Przerejestrowanie auta do miejsca zamieszkania?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chrisnysa
    Classic
    • 2011
    • 28

Zamieszczone przez lend
    4x4BKF, kolego wyluzuj , nie ma sensu się spinać . Jak pisałem na początku kwota do odrobienia jeśli nie da się jej odzyskać. Nie pierwszy i nie ostatni raz umoczyłem Ty pewnie też.
    Iryrtuje mnie nieco jak ktos krótko mówiąc pierdoli głupoty.
    Chłopaczyna rzuca debilne pomysły. Ciekawe jak by to zrobił?? Hmmm pomyślmy -

1. Wchodzi do domu dłużnika - zakłócenie miru domowego
    2. Grozi ze łeb mu rozwali - groźny karalne
    3. Wiąże ręce - pozbawienie wolności
    4. Wsadza do auta i wywozi do wspomnianego lasu - uprowadzenie
    5. Przetrzymuje przez jakiś czas w bagażniku - uwięzienie
    6. Daje na potwierdzenie swojej straszności kilka razy w łeb dłużnikowi - pobicie
    7. Zadaje kilka ciosów po których dłuznik będzie co najmniej 7 dni hospitalizowany - ciezkie uszkodzenie ciała
    8. Sam tego nie zrobił, wział kolegów - czyli podżegał i namawiał do przestępstwa

nie mija kilka h i puka ktoś do drzwi. FanRSMP budzi sie o 6.03 zdziwiony a zarazem dumny z siebie że w nocy tak nastraszył dłużnika że ten skoro świt przyniósł kasę.
    Otwiera ta tam cri-po I tak FanRSMP w samych gaciach na dupie jedzie na dołek, z tamtąd do prokuratora, sanki na 3 miechy, a potem za kumulacje przestępstw dostaje 10 minimum.
    Jako że jest GIT, to grupsuje, robi sobie sznyty, dziary, połyka kij od szczotki i pałąk od wiadra... Staje na wokande o przedterminowe - odrzucaja bo grypsujacy. Wychodzi po 10 latach - nie odnajduje się w nowej rzeczywistosci, pije, obrabia kiosk i znowu do pierdla.

A miało być tak pięknie, kozaczenie, odzyskany dług, gloria bandziorkowatej chwały.

FanRSMP takie metody to może stosować do kogoś kto mu nie zapłacił za kołpaki, które ściągnał w nocy z Vectry B pod sasiednim blokiem.
  • dwaoka
    Elegance
    • 2010
    • 927

Panowie,

W chwili obecnej jestem zameldowany w Kielcach i auto tez mam zarejestrowane tam. Na dniach zmieniam meldunek na Grodzisk Maz. i tu pytanie czy musze przerejestrowac auto tam gdzie jestem zameldowany???

Pozdrawiam.
    bkc+dsg

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Tak. Idziesz z dowodem rejestracyjnym, tablicami itd. do odpowiedniego urzędu w nowym miejscu zameldowania.
      Octavia

Komentarz

• kamel1980
        Rider
        • 2009
        • 304

W chwili obecnej jestem zameldowany w Kielcach i auto tez mam zarejestrowane tam. Na dniach zmieniam meldunek na Grodzisk Maz. i tu pytanie czy musze przerejestrowac auto tam gdzie jestem zameldowany???
        Mówi o tym Prawo o ruchu drogowym - Art. 73.
        Art. 73. 1. Rejestracji pojazdu dokonuje, na wniosek właściciela, starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania (siedzibę), wydając dowód rejestracyjny i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne oraz nalepkę kontrolną, jeżeli jest wymagana, z zastrzeżeniem ust. 2-5.

2. Rejestracji pojazdu, którego właścicielem jest przedsiębiorstwo wielozakładowe lub inny podmiot, w skład którego wchodzą wydzielone jednostki organizacyjne, może dokonać starosta właściwy ze względu na siedzibę zakładu lub jednostki, na wniosek kierownika zakładu lub wydzielonej jednostki organizacyjnej upoważnionego przez właściciela.

3. Rejestracji pojazdów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Biura Ochrony Rządu, Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, kontroli skarbowej i Służby Celnej dokonują właściwe organy tych jednostek. Organy te wydają dowód rejestracyjny i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne oraz nalepkę kontrolną, chyba że dla danego pojazdu tablice (tablica) rejestracyjne lub nalepka kontrolna nie są wymagane, a numer rejestracyjny umieszcza się bezpośrednio na pojeździe.

3a. Producent blankietów dowodów rejestracyjnych, pozwoleń czasowych, nalepek kontrolnych i innych dokumentów wymaganych do rejestracji pojazdów, a także starostowie przekazują odpłatnie wojewodzie mazowieckiemu odpowiednio: blankiety dowodów rejestracyjnych, pozwoleń czasowych, nalepek kontrolnych i innych dokumentów wymaganych do rejestracji pojazdów, a także zalegalizowane tablice rejestracyjne niezbędne do rejestracji, o której mowa w art. 76 ust. 4. Informacje dotyczące przekazanych blankietów dowodów rejestracyjnych, pozwoleń czasowych, nalepek kontrolnych i innych dokumentów wymaganych do rejestracji oraz tablic rejestracyjnych podlegają ochronie zgodnie z przepisami o ochronie informacji niejawnych o klauzuli tajności "tajne" lub "ściśle tajne".

4. Rejestracji pojazdu należącego do przedstawicielstwa dyplomatycznego, urzędu konsularnego i misji specjalnej państw obcych lub organizacji międzynarodowej, a także ich personelu korzystającego z przywilejów i immunitetów dyplomatycznych lub konsularnych na mocy ustaw, umów bądź powszechnie uznanych zwyczajów międzynarodowych lub na zasadzie wzajemności, dokonuje wojewoda mazowiecki na wniosek ministra właściwego do spraw zagranicznych.

5. W razie powierzenia pojazdu przez zagraniczną osobę fizyczną lub prawną podmiotowi polskiemu, pojazd ten jest rejestrowany przez określony w ust. 1 organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania (siedzibę) podmiotu polskiego.

Komentarz

• dwaoka
          Elegance
          • 2010
          • 927

samochod ten sam, wlasciciel ten sam a tablice nowe - i interes sie kreci :evil:
          bkc+dsg

Komentarz

• Guguś
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1212

Nowe tablice 180 zeta

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• krzysiek13
              L&K
              • 2010
              • 1155

dwaoka, to wygląda podobnie jak po zakupie, tylko nazwy makulatury do wypełnienia inne. Masz zdaje się 30 dni, ale nie jest jasno określone co się stanie, jeśli ten termin przekroczysz.
              Octavia

Komentarz

• dwaoka
                Elegance
                • 2010
                • 927

Guguś,
                bkc+dsg

Komentarz

• Guguś
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1212

Generalnie cenią się zarąbiście:

OPŁATY:

1. 13,50 zł – pozwolenie czasowe .
                  2. 30 zł – tablice rejestracyjne motorowerowe.
                  3. 40 zł – tablice rejestracyjne motocyklowe.
                  4. 80 zł – tablice rejestracyjne samochodowe.
                  5. 1000 zł - tablice rejestracyjne indywidualne samochodowe.
                  6. 500 zł – tablice rejestracyjne indywidualne motocyklowe.
                  7. 40 zł – tablice rejestracyjne na przyczepę.
                  8. 12,50 zł – komplet nalepek legalizacyjnych.
                  9. 18,50 zł – nalepka kontrolna na szybę pojazdu.
                  10. 54 zł – dowód rejestracyjny.
                  11. Opłata ewidencyjna za wydanie:

a. dowodu rejestracyjnego – 0,50 zł,
                  b. pozwolenia czasowego – 0,50 zł,
                  c. nalepki kontrolnej – 0,50 zł,
                  d. zalegalizowanych tablic rejestracyjnych – 0,50 zł,
                  e. karty pojazdu – 0,50 zł.
                  Opłat można dokonać w kasie lub na konto Urzędu Dzielnicy.
                  12. W tytule wpłaty należy wpisać numer VIN pojazdu/pojazdów. W przypadku rejestracji większej liczby pojazdów można uiścić zbiorczą kwotę w jednym przelewie/ dowodzie wpłaty. Opłata skarbowa:

17 zł - za pełnomocnictwo.

Niby same tablice 80 zetka ale dochodzą naklejki i takie tam i kwota się robi większa

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• dwaoka
                    Elegance
                    • 2010
                    • 927

k085, do tego nowe prawko i nowy dowód... a czy nadal drukują adresy na dokumentach, bo na paszportach już chyba przestali...
                    bkc+dsg

Komentarz

• krzysiek13
                      L&K
                      • 2010
                      • 1155

dwaoka, wszystko do wymiany na nowe... Dlatego się nie przemeldowuję
                      Octavia

Komentarz

• dwaoka
                        Elegance
                        • 2010
                        • 927

k085, ja kupilem mieszkanie i chce siebie i corke zameldowac, bo ona musi dostac numer pesel (urodzila sie za granica i nie nadano jej pesel-a), a zeby dostala musi byc zameldowana 4 miesiace...

piekny kraj :/
                        bkc+dsg

Komentarz

• krzypaw
                          Drive
                          • 2010
                          • 88

za nie zameldowanie się też jest kara z kodeksu wykroczeń :-], Ja na twoim miejscu zameldował bym się, a co do wymiany prawa jazdy, tablic w aucie i dowodu rej. to bym olał, jest przepis który wymaga wymiany ale nie ma za to kary, tak więc nic ci nie zrobią

Komentarz

• dwaoka
                            Elegance
                            • 2010
                            • 927

krzypaw, ja akurat odwrotnie bym podszedl do sprawy, bardziej obawialbym sie nadgorliwego miśka, a nie pani w urzedzie do ktorego i tak nie mam po co chodzic skoro nie jestem "tutejszy", to juz nie te czasy co trzeba bylo sie meldowac,

tak naprawde nawet jak wynajmujesz mieszkanie to powinienes sie zameldowac

a przemeldowanie ulatwi mi rozne sprawy, nie musze za kazdym razem dymac do TK
                            bkc+dsg

Komentarz

• krzysiek13
                              L&K
                              • 2010
                              • 1155

Ja teraz urzęduję w Katowicach, meldunek w Wawie, a jeżdżę co parę miesięcy do rodzinki do Białegostoku, więc jakieś sprawy urzędowe tak daleko nie są dla mnie uciążliwe, bo załatwiam po drodze.
                              dwaoka, Na Twoim miejscu podliczyłbym koszt tego wszystko i odżałował, tego nie przeskoczysz, takie przepisy i już. Szkoda nerwów na użeranie się z tym
                              Octavia

Komentarz

• dwaoka
                                Elegance
                                • 2010
                                • 927

skomplikowane to wszystko, teraz tak:

zeby sie wymeldowac - Kielce
                                zeby przerejestrowac auto w grodzisku - musze miec nowy dowod osobisty, ktory odbiore w grodzisku,
                                zeby wymienic prawo jazdy musze dymac znowu do kielc, czy na podstawie meldunku mi wymienia w grodzisku?
                                bkc+dsg

Komentarz

• krzysiek13
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1155

Po prostu zacznij od dowodu, bez niego nic nie ruszysz. O terminy się nie martw zbytnio, jak już wyżej napisałem, za przekroczenie nic nie grozi

PS
                                  Wszystkie wymiany dokumentów robisz w nowym miejscu zameldowania. Pamiętaj także o bankach, pracodawcy, US itd. generalnie roboty na kilka dni
                                  Octavia

Komentarz

• dwaoka
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 927

mila pani z usc z grodziska pomoze mi zalatwic wszystko, bez jezdzenia do kielcowa

w godzinach pracy urzedu ona moze polaczyc sie z innym urzedem i pomoc w wymeldowaniu bez osobistego stawiennictwa w kielcach
                                    bkc+dsg

Komentarz

• krzysiek13
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1155

dwaoka, bardzo fajnie, że ktoś pomoże i ułatwi Ja sobie zrobiłem kiedyś na kartce taki plan, co gdzie, kiedy załatwić z przemeldowaniem, ale odpuściłem :twisted: Jeśli gdzieś rzuci mi się to w oczy to zarzucę, o ile nie wyrzuciłem
                                      Octavia

Komentarz

• Yarwa
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 915
                                        • BMW

k085, ja kupilem mieszkanie i chce siebie i corke zameldowac, bo ona musi dostac numer pesel (urodzila sie za granica i nie nadano jej pesel-a), a zeby dostala musi byc zameldowana 4 miesiace...
                                        dwaoka, ale możesz przecież zameldowac tylko córkę a nie musisz siebie.

Komentarz

• krzysiek13
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1155

Yarwa, mam przed sobą kodeks cywilny. Dziecko ma być zameldowane przy rodzicu, Art. 26 $1
                                          Octavia

Komentarz

• dwaoka
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 927

ale ja nie mam problemu z sobą, chce sie przemeldowac, bo tu mieszkam, pytalem na poczatku o przerejestrowanie autka, okazuje sie ze przy dobrej woli urzednika, mozna wszystko zalatwic zdalnie, bez jezdzenia tu i tam... meldunek, dowod, prawko i dowod auta.

[ Dodano: Sro 26 Sty, 11 10:14 ]
                                            k085, tak, za zgoda jednego lub drugiego, jesli maja rozne meldunki.
                                            bkc+dsg

Komentarz

• westwi78
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2940

k085 tylko że tam jest mowa o miejscu zamieszkania a nie zameldowaniu bo to co innego. Zresztą od 2014 zniknie obowiązek meldunkowy w ogóle, i nie będzie takich hec

Komentarz

• soszek81
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1245

tak, jednak za dwa miesiące się przeprowadzam do własnego lokum - dokumenty x2 do wymiany, przerejestrowanie pojazdów x3
                                                Już mnie krew zaczyna zalewać na tą papierkologie
                                                Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                                Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• krzysiek13
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1155

westwi78, interpretując przepisy, miejsce zamieszkania jest miejscem, w którym osoba przebywa z zamiarem stałego pobytu, a za tym idzie obowiązek meldunkowy

Zamieszczone przez westwi78
                                                  Zresztą od 2014 zniknie obowiązek meldunkowy w ogóle
                                                  Mamy 2011 do 2014 jeszcze wiele może się zmienić
                                                  Octavia

Komentarz

Pracuję...