Mam mały kłopocik. Dziecku (6 lat) kończy się ważność paszportu wyrobionego rok temu 15 lipca. Chcę jednak pojechać do Hiszpanii na 7 dni i wrócić 3 lipca. W biurze podróży usłyszałem, że ważność dokumentu musi być min. 3 miesiące od dnia przekraczania granicy. Pani w biurze ma mi jutro oddzwonić jak to jest naprawdę bo jakby co to w 5 dni mogą załatwić paszport, jednakże chciałbym się już dzisiaj nastawić na spędzenie krótkiego urlopu w Hiszpanii lub niestety w naszym "pięknym" kraju za podobną cenę.
Szukałem trochę w goglownicy, ale nic mi się oczywistego nie nasunęło. Macie może jakieś doświadczenia, podstawę prawną?
Do państw grupy schengen ( w tym Hiszpanii ) możesz wyjeżdżać nawet w ostatni dzień ważności paszportu lub dowodu osobistego. Nawet jak Ci się ważność skończy w czasie pobytu tam, to nie powinno być problemów w razie kontroli. W końcu nieważny kilka dni dokument w dalszym ciągu potwierdza obywatelstwo i tożsamość.( a oto w czasie ewentualnej kontroli chodzi ) Chorwacja nie jest jeszce w UE ani w grupie schengen więc tam obowiazują inne przepisy.
Komentarz