piramida, "Normalnie ide aż sobie piffko otworzyć jak nie piłem chyba ze 2 miesiące " to samo robię właśnie jako komentarz do całej sytuacji życiowo-społecznej
Ludzie jak bank drobnym druczkiem coś pisze to wszyscy siedzą cicho a jak ktoś pisze że sprzeda Zdjęcie - żeby nie było to słowo występuje tam 2 razy.
Jak napisze:
"chętnie pożyczę 1 000 000 zł od kogoś"
To będziecie czytać i interpretować:
chętnie pożyczę komuś 1000000zł ??
Bo te słowa "od kogoś" to takie na końcu a poza tym sformułowanie "chętnie pożyczę" takie dwuznaczne i najlepiej interpretować z korzyścią dla siebie ??
Owszem Taka aukcja najczęściej jest robiona tak żeby człowiek myślał że towar który licytujemy jest inny niż to zdjęcie, ale to że wiele osób jest ograniczonych i czyta (a i słucha) wybiórczo to już ich problem że sami dają się oszukiwać.
Więc ja rozumiem Allegro że nic z tym zrobić nie chce i odcina się od tego
ps: Jest masa ludzi którzy jak w sklepie zauważą informację w stylu od 1zł to traktują że wszystko kosztuje 1zł a nie że jedno 1zł a drugie 1000zł i co to też wina sklepu ??
enriquez- nie wiem kogo wyjebało - bo dalej mogę wejść na konto sprzedającego.
Drugie- Facet ma ZERO negatywnych opinii.
Nie wiem , jak zdjęcie może mieć 160 GB, i spełniać inne.
Weźce może na wstrzymanie???
Może to tylko tak wygląda?- jeśli nie to odszczekam to tu i za chwilę!!!
Pozdr
Thundi, mówie ci wałek jak nic :szeroki_usmiech tym bardziej że gość ma długi o jakich wcześniej piszę w opisie :P
[ Dodano: Sob 19 Mar, 11 23:29 ]
Zamieszczone przez kjedi
enriquez- nie wiem kogo wyjebało - bo dalej mogę wejść na konto sprzedającego.
Drugie- Facet ma ZERO negatywnych opinii.
Nie wiem , jak zdjęcie może mieć 160 GB, i spełniać inne.
Weźce może na wstrzymanie???
Może to tylko tak wygląda?- jeśli nie to odszczekam to tu i za chwilę!!!
Pozdr
tobie też mówię że wałek jak nic, jak gość może napisać że sprzedaje zdjęcie iphona zamiast napisać że sprzedaje po prostu telefon? :szeroki_usmiech
na każdym kroku chcą człowieka wyjebać, .......gdzie się człowiek nie oglądnie to ktoś kogoś wyjebał :!:
Widzę to w handlu i usługach, na ulicy, w gazetach, nawet rodzina cię może wyjebać :!:
Czyli podsumowując "Polska krajem pedałów" :szeroki_usmiech
na każdym kroku chcą człowieka wyjebać, .......gdzie się człowiek nie oglądnie to ktoś kogoś wyjebał :!:
Widzę to w handlu i usługach, na ulicy, w gazetach, nawet rodzina cię może wyjebać :!:
Czyli podsumowując "Polska krajem pedałów" :szeroki_usmiech
może nie tyle dosłownie pedałów co przekrętów :szeroki_usmiech
piramida, co najwyżej można mu zarzucić że nie w tym dziale umieścił ogłoszenie.
Jak przeczytasz ze zrozumieniem opis aukcji to zauważysz że coś jest nie tak.
Konto ma zablokowane jak się wejdzie w jego konto to na górze jest informacja.
Ps: a pomylonych aukcji (czytaj aukcji nie w tym miejscu w którym być powinny) jest mnóstwo na allegro prawdziwa plaga to chyba dział motoryzacja więc ja czytam uważnie opis a nie sugeruje się działem w jakim jest ogłoszenie
ps: a proste pytanie ilu z was zwróciło uwagę jakim ten człowiek posługuje się nikiem ?? i odpowiedzcie czy sam nik nie wzbudza w was podejrzeń ?? i tu pewnie każdy (wyjątków jest pewnie mało) z was wejdzie na pierwszą stronę tego tematu otworzy link i zrobi :shock:
a proste pytanie ilu z was zwróciło uwagę jakim ten człowiek posługuje się nikiem
pierwsza rzecz na jaką zwróciłem uwagę
też zwróciłem na to uwagę po czym wszedłem na jego komentarze, jest ich około 100 pozytywnych ale za to obecnie nie ma żadnego wystawionego przedmiotu.
wydawało mi sie ze na początku zapodanego wątku nie był jeszcze zablokowany, chyba że mi się coś poj...bało i patrzyłem na komentarze innego sprzedawcy i innej aukcji...
A wałkiem jest to ze kobieta wystawiła klapę do skody od 1 zł bez ceny min i ja ja kupiłem za 1 zł. Teraz będę sie z nią sadził bo napisała ze za 1 zł nie sprzeda. Tu jest wałek po jej czy po mojej stronie?? Wszystkie swoje aukcje ma od 1 zł bez ceny min. Jakbym był cham to cała skodę za jakieś 20 zł kupił. Po prostu ludzie nie czytają dokładnie opisu ani regulaminów czy umów a później pretensje do wszystkich ze chcą ich okraść. Tak samo jak ta kobieta co zastawiła mieszkanie za 100 000 pożyczając 10 000. Nie spłaciła tego a klient zabrał jej mieszkanie a ona ma pretensje do całego świata jak tak można. Możecie się wkur...c ale niestety świat różowy nie jest i pilnuje sie własnej du...y,bo liczyć na czyjąś uczciwość nie można juz sie tego nauczyłem
Dajcie spokój - ta umowa "kupna zdjęcia" jest nie do wyegzekwowania w sądzie.
A jak ktoś zapłaci kasę wcześniej to składa oświadczenie o uchyleniu się od skutków czynności prawnej (w tym wypadku sprzedający ewidentnie wprowadził w błąd kupującego) - umowy sprzedaży i ma roszczenie do sprzedającego na podstawie przepisów o nienależnym świadczeniu (po uchyleniu się od umowy sprzedaży odpadła podstawa prawna świadczenia).
Oddzielną kwestią jest oczywiście realna możliwość namierzenia oszusta i potem wyegzekwowania kasy :wink:
Damianjg, co twój link ma wspólnego z oszustwem "zdjęciowym" ?
Dajcie spokój - ta umowa "kupna zdjęcia" jest nie do wyegzekwowania w sądzie.
Zrozumcie zakończenie aukcji na allegro to zawarcie umowy kupna sprzedaży ze wszystkimi jego konsekwencjami. Były sprawy ze ktoś sprzedał cos za 3 zł a koszty transportu wynosiły 1500 zł!! I kupujący musiał to zapłacić bo sprzedający podał go do sądu. Kupiłeś zdjęcie za 1600 zł ?? To będziesz miał najdroższe zdjęcie na świecie jeżeli sprzedający sie uprze, bo jest na to wyrok sądu najwyższego
[ Dodano: Nie 20 Mar, 11 09:48 ]
W opisie pisze wyrażnie " sprzedam zdjęcie" jezeli nie przeczytałeś dokładnie a połakomiłeś sie na okazje to przykro mi bardzo. Fakt jest to cwaniactwo ale niesty w tym kraju to norma
Damianjg, Jak pisałem - w tej sytuacji można się uchylić od złożonego oświadczenia woli (sprzedający celowo wprowadził w błąd kupującego) na podstawie art 84 par 1 kc.
Ale widzę, że Ty jesteś kolejnym "domorosłym" prawnikiem z rodzaju "wujek dobra rada" z przygotowaniem "miałem prawoznawstwo na I roku zarządzania w Wyższej Szkole Nauczania Wszystkiego Najlepszego i Zarządzania Personelem w Koziej Wólce.
Zatem radź tak dalej innym, aż ktoś posłucha Twojej rady a potem z Tobą pojedzie o odszkodowanie.
Zwrot w ciągu 10 dni przysługuje jedynie gdy sprzedający ma zarejestrowaną działalność gospodarczą i gdy przedmiot był zakupiony poprzez ''kup teraz''. W innym wypadku kupujący nie ma prawa do zwrotu a jedynie może liczyć na dobrą wolę sprzedawcy
Komentarz