Motorower Simson - naprawa w okolicach Krakowa
Zwiń
X
-
Motorower Simson - naprawa w okolicach Krakowa
Chciałbym zreperować tacie skuter Simson.
"Maszyna" odwiedziła dwóch "mechaników" ale nadal ma problemy z paleniem - gaśnie po przejechaniu kilkuset metrów i nie można jej odpalić.
Mosze ktoś z was może polecić mechanika z okolic Krakowa który doprowadzi Simsona do stanu używalności i tym samym przywróci uśmiech na twarzy mojego taty?
Pozdrawiam
-
-
Ja nie z Krakowa,mechanika więc nie polece, ale - też mam simsona i trochę w nim dłubałem. Jeśli Simson stary i ma dłuższe postoje, to bak wewnątrz lubi korodować.Powstały syf lubi się osadzać na wejściu do kranika paliwa, przez co ma on bardzo ograniczoną, wysoce niewystarczalną przepustowość. W tym wypadku należy zdemontować i przepłukać bak i przeczyścić kranik paliwa.
Pozatym sprawdz czy ma iskrę (kiedy nie chce odpalić)
Komentarz
-
-
Marcin vel Blondyn (MM Bike) na Powstańców Wielkopolskich.
Więcej
Ja serwisuję tam swoją CBX 750F od pierwszej reanimacji zaraz po kupnie, kilku kolegów również swoje sprzęty.
Nie powinno być problemu.
Octan podał już najprawdopodobniejszą przyczynę. Zadzwoń/ podjedź do Blondyna - przekaż objawy, może poradzi coś innego lub potwierdzi to samo. Za porady jeszcze nic sobie nie liczy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctanJa nie z Krakowa,mechanika więc nie polece, ale - też mam simsona i trochę w nim dłubałem. Jeśli Simson stary i ma dłuższe postoje, to bak wewnątrz lubi korodować.Powstały syf lubi się osadzać na wejściu do kranika paliwa, przez co ma on bardzo ograniczoną, wysoce niewystarczalną przepustowość. W tym wypadku należy zdemontować i przepłukać bak i przeczyścić kranik paliwa.
Pozatym sprawdz czy ma iskrę (kiedy nie chce odpalić)
Odpalasz, jedziesz, Simpson się zagrzeje ( 3-4 minuty) i koniec - za cholere nie zapali.
Nie da się tym jeździć .
[ Dodano: Nie 23 Sty, 11 00:08 ]
Zamieszczone przez soszek81Marcin vel Blondyn (MM Bike) na Powstańców Wielkopolskich.
Więcej
Ja serwisuję tam swoją CBX 750F od pierwszej reanimacji zaraz po kupnie, kilku kolegów również swoje sprzęty.
Nie powinno być problemu.
Octan podał już najprawdopodobniejszą przyczynę. Zadzwoń/ podjedź do Blondyna - przekaż objawy, może poradzi coś innego lub potwierdzi to samo. Za porady jeszcze nic sobie nie liczyDzięki
Dzwonię w Poniedziałek, zobaczymy co da się zrobić
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctanJeśli układ paliwowy sprawdzony, świeca też to stawiam na moduł zapłonowy.Dość tanie g...no a potrafi dużo krwi napsuć.
http://moto.allegro.pl/simson-wzmacn...407983245.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez p690Odpalasz, jedziesz, Simpson się zagrzeje ( 3-4 minuty) i koniec - za cholere nie zapali.
Nie da się tym jeździć .
Mój dziadek w komarku miał też coś takiego. Po remoncie silnika (w wykonaniu wujka) motorek gasł pod każdą górkę i już nigdzie nie chciał jechać.
Przyczyną był..... zbyt duży tłok wsadzony przy remoncie (czy też wsadzony bez szlifa cylindra) - za bardzo nie pamiętam. Otóż, jak motorek się porządnie rozgrzał pod obciążeniem, to cylinder się rozszerzał (wiadomo, fizyka) i klinował w cylindrze. Dopóki całość nie przestygła (tłok nie zmalał) to nic nie działało.
Miałeś wymieniany tłok? Trzeba by pomierzyć wymiary.
PS - mały editz cylinder na tłok
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez soszek81Zamieszczone przez p690Odpalasz, jedziesz, Simpson się zagrzeje ( 3-4 minuty) i koniec - za cholere nie zapali.
Nie da się tym jeździć .
Mój dziadek w komarku miał też coś takiego. Po remoncie silnika (w wykonaniu wujka) motorek gasł pod każdą górkę i już nigdzie nie chciał jechać.
Przyczyną był..... zbyt duży tłok wsadzony przy remoncie (czy też wsadzony bez szlifa cylindra) - za bardzo nie pamiętam. Otóż, jak motorek się porządnie rozgrzał pod obciążeniem, to cylinder się rozszerzał (wiadomo, fizyka) i klinował w cylindrze. Dopóki całość nie przestygła (tłok nie zmalał) to nic nie działało.
Miałeś wymieniany cylinder? Trzeba by pomierzyć wymiary.
To może być to !
Wymieniony był tłok i pierścionki i ... od tej pory są same kłopoty. :hammer
Komentarz
-
-
p690, zadzwoń do Wilcza Garage. Chłopaki z Grupy Południe bardzo ich chwalą także może pomogą Ci rozwiązać problem.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
Komentarz