Wszystkiego Dobrego :wink:
Ekspres do kawy
Zwiń
X
-
Ekspres do kawy
Witam,
Jestem na etapie kupowania ekspresu do kawy - ciśnieniowy i ze względu na wygodę - automat (do dziś używałem kolbowego). Cena którą chcę wydać to tak max 2500zł. Koniecznie młynek do kawy ziarnistej + bardzo mile widziany spieniacz do mleka (również chodzi mi o automat, bo standardowy spieniacz jest przy wszystkich ekspresach).
Na pierwszy ogień padł model Saeco Incanto de luxe. Znajomy taki ma już niemal 2 lata i codziennie conajmniej 3 kawy są robione i ekspress się sprawia dobrze.
Natomiast pomijając co ja mam na oku, pytanie do tych, którzy również używają takich ekspresów - jakich unikać, bądź w co warto zainwestować (czyt. które NAJMNIEJ sie psują). A jeśli można jeszcze u kogoś zrobić zakup to będzie super.
Przeglądam forum caffeprego.pl, bo uważam, że jak szukać czegoś konkretnego, to na forach bezpośrednio związanych z tematem, ale tam wszyscy piją najlepsze kawy na świecie w ekspresach > 6000zł :-)
Już teraz dziękuję za Wasze opinie.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
-
-
W pracy mamy kilkuletni wyrób Saeco, ostatnio serwisant przyjechał na czyszczenie z kamienia i z ciekawości sprawdził licznik zrobionych kaw.....wyszło prawie 80 tys. Dodam że urządzenie miało gwarancję na 20 tys i jak do tej pory nie było z nim problemów. A maszyna nie stygnie :lol: :lol:
To chyba dobrze świadczy o producencie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckNa pierwszy ogień padł model Saeco Incanto de luxe
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez caveman_Zamieszczone przez kropeckNa pierwszy ogień padł model Saeco Incanto de luxe
Jak wspomniałem - ekspres z którego ja korzystam u znajomych (incanto deluxe) ma już ok.2 lat i baaaaaardzo dużo kaw i całe szczęście działa fajnie.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikW pracy mamy kilkuletni wyrób Saeco, ostatnio serwisant przyjechał na czyszczenie z kamienia i z ciekawości sprawdził licznik zrobionych kaw.....wyszło prawie 80 tys. Dodam że urządzenie miało gwarancję na 20 tys i jak do tej pory nie było z nim problemów. A maszyna nie stygnie :lol: :lol:
To chyba dobrze świadczy o producencie.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mecholl(...)Brany jest pod uwagę też ten Krups polecany przez caveman_,
[ Dodano: Wto 31 Maj, 11 22:44 ]
Chyba jednak padnie na JURA IMPRESSA C5 albo F50Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Tutaj http://caffeprego.pl/phpBB3/ jest prawdziwe eldorado wiedzy na temat ekspresow i generalnie kawy. (uwaga czytanie tego forum uzaleznia i moze byc przyczyna wielu niespodziewanych wydatkow )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Tutaj http://caffeprego.pl/phpBB3/ jest prawdziwe eldorado wiedzy na temat ekspresow i generalnie kawy. (uwaga czytanie tego forum uzaleznia i moze byc przyczyna wielu niespodziewanych wydatkow )
Zamieszczone przez kropeck(...)Przeglądam forum caffeprego.pl, bo uważam, że jak szukać czegoś konkretnego (...)Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojqbaale trzeba pamiętać też o tym, że na wszelkich forach w większości przypadków na temat sprzętu wypowiadają się ludzie którzy mają z nim problemy, a rzadziej Ci którzy są zadowoleni.....Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojqbalub tego Siemens'a
Ten siemens ma fajną regulację wysokości wylewek,
drugi to to, że jest w miare cichy na tle innych maszyn mielących.
wady :
1. duża strata wody - trzeba często opróżniać pojemnik na skropliny.
2. czyszczenie jednostki zaparzającej - trzeba często to robić, gdyż maszyna potrafi wydawać dźwięki jakby miała się rozlecieć.
a kawę to polecam z palarni z Wałbrzycha :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Ja tam kupiłem jakieś pół roku temu Saeco Odea Giro Plus i jestem bardzo zadowolony zaplacilem jakies 950 zl spełnia wszystkie oczekiwania.
Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165
Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy
Komentarz
-
-
ja kupując ekspres postawiłem przede wszystkim na praktyczność i wybrałem melitta caffeo ci. To co mi się w nim podobra i na co sugeruję zwrócić uwagę to:
1. sposób czyszczenia modułu mlecznego. W tej melicie odpina się wężyk od pojemnika z mlekiem i wpina w podstawkę, a następnie ekspres sam go przedmuchuje wodą która spływa do podstawki.
2. sposób czyszczenia modułu do zaparzania. Czy a się go łątwo wyjąć.
3. sposób umiejscowienia pojemnika z wodą i jego pojemność. Ekspres używa wody do płukania, więc litr wody nie starczy na litr kawy. Zastanawiałem się też nad jurą (nie pamiętam modelu) i tam pojemnik na wodę był z tyłu, co go dla mnie zdyskwalifikowało, bo po pierwsze trudno wyjąć a po drugie nie widać ile tej wody jest.
4. Ja postawiłem na pełny automat. Stawiam kubek, jeden przycisk i mam cafe late z trzema warstwami. Generalnie przeczytaj instrukcję przed kupieniem. W moim podczas nalewania kawy mogę pokrętłem regulować ile tej kawy ma się zaparzyć w sklali co 10ml.
5. a podstawa dobrego smaku to i tak kawaO2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
U mnie automat Saeco Syntia Cappuccino - od 6 miechów jakoś. Jak na razie (odpukać) bez zarzutu. Sprzęt prosty i w pełni zaspokaja rodzinne potrzeby. Przed zakupem sporo czytałem, szukałem i oczywiście opinie różne - o każdym innym ekspresie tak samo, od pozytywnych do skrajnie negatywnych. Nie ma produktów idealnych. Tym bardziej teraz - to nie frania, którą kupowało się na 20 lat.
Zauważone mankamenty:
- mały zbiornik na wodę
- częste zapełnianie się tacki na kapiącą wodę
- konieczność częstego mycia rurki od mleka (żeby dobrze pieniło)
O smaku kawy się nie wypowiadam bo kawy nie lubię - żona używa. Tu poza samym ekspresem ważna jest jakość kawy.
I najważniejsza sprawa - aby ekspres działał bez awarii długo i żeby kawa nam smakowała należy dbać o sprzęt. Często czyścić co tylko się da, przede wszystkim cały blok główny ekspresu, używać odkamieniaczy, zmieniać filtry wody (jeśli są), itp, idt. Bez tego nawet najlepszy sprzęt siądzie...
Komentarz
-
-
Ja mogę polecić ten http://www.oleole.pl/ekspresy-cisnie...9rw.bhtml#opis .
Użytkuję go kilka miesięcy i jestem zadowolona. Poza częstym opróżnianiem pojemnika na skropliny żadnych innych minusów nie dostrzegam.
Sam wyświetla moment wymiany filtra, czyszczenia i odkamieniania.
Szybkość parzenia kawy i bardzo dobry spieniacz mleka.
A do tego dobra jakość kawy i pełne zadowolenie
Komentarz
-
Komentarz