Ekspres do kawy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojciesze
    Drive
    • 2010
    • 51

Ekspres do kawy

Wszystkiego Dobrego :wink:
  • kropeck
    RS
    • 2009
    • 2319
    • Octavia II (1Z3)
    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ekspres do kawy

Witam,
    Jestem na etapie kupowania ekspresu do kawy - ciśnieniowy i ze względu na wygodę - automat (do dziś używałem kolbowego). Cena którą chcę wydać to tak max 2500zł. Koniecznie młynek do kawy ziarnistej + bardzo mile widziany spieniacz do mleka (również chodzi mi o automat, bo standardowy spieniacz jest przy wszystkich ekspresach).
    Na pierwszy ogień padł model Saeco Incanto de luxe. Znajomy taki ma już niemal 2 lata i codziennie conajmniej 3 kawy są robione i ekspress się sprawia dobrze.

Natomiast pomijając co ja mam na oku, pytanie do tych, którzy również używają takich ekspresów - jakich unikać, bądź w co warto zainwestować (czyt. które NAJMNIEJ sie psują). A jeśli można jeszcze u kogoś zrobić zakup to będzie super.

Przeglądam forum caffeprego.pl, bo uważam, że jak szukać czegoś konkretnego, to na forach bezpośrednio związanych z tematem, ale tam wszyscy piją najlepsze kawy na świecie w ekspresach > 6000zł :-)

Już teraz dziękuję za Wasze opinie.
    Pozdrawiam,
    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Wojqba
      Ambiente
      • 2008
      • 230

ja rozważałem zakup Saeco

lub tego Siemens'a

Ten siemens ma fajną regulację wysokości wylewek, ale syntia też fajnie pracuje.
      Anglojęzyczne testy obu ekspresów znajdziesz na YT.

Komentarz

• la_mat
        Drive
        • 2010
        • 65

Ja mam ekspres Saeco Talea Ring. Użytkuję go już jakieś 4-5 lat. Jak na razie nie narzekam Jedyne moje zastrzeżenia to do mlecznej wyspy (spieniacz mleka) - trzeba w miarę często wymieniać gumkę .

Komentarz

• maxpaynemm
          RS
          • 2008
          • 1764
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

la_mat, myślę ze porównywanie ekspresu kupionego przed 5 laty to tak jak porównywanie komputera sprzed 5 lat do obecnego czyli inna epoka.... :roll:
          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piernik
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 975
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

W pracy mamy kilkuletni wyrób Saeco, ostatnio serwisant przyjechał na czyszczenie z kamienia i z ciekawości sprawdził licznik zrobionych kaw.....wyszło prawie 80 tys. Dodam że urządzenie miało gwarancję na 20 tys i jak do tej pory nie było z nim problemów. A maszyna nie stygnie :lol: :lol:
            To chyba dobrze świadczy o producencie.

Komentarz

• Wojqba
              Ambiente
              • 2008
              • 230

Tyle że Saeco od jakiegoś czasu należy już do Philipsa

Komentarz

• caveman_
                Ambiente
                • 2010
                • 196

Zamieszczone przez kropeck
                Na pierwszy ogień padł model Saeco Incanto de luxe
                Albo moja teściowa ma pecha albo ten ekspress to przez rok był chyba z 5 razy w naprawie. Ja osobiscie posiadam Krupsa bardzo go sobie chwale jest mały zgrabny i do tego fajna przystawka do mleka. dokładnie taki jak w linku http://www.euro.com.pl/ekspresy-cisn...FdSHzAod3WojgQ
                www.mikrowag.pl

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez caveman_
                  Na pierwszy ogień padł model Saeco Incanto de luxe
                  Albo moja teściowa ma pecha albo ten ekspress to przez rok był chyba z 5 razy w naprawie. Ja osobiscie posiadam Krupsa bardzo go sobie chwale jest mały zgrabny i do tego fajna przystawka do mleka. dokładnie taki jak w linku http://www.euro.com.pl/ekspresy-cisn...FdSHzAod3WojgQ
                  No właśnie apropos tego Incanto DeLuxe, to widziałem też takie same opinie jak Twoja. Niestety tak naprawdę dotyczą one WSZYSTKICH ekspresów, dlatego szukam .... w sumie sam nie wiem czemu. Chyba monetą będę rzucał.
                  Jak wspomniałem - ekspres z którego ja korzystam u znajomych (incanto deluxe) ma już ok.2 lat i baaaaaardzo dużo kaw i całe szczęście działa fajnie.
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

My mamy Saeco Odea Giro już kilka lat i nawet nieźle daje sobie radę, jeszcze jeden jest w rodzinie z tym że wersja Plus i też ok jak na razie
                    Kawka pyszna :hmm

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez piernik
                      W pracy mamy kilkuletni wyrób Saeco, ostatnio serwisant przyjechał na czyszczenie z kamienia i z ciekawości sprawdził licznik zrobionych kaw.....wyszło prawie 80 tys. Dodam że urządzenie miało gwarancję na 20 tys i jak do tej pory nie było z nim problemów. A maszyna nie stygnie :lol: :lol:
                      To chyba dobrze świadczy o producencie.
                      Świadczy, ale wiesz - jak zrobią za dobry produkt, to nikt nie wyda kasy na nowy. A interes musi się kręcić. A to nie jest auto, że w nowym dorzucisz więcej gadżetów i ludzie kupią za kilka lat coś nowszego.
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Komentarz

• caveman_
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 196

Więc pomijając sprawy techniczne kawa zrobiona przez krupsa dla MNIE ma lepszy smak oczywiście oba robią z takiej samej kawy Lavazza złota (prywatny import z itali obecnie cena około 16 Euro / kg) a zapomniałem dla MNIE krups jest łatwiejszy w obsłudze :diabelski_usmiech
                        www.mikrowag.pl

Komentarz

• mecholl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1006

Też mi chodzi po głowie zakup jakiejś maszyny do kawy. Wczytywałem się w jakieś forum poświęcone kawie i maszynom i chyba wszyscy odradzali firmę Saeco choć byłem na ta firmę nastawiony a teraz nie wiem co myśleć. Brany jest pod uwagę też ten Krups polecany przez caveman_,
                          Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez mecholl
                            (...)Brany jest pod uwagę też ten Krups polecany przez caveman_,
                            Właśnie dlatego, że mi się bardzo ten model podoba, to znalazłem o nim najwięcej negatywnych opinii ....

[ Dodano: Wto 31 Maj, 11 22:44 ]
                            Chyba jednak padnie na JURA IMPRESSA C5 albo F50
                            Pozdrawiam,
                            Michał

Komentarz

• mirro
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 248

kropeck, tylko Jura ja u siebie w chacie używam jura ena 3 super sprzęt kawa doskonała obsługa intuicyjna cichy mały elegancki polecam

Komentarz

• PIETRO1973
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 240

Tutaj http://caffeprego.pl/phpBB3/ jest prawdziwe eldorado wiedzy na temat ekspresow i generalnie kawy. (uwaga czytanie tego forum uzaleznia i moze byc przyczyna wielu niespodziewanych wydatkow )
                                przed Virusem
                                to wina ROGALA
                                http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• kropeck
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2319
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez PIETRO1973
                                  Tutaj http://caffeprego.pl/phpBB3/ jest prawdziwe eldorado wiedzy na temat ekspresow i generalnie kawy. (uwaga czytanie tego forum uzaleznia i moze byc przyczyna wielu niespodziewanych wydatkow )
                                  Dziękuję :-) Cenna informacja, dla tych, którzy tak samo jak Ty nie przeczytali w całości mojego pierwszego posta:

(...)Przeglądam forum caffeprego.pl, bo uważam, że jak szukać czegoś konkretnego (...)
                                  Pozdrawiam,
                                  Michał

Komentarz

• Wojqba
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 230

ale trzeba pamiętać też o tym, że na wszelkich forach w większości przypadków na temat sprzętu wypowiadają się ludzie którzy mają z nim problemy, a rzadziej Ci którzy są zadowoleni.....

Komentarz

• kropeck
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2319
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Wojqba
                                      ale trzeba pamiętać też o tym, że na wszelkich forach w większości przypadków na temat sprzętu wypowiadają się ludzie którzy mają z nim problemy, a rzadziej Ci którzy są zadowoleni.....
                                      Oczywiście. I jeszcze też własnie zwracam uwagę, czy wszyscy sie skarżą na to samo, czy to są różne usterki. Pozytywnych uwag szukam na różnych ceneo itp.
                                      Pozdrawiam,
                                      Michał

Komentarz

• RABIN
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 450
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kropeck, Michałku pochwal się na czym staneło u ciebie z tym ekspresem bo jestem na etapie wyboru i mam już mały mętlik w głowie :wink:

Komentarz

• kapi
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1174
                                          • Fabia combi

Zamieszczone przez Wojqba
                                          lub tego Siemens'a
                                          Ten siemens ma fajną regulację wysokości wylewek,
                                          takiego siemensa mam, i przytoczony argument "za" jest jednym z dwóch.
                                          drugi to to, że jest w miare cichy na tle innych maszyn mielących.
                                          wady :
                                          1. duża strata wody - trzeba często opróżniać pojemnik na skropliny.
                                          2. czyszczenie jednostki zaparzającej - trzeba często to robić, gdyż maszyna potrafi wydawać dźwięki jakby miała się rozlecieć.

a kawę to polecam z palarni z Wałbrzycha :szeroki_usmiech
                                          OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• Podbiel
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 164

Ja tam kupiłem jakieś pół roku temu Saeco Odea Giro Plus i jestem bardzo zadowolony zaplacilem jakies 950 zl spełnia wszystkie oczekiwania.

Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• tomek
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1078

ja kupując ekspres postawiłem przede wszystkim na praktyczność i wybrałem melitta caffeo ci. To co mi się w nim podobra i na co sugeruję zwrócić uwagę to:
                                              1. sposób czyszczenia modułu mlecznego. W tej melicie odpina się wężyk od pojemnika z mlekiem i wpina w podstawkę, a następnie ekspres sam go przedmuchuje wodą która spływa do podstawki.
                                              2. sposób czyszczenia modułu do zaparzania. Czy a się go łątwo wyjąć.
                                              3. sposób umiejscowienia pojemnika z wodą i jego pojemność. Ekspres używa wody do płukania, więc litr wody nie starczy na litr kawy. Zastanawiałem się też nad jurą (nie pamiętam modelu) i tam pojemnik na wodę był z tyłu, co go dla mnie zdyskwalifikowało, bo po pierwsze trudno wyjąć a po drugie nie widać ile tej wody jest.
                                              4. Ja postawiłem na pełny automat. Stawiam kubek, jeden przycisk i mam cafe late z trzema warstwami. Generalnie przeczytaj instrukcję przed kupieniem. W moim podczas nalewania kawy mogę pokrętłem regulować ile tej kawy ma się zaparzyć w sklali co 10ml.

5. a podstawa dobrego smaku to i tak kawa
                                              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Romecky81
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 105

U mnie automat Saeco Syntia Cappuccino - od 6 miechów jakoś. Jak na razie (odpukać) bez zarzutu. Sprzęt prosty i w pełni zaspokaja rodzinne potrzeby. Przed zakupem sporo czytałem, szukałem i oczywiście opinie różne - o każdym innym ekspresie tak samo, od pozytywnych do skrajnie negatywnych. Nie ma produktów idealnych. Tym bardziej teraz - to nie frania, którą kupowało się na 20 lat.

Zauważone mankamenty:
                                                - mały zbiornik na wodę
                                                - częste zapełnianie się tacki na kapiącą wodę
                                                - konieczność częstego mycia rurki od mleka (żeby dobrze pieniło)

O smaku kawy się nie wypowiadam bo kawy nie lubię - żona używa. Tu poza samym ekspresem ważna jest jakość kawy.

I najważniejsza sprawa - aby ekspres działał bez awarii długo i żeby kawa nam smakowała należy dbać o sprzęt. Często czyścić co tylko się da, przede wszystkim cały blok główny ekspresu, używać odkamieniaczy, zmieniać filtry wody (jeśli są), itp, idt. Bez tego nawet najlepszy sprzęt siądzie...

Komentarz

• marlena
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 1719

Ja mogę polecić ten http://www.oleole.pl/ekspresy-cisnie...9rw.bhtml#opis .
                                                  Użytkuję go kilka miesięcy i jestem zadowolona. Poza częstym opróżnianiem pojemnika na skropliny żadnych innych minusów nie dostrzegam.
                                                  Sam wyświetla moment wymiany filtra, czyszczenia i odkamieniania.
                                                  Szybkość parzenia kawy i bardzo dobry spieniacz mleka.
                                                  A do tego dobra jakość kawy i pełne zadowolenie

Komentarz

Pracuję...