Zakup kotła C.O na paliwo stałe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4x4BKF
    L&K
    • 2010
    • 1279

Kupowanie kotła na paliwo stałe, a w szczególności na tzw. wszystko czyli taki z górnym zasypem jest dobre kiedy mamy dostęp do bardzo taniego drewna czyli np. jakieś odpady z zakładów drzewnych, budowlanych.
    W mojej kotłowni pozwoliłem sobie zainstalować dwa urządzenia.

Kocioł na olej opałowy Ferroli - co uważam za najlepsze rozwiązanie. Służy do ogrzewania oraz do ciepłej wody użytkowej.
    Kocioł DEFRO na wszystko - czyli spala się rozmaite odpady drzewne, węgiel itp, itd kupiony jako drugi kocioł na wypadek braku prądu i braku możliwości uruchomienia kotła olejowego.

ma opcję pracy bez zasilania w energię.

Z 12 letniego doświadczenia z kotłem olejowym jestem przekonany że jak do tej pory jest to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie dla domów gdzie w okolicy nie ma gazu.
    Kocioł olejowy jest praktycznie bezobsługowy, cykl automatyczny, sterowanie na podstawie zadanych parametrów.

Zakup kotła na propan-butan - koszty takie jak olejowy, sterowanie też, palnik nieco tańszy ale dochodzi koszt kupna-dzierżawy i przeglądów zbiornika gazu, ryzyko rozszczelnienia....

Kotły na paliwo stałe oraz eko-groszek, pellet, owies itp - dobra sprawa, że tak powiem modna, ale ma jeden minus. W odróżnieniu od kotłów olejowych i gazowych poza sezonem grzewczym kocioł nie może służyć jako źródło CWU.
    Owszem, są zasobniki CWU, ale i tak trzeba kocioł rozpalać co najmniej raz na dwa dni żeby uzyskać tą ciepłą wodę. Owszem, kotły na pellet, owies mają żarniki które rozgrzewają się zapalając opał na palenisku, ale ma to tak dużą zwłokę i bezwładność temperaturową że rozpalanie trwa przysłowiowe wieki - kilka minut na rozgrzanie grzałek, kilka minut na zapalenie się pelletu/groszku, kilka minut na uzyskanie temperatury roboczej płomienia i kilka minut grzania wody w obiegu CWU- czyli jakieś 15-20minut.

W olejowym który tu przeze mnie jest tak forowany (w gazowym także, ale o jego minusach pisałem) płomień o temperaturze roboczej uzyskujemy w momencie zapalenia kotła i w tej chwili mamy wodę albo w nagrzewnicy i po chwili w kranie, lub w 3-4 minuty pełny zasobnik gorącej CWU.
    Na plus dodam że kocioł na pellet/owies/ekogroszek nie zapewni nam ciągłej dostawy dużej ilości ciepłej wody ogrzewanej przepływowo jak kocioł olejowy/gazowy.

Co do kosztów mój kocioł na miesiąc grzania przy temp. -10-15'C jak było przez cały grudzień spala jakieś 180l oleju opałowego już razem z CWU, DEFRO węgla orzech/kostka spala ok 600-700kg i trzeba zajrzeć co 4-5h, o odpopielaniu nie wspomnę.
    Kotły na pellet/owies - minusy eksploatacyjne wskazałem, popielnik można wyczyścić odkurzaczem - to zaleta Koszty ogrzewania przy rosnących cenach zboża już nie takie niskie - kwestia magazynowania i zadawania opału.

Ekogroszek - ni to węgiel ni to pellet...

Co jeszcze przemawia za olejem opałowym - wyjeżdżamy zimą z domu na dwa tygodnie na narty lub w ciepłe miejsce i zostawiam tryb automatyczny. Po powrocie chodzi.
    Z ekogroszkiem/owsem/pelletem co dwa - trzy dni musi ktoś zajrzeć, przeczyścic popielnik, dołożyć opału, w węglowym dozór/przepalanie co najmniej raz dziennie.

Koszty - prawda jest taka, że ile spalimy opału w sezonie nie zależy od kotła tylko od tego jak mamy zaizolowany dom. Co z tego że kupimy ultraekonomiczny kocioł jak na ścianie będziemy mieli tylko 5cm styropianu, strop/poddasze nieocieplony, instalacja co stara z rurami 1" i grzejnikami żeliwymi.. itp.
    4x4

Komentarz

• MiroTDI
      Ambiente
      • 2010
      • 104

Zamieszczone przez 4x4BKF
      Co do kosztów mój kocioł na miesiąc grzania przy temp. -10-15'C jak było przez cały grudzień spala jakieś 180l oleju opałowego już razem z CWU
      To może dopisz jaką powierzchnię ogrzewasz,jak ocieplony dom itd,bo nie chce mi się wierzyć w tak niskie spalanie.
      Z kim bym nie rozmawiał to spalanie oleju ma średnio 2000L na rok razem z CWU w lecie.

Komentarz

• pic2ek
        Rider
        • 2007
        • 624

Zamieszczone przez MiroTDI
        To może dopisz jaką powierzchnię ogrzewasz,jak ocieplony dom itd,bo nie chce mi się wierzyć w tak niskie spalanie.
        mi też nie.

Komentarz

• Gracz
          Rider
          • 2009
          • 261
          • Superb I (3U4)

Ja ogrzewam dom 200 m, piętrowy, piecem na eko groszek Klimosz Ling Duo 25 kW bez automatu pogodowego-tylko termostaty na grzejnikach plus zawór czterodrogowy sterowany moją ręką. W zeszłym roku paliłem owsem. Przy -30 szło 80 kg dziennie (pełny zasobnik). Przy -10, -15 50 kg dziennie. w tym roku z uwagi na skok cen owsa palę eko groszkiem. W domu mam 22-24 stopnie ciepła. Zużywam od 700 kg do tony węgla miesięcznie. Faktem jest, że 10 letnie okna plastikowe nie trzymają już dobrze na uszczelkach i czuć jak zimne powietrze sobie swobodnie wpływa. Jak by były wyregulowane, to może i opału by szło mniej. Generalnie zasobnik 125 kilo idzie w 3 dni (-20 do -30) do 5 (-10 do -20). Piec chodzi cały rok, lubię mieć ciepłą wodę np. żeby wziąć prysznic. Koszt ciepłej wody latem to 100 zł na m-c. Piec ma też palenisko do palenia wszystkim w razie braku prądu. Instalacja zrobiona tak, że bez pompy woda idzie w grzejniki.
          Best ET=Steven Spielberg movie :-)

Komentarz

• pawulon1971
            Ambiente
            • 2010
            • 196

facet który jeździ u nas we firmie ma dodatkowo produkcję pelet i ostatnio zaczął robić pelety z odpadów komunalnych suszonych sprowadzanych z oczyszczalni z niemiec,podobno bardziej kaloryczne niż trocinowe i dłużej się palą.ja osobiście mam ogrzewanie gazowe ale chcę z niego zejść wiadomo ekonomia
            Paweł

Komentarz

• krzysiek80
              Ambiente
              • 2010
              • 182

witam i pozwole sobie na własna opinie ja bym polecił kocioł firmy SAS juz w drugim domu ten kociołek uzywam i jestem zadowolony szczerze polecam Krzysek

Komentarz

• Techno200
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 782
                • Tesla

Ja pale pelletem u siebie. Piec Futura Econo. Ciekawa rzecze ze ten piec nie ma w specyfikacji jako paliwa pelletu. Dzwonilem nawet kiedys do przedstawiciela i sie pytam dlaczego? Bo ja pale i jest w miare OK, a on ze zabezpieczenia przed cofka zaru sa nie odpowiednie. A ja mialem juz z 2-3 sytuacje kiedy nie bylo pradu i piec poprostu zagasl, i to przy samym palenisku. Samo palenie jest latwiejsze niz weglem. latwiej rozpalic, nie smierdzi tak, popiolu jest bardzo malo-wyrzucam co 3 tyg. Pellet jako paliwo jest o wiele bardziej przewidywalne niz eko-groszek ktory potrafi byc bardzo wrednym i syfiastym paliwem. Idzie go wiecej niz wegla o okolo 20% . Ja np sam sobie produkuje pellet, sprowadziem maszynke z Chin i produkuje go z trocin i wiora, z tym ze musi byc suchy-okolo 10% wilgotnosci. generalnie polecam, z tym ze wcale nie jest taki ekonomiczny. i nie ma co przesadzac z piecami spejcalnymi do pelletu, nie pamietam ktory producent, ale chyba klimosz mial niezla wtope ze specjalnym piecem do pelletu.
                Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Zamieszczone przez MiroTDI
                  Z kim bym nie rozmawiał to spalanie oleju ma średnio 2000L na rok razem z CWU w lecie.
                  Dom 120m2 +wysokie poddasze mieszkalne (przy ścianie kolankowej 1,6m) + garaż 6m x 8m

Ściany pustak biały Belix 30cm + 22cm Styropian EPS100
                  Fundamenty ocieplone styropianem Hydromax 15cm+drenaż mimo że sucho wokół.
                  Posadzka w piwnicy i tu gdzie piwnicy nie ma ocieplona 15cm EPS 100
                  Dach - wełna 5cm+styropian 18cm
                  Okna z roletami

Każdy pukał się w głowę 6 lat temu jak słyszał ile styropexu na ścianę daję, że ile to będzie kosztować.. Różnica między ociepleniem 1m2 wynosiła 16zł, (na 12cm a 22cm) dopłacałem tylko za styropian bo reszta dodatków+robocizna to samo kosztowała.

Na własnym doświadczeniu się przekonałem że wywalanie kilkudziesięciu tysięcy na instalację rekuperacyjną, ciepło z ziemi, wody itp jest bezsensem, bo ja dołożyłem w sumie ca. 3000pln do normalnego ocieplenia (łącznie z ociepleniem dachu, posadzek i fundamentu) jakie było w projekcie a nie wywalałem kupy kasy na "cuda-wianki" energii odnawialnej która suma-summarum kosztuje i tak miesięcznie 400-600pln a jak się zepsuje to serwis kosztuje tyle co nowy kocioł konwencjonalny.

Kocioł mam zajebisty, bo jest też odzyskiwane ciepło spalin z wylotu do przewodu kominowego, podnosi to sprawność kotła o jakieś 8% podgrzewając wstępnie wodę zanim trafi do nagrzania do kotła.
                  4x4

Komentarz

Pracuję...