Zamieszczone przez gruto
S(z)koda 105S
Zwiń
X
-
S(z)koda 105S
Wiem, że to taki off, ale nie mogłem się powstrzymać, aby Wam pokazać skodzinkę 105S z 82 roku, którą przemierzałem Polskę jakieś 10 lat temu.
Pojemność: 1L
Spalanie: 7,0 L/100km
Spalanie oleju: 0,5L/500km
Zawieszenie: Bajka.
Auto niewątpliwie miało swój niepowtarzalny urok. Zwracało uwagę na drodze. Ówczesne rozwiązania były bardzo ciekawe:
- akumulator pod tylnimi siedzeniami,
- brak możliwości opuszczania szyb tylnnich,
- 14 L płynu chłodzącego, niemożliwy do rozgrzania w zimie,
- otwieranie pokrywy silnika, który oczywiście jak w Porsche znajdował się z tyłu< odbywało się za pomocą dźwigni zamocowanej w słupku drzwi tylnich. Raz w zimię tak się zdarzyło, że zalałem świece i nie mogłem się dostać do silnika, bo zamarzły drzwi z tyłu,
- skodzina miała 20 lat i od nowości wymienione tylko 3 żarówki,
...ale dojechała wszędzie
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
-
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
dostosuj swój post do regulaminuTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Kiedyś nie było wyjścia jak się nie miało kasy. Jeździło się tym co się miało. Mam sentyment do tego auta i żałuje że je oddaliśmy.Zamieszczone przez grajewiakpiociel, pozazdrościć!!
Wcześniej mnie takie autka nie interesowały, ale im jestem starszy tym bardziej jakoś ciągnie.
Tak więc tym bardziej zazdroszczę.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Komentarz
-
-
Re: S(z)koda 105S
W tych skodach często urywały się dolne uchwyty amortyzatorów.Zamieszczone przez piocielZawieszenie: Bajka.
Też miałem taką.
Wątpie żebyś nie wymieniał opon, dętek, oleju itp :lol:Zamieszczone przez piocielskodzina miała 20 lat i od nowości wymienione tylko 3 żarówkiKomfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Emulator czujnika poziomu oleju G266
Napraw sterowników AIRBAG
Komentarz
-
-
Skoda 120 to był mój pierwszy własny samochód. Miałem ją po ojcu, który po zakupie (auto było po jakimś małym pożarze) przerobił silnik ze 105 na 120 - w papierach więc stało 105 ale w rzeczywistości litraż był większy. Do pracy miałem wtedy 6 km z kawałkiem - w zimie nie było szans zagrzać płynu. Z ciekawych rzeczy miałem w niej dorobiony elektroniczny regulator zapłonu.
Prowadziło się fajnie, bo miała lekki przód ale poważną wadą był hałas na wyższych obrotach - skrzynia miała tylko 4 biegi w przód. Jeździłem tym autem 3 lata - w 1997 r. wymieniłem ją na Favoritkę. A mój ojciec miał wcześniej jeszcze Skodę 1000MB i dwie Skody S100 - też miło wspominam, bo tymi autami jeździło się z rodzicami na wczasy itd.
Komentarz
-
-
piociel, na glebe z nią i alusy 18
hehe a tak na serio to bardoz fajny klasyk
superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Szczegolnie w zimie Skoda byla super. Trzeba bylo worek cementu dac na przod zeby mozna bylo skrecacZamieszczone przez zplutaProwadziło się fajnie, bo miała lekki przód ale poważną wadą był hałas na wyższych obrotach
Tapczan. Wybiera kazda dziura jak Rolls-Royce.Zawieszenie: Bajka.
Szkoda, ze kolega zezlomowal swoja 105tke bo to bylo fajne auto i jeszcze z LPG.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Re: S(z)koda 105S
Niestety oddaliśmy ja za bezcen i nie wiem co aktualnie sie z nią dzieje. Dodam że jak ja kupowaliśmy to był złom. troche piwa i czasu podczas remontu uplynelo.Zamieszczone przez maclukepiociel, a co się aktualnie z autkiem dzieje? - stoi gdzieś w garażu czy ktoś nim jeździ?
W zimie to wozilem dwie płyty chodnikowe.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Komentarz
-
-
Żebyś wiedziałZamieszczone przez piernikTeraz zostały wspomnienia....
. Piękna 
Źle to napisałem...Chodziło mi o to, że z oświetlenia tylko 3 żarówki zostały wymienione w ciągu tych 20 lat. Jeżeli chodzi o resztę części to oczywiście, że wymieniałem - lista była długa.piociel napisał/a:
- skodzina miała 20 lat i od nowości wymienione tylko 3 żarówki,
piociel napisał/a:
Dodam że jak ja kupowaliśmy to był złom. troche piwa i czasu podczas remontu uplynelo.
:niewiem
Tylko jak się wymieniało owe żarówki to łącznie z gniazdami w których były zainstalowane, bo po tak długim okresie stanowiły jedność
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Komentarz
-
Komentarz