F od pierwszej reanimacji zaraz po kupnie, kilku kolegów również swoje sprzęty.

Nie powinno być problemu.
          Octan podał już najprawdopodobniejszą przyczynę. Zadzwoń/ podjedź do Blondyna - przekaż objawy, może poradzi coś innego lub potwierdzi to samo. Za porady jeszcze nic sobie nie liczy
          Dzięki

Dzwonię w Poniedziałek, zobaczymy co da się zrobić

Komentarz

• Octan
            Rider
            • 2006
            • 653

Jeśli układ paliwowy sprawdzony, świeca też to stawiam na moduł zapłonowy.Dość tanie g...no a potrafi dużo krwi napsuć.

Komentarz

• p690
              Ambiente
              • 2008
              • 216

Zamieszczone przez Octan
              Jeśli układ paliwowy sprawdzony, świeca też to stawiam na moduł zapłonowy.Dość tanie g...no a potrafi dużo krwi napsuć.
              http://moto.allegro.pl/simson-wzmacn...407983245.html
              ten skubaniec nie ma elektronicznego zapłonu :cry:

Komentarz

• soszek81
                L&K
                • 2010
                • 1245

Zamieszczone przez p690
                Odpalasz, jedziesz, Simpson się zagrzeje ( 3-4 minuty) i koniec - za cholere nie zapali.
                Nie da się tym jeździć .

Mój dziadek w komarku miał też coś takiego. Po remoncie silnika (w wykonaniu wujka) motorek gasł pod każdą górkę i już nigdzie nie chciał jechać.

Przyczyną był..... zbyt duży tłok wsadzony przy remoncie (czy też wsadzony bez szlifa cylindra) - za bardzo nie pamiętam. Otóż, jak motorek się porządnie rozgrzał pod obciążeniem, to cylinder się rozszerzał (wiadomo, fizyka) i klinował w cylindrze. Dopóki całość nie przestygła (tłok nie zmalał) to nic nie działało.
                Miałeś wymieniany tłok? Trzeba by pomierzyć wymiary.

PS - mały edit z cylinder na tłok

Komentarz

• p690
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 216

Zamieszczone przez soszek81
                  Zamieszczone przez p690
                  Nie da się tym jeździć .

Mój dziadek w komarku miał też coś takiego. Po remoncie silnika (w wykonaniu wujka) motorek gasł pod każdą górkę i już nigdzie nie chciał jechać.

Przyczyną był..... zbyt duży tłok wsadzony przy remoncie (czy też wsadzony bez szlifa cylindra) - za bardzo nie pamiętam. Otóż, jak motorek się porządnie rozgrzał pod obciążeniem, to cylinder się rozszerzał (wiadomo, fizyka) i klinował w cylindrze. Dopóki całość nie przestygła (tłok nie zmalał) to nic nie działało.
                  Miałeś wymieniany cylinder? Trzeba by pomierzyć wymiary.

To może być to !
                  Wymieniony był tłok i pierścionki i ... od tej pory są same kłopoty. :hammer

Komentarz

• soszek81
                    L&K
                    • 2010
                    • 1245

no to już jakiś trop, rozebrać, mikrometr w dłoń i sprawdzić z dokumentacją co i jak powinno być

Komentarz

• Deo
                      RS
                      • 2009
                      • 1729
                      • Volkswagen
                      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

p690, zadzwoń do Wilcza Garage. Chłopaki z Grupy Południe bardzo ich chwalą także może pomogą Ci rozwiązać problem.
                      Pozdrawiam,
                      Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                      Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

Pracuję...