Polski hajlajf - "okular" :-)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Ja kupiłem ten schowek w zeszłym tygodniu na alledrogo.
    Za używany (stan idealny) zapłaciłem 50pln+13pln za wysyłkę.

Zamontowałem go we wtorek, rozstaw śrub to ~145mm.
    Trzeba odkręcić 2 torxy.
    Wkręciłem normalne śruby, które były w zestawie i po robocie.
    Normalne okulary mieszczą się bez problemu.
    Jak dla mnie fajny bajer, lepiej niż nieprzydatna rączka...
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9942
    • Ford

Tak mnie naszło po obejrzeniu tego filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=v-T42...eature=related
    Dlaczego wszystkie "okulary" które widzę w ciagu ostatniego tygodnia nad morzem są takie "koślawe"? Czy naprawde Polacy "dla bajeru" muszą kupować te auta, mimo że wiekszość z nich to niedokładnie poskładane rozbitki? Jaki to bajer jeździć "gwiazdą", skoro prezentuje sie ona w wiekszosci przypadków jak obraz nędzy i rozpaczy? Czy naprawdę sąsiedzi zazdroszczą takich padlin? Przecież (jak dla mnie) to niesamowita wiocha jeździć Mercedesem wyglądajacym jak wyjety ze śmietnika odpad...
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• yarecki
      Ambiente
      • 2009
      • 130

Adam - był ostatnio watek o kupowaniu aut na pokaz ... mysle ze to to samo . Kiedyś sie mówiło ze to Polska kraj gdzie jest najwięcej starych mercedesów oraz magnetowidów . chyba niewiele sie zmieniło ;-) Jak było nad morzem ?

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9942
        • Ford

Zamieszczone przez yarecki
        Adam - był ostatnio watek o kupowaniu aut na pokaz ... mysle ze to to samo . Kiedyś sie mówiło ze to Polska kraj gdzie jest najwięcej starych mercedesów oraz magnetowidów . chyba niewiele sie zmieniło ;-) Jak było nad morzem ?
        Na 8 dni tylko :diabelski_usmiech 3 dni deszczu Ale trzymamy sie jeszcze i próbujemy powczasować jeszcze klika dni.
        Ale te "okilary" nad morzem to mnie poprostu przerażają... Same padliny - nawet w sąsiednim domu stały takie dwa - poprostu żal niesamowity, ze taką ikonę motoryzacji można tak zapuścić i zrujnować...
        Adam... Używam:

Komentarz

• lukasz3112
          RS
          • 2008
          • 3607

Adam - był ostatnio watek o kupowaniu aut na pokaz ... mysle ze to to samo
          yarecki, dokładnie to samo chciałem napisac
          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9942
            • Ford

lukasz3112, ale ja nie mówie o kupowaniu na pokaz... Poprostu stwierdzam, że "nadmorskie" okulary to jakieś mega-dramaty...
            Adam... Używam:

Komentarz

• yarecki
              Ambiente
              • 2009
              • 130

;-) to my przez kilka dni w Dani na Jutlandi , ktora jest typowo rolniczym regionem , mielismy zabawe polegająca na tym kto pierwszy zobaczy mercedesa na dunskich blachach ;-) udało sie po tygodniu ... ;-)

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9942
                • Ford

yarecki, w Karwii i okolicach wiecej jest "okularów" niż Golfów, A4 i Octavii razem wziętych... Ale to co rzuca sie w oczy odrazu to ich dramatyczny stan... Dziś np. w Karwii koleś po cofnieciu w czyjeś podwórko nie był w stanie ruszyć do przodu - coś nie halo było ze skrzynią biegow bo dawał gazu, a auto nie chciało ruszyć :shock: ... A już "niespójność nadwoziową" opisałem wcześniej...
                Adam... Używam:

Komentarz

• yarecki
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 130

;-) ale fajnie jest byc nad morzem okularem albo eską ... pod dyskoteke podjechac , muze właczyc , zatankowac za 50 zeta ... chyba . Dawno nie bylem ( w sezonie) , bo mam alergie na nasze morze ;-) i moze sie myle ;-)

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9942
                    • Ford

yarecki, mnie też to nasze morze wku.wia... Nie dość ze drogo, nie ma pogody, to jeszcze w sklepach (nie dosc ze dużo drozszych niż normalnie) oszukują na potęgę... A juz o wykrzywionych z niecheci twarzach obsługi w knajpach nie chcę wspominać...
                    Ale fakt, niema to jak zaparkować "mesia" za 8kzł pod dyskoteką i wyrywać lachony...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2009
                      • 10918
                      • Fiat

spoko na tamte drogi i warunki to "wypasione" fury dla tubylców. Ale Ci, którzy mają hajs z wynajmu takim ludziom jak Ty i mają ogromne pensjonaty, kupują nowe furacze za dużą gotówkę.

Komentarz

• dwaoka
                        Elegance
                        • 2010
                        • 927

;-) ale fajnie jest byc nad morzem okularem albo eską (...) zatankowac za 50 zeta ... chyba
                        a co to za różnica kto za ile tankuje? przypomina mi to świeży wątek, w którym rzekomo użytkownicy pasków wywyższają się nad skodziarzy... zatankowałeś za 250zł to jesteś lepszy od tego co za 50zł? :shock:
                        bkc+dsg

Komentarz

• yarecki
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 130

dwaoka ... nic nie mam do tych co tankuja za 50 , sam tankuje za 100 bo za tyle mi gazu wchodzi ;-) wiesz dobrze ze utrzymanie auta kosztuje , kosztuje utrzymanie Skody VW Toyoty ... kazdego . Utrzymanie okulara jest drogie ale parcie na pokazanie sasiadom , albo laskom pod dyskoteką powoduje to co widzi Adam nad morzem . rzezba druciarstwo i reanimacja gruzu .

Komentarz

• pskosz
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 703

My już robiliśmy parę mercedesów i powiem wam że zardzewiałe są one na potegę. Takich dziur jeszcze nie widziałem. ale mniejsze to codzienność.
                            A i auta nie robiome
                            pozdrowienia

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez Agamek12
                              yarecki, w Karwii i okolicach wiecej jest "okularów" niż Golfów, A4 i Octavii razem wziętych... Ale to co rzuca sie w oczy odrazu to ich dramatyczny stan.
                              No i w tym zdaniu jest zawarta odpowiedz na pytanie dlaczego w Polsce jest tyle mesiów Jak mówi stare porzekadło polaka-wieśniaka "bez gwiazdy nie ma jazdy" - czyli kupię mesia za wszelka cenę, chociażby był skladany z 3 i poskręcany blachowkretami, ale bedę miał Mesia. To samo odnosi sie do VW
                              Niestety ale w Polsce cały czas dla wielu, wielu ludzi samochód jest wyznacznikiem tego jak komu się powodzi, przy czym nieważne, że jest to stary trup. Ma być renomowanej (wg. polskich standardów) marki.
                              mnie też to nasze morze wku.wia... Nie dość ze drogo, nie ma pogody, to jeszcze w sklepach (nie dosc ze dużo drozszych niż normalnie) oszukują na potęgę... A juz o wykrzywionych z niecheci twarzach obsługi w knajpach nie chcę wspominać...
                              Agamek, dlatego ja nie jeżdżę nad polskie morze a co roku latam na wakacje za granicę i wcale nie jest to snobizm. Po pierwsze uwielbiam zwiedzać. Po drugie, żeby spędzać wakacje nad polskim morzem trzeba być niesamowicie bogatym !! w tamtym roku raz żona mnie wyciągnęła do Dębek i to był mój pierwszy i ostatni raz drożyzna jak cholera !!
                              W tym roku w czerwcu bylismy na tydzień na Corfu. Hotel 3 gwiazdki, 2 posiłki (szwedzki stół), 1100 zł od osoby. Przy czym cały podbyt , włącznie z wypożyczeniem auta, benzyną do niego i wydatkami na własne przyjemnosci wyniósł nas 3200 zł za 2 osoby.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• kabanos
                                RS
                                • 2011
                                • 4544
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Uważam, tak jak koledzy powyżej, że spokojnie można było to wrzucic tutaj Ponieważ nie chodzi tutaj o stan mesia, tylko dlaczego został kupiony. Nie trzeba być super znawcą motoryzacji (wystarczy popatrzeć pod spód :wink: ) żeby takiego paździerza nie kupić. No ale to Mercedes stan igła. Sąsiedzi zzielinieją z zazdrości.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Voit
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 816

Zamieszczone przez Big
                                  yarecki, w Karwii i okolicach wiecej jest "okularów" niż Golfów, A4 i Octavii razem wziętych... Ale to co rzuca sie w oczy odrazu to ich dramatyczny stan.
                                  No i w tym zdaniu jest zawarta odpowiedz na pytanie dlaczego w Polsce jest tyle mesiów Jak mówi stare porzekadło polaka-wieśniaka "bez gwiazdy nie ma jazdy"(...)
                                  ...A ja może trochę prowokacyjnie napiszę, że to letnicy ze stolycy przyjechali tymi okularnikami.
                                  Wszak nie od wczoraj wiadomo, że autami cieszącymi się największą estymą na Kaszubach są Golf III generacji i Audi 80.
                                  :wink:

Zamieszczone przez Big
                                  mnie też to nasze morze wku.wia... Nie dość ze drogo, nie ma pogody, to jeszcze w sklepach (nie dosc ze dużo drozszych niż normalnie) oszukują na potęgę... A juz o wykrzywionych z niecheci twarzach obsługi w knajpach nie chcę wspominać...
                                  Agamek, dlatego ja nie jeżdżę nad polskie morze a co roku latam na wakacje za granicę i wcale nie jest to snobizm. Po pierwsze uwielbiam zwiedzać. Po drugie, żeby spędzać wakacje nad polskim morzem trzeba być niesamowicie bogatym !!(...)
                                  Usiłowałem dokładnie to samo doradzić w wątku pod tytułem W gory czy nad morze?
                                  Jeśli chodzi o wybór miejsca w którym chcę spędzać urlop, to nie jestem patriotą ani lokalnym, ani jakimkolwiek...
                                  Polska nie jest przyjaznym miejscem do spędzania urolpu.
                                  Nad morzem sezon jest bardzo krótki, więc właściciele pensjonatów, kwater i lokalni byznesmeni muszą w bardzo krótkim czasie zarobić za cały rok, a skompstwo polskich górali jest wręcz przysłowiowe. Nie lubię czuć się okradany na każdym kroku, więc w Tatry jeżdzę wyłącznie na Słowację.
                                  A nad morze jeżdzę tam, gdzie jest ładnie, a pogoda nie jest loterią...
                                  Polecam.

Komentarz

• kapi
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1174
                                    • Fabia combi

Kiedyś sie mówiło ze to Polska kraj gdzie jest najwięcej starych mercedesów
                                    ale do Albanii troche nam brakuje ... tam się mówi, że kto jedzie za granice do pracy to wraca mercedesem, nieważne jakim.
                                    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• Lashlo
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1455

Sam kupujac 4 lata temu nowke skode w salonie i to jeszcze OI a nie OII slyszalem,ze za 60 tys mozna by kupic w miare nowa A6 czy BMW,Mesia itd. Ale ja auto potrzebuje do jazdy a nie do szpanu.
                                      I na marginesie-czym sie rozni BMW od Beemki?Mrecedes od Mesia i Audi od Audika?
                                      A no tym,ze Beemka,Mesio i Audik sa powyzej 10 lat wyeksploatowanymi wrakami ;-))

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10918
                                        • Fiat

i jeszcze gdzies było, że w tym mesiach kable ulegają rozkładowi, bo ekolodzy tak chcieli w latach 90 nikt nie pomyślał, że polacy będą takimi złomami po 20 latach jeździli.

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9942
                                          • Ford

Zamieszczone przez Big
                                          Agamek, dlatego ja nie jeżdżę nad polskie morze a co roku latam na wakacje za granicę i wcale nie jest to snobizm. Po pierwsze uwielbiam zwiedzać. Po drugie, żeby spędzać wakacje nad polskim morzem trzeba być niesamowicie bogatym !! w tamtym roku raz żona mnie wyciągnęła do Dębek i to był mój pierwszy i ostatni raz drożyzna jak cholera !!
                                          W tym roku w czerwcu bylismy na tydzień na Corfu. Hotel 3 gwiazdki, 2 posiłki (szwedzki stół), 1100 zł od osoby. Przy czym cały podbyt , włącznie z wypożyczeniem auta, benzyną do niego i wydatkami na własne przyjemnosci wyniósł nas 3200 zł za 2 osoby.
                                          W dwie osoby wyjazd zagraniczny to jest pomysł . Ale jak ja mam się wybrać zagranicę, to ja dziekuję: żona boi się latać, dzieciaki w podrózy co 3h muszą mieć przerwę, gratów potrzebuję od groma... Mam jednak nadzieję, że za jakieś 3-4 lata dzieciaki dorosną na tyle, że faktycznie warto będzie wsiąść w samolot (po wcześniejszym przekonaniu małżonki)... A teraz niestety muszę sie kwur.iać że płace drożej niż w sezonie w CRO (i drozej niż przed sezonem w innych dobrych kurortach) i jeździć nad polskie wybrzeże...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• Zapata
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 351

Zamieszczone przez sew1981
                                            ..nikt nie pomyślał, że Polacy będą takimi złomami po 20 latach jeździli.
                                            ... hehehehehehehehehehe
                                            Dziś w Automaniaku red. Maznas pokazywał nowego C-klasse ... konkluzja :
                                            Auto dla adwokata, taksówkarza i turka...
                                            - adwokat - kupi i pojeździ 10 lat zrobi 150 tys,
                                            - potem kupi go taksiarz pojeździ 5-10 lat dobije do 500 tyś,
                                            - następnie turek który go zajeździ ale będzie jeździł Mesiem...

dlaczego ? bo..

Bez Gwiazdy Nie Ma Jazdy

:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• suchy
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 682

Może to nie okularnik ale może ktoś chce perełkę prosto ze Szwecji :lol:

Było, minęło:
                                              RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• xtremesystems
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2254
                                                • Hyundai

dzisiaj zrobilem sobie z zona wycieczke po woj lodzkim. i zabytkach.
                                                miedzy innymi bylismy w spale i drzewicy.

wracajac z drzewicy wyprzedzil mnie taki wlasnie mesio jak z postu powyzej w terenie zabudowanym. jechalem ze 60-70 on z 80-90

wyjechalismy za zabudowany . ktos jechal przed mesiem i go przyblokowal bo skrecal.
                                                mesio zredukowal wyminal. ja w tym czasie tez wrzucilem dwojke i na lewy. przy wrzuceniu 3 juz bylem przed mesiem na prawym.

kierownik sie wkurwil. ale byly caly czas ostre zakrety wiec cisnal na prostej jak mogl. ale nie mogl wyrobic sie na zakretach gdzie ja jechalem 100-110

dogonil mnie dopiero w korku w spale. na skrzyzowaniu skrecal w lewo wiec bach na lewoskret i puscil mi takie spojzenie ze myslalem ze wysral kaktusa

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

a my wszyscy musimy się trochę podbudować jeżdżąc tymi nowymi skodami, no nie :?: :wink:
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...