Zamieszczone przez hotrain
Samochód Polski Szpan!!!
Zwiń
X
-
A ja tam kupiłem Skodzinkę, bo...................... ma zajebi...e duży bagażnik, części tanie ładnie się prezentuje itd. Wahałem się przed zakupem. Dla mnie wyznacznikiem był pojemny bagażnik. Jak widziałem bagażniki w BMW serii 3, kurna co ja bym tam zapakował? precelki chybaI nie mam kompleksów z tego powodu, że jeżdżę Skodą. Sam sobie na nią zapracowałem, stac mnie na paliwo i bieżące naprawy i na waciki dla żony jeszcze wystarczy
, a to że ktoś coś sobie pomyśli, lub powie na ten temat to mam w
Komentarz
-
-
ci co mówią ,że skoda to padlina to nigdy jej nie mieli.ja przed zakupem swojej pierwszej skodzinki też uważałem,że to padło jest i tyle.teraz "dałbym się pociąć" :lol: za te autka.
oczywiście były głupie komentarze ze strony znajomych ,którzy wolą Volvo od doktora z niemiec 150kkm, a ja na to tyle : kup sobie ,pojeżdzij to pogadamy wtedy.
Komentarz
-
-
jak czytam niektóre posty to chce się napisać "Żyj i daj żyć innym".
Jeden jeździ octavią, drugi bmw czy mercedesem. Piszecie o innych markach i ich użytkownikach w tak pejoratywny sposób że można mieć wrażenie że zawiść przez niektórych przemawia.
W innych samochodach tez jeżdżą ludzie, też są pasjonaci. Są tacy co kupują 10 letnie bmw drożej niż nowa octavia tour , pakuje w te auto masę kasy i uczucia bo tak chcą. Wolny wybór
Czy auto jest to szpan ? Dla niektórych samochód to narzędzie pracy , dla części jak użytkownicy różnych for czy członkowie klubów , auto to pasja. Są też tacy co traktują auto jak pralkę, nie ważne że wszystko stuka, z zewnątrz nigdy nie myte a w środku syf. Ważne że jedzie i na głowę nie pada.
ps serwisowanie bmw nie jest znacząco droższe od serwisowania octavii
Komentarz
-
-
a ja tam lubię octavkę i w dupie mam to co inni mają do powiedzenia n ten temat, najbardziej lubie leczyć gości w x5 tórzy mając 280 koni pod maską, patrząc z góry na wszystkich dostają baty od skody :wink: mina kierownika bezcennasuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
ja nie napiszę że kupiłem Octę bo to dobre, bezawaryjne wozy, tanie w utrzymaniu itd itp.
Szukałem Cross Country, A6 Allroad, A4/A6 quattro, Passata4motion - warunek był 4x4 i kombi. Z głupia frant się trafiła O1 4x4 - stan wzorcowy, przebieg potwierdzony, bezwypadek to kupiłem. A przy okazji zaoszczędziłem prawie połowę przeznaczonej kwoty. No i tu jestem.
Nie powiem że passaciarze to leczące swoje kompleksy dorobkiewicze a beemkowcy to banda dresów w piętnastoletnich gablotach. Tylko czasami wózek dodając zludne wrażenie "poczucia wyższości" odejmuje trochę mózgu.4x4
Komentarz
-
-
Jeśli chodzi o motoryzację jestem zwolennikiem grupy VAG - inne auta dla mnie nie istnieją. Miałem już VW a teraz mam Skodę. Z wiekiem chyba człowiek staje się wygodny i nie szuka na siłę problemów. Zanim kupiłem Skodę, długo szukałem używanego A4 lub Passata. Niestety większość z tego co oglądałem nie nadawała się do kupienia i bezstresowego użytkowania. Decyzja była prosta - kupuję nową Skodę, zamiast składanego z przystanku autobusowego i z cofanym licznikiem VW lub Audi. Nawet nie wiecie jak jestem zadowolony z tego wyboru
P.S. Faktycznie właściciele Pasatów i Audi mają dziwną manierę bycia panami szos - lewy pas jest zarezerwowany tylko dla nich. Widok dymu z dogorywających silników (oczywiście TDI) bezcenny
Komentarz
-
-
Nie wiem co zlego w czeskich samochodach jest, ja bym wolal takiego nowego Superba niz nowe Volvo czy VW - passat jest dla mnie drugim polskim maluchem, tyle ze ladniej wyglada i fakt, linie ma spoko, ale co z tego skoro malo ktory jest nowy i w dobrym stanie, a to co sie dzialo z niektorymi nawet nowszymi silnikami 2.0 to az strach sie bac...
Insignia jest CUDNA z wygladu, ale na swiatelko za 6k to mnie nie stac
Subaru wersja sportowa, nie ukrywam chcialbym miec, ale dlatego ze ma sportowe zaciecie a nie jest szpanempodnieca mnie ten samochod, musze przyznac, ale za komplet klockow nie zaplacilbym kilka tysi
Reasumujac - samochod LEPSZY MODNIEJSZY itp moze zmienic czlowieka ale chyba na gorsze:> a normalni ludzie kupuja to, na co ich stac, albo to, co pozwala im normalnie zyc a nie sie zastanawiac skad wziac na to czy na tamto.
Nawet, gdybym mial kupe kasy, nie szpanowalbym furą bo to jest plytkie.
Juz bym wolal sie skupic na pieknych kobietach niz zazdrosci sasiadow
Jesli chodzi o niektore marki np. Mercedes - kazdy dobrze wie ze to nie ten mesio co kiedys. Gdybym mial kupowac meska i byloby mnie stac to wybralbym ze wzgledu na charakter jakas fajna sportowa wersje ale mi sie to w samochodach podoba, a nie to, ze slina bedzie cieknac moim sasiadomw dupie ich mam, wole swojego nawet uniaka niz 15 letniego paska, co na kazdym kroku pochlania sasiadowi pol pensji
Model W124, po pieknym tuningu jest samochodem przecudownymtaka zamiane za kazda Octavke bym rozwazyl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ale_jak_toJesli chodzi o niektore marki np. Mercedes - kazdy dobrze wie ze to nie ten mesio co kiedys. Gdybym mial kupowac meska i byloby mnie stac to wybralbym ze wzgledu na charakter jakas fajna sportowa wersje ale mi sie to w samochodach podoba, a nie to, ze slina bedzie cieknac moim sasiadomw dupie ich mam, wole swojego nawet uniaka niz 15 letniego paska, co na kazdym kroku pochlania sasiadowi pol pensji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kytutrCzescy taksówkarze takich kompleksów nie mają :-)
Zamieszczone przez 4x4BKFZamieszczone przez r2rkupują vany 1.9 TDI z 7 miejscami a potem dziwują się że im głowice padają od wiecznego wożenia powyżej 5 osób.....................
...............że to wręcz smutne, że taksówkarz - osoba mająca z mechaniką na codzień z konieczności dosyć sporo wspólnego, ma tak słabe i biedne pojęcie o tym co " w trawie piszczy"......
A może kolega wskazać zależność między ilością pasażerów na pokładzie a pękaniem głowicy??
Bo jeśli kolega napisze że "bo silnik ma ciężko" to kolegę lekko wybrechtam...
6osób x ca. 80kg = 480kg razem z autem 2 tony - i to nie non stop w trasie Warszawa-Rzym ale de facto czasami kilka km po mieście.
Jak się kolega odniesie że ten sam silnik z Sharana chodzi w T4 (z oplowskiej Zafiry w Movano), gdzie sam wóz waży ponad dwie tony i ładują czasami drugie dwie...
Druga część cytowanej wypowiedzi tyczy się kolegi
PozdrawiamArtur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osA ja wole jezdzic skodziana...i co 1 tys km zajezdzac na cpn niz innym wynalazkami, które czekaja w kolejce u mechanika :diabelski_usmiech
No własnie, najbardziej mi się podoba CPN co 1000 lub 1100kkm. (72l u mnie)
a co do czekania w kolejce u mechaników, to powiem tyle, że tak się wóz psuje jak kierowca nim jeździ i o niego dba.
I żeby nie było że skoda jest najlepsza na świecie to popatrz w podpisAllroadem też nie pogardzę
A w ogóle ideałem samochodu dla mnie byłby mercedes w211 okular kombi 320cdi zrobiony na crossovera jak właśnie allroad, volvo xc70 lub octavia scout.
I na prawdę zastanawiam się dlaczego mercedes jeszcze tego nie zrobił. Może nie chce żeby im sprzedaż ML-a siadła??
[ Dodano: Sob 18 Cze, 11 09:46 ]
Zamieszczone przez r2rProponuję w okresie pielgrzymkowym odwiedzić Częstochowę i przekonać się co to jest "de facto czasami kilka km po mieście" gdzie o każdej porze dnia i nocy znajdziesz grupę chętna przejechać się w więcej niż 4-5 osób + spory bagaż w okolicach Aleii N.M.P (jazda od świateł do świateł - przeważnie w korku - ruszaj, hamuj, ruszaj, hamuj, 100m. 50m. 70m.), tudzież w okolicach Jasnej Góry gdzie trzeba sie spiąć, żeby podjechać od każdej strony. ......Może Movano czy T4 robią obładowane trasę ok. 1000km. i nie szkodzi im ona bo rozpędzasz się do jakiejś tam prędkości i z reguły się jej trzymasz, a dajmy na to 100-120km. wykonane w takich warunkach miejskich, jakie opisałem wyżej, to - za przeproszeniem - ból do wyrzygania dla każdego auta i silnika. Może to czysty przypadek że większość ze znanych mi przypadków dokonuje żywota właśne w tym okresie ale sugeruję się tym, co widziałem na własne oczy...
Co do grzania się silników i wiedzy technicznej taksiarzy to powiem szczerze że jak złotówie szkoda 20zł na nowy korek i mu wodę gotuje to sam się prosi o awarię... albo termostat zaczyna fiksować a koleś - "a jeszcze dzisiaj objeżdżę"
T4 w trasie?? Chyba jeden na 100, reszta to rzucone w wir prac budowlano-rolniczych egzemplarze które też nie są głaskane i chuchane z każdej strony tylko "lać i jechać"
No ale nie ma co się kłócić i sprzeczać, za propozycję wybrechtania przepraszam, była może nieco niestosowna. Pozdrawiam.
[ Dodano: Sob 18 Cze, 11 09:50 ]
A co do poczucia wyższości to przyznam się szczerze, że jak staje koło mnie Octavia z napędem na przód to tak łacha drę z kolesia... w stylu:
" coś ty kur... chu... kupił, złoma jakiegoś z napędem na jedną oś, a jak jeszcze to ma gaz to mu dorzucam - kutasie... ja mam TDIka a nie jakieś zagazowane padło" po czym ruszam na światłach żeby pokazać dymek z rurki
A jak staje obok mnie nowy A6 allroad to nawet nie śmiem w jego kierunku spojrzeć, bo to przecież "nadludź"4x4
Komentarz
-
-
Przeczytałem wątek i postanowiłem się wypowiedzieć
4x4BKF Twoja historia z panami z passata była bardzo wciągająca i interesująca niemniej jednak chyba rzadko się zdarzająca....moim zdaniem poprostu trafieś na ewidentnych ZNAWCÓW motoryzacji tj. polskich buraków którzy akurat jechali passatem, a przecież mogli pomykać BMW czy też Audi (80 czy A4) :lol:
Zamieszczone przez SkfarekJak kupiłem swojego skodziszewa to mi znajomy powiedział, że za tyle to by wolał passata z niemiec, ja na to: tak z przebiegiem 500 000km, składany z kiosku ruchu i z zarżniętym silnikiem. A on na to że przynajmniej VW i wytrzyma drugie tyle. To żeby go całkiem wk.. otworzyłem mu maskę i pokazałem kilka elementów ze znaczkiem VW, komentarz był że reszta czeska i się rozleci. Niektórzy są jak widać niereformowalni
otóż moj znajomy z pracy, który posiada Audi 80 kombi rok 95 jak tylko przyuważył, że zakupiłem swoją octavkę to usłyszałem od niego mniej więcej taki komentarz "nie mogłeś dołożyć sobie jakieś 6-7 tyś i kupić porządne Audi niż takie GÓWNO?":shock: odpowiedziałem mu grzecznie (ponieważ kolega starszy jakieś 14lat) "Jacek... :roll: przecież za posiadaną kwotę mogłem mogłem kupić Audi A4 ale z rocznika 2005 i z przebiegiem 170tyś, więc wolałem zakupić GÓWNIANĄ octavię z roku 2007 z przebiegiem 131tyś :!: "Chciałem dorzucić jeszcze jedno lub dwa zdania, ale się powstrzymałem bo akurat ten znajomy jest równiez niereformowalny i gdybym przyjechał nawet nowym audi to też coś by znalazł na minus, bo przecież jego 80 jest najlepsza :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
dodam, jeszcze od siebie, że nie postrzegam ludzi posiadających starsze auta np. audi bmw czy też vw za burakow i nie wrzucam ich do jednego woraUważam, że na kupno auta czy to nowego czy tez uzywanego z takim czy siakim wyposazeniem skada sie wiele czynników...dla jeżeli ktos jeździ nawet 15letnim bmw i włożył w niego jakies tam środki, jest z auta zadowolony i służy mu za normalne rodzinne auto a nie bóg wie jaki lans to niech sobie jeździ czym chce :wink:
ja nie postrzegam zakupu auta za wyznacznik statusu społecznego :| dla mnie auto jest niczym zabawka, która daje niezmierne zadowolenie, a że stac mnie w danej chwili na auto używane, którego wyposażenie jest dla mnie zadawalajace a moc to już wogle bajka no coż....dla każdego cos miłego :drive: Zgadzam się jednak z przedmówcami, że wiekszość ludzi planuje zakup auta by sie lansować i nic wiec co jest smutne :?
Zanim udało nam się trafic na obecnego "smoczka" rozważałem zakup nowego toura lecz po konsultacji z żoną i przeanalizowaniu wszytskich za i przeciw zdecydowalismy sie jednak na używane auto, które nie ukrywam spełniło w jakimś sensie moje motoryzacyjne marzenieUprzedzając pytanie why nie new tour :?: Na nowego toura z zadawalajacym mnie i żonę wyposażeniem musielibyśmy wydać w granicach 50tys zł, a na to musielibysmy zabrać kredyt.... dlatego uzywane auto za gotowkę :wink: Kazdy ma swoje priorytety...więc nie oceniajmy tak do końca źle tych przysłowiowych passaciaków....w końcu wolna wola :wink:
Komentarz
-
-
reasumując :szeroki_usmiech
na temat gustów motoryzacyjnych ,polityki i wyznań religijnych lepiej nie dyskutować :wink: bo i tak się nie dogadamy :szeroki_usmiech . ILE GŁÓW TYLE ROZUMÓW .szanujmy się za to jakimi jesteśmy ludźmi ,a nie za to jakimi autami jeździmy .
POZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFPrzypadek z mojej rodziny.
Wujas od lat wyjeżdża do Stanów. Kiedyś jechał na 3-4 miechy i wracał jak buc nabity sosem.
Po latach rozłąki i wyrzeczeń kupili segment na takim osiedlu w Radomiu.
Kolejne lata rozłąki żeby wykończyć... jeee, udało się.
W tym czasie wujas próbował odnaleźć się w polskiej rzeczywistości... nie udało się. I abarot za wodę.
Przyszedł rok 2001, polonez Caro po lifcie się zestarzał i nie był fajnym autem na lansiarskim osiedlu więc ciotka pierdolnęła pięścią w stół i mówi auto z salonu. Wujas zakasał rękawy, wydłubali pieniądze i kupili peugeota 206 1,1benzyna.
Autko spisywało się lux, ciotka w 5-6 lat zrobiła 56 000km ale zobaczyła że na osiedlu wszyscy mają TDiki więc i ona zachorowała. I co??
I sprzedała prawie 6 letniego peugeocika za 14000pln i kupiła 10 letniego Passata za 28800...
Passat wyplakowany, wydmuchany, kiera skórą obszyta, mieszek nowy, na blacie 178 000km oczywiście od starszego Volksdeutscha kupiony... Przy wymianie olejów i filtrów mechanik znalazł przylepioną wewnątrz filtra powietrza kartkę z 2004 r z przebiegiem 680 000km)))
Pomęczyła się dwa lata i A4. Niewiele ale lepsza... A na mnie patrzy z wyższością bo ja mam skodzinę z 2004)
Reasumując: konsumpcyjno-manifestacyjna postawa ciotki i de faco wujka zaowocowała tym, że wujas nie ma kontaktu z rodziną on a NY ciotka i dzieciaki tu.
Wujas zapieprza na nich tam, oni wydają tu i traktują go jak bankomat... Synalek wujasa lanser nad lansery ledwo zdawał z klasy do klasy, poszedł na studia do Wrocka, przez 3 lata kasę ciągnął i nie studiował. Ręce opadają.
Ludzie żyją jak żebracy za granicą i pracują ponad siły by w Polsce pokazać jak to nie są ustawieni i jakim to samochodem nie jeżdżą. Mieszkają po 10 w mieszkaniu 2 pokojowym.Albo po 15 na domku gdzie normalnie mieszka rodzina 2+2. A pod domkiem same wypasione fury.Audi A6,A8,Bmw 3-6 -7,Mercedesy itd.Kurna jak można tak żyć na pokaz.
Szkoda twojego wujka ale mu nic nie przemówi do rozumu.Mam takiego kolegę co też wali za granicą i posyła tylko kasę a nikt tego nie docenia.Zona jak do niego przyjechała to mu nawet obiadu nie zrobiła tylko frytki przez cały tydzień bo ona na wczasach jest. Jak mu powiedziałem ,że jest traktowany jak bankomat to mi powiedział: Ty nawet nie rozumiesz jak oni mnie kochają buahahaa .Tak kochają jak wyciągają kasę.
Komentarz
-
-
Wlasnie tak w Polsce jest bieda full kredytow,ale audi A6 przed blokiem stoi to nic,ze ma nabite 465.000 wazne ze ma skorzana tapicerke,ze na full wypasie.To nic ,ze cos stuka w zawieszeniu wazny jest lans.
[ Dodano: Pon 20 Cze, 11 12:52 ]
Chciał zaszpanować i viper do klepania :shock:Skoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Vojtek1,9tdiWlasnie tak w Polsce jest bieda full kredytow,ale audi A6 przed blokiem stoi to nic,ze ma nabite 465.000 wazne ze ma skorzana tapicerke,ze na full wypasie.To nic ,ze cos stuka w zawieszeniu wazny jest lans.
[ Dodano: Pon 20 Cze, 11 12:52 ]
Chciał zaszpanować i viper do klepania :shock:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Vojtek1,9tdihttp://www.youtube.com/watch?v=Km2zLbJ20SM
Z tymi samochodami w Polsce to sporo racji... u mnie w rodzinie zakupiono A6 2.5TDI i narzekają bo mechanik kazał rozrząd zmienić ale kasy na rozrząd brak... więc nie zmieniają za autko dali 12k z 1999 r oboje bezrobotni dorabiają za granica dorywczo...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYLPrzeczytałem wątek i postanowiłem się wypowiedzieć
4x4BKF Twoja historia z panami z passata była bardzo wciągająca i interesująca niemniej jednak chyba rzadko się zdarzająca....4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radek radziszewskiZamieszczone przez Vojtek1,9tdihttp://www.youtube.com/watch?v=Km2zLbJ20SM
Z tymi samochodami w Polsce to sporo racji... u mnie w rodzinie zakupiono A6 2.5TDI i narzekają bo mechanik kazał rozrząd zmienić ale kasy na rozrząd brak... więc nie zmieniają za autko dali 12k z 1999 r oboje bezrobotni dorabiają za granica dorywczo...
Komentarz
-
Komentarz