Dziecko, paszport, wyjazd do strefy Schengen

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aiikon
    Drive
    • 2010
    • 74

Zamieszczone przez Skodaoctavia
    Dodatkowo część elementów silnika smarowanych jest typowo hydrodynamicznie
    Zapytam- Które? :twisted:

Ułatwie Ci- Które nie są?
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Mam mały kłopocik. Dziecku (6 lat) kończy się ważność paszportu wyrobionego rok temu 15 lipca. Chcę jednak pojechać do Hiszpanii na 7 dni i wrócić 3 lipca. W biurze podróży usłyszałem, że ważność dokumentu musi być min. 3 miesiące od dnia przekraczania granicy. Pani w biurze ma mi jutro oddzwonić jak to jest naprawdę bo jakby co to w 5 dni mogą załatwić paszport, jednakże chciałbym się już dzisiaj nastawić na spędzenie krótkiego urlopu w Hiszpanii lub niestety w naszym "pięknym" kraju za podobną cenę.

Szukałem trochę w goglownicy, ale nic mi się oczywistego nie nasunęło. Macie może jakieś doświadczenia, podstawę prawną?
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• Spili
      Drive
      • 2010
      • 63

Chorwacja - na 100% minimum 90 dni.
      A na załatwienie paszportu w 2 dni to jakos nie wierzę
      I to jeszcze w sezonie wakacyjnym

Zapytaj o możliwość wjazdu do Hiszpanii na wyrobiony na dziecko dowód osobisty.

Zazwyczaj DO jest wyrabiany zdecydowanie szybciej niz paszport.
      Moja 13-letnia córa na DO wjechała na Chorwację bo nie zdążyłem z paszportem.

Komentarz

• jacki64
        Drive
        • 2010
        • 82
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Do państw grupy schengen ( w tym Hiszpanii ) możesz wyjeżdżać nawet w ostatni dzień ważności paszportu lub dowodu osobistego. Nawet jak Ci się ważność skończy w czasie pobytu tam, to nie powinno być problemów w razie kontroli. W końcu nieważny kilka dni dokument w dalszym ciągu potwierdza obywatelstwo i tożsamość.( a oto w czasie ewentualnej kontroli chodzi ) Chorwacja nie jest jeszce w UE ani w grupie schengen więc tam obowiazują inne przepisy.

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

no właśnie o to mi chodziło.

Tu znalazłem taką ściągę:
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

Pracuję...