Gotuj z OCP

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tanriv
    Classic
    • 2012
    • 24

    Gotuj z OCP

    conan, mozna tez sprawdzic organoleptycznie - jesli masz dwie rece sprawne, to nalezy rozkrecic plastiki pod kierownica - aby to uczynic sciagasz listwy ozdobne lewa i prawa - zwyczajowo podwazajac sruobkretem.

    Nastepnie wciskasz wlacznik swiatel do srodka i przekrecasz w lewo - odrygluja sie rygle, mozna go wyjac i wypiac.

    Sciagasz oslone bezpiecznikow - tam tez jest jedna sruba, wyciagasz pianke ochronna.

    Wykrecasz sruby - po jednej pod ozdobnymi listewkami, reszta od spodu - przydatna latarka. Jest ich chyba 5 sztuk o ile pamietam.

    Pozniej latarka namierzasz niewielka puszke, tak 10 na 10 cm i gubosc 2 cm i w peaku 4cm wygladajaca tak jak na zalaczonych foto.

    Zczytujesz nr z tego sterownika, podajesz na forum i reszte robie ja - tj analizuje :P
  • krzysiek13
    L&K
    • 2010
    • 1155

    #2
    Gotuj z OCP

    Zakładam ten temat, ponieważ ostatnio brak mi pomysłów co sobie smacznego przygotować na obiad. Czekam na wasze przepisy, rady. Tylko osobiście sprawdzone, napisane prostym językiem, nie skopiowane z internetu 8)



    Ja na początek zarzucę swój nie całkiem typowo obiadowy

    Pizza domowa (bardzo prosta, smaczna i skuteczna)
    Przepisów takich wiele, ale zazwyczaj są skomplikowane, albo nie wychodzi tak, jak byśmy chcieli w domowych warunkach.

    Podaję proporcje na dwie blachy do piekarnika

    Potrzebujemy:
    -piekarnik (najlepiej z termoobiegiem - równo się piecze)
    -kilogram mąki pszennej
    -drożdże
    -cukier
    -sól
    -ser (tarty lub sami trzemy)
    -szynka konserwowa/mielonka/...
    -koncentrat pomidorowy
    -olej

    1. Rozpuszczamy drożdże (np. żółte drożdże babuni - pół paczki) w ciepłej wodzie w kubku, mieszamy dokładnie i dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy ten płyn w ciepłe miejsce na 10min

    2. Wsypujemy do miski mąkę (800-900g), po czym robimy po środku dołek, wlewamy tam drożdże, przysypujemy mąką z brzegu miski i odstawiamy na 5-10min do piekarnika (50-70st.C).

    3. Dodajemy jedną łyżkę soli i odrobinę oleju i ręcznie mieszamy, ugniatamy stopniowo dolewając wody. Gnieciemy je mocno. Wody jest dość, gdy ciasto nie jest ani suche, ani gliniaste, po prostu na oko. Jakby co zawsze przecież można dodać mąki

    4. Gdy ciasto odchodzi od rąk (5-10 minut ugniatania) dzielimy je na dwie części (bo to na dwie blachy przepis), jeszcze trochę każdą z nich gnieciemy i do pieca obie kulki w misce (50-70st.C, 10min).

    5. Smarujemy blachy oliwą i posypujemy odrobiną mąki. Kładziemy kulkę ciasta na środku i ciśniemy, aż się rozpłaszczy po całej blasze.

    6. Smarujemy koncentratem, układamy mielonkę, na końcu ser.

    7. Do pieca na 20-23, max25 minut 180st.C.

    Gotowe

    Niby przydługie, ale jak raz zrobicie to do końca życia będziecie wiedzieli jakie to proste.

    Można dodać własne składniki, ale jeśli są "mokre" np. pomidory, pieczarki - cienko pokrojone i mało, żeby ciasto nie pływało i wtedy piec bliżej 25 minut.

    Teraz czekam na wasze propozycje
    Octavia

    Komentarz

    • amlas
      Ambiente
      • 2010
      • 130
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

      #3
      mó przepis na szybkie i b. smaczne danie tj. tortilla po polsku

      Kupujesz placki tortilla w sklepie np. bieda czy tesco, 4 lub 6szt.

      Robisz sos mięsny: mieso mielone na pateni łączysz np. z fasola puszkowaną zmieloną albo z soczewicą też zmieloną, jak wolisz, może być samo mięso mielone. Do tego na patelni jakiś sos typu pudliszki pomidorowy albo podobny. Podgrzewasz to na patelni.

      Kroisz surowe: pomidory, papryka, ogórki, ogórki kiszone, cebulę itp. na małe kawałki.
      Oprócz tego: oliwki, tarty ser zółty, śmietana, sos chili, zioła, co kto chce do smaku.

      Jak podawać:

      Na patelni podgrzewasz trochę placek, kładziesz na talerz, na placek sos chili rozsmarować, na to mięso z sosem pomidorowym rozsmarować cienką warstwę, na to warzywa, oliwki, ser, śmiatana albo sos czosnkowy. Zwijasz w rulon i jesz rękoma.

      Danie super smakuje.

      bardzo szybkie w przyrządzaniu i nieskomplikowane przy tym. Ja w domu jem raz w tygodniu.
      Smacznego!
      "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
      Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

      Komentarz

      • Sebastian
        Rider
        • 2004
        • 412

        #4
        Jak ktoś lubi mieszane smaki to polecam grillowanego kurczaka kwaśno-pikantnego

        -pierś kurczaka
        -sok z połowy cytryny
        -sos sriracha lub tabasco
        -tymianek suszony
        -łyżka oliwy z oliwek
        -sól

        miesko tradycyjnie umyć, osuszyć, pierś przeciąć na pół z grubości, lekko stłuc.wymieszać składniki marynaty, włożyć mięsko do marynaty. Odstawić na 10 min.
        układać na rozgrzanym grillu (w lato węglowym, zimą na elektrycznym lub patelni do grillowania)
        podawać z frytkami
        RS BLUE

        Komentarz

        • krzysiek13
          L&K
          • 2010
          • 1155

          #5
          amlas, Sebastian, dzięki, na 2 dni już jest. Zdam relacje jak się uda
          Octavia

          Komentarz

          • 4x4BKF
            L&K
            • 2010
            • 1279

            #6
            Danie roboczo nazwane przeze mnie "DOBRE" - jak nie wiem co na obiad to zawsze jest danie ratunkowe:

            - pół pieczonego kurczaka
            - dwie papryki różnych kolorów (będzie optycznie weselej)
            - 15 dag pieczarek
            - 4 cebule średniej wielkości
            - dwa woreczki x125g ryżu
            - ketchup pikantny
            - oregano
            - bazylia
            - pikantna mieszanka pieprzów kamis/kotanyi
            - olej np. kujawski
            DUŻA patelnia, garczek

            1 - wstawiamy do gotowania ryż a w tym czasie
            2 - kroimy drobną kostkę i smażymy razem na niewielkiej ilości oleju pieczarki, paprykę; cebulę kroimy na pół i w półplasterki
            3 - obieramy kurczaka z kości i skóry i kroimy na kawałki takie ok.2cm i wrzucamy do smażących się warzyw.
            4 - Zasypujemy to wszystko odpowiednią ilością w.w. przypraw , zalewamy ok. 150g ketchupu i smażymy kilka chwil

            w tym czasie dogotowuje nam się ryż który odsączamy i wysypujemy na patelnię.
            Mieszamy dokładnie wszystko aż do jednolitej konsystencji. Można dodać zamiast ketchupu pomidory z puszki bez skóry.

            Mija 20 minut i danie gotowe. Smacznego!
            4x4

            Komentarz

            • djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

              #7
              http://djgotuje.blog.pl jak cos szukacie tam znajdziecie coś fajnego do jedzenia i nie tylko

              Komentarz

              • Bartolomeo
                Rider
                • 2010
                • 267

                #8
                Narobiliście studentowi apetytu



                Usługi tokarskie, frezarskie
                Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

                Komentarz

                • krzysiek13
                  L&K
                  • 2010
                  • 1155

                  #9
                  amlas, jutro wypróbuję Twój przepis

                  Od razu dodam coś:
                  Mięsko gyros turecki lub pikantny z biedy - bez roboty, wystarczy podgrzać, jak ktoś chce to może sam pierś z kuroka pokroić, doprawić i upiec - będzie mniej z tablicy mendelejewa
                  miękkie bułki
                  kapusta pekińska, pomidor, ogórek itp.
                  Ciepłe mięsko, warzywa, ketchup i sos czosnkowy do buły,
                  Smacznego
                  fajnie wchodzi


                  Parówy w cieście
                  Parówkę zawijamy razem z paskiem sera w rozmrożone ciasto francuskie tak, jak nam się podoba. Następnie lekko musnąć po tym masłem. Do pieca na 15-20min 200-220st. Smacznego
                  Octavia

                  Komentarz

                  • amlas
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 130
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

                    #10
                    k085 no i jak smakowało? mam nadzieję

                    ja zaraz zabieram się za robienie gofrów i do tego
                    "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
                    Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

                    Komentarz

                    • krzysiek13
                      L&K
                      • 2010
                      • 1155

                      #11
                      amlas, zrobiłem to z fasolą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, sos czosnkowy i wyszło świetnie genialnie proste i smaczne dzięki
                      Octavia

                      Komentarz

                      • amlas
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 130
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

                        #12
                        a to wersja wegetariańska
                        polecam białe wino, tequilę albo żubróweczkę do tego dania
                        "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
                        Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

                        Komentarz

                        • krzysiek13
                          L&K
                          • 2010
                          • 1155

                          #13
                          mielone oczywiście było mówię o dodatkach :szeroki_usmiech

                          [ Dodano: Sob 05 Lut, 11 19:15 ]
                          falafel (niektórzy lubią, inni nienawidzą )

                          ciecierzyca, pieprz cayenne, kurkuma, kolendra, sól, cebula, oliwa

                          ciecierzycę moczyć 24h. Wszystko razem mielimy np. maszynką do mięsa, robimy kulki i do patelni/frytkownicy, żeby pływały w gorącym oleju
                          Do tego jakiś sos, chlebek pita lub frytki
                          smacznego
                          Octavia

                          Komentarz

                          Pracuję...