Mitsu ASX.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Skfarek
    ale ma napęd na 4 łapy
    Skfarek 90% aut typu SUV kupowane jest z napędem na 1 oś !! a w tej konfuguracji taki SUV prowadzi się gorzej (wyżej umieszczony środek ciężkości) niz auto klasy średniej któremu cenowo odpowiada.
    jest wyżej zawieszone więc krawężniki i studzienki niegroźne
    No to jest jakis argument, ale tu bardziej ma znaczenie profil opony, który w SUV-ach też potrafi być niski, niż przeswit. Jeżdżąc O II czy wcześniej Laguną kombi ani razu nie zdażyło mi się uszkodzic felgi na studzience czy krawężniku. Fakt, że w przypadku SUV można z większą szybkością wjechać na krawężnik ale cudów nie ma, wcześniej czy później zawieszenie również to odczuje !! SUV to nie terenówka na ramie
    Zamieszczone przez wasyl
    Przejedź się to zobaczysz czemu każdy szanujący się producent samochodów ma w ofercie SUV-a.
    Wasyl, ma bo taki jest trend. Ludzie to kupują więc da się na tym zarobić. Proste Gdyby ludzie kupowali cabrio zamiast SUV-ów, to kazdy miałby cabrio.
    Zamieszczone przez wasyl
    dodasz do tego rewelacyjną pozycje za kierownicą ( widzisz więcej) i nie musisz się zginać jak scyzoryk za każdym razem wsiadając do niskiego samochodu.
    Tu byle jaki VAN czy mini VAN oferuje to samo, a dodatkowo wiekszą ilość miejsca i lepsze wykończenie kabiny.
    Zamieszczone przez wasyl
    Aha nie wspomniałem o bezpieczeństwie, każda osobówka bijąc w tył SUV-a wpada pod niego...
    Nie masz racji. Wspólczesne auta są produkowane w taki sposób aby pochłonąc znaczną częśc energii samochodu mniejszego. Ostatnio nwet widziełm crasch test toyoty RAV 4 (1 generacji) z Suzuki Swift (1 generacji). Według ekspertów oceniajacych skutki tego carsh testu kierowca i pasazer Suzuki pomimo większych zniszczeń przedniej części nadwozia mieliby większe szanse na przeżycie niz kierowca Toyoty RAV 4
    Zamieszczone przez wasyl
    Szczerze jak miałbym kupować Octavie FL 2.0 TDi 140 wybrałbym mega wypasioną KIA Sportage z nowym 180KM Dieslem za 90 tys
    A ja odwrotnie Zresztą właśnie zastanawiam się nad nastepcą mojej O II i na 100% nie będzie to żaden SUV tylko Superb II, Kia Optima lub Opel Insygnia.
    Czarny Elegance

Komentarz

• Skfarek
      RS
      • 2010
      • 4795
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Big
      Skfarek 90% aut typu SUV kupowane jest z napędem na 1 oś !! a wtej konfuguracji absolutnie niczym taki SUV nie różni sie od O II czy Passata.
      w tym układzie i z napędem na 1 oś to jest dla mnie całkowita porażka, ale co do 90% procent to się nie zgodzę, dlaczego? Przez kilka lat pracy w ASO Forda/Nissana słyszałem o 1 sztuce sprzedanej Kugi z napędem 2wd i zaledwie paru Kiszkajach.

Zamieszczone przez Big
      ale tu bardziej ma znaczenie profil opony, który w SUV-ach też potrafi być niski niz przeswit
      Nie samym profilem robiony jest prześwit, a co ze sprężynami, przecież nie są takie same? Generalnie Suvy nie wiszą nie wiadomo jak wysoko nad jezdnią ale zawsze wyżej niż "zwykłe" osobówki. Te kilka cm może być naprawdę odczuwalne zwłaszcza w zimie na naszych cudownie "odśnieżonych" drogach.

Zamieszczone przez Big
      To nie terenówka na ramie
      takich to już niewiele pozostało :wink: Nie próbuje robić z Suvów terenówek bo to są auta co najwyżej lekko "uterenowione".

Zamieszczone przez Big
      Tu byle jaki VAN czy mini VAN oferuje to samo, a dodatkowo wiekszą ilość miejsca i lepsze wykonczenie kabiny.
      Z tym, że ile vanów oferowanych w Polsce ma napęd na 4 łapy? I jaka jest wówczas cena?

Zamieszczone przez Big
      Nie jestem fanem SUV-ów wogóle.
      ja też nie byłem, ba nawet dalej nie jestem ale obcowanie z Foresterem zmieniło trochę moje poglądy :wink: Powtarzam do znudzenia, jest brzydki (wcześniejsze mi się bardziej podobały), tandetnie wykonany, ale za to jak jeździ można mu to wszystko wybaczyć :P
      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

od biedy można w lekki teren zjechać, co do wygody to proponuje pojeździć Foresterem to zmienisz zdanie
        Skfarek ale Subaru ma też model Outback którym jest Legacy z podniesionym prześwitem. Właściwosci "terenowe" takie same, cena niższa, lepiej wykończona i ładniejsza kabina czyli .... po co komu SUV
        Zresztą powiedzmy sobie otwarcie własciwości terenowe SUV-ów są zadne. Tym autem co najwyżej można zjechac na dukt leśny lub polną droge i tyle. Ale to samo potrafią np. O II Scout, Audi A4, A6 Allroad, Subaru Outback, Volvo V70 Cross Country, czy ... Fiat Panda 4x4 którego używa np. Straż Graniczna i juz nieraz widziałem jego możliwości

[ Dodano: Wto 05 Lip, 11 14:04 ]
        Przez kilka lat pracy w ASO Forda/Nissana słyszałem o 1 sztuce sprzedanej Kugi z napędem 2wd i zaledwie paru Kiszkajach.
        Słuchaj ja np. mam paru znajomych którzy maja Nissany Kaszkaje i ŻADEN niema napedu 4x4, bo jak sami mówią nie jest im to potrzebne. Jeśli chodzi o Yeti to też wiekszość sprzedanych egz. to wersje z napedem na 1 oś - z tego co słysze od kolegów.
        Czarny Elegance

Komentarz

• Skfarek
          RS
          • 2010
          • 4795
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Big
          Skfarek ale Subaru ma też model Outback który jest Legacy z podniesionym prześwitem. Własciwosci "terenowe" takie same, cena niższa, lepiej wykończona i ładniejsza kabina czyli .... po co komu SUV
          co do niższej ceny, to nie bardzo:
          najtańszy Outback 36 tys ojro
          najtańszy Forester 23 tysiące ojro
          :wink:
          Kabina owszem lepiej wykończona i ładniejsza, ale z zewnątrz obecny model brzydki jak kupa, wygląda jak jakaś karykatura Vectry C po lifcie :roll:

Zamieszczone przez Big
          Słuchaj ja np. mam paru znajomych którzy maja Nissany Kaszkaje i ŻADEN niema napedu 4x4, bo jak sami mówią nie jest im to potrzebne.
          Ja jak piszę praktycznie się nie spotkałem z 2wd, wśród znajomych też. Ale w takim przypadku jak pisałem jest to bezsens totalny dla mnie i wyrzucone w błoto pieniądze :roll: No chyba, że musieli kupić coś "kompaktowego" Nissana i nic innego im nie zostało, bo Tidę w ofercie to w kategorii żartu można potraktować :diabelski_usmiech
          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• sdss
            Rider
            • 2010
            • 353
            • Seat

Dla mnie Yeti to alternatywa dla kompakta, coś mniejszego niż kombi , a większe niż kompakt. Yeti to taka Altea z większym prześwitem.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• Garret
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1196
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

wg mnie zarówno Big jak i Wasyl mają rację, tzn. jak SUV to .. tylko 4x4- to do mnie przemawia- zimą jak ktoś często jeździ na narty lub mieszka w rejonie pagórkowato - górzystYm , jeździ w lecie na ryby, ma działkę pod lasem ...
              natomiast kupno SUV-a 4x2 ciężko mi uzasadnić :| zbyt dużo wyrzeczeń a w zamian tylko mniejsza wrażliwośc na dziury i bardziej beztroskie podjeżdżanie do krawężników -to za mało IMO :wink:
              Garret

-----------
              Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Big Wojtek
                Rider
                • 2010
                • 440
                • Hyundai

A nie pomyśleliście, że sa osoby które chcą kupić przede wszystkim ładny?
                Marzeniem mojej żony jest volvo xc 90. Nie ma pojęcia jakie tam są silniki, jakie to ma właściwości jezdne itd. Gdybym miał za dużo kasy to bym takie volvo kupił, a niech ma :wink:
                Z kolei moja kumpela chciała w grudniu kupić ASX z kratką, ale jak się dowiedziała, że do końca roku nie będzie czerwonego to zrezygnowała. Stwierdziła, że nie będzie wydawać 80-90 Kzł za samochód który nie do końca jej odpowiadał, nawet kosztem pełnego odliczenia VATu. Skoro nie może kupić czerwonego z kratką to pojeździ jeszcze rok starym samochodem. ASX kupi pod koniec tego roku- czerwonego.

Przeciętny właściciel skody kupuje samochód rozumem, a nie sercem, ale na szczęście są jeszcze ludzie którzy kupują alfy, lancie (przecież to fiat) , Saaby (opel) itd.
                Inaczej na ulicach jeździły by tylko Skody, Kiie, i Toyoty (bo się nie psują :wink: )

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Big Wojtek, chyba nie załapałes tematu Nikt tu nie mówi ze jakas marka jest gorsza od innej. Nikt tu nie mówi że Subaru jest "be" a Toyota "cacy" czy cokolwiek podobnego.
                  Zastanawiamy się tylko nad sensem kupowania SUV-ów jako takich wogóle. To, że jest odsetek ludzi (głównie kobiety) którzy kupuja auto bo akurat to im sie podoba lub ma ładny kolor i nie potrafią nawet powiedziec jaki pod maska mają silnik, lub jakiej marki jest ich auto to my wiemy. Ale o trochę innych sprawach tu dyskutujemy.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Big Wojtek
                    Rider
                    • 2010
                    • 440
                    • Hyundai

A właśnie, że zrozumiałem temat :P W moim przydługim poście chodziło tylko o to, że jest grupa osób (nie tylko kobiety) dla których najważniejszy jest wygląd zewnętrzny samochodu. Mają kupę radości z takiego auta, i właśnie taki jest sens kupowania SUVa.

A jeśli chcesz bardziej merytorycznie: Ja też nie widzę sensu kupowania SUVa :wink:

Komentarz

• sdss
                      Rider
                      • 2010
                      • 353
                      • Seat

Big, Z Suvami jest tak jak z Mini czy fiatem 500 są drogie ale maj to coś czego O2 czy Pasat nie ma.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

sdss, chyba trochę cię poniosło Mini czy 500 mają za soba wielką oręż zwaną historią, a SUV to tylko SUV podniesiony wyżej kompakt z wnętrzemy wykonanym jak auto klasy B, oraz ceną auta klasy D i nic więcej.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• sdss
                          Rider
                          • 2010
                          • 353
                          • Seat

Big, Chyba nie siedziałeś w Yetim, nie wydaje mi się że ma wnętrze wykonane jak Fabia. Zegray np. ma z Golfa ,a fotele z Q5. Jak dlamnieśrednia kompaktowa, a ceny takie jak za kompakt chyba że uważasz O2 za klase D, bo dlamnie do wyrośnięty kompakt.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez sdss
                            Chyba nie siedziałeś w Yetim
                            A czytałeś moje poprzednie posty, chyba nie Yeti jest akurat dobrze wykonany ale cóz z tego skoro z napędem 4x4 koszmarnie drogi, a bez napręddu 4x4 nie ma sensu go kupować, bo absotnie nie spełnia tego co obiecuje wyższe nadwozie. No i ten "bagażnik".
                            Czarny Elegance

Komentarz

• sdss
                              Rider
                              • 2010
                              • 353
                              • Seat

Big, Z napędem 4x4 kosztuje tyle ile 02 4x4 więc cena jest ok. Auto ma inne przeznaczenie więc i bagażnik jest mniejszy.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez sdss
                                Big, Z napędem 4x4 kosztuje tyle ile 02 4x4 więc cena jest ok.
                                No niebardzo Z napędem 4x4 kosztuje tyle co O II 4x4 tyle, że wyposażenie O II za te cenę jest duuuuuuuużo bogatsze Więc porówanie ceny do tego co wzamian dostajemy jest na duuużą korzyść O II 4x4 elegance.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• sdss
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 353
                                  • Seat

Big, O2 1.8TSI 4x4 Kombi Elegance 97200 , a Yeti 1.8TSI 4x4 Experience 96550. Z różnic o dużej wartości Yeti ma ksenony. Ceny bez rabatów.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• Big Wojtek
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 440
                                    • Hyundai

Big, nie mogę się powstrzymać ale:
                                    wg Ciebie PRZEPŁACANIE za SUVa nie ma sensu, a PRZEPŁACANIE za mini, czy fiata 500 ma sens bo mają historię?
                                    Ciężka taka gadka przez neta. Myślę, że przy piwie wypracowalibyśmy wspólne stanowisko

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                      wg Ciebie PRZEPŁACANIE za SUVa nie ma sensu, a PRZEPŁACANIE za mini, czy fiata 500 ma sens bo mają historię?
                                      Ależ ja nigdzie nic takiego nie napisałem I tu i tu sensu brak.
                                      Zamieszczone przez Big Wojtek
                                      Myślę, że przy piwie wypracowalibyśmy wspólne stanowisko
                                      O i z tym zgadzam sie w 100%
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• jama89
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1214

Ta dyskusja do niczego nie prowadzi, ktoś chce SUVa to go kupuje a jak ktoś chce O2 to ja ma. Tak samo mozna powiedziec, po co komus terenowka np LC lub jeep skoro 99% czasu jezdzi po asfalcie a ten 1% w terenie pokona kazdym SUVem. Nastepnie, Po co komuś kombi skoro 99% czasu wozi w nim powietrze a jak ma duzo bagaży to przecież może złożyć siedzenia w hatchbacku. Po co komu 4.2 tdi skoro 99% czasu spędza w miescie itp itd... Podsumowując, każdy kupuje to co mu się podoba, a nie to co jest wystarczające, tansze, praktyczne, pozdrawiam
                                        Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• paweł2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1405

Zamieszczone przez Big
                                          A ja odwrotnie Zresztą właśnie zastanawiam się nad nastepcą mojej O II i na 100% nie będzie to żaden SUV tylko Superb II, Kia Optima lub Opel Insygnia.
                                          Big no to raczej tylko SII
                                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

paweł2, zobaczymy Raczej będzie to Superb II 1.8 TSI Ambition, ale zobaczymy. Szczególnie Kia Optima mnie interesuje.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

Zamieszczone przez Big
                                              Szczególnie Kia Optima mnie interesuje.
                                              nie wierzę że kupisz kię :szeroki_usmiech
                                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez leszekmw
                                                nie wierzę że kupisz kię
                                                Dlaczego ?? NIe wiem czy kupię. Zobaczymy jak pojazwi sie w salonach, jakie bedą ceny, jakie wyposazenie, jakie silniki. Ale nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym nie kupić Kii ??
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• paweł2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1405

Zamieszczone przez Big
                                                  paweł2, zobaczymy Raczej będzie to Superb II 1.8 TSI Ambition, ale zobaczymy. Szczególnie Kia Optima mnie interesuje.
                                                  Tylko ze Optima to bedzie blizniak i40 a ten cenowo poszybowal,
                                                  wiec Optima pewnie tez :?
                                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• sdss
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 353
                                                    • Seat

Czytałem gdzieś że Hultaj ma być marka premium, coś jak VW dla Skody.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

Pracuję...