Sprzedaż w dzisiejszych czasach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamus24_85
    Classic
    • 2010
    • 26

Zamieszczone przez kabanos
    Słyszeliście kiedyś o czymś takim? Bo ja pierwszy raz :shock: W każdym razie po raz pierwszy słyszę, żeby prokuratura brała za dupę projektantów i wykonawców drogi badając przyczyny wypadku.
    Źródło: http://motoryzacja.interi...-profil,1697140
    no nareszcie jakieś początki sensownego myślenia, zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

Drodzy,

W dzisiejszych czasach mamy do czynienia z ciągła sprzedażą. Napędza to wzrost gospodarczy, co z kolei podnosi poziom życia itd. Ale z drugiej strony mamy do czynienia z ciągłymi telefonami do klientów (dzwonią banki, firmy ubezpieczeniowe, operatorzy tel komórkowej i inne korporacje) i wyciąganiem danych osobowych.

Przykładowo, są ludzie, którzy wyłanczają często tel. stacjonarny, żeby już żaden bank nie dzwonił, bo mają tego po prostu dość. Albo inni, że nie odbierają pewnych numerów telefonów, bo wiedzą, że ktoś będzie im coś "wciskał" znowu.

I jeszcze jedna rzecz, korporacje tak kładą nacisk na sprzedaż, tak że odbija się to na jakości obsługi dotychczasowych klientów - a jak wiadomo pozyskanie klienta jest zwykle droższe niż utrzymanie dotychczasowego. I np. w niektórych bankach rozdawali kwiaty na 8 marca lub zapraszają na ciastko i dają prezent gadżet na otwarcie w zamian za wypełnienie ankiety z danymi osobowymi.

Ma to też wpływ na samopoczucie pracujących w tych korporacjach ludzi - mam wrażenie, że pracują tam, bo nie mają innej pracy. To też potwierdza liczba ogłoszen na portalach z ogłoszeniami o pracę gdzie w dziale sprzedaż jest najwięcej ogłoszeń. Duża rotacja w sprzedaży.

Stąd chciałbym pozanć Wasze zdanie w tym temcie - jak odbieracie te telefony z ofertami i ciągłe działania akwizycyjne sprzedawców? Fajnie jakby napisał też ktoś, kto widział jak funkcjonuje to w krajach bardziej rozwiniętych.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• bradley
      L&K
      • 2008
      • 1465

Zamieszczone przez dragster
      Stąd chciałbym pozanć Wasze zdanie w tym temcie - jak odbieracie te telefony z ofertami i ciągłe działania akwizycyjne sprzedawców?
      O wlasnie tak:
      Zamieszczone przez dragster
      inni, nie odbierają pewnych numerów telefonów, bo wiedzą, że ktoś będzie im coś "wciskał" znowu.
      Mozna dzwonic raz, dwa, no trzy. Ale na Boga nie 5x dziennie przez caly bity miesiac w oczekiwaniu "na pewno teraz odbierze i bedzie zainteresowany nasza oferta".
      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

ja mam jedną zasadę, nie odbieram numerów zastrzeżonych 8) a jak już się ktoś do mnie dodzwoni to szybko urywam rozmowę co by się nie wkręcić w zbędny dialog :!:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

ja wyłączyłem stacjonarny a zastrzeżone i nieznajome na komórę odbieram jak mi się chce, jak ktoś mi coś sprzedaje szybko i GRZECZNIE staram się zakończyć rozmowę, co mi się prawie zawsze udaje, o ile sprzedający nie zacznie na mnie pokrzykiwać :szeroki_usmiech
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• adiwaw
            Ambiente
            • 2009
            • 167

To ja chyba jestem szczęśliwcem bo do mnie jak zadzwonią raz na miesiąc to góra. Najczęściej z tp... Zawsze grzecznie ''nie dziękuję, nie jestem zainteresowany''. Najbardziej denerwujące są sms'y. Ale ja już sobie wyłapuje ''niechciane'' numery i wbijam do programu na androidzie, który je na przyszłość blokuje

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

Ostatnio PKT do mnie wydzwania jak zagroziłem pozwem to sie odczepili najlepszy numer to jest z PF jestem z nimi w sporze a oni do mnie dzwonią czy wykupie reklamę u nich jak działalność zlikwidowana prze ze mnie
              TP tez mnie rozbawiło jak pani powiedziałem że po 20 telefonie w tym tygodniu że jest tępa i nie zamierzam wrócić do tp z jej powodu to przestali dzwonić
              ciekaw jestem kiedy moje rozmowy z akwizytorem podbiją neta.

Szczytem bezczelności jest dzwonienie i oferowanie czegoś co można znaleźć za free lub jak mi firma zadzwoniła że ma do sprzedania moja domenę a ona była dopiero w połowie swojej ważności :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A w Play jest coś takiego, że Ci dają 1min do wszystkich za 2minuty odebranych rozmów :diabelski_usmiech Dzwoni naciągać to każesz mu mówić i odkładasz telefon gdzieś na bok... :szeroki_usmiech
                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jak ktoś mi coś sprzedaje szybko i GRZECZNIE staram się zakończyć rozmowę
                  To chyba standard, ale jak zawsze warto zwrócić uwagę co jest z drugiej strony. Swego czasu miałem "przyjemność" w zastępstwie pracować w czymś podobnym do telemarketingu. Sytuacja była troche inna bo dzwoniłem do klientów, którzy potencjalnie powinni być zainteresowani produktem. Powiem tak praca bardzo ciężka, udział sprzedaży to około 1% z wykonanych telefonów. Moim zdaniem, najgłupsza praca na świecie.

W firmie mam to samo niekończące się telefony: Netia, Tele 2, Pani co to ma najlepsze szkolenia na świecie, garnki Zeptera, okurzacze z kosmosu ... ale na ile mogę to staram się uprzejmie i szybko kończyć rozmowę.

Tak samo jest, z ulotkami. Dzisiaj biorę ulotki od każdego kto daje mi je na ulicy, bo wiem jak nudną pracą jest ich rozdawanie. Jedna z bardziej otępiających prac, a demotywuje jeszcze bardziej gdy przechodzień nie bierze i odburkuje coś z pogardą :roll:

Inna sprawa, że część dzwoniących to zwyczajni naciągacze.

Polecam poczytać jak to działa : http://www.forum.oszukany.pl/viewtopic.php?f=58&t=708+
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Techno200
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 782
                    • Tesla

PKT i PF to najgorsze typy. Wysylam ich an drzewo juz z 5 lat i a w szaczycie swojej dzialalnosci dzwonili po 2 razy dzienie przez tydzien . przegecie. teraz atakuje mnie netia, play i tepsa
                    Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• dwaoka
                      Elegance
                      • 2010
                      • 927

ja juz nie umiem grzecznie, nie chce mi sie... przed nacisnieciem czerwonej sluchawki czasem pada "do widzenia"... a jak mi sie jeszcze chcialo, to dla jaj mowilem ze rowniez ta rozmowe nagrywam i najczesciej druga strona sie rozlaczala....
                      bkc+dsg

Komentarz

• kubasek11
                        Rider
                        • 2007
                        • 483

shado, i dlatego pod koniec miesiąca jak minutek zaczyna brakować to potrafię z 20 minut gadać i przebierać w ofertach i oprocentowaniach
                        Czarna sztuka - Bixenon skrętny - Czerwona skóra - Pakiet SPORT
                        Było: 109KM 250Nm. Jest: 147KM 320Nm by TDI-RACING :-)

Biała sztuka - Zamówiona 06.08.2014
                        Wyprodukowana 07.10.2014
                        Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z szybkich rozwiązań to można powiedzieć, że:
                          -nie zgadzamy się na nagrywanie rozmowy
                          -nie mamy żadnych możliwości weryfikacji, że jest pani tym za kogo się podaje więc dziękujemy za rozmowę

Ale dzwonienie to jest pikuś. Do nas jakieś złamasy wysyłały fax o 1 w nocy z propozycją szkolenia. No to się lekko wq..em, znalazłem w google numer telefonu do pani prezes tej firmy i zadzwoniłem. Odebrała lekko zaspana No to jej wytłumaczyłem powód swojego wq.... Nie przysłali już więcej faksu

Komentarz

• tomekc
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 128

Zamieszczone przez shado
                            -nie zgadzamy się na nagrywanie rozmowy
                            ja jak słyszę że rozmowa jest rejestrowana, bla,bla bla, ze względu na ,bla,bla bla to rozmowę zaczynam od poinformowania opozycji że też nagrywam :diabelski_usmiech

Jak wiem że dzwoni jeden ze "złych" numerów- jakieś koce wełniane czy cóś - to najczęściej odbieram "Szpital dla nerwowo chorych w XXX , dyżurny przy telefonie", ew coś podobnego

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

uprzedzam jakby ktoś do mnie dzwonił z numeru zastrzeżonego usłyszy czego kur... chcesz aby sie nie denerwował bo pewnie wcześniej dzwonili z mego super ofertą albo może usłyszec jak mam lepszy humor
                              Rejestracja zgonów prosze słucham :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• soszek81
                                L&K
                                • 2010
                                • 1245

Widzę że mi się w zasadzie upieka

Dzwoni do mnie:
                                - bank - tak raz na kilka miesięcy ze swoim nowym produktem - dziękuję uprzejmie, nie mogę rozmawiać, żegnam.
                                - raz na rok UPC - też nie potrzebuję od nich więcej niż mam (a taniej jakoś nie chcą dawać ) więc rozmowa kończy się raczej szybko, acz bardzo kulturalnie z mojej strony.

NIE dzwonią do mnie telefonie komórkowe (ORANGE to o mnie po prostu zapomniał, 6 tyg wypowiedzenia umowy a zadzwonili na 3 dni przed jej końcem, ERA też w zasadzie nie miała potrzeby do mnie dzwonić - byłem szybszy PLAY daje mi póki co spokój) czego kluczem może być NIE przenoszenie numeru do nowej sieci? Nie wiem.
                                Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Big Wojtek
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 440
                                  • Hyundai

Do mnie dzwonili z firmy Pentor na zlecenie Skody. Badają zadowolenie nowych klientów. Z przyjemnością z panią porozmawiałem :diabelski_usmiech
                                  Sporo szczegółowych pytań. Ocena ekspozycji w salonie, zaangażowania i wiedzy sprzedawcy, czy była propozycja jazdy próbnej itp itd. Miałem też okazje ocenić terminowość dostawy (2 miesiące opóźnienia :twisted: ) Pytali jaki inny samochód brałem pod uwagę przy zakupie i jakimi samochodami jeździłem wcześniej.
                                  Rozbawiło mnie troszkę pytanie czy jestem zadowolony z samochodu i czy kupiłbym ponownie skodę. Jakbym po 3 tygodniach i 900km przebiegu nie był zadowolony to bym się załamał.
                                  Wciąż jestem na etapie "jaki cudny samochód kupiłem" :lol:

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez phrix
                                    jeszcze bardziej gdy przechodzień nie bierze i odburkuje coś z pogardą :roll:
                                    no wiesz, ale zawsze można się lepiej poczuć, jak pokażesz, że masz kogoś w dupie :lol:
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jasiek
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 192
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Do mnie dzwonili i naciągali na zdrowotną pościel i zapraszali na jakieś spotkania . Więc któregoś dnia jak znowu zadzwonili to:
                                      - Prosektorium ,słucham!
                                      Po drugiej stronie tylko
                                      - Aaa , eee ...
                                      I już nie chcą dzwonić . Szkoda
                                      była Octavia II 1.9 TDI
                                      jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• maxpaynemm
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1764
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez phrix
                                        To chyba standard, ale jak zawsze warto zwrócić uwagę co jest z drugiej strony. Swego czasu miałem "przyjemność" w zastępstwie pracować w czymś podobnym do telemarketingu. Sytuacja była troche inna bo dzwoniłem do klientów, którzy potencjalnie powinni być zainteresowani produktem. Powiem tak praca bardzo ciężka, udział sprzedaży to około 1% z wykonanych telefonów. Moim zdaniem, najgłupsza praca na świecie.

W firmie mam to samo niekończące się telefony: Netia, Tele 2, Pani co to ma najlepsze szkolenia na świecie, garnki Zeptera, okurzacze z kosmosu ... ale na ile mogę to staram się uprzejmie i szybko kończyć rozmowę.

Tak samo jest, z ulotkami. Dzisiaj biorę ulotki od każdego kto daje mi je na ulicy, bo wiem jak nudną pracą jest ich rozdawanie. Jedna z bardziej otępiających prac, a demotywuje jeszcze bardziej gdy przechodzień nie bierze i odburkuje coś z pogardą :roll:

Inna sprawa, że część dzwoniących to zwyczajni naciągacze.

Kolega phrix, powiedział dokładnie to co ja chciałbym powiedzieć w tym temacie. Dodam tylko że ktoś kto w tym nie pracował nie potrafi tego docenić jak trudna jest to praca Mimo że nie lubie jak do mnie dzwonią to i tak poprostu grzecznie dziękuję jak mnie coś nie interesuje. A jak ktoś jest natarczywy to ja też stanowczo odmawiam i tyle
                                        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

że Wam się chce wymyślać takie teatrzyki
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm

Dodam tylko że ktoś kto w tym nie pracował nie potrafi tego docenić jak trudna jest to praca Mimo że nie lubie jak do mnie dzwonią to i tak poprostu grzecznie dziękuję jak mnie coś nie interesuje. A jak ktoś jest natarczywy to ja też stanowczo odmawiam i tyle
                                            Tyle, że jak ktoś nie potrafi zrozumieć jak mu się grzecznie mówi, że się nie jest zainteresowanym i każe sobie uzasadniać, dlaczego się czegoś nie chce, albo jest nawet oburzony, że nie chcemy to już jest przegięcie.
                                            Co do ulotek to zawsze biorę, bo to żaden wysiłek, a ktoś tak zarabia na chleb, albo piwko. Ostatnio widziałem wielbiciela chmielu jak rozdawał ulotki i miałem wielki respekt, że koleś zamiast żebrać o kasę na piwko to potrafi sobie na nie zarobić.

Komentarz

• tomekc
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 128

szkoda, ale cisza w sluchawce "po drugiej stronie" po takim tekście jest bezcenna :diabelski_usmiech

Komentarz

• ironman
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 35

swego czasu dzwonili do mnie z ASO bmw pytając o przebieg serwisu. Jak jednak była mała rozróba kiedyś i wizyta zakończyła się kłótnia to nikt z pytaniem o opinie już nie zadzwonił.

Komentarz

• dragster
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 895
                                                  • Honda

Byłem ostatnio na targowisku, takim zwykłym przy większym mieście, z ciuchami, jedzeniem, obuwiem itd. Rozglądałem się za kurtą zimową, a jako, że ze sprzedażą miałem do czynienie sporo w przeszłości, to zwróciła moją uwagę chęć, zapał i umiejętność przekonywania tych targowych sprzedawców. Naprawdę znakomita większość z nich jest rewelacyjnymi sprzedawcami - handlowcami, w odróżnieniu od setek młodych ludzi którzy z braku lepszej pracy a często konieczności idą do roboty do banków, agencji ubezpieczeniowych na tzw. front office, sklepów i spędzają niekiedy tygodnie na doskonaleniu technik sprzedaży, odgrywaniu scenek, ćwiczeniu domykania sprzedaży, a potem i tak zmuszają się do tej roboty, bo albo nie mają tego "we krwi" lub to nie jest ich biznes.
                                                  Silnik R18A2.
                                                  http://www.dadrl.org.uk
                                                  http://www.lightmare.org

Komentarz

Pracuję...