warto mieć kuny na autostradę albo wymieniasz na granicy albo kupujesz w kraju - około 220 kun w jedną stronę winno wystarczyć - zależy gdzie jedziesz)
Na granicy jest kurs 1 euro = 7.20kun. A kun w Polskim kantorze nie polecam nabywać, słono przepłacisz.
warto mieć kuny na autostradę albo wymieniasz na granicy albo kupujesz w kraju - około 220 kun w jedną stronę winno wystarczyć - zależy gdzie jedziesz)
Na granicy jest kurs 1 euro = 7.20kun. A kun w Polskim kantorze nie polecam nabywać, słono przepłacisz.
dzis w kantorze widziałem kuny po 0,64 gr
kupowałem jakoś na początku czerwca po 0,565 i takie mniej więcej miałem przeliczniki (0,566 i 0,568 dwie transakcje któe wyrywkowo sprawdziłęm), a wczoraj sprawdzałem cenę i w kantorze były po 0,57
Dobra chłopaki, przyznam się Wam do czegoś jak już mowa o Chorwacji - jakiś rok temu w jedynym z kantorów na śląsku koleś mi sprzedał 800euro i zamiast 6000kun 6000łatów.
Najpierw kląłem jak szewc że dałem się przewalić, dopiero potem zobaczyłem jak to stoi.
Najpierw kląłem jak szewc że dałem się przewalić, dopiero potem zobaczyłem jak to stoi.
no to wczasy "za free"
a co do Chorwacji - ja pare razy byłem, zawsze "w ciemno" - na miejscu organizowaliśmy nocleg - od Istri ( praktycznie całe wybrzeże) aż do Dubrownika - ani razu nie nocowałem w samochodzie.
a na dojeździe do Dubrownika jest duży most i przed nim parking "widokowy" - tam można spotkać osoby oferujące nocleg.
w ten sposób mieliśmy do dyspozycji parter domu z tarasem, ok. 3 km od centrum starego miasta, oraz pełną instrukcję korzystania z komunikacji miejskiej no i swojską rakiję :szeroki_usmiech w kwocie 25EUR/noc/2 os.
przeważnie 3-4 dni w jednym miejscu i dalej....
powrót z tych rejonów planowaliśmy przez Albanie, na około jeziora które jest na granicy Czarnogóry i Albanii, potem Mostar, Plitwice i do domu przez Budapeszt
raz miałem "wczasy" w jednym miejscu - Lanterna na Istrii niedaleko Poreca - szczerze polecam dla rodzin z dziećmi k
w tym roku jedziemy na początku września na Korcule.
piramida, ja od zawsze jeżdżę Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj (Objazd autostrady w Słowenii) -Zagreb-Zadar. Z tym, że jadę nocą. Z tym, że wcześniej przez Słowację (Żlinia-Bratysława) do Wiednia jechałem, a teraz przez Brno. Nie kupuj winiety na Austrię przypadkiem na granicy w Cieszynie bo przepłacisz 32 vs 52zł.
piramida, Ja startuję jutro na noc (około 21.00) do Baśka Voda. Trasa Chałupki, Ostrawa, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, i teraz w zależności od czasu (w Baśce chce być na południe) zjazd z autostrady na Zadar bądź dalej na Szybenik i podziwianie widoków z Jadranki lub do końca autostradą. Kilometry te same praktycznie tylko czas przejazdu zwiększony.
Ale te widoki :!: :szeroki_usmiech
Jutro kleje winietki na szybę i mam jeszcze pytanko czy macie jakieś sposoby co by po powrocie było je łatwiej odkleić. W ubiegłym roku to myślałem że mnie szlak trafi mimo ustawienia samochodu pod słońce i suszarki :evil: Narazie od 2 miesięcy omijam czyszczenie szyby w miejscu na winietki ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł :?
Ja startuję jutro na noc (około 21.00) do Baśka Voda
Polecam super miejscówka - na pewno warto zwiedzić Trogir i tam na targowisku zaopatrzyć się w rakiję spod lady - ma kopa :diabelski_usmiech
Jeśli chodzi o alkohol i fajki to warto przejechać przez Bośnię (jeśli się jedzie do Dubrownika to obowiązkowo) i zaraz za granicą zaopatrzyć się w najbliższym sklepie w fajki po 5zł a lepsze alkohole po 20-30% mniej niż w Polsce.
czy macie jakieś sposoby co by po powrocie było je łatwiej odkleić
nie klej jej całej na szybę. Ja zawsze odklejam,odcinam bardzo mały kawałeczek tej folii bezbarwnej i kleje na szybę.Reszta folii zostaje dalej na naklejce :wink: AdamB a to gdzie opłaca się ją kupić? Bo ja właśnie wszystkie potrzebne winietki kupuje tam :P
z winietami to jest tak że nie kupuje się w PZMOT (PZMTravel) i na samej granicy :lol: kupowałem Słowacką, PZMTravel 72,50zł, na granicy też jakoś 70zł chyba (nie pamiętam już ale też przepłaciłem rok temu), pierwsza stacja Shell za granicą 14€
Ja zawsze odklejam,odcinam bardzo mały kawałeczek tej folii bezbarwnej i kleje na szybę.Reszta folii zostaje dalej na naklejce :wink:
:diabelski_usmiech Dzięki :!: :!: piramida, W ubiegłym roku po tej samej trasie (4 dorosłe osoby) w Baśce byłem po 12,5 h z autostrady zjechałem w rejonie Splitu. Jazda na spokojnie zgodnie z przepisami 4 przystanki w tym 2 dłuższe i 1 tankowanie
piramida, zależy od twoich możliwości, ale nie powinno to trwać dłużej niż 12 do 14 godzin ( To jest około 1200km ode mnie). Ja osobiście tą trasę pokonuje około 14-16 godzin, prędkości to dozwolone + 10km, a ostatnie 120km do domu jadę/turlam się zadupiami.
[ Dodano: Nie 31 Lip, 11 10:02 ]
Zamieszczone przez Arti_r1
AdamB a to gdzie opłaca się ją kupić?
Każdego państwa na granicy jego. Ale jak napisałem, na Austrię kosztuje 10dni 7,90euro a w Cieszynie na granicy wołali za nią 50zł. Czeska była chyba OK cenowo. Jak będziesz dłużej niż 10 dni a krócej niż miesiąc to lepiej wychodzą 2x 10dni po 7.90 niż jedna miesięczna (koszt niecałe 23euro), mam tu Austrię na myśli. Na Czechy to 10 dni 250koron a miesięczna 350 koron więc tu jest jasność. A i jeszcze jedna rzecz, wracając z Chorwacji przez Austrię objeżdżając Słoweńskie autostrady przez Ptuj,Lenart,Mureck-Austria to w nocy winiety nie kupisz na odcinku Mureck do wjazd na autostradę, po prostu stacje paliw są zamknięte. Wjeżdżasz na autostradę i za chwilkę, będziesz miał stację paliw Shell i na niej kupisz.
Ale zawsze możesz kupić na wjeździe do Austrii dwie winietki, w tym jedną na drogę powrotna. Ja tak właśnie zrobiłem. Pozdrowienia z Primosten :szeroki_usmiech
Ale zawsze możesz kupić na wjeździe do Austrii dwie winietki, w tym jedną na drogę powrotna. Ja tak właśnie zrobiłem. Pozdrowienia z Primosten :szeroki_usmiech
dlatego przyklejasz ją przed wyjazdem w drogę powrotna
Na niej jest dziurkowana data więc nie specjalnie ma to znaczenie kiedy ją przykleisz jeżeli już ją kupiłeś i wiesz że będziesz dłużej niż czas jednej winietki.
masz racje, Ja mam już przedziurkowana bo wiedziałem ze 20 dni nie przekrocze, ale może da się kupić bez dziurek i zrobić je później samemu?
Niestety ja nie praktykowałem tego, ponieważ na każdym przejściu granicznym kupisz o każdej porze winietkę. Problem jest tylko przy przekraczaniu granicy Austriacko-Słoweńskiej w Mureck, w tych okolicach stacje paliw jak i reszta sklepów są pozamykane w nocy. Ale jak pisałem, po wjeździe na autostradę za chwilę jest Shell i można winietkę kupić.
Koledzy doradźcie jakąś fajną miejscówkę w okolicy Rijeki (+/- 100km czyli Istria, Krk itp))
Może być pensjonat, hotel itp. Ważne aby było czysto i miłej atmosferze.
Ja to mam tylko jedną uwagę, od 4 lat jeździmy do różnych miejscowości na pierwszy tydzień i na drugi tydzień, przez 3 lata jeździliśmy na południe a na drugi tydzień przenosiliśmy się na Istrię przejeżdżając przez Rijekę. I tylko RAZ była tam ładna pogoda :shock: Jakaś Chorwacka Irlandia normalnie :lol: szaro i mokro :?
Zarówno 100km na południe jak i na zachód w stronę Włoch było ładnie ale sama Rijek koszmar :shock: :wink:
Komentarz