Kino domowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kura
    Classic
    • 2010
    • 16

Kino domowe

Na pewno masz BXE ?? Dzwieki ktore opisujesz to cos jakby auto mialo DPF-a wtedy jest basowy dzwiek przy rozgrzewaniu, auto szybko sie rozgrzewa, ma wyzsze obroty
  • waczu
    Ambiente
    • 2009
    • 121

Kino domowe

Jako że nie znam się to pytam Was Polećcie kino domowe 5.1 z blue-ray'em do 2000zł. Mi się takie podoba http://www.euro.com.pl/zestawy-kina-...b.bhtml#opinie
    Skoda Felicia GLXi 96r. LPG
    Opel Astra H Sport 1.6 2005r.
    SkodaFeliciaClubPolska

Komentarz

• zwolin
      Rider
      • 2010
      • 656

waczu, zależy Ci tylko na kinie, czy muzyki też chciałbyś posłuchać. Bo jak to drugie to zadowolony na bank nie będziesz.
      Lepiej zrobisz jak poszukasz używki amplitunera i normalnych glośników. Nie daj się tylko wkręcić na kolumny "znanej i cenionej angielskiej marki Prism" dodawane w Euro i innych takich do tanich zestawów Audio Klanu - Maranza, Yamahy itp.
      Generalnie, to pomyśl, czy nie lepiej wziąć na wstrzymanie i za jakis czas wystartować z większym budżetem. Za te pieniądze to wybór ogranicza się niestety do bardzo słabo grających urządzeń.
      Tak poglądowo, to coś takiego potraktowałbym jako minimum (takie przykładowe, bez wnikania w szczeguły):

Do tego jeszcze blu-ray.
      Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
      O II Tour Combi 1.6
      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• sew1981
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10986
        • Fiat

zwolin, zgadzam się z Tobą. Moim zdaniem najlepszą opcją jest zbieranie dobrego zestawu nawet powoli , zaczynając od amplitunera i później dokupowania kolumn.
        Ja osobiście polecam yamahę, mam podstawową tą i daje radę (mam podobną , trochę niższy model):
        Amplituner kina domowego Yamaha RX-V385 współpracujący w pełni z 4K Ultra HD i formatami HDR, oferujący dwukierunkową łączność Bluetooth®.

i niestety na kolumnach nie ma co oszczędzać, osobiście bardzo polecam tonsile, są trudno dostępne, ale w tym przedziale cenowym naprawdę świetne kolumny głośnikowe.Mam narazie 4.0 system, bo na tyle stare sony , a na froncie gra u mnie siesta, bardzo dobra linia tonsila - bardzo ładny dźwięk do muzyki , do kina też można rozbudować świetnie:

fronty kosztują 1700, całość 5.1 pewnie będzie coś ponad 3 tysiące, więc z ampitunerem i dvd to tak pod 4-5 podejdzie...no cóż albo dźwięk , albo coś. Zawsze można powoli to "budować". Bardzo dobre też są Visatony, ale one sa już dużo droższe.

Komentarz

• zwolin
          Rider
          • 2010
          • 656

sew1981, ja mam marantza i dali concept 8 na froncie. Nie potrzeba suba :diabelski_usmiech
          Tyle mi zostało z czasów, zanim mi się wszystko ...popsuło.
          Tonsilli słuchałem i zgadzam się, że robią wrażenie.
          Moim zdaniem, żeby zbudować sensowny zestaw nie mając fury kasy można zrobić tak:
          etap1-amplituner + dobre fronty + stary dobry cd z dobrym przetwornikiem (za 200-300 pln) + manta jako dvd.
          etap2- satelity, centalny ew sub, jak fronty nie dają rady.
          etap3- manta do smieci i zakup dvd/blu-ray.
          Inaczej, to jak kupisz g... jako podstawę systemu, to co byś ni doczepił to i tak g... z tego będzie.
          Aha, jeszcze jedno - nie oszczędzamy na kablach :idea: Jasne, że kabelki po x kpln to nie do tej klasy sprzętu, ale te po 20 pln potrafią wszystko zepsuć.
          O II Tour Combi 1.6
          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

zwolin, twoja koncepcja dobra, zgadzam się
            Dali słyszałem osobiście, kolega ma - dają radę
            słyszałem o tej firmie dobre rzeczy :twisted:
            Concepty są aluminiowe prawda? Ja mam włókno szklane w Tonsilach. To też słychać w różnych rodzajach muzy. Generalnie uważam, że nasze sprzęciki godnie dają, jak słyszałem marketowy zestaw typu Prism...później...to stwierdziłem , że lepiej gra mój Creative 2.1 przy kompie i słuchawki Sennheisera hehe....to jest profanacja amplitunera takie kolumny :roll:

p.s. Ja też nie używam suba, mam na tyle te soniawy 100 watowe od wieży starej i razem z tonsilami dobry czysty dźwięk mam z głębokim i wyrazistym basem. Do muzy super, do fimów też godziwie, może sub mocny, by się przydał tylko w momentach fx w filmach akcji, ale mimo to nie narzekam narazie. Wiadomo jednak apetyt rośnie w miarę.... :twisted:

Komentarz

• zwolin
              Rider
              • 2010
              • 656

Zamieszczone przez sew1981
              Concepty są aluminiowe prawda
              Ni tam Celuloza. Wysokotonowy tekstylny. Jedyny niuans to fakt, że ma 2 bass reflexy strojone na różne częstotliwości. Taka budżetówka zwykła.
              Wiadomo jednak apetyt rośnie w miarę....
              Właśnie dlatego kolega na bank nie będzie zadowolony z tego LG i podobnych (no może wyłączając Harmana Kardona i Bose- bo o ile się nie mylę to mają takie maleństwa radzace sobie w kinie, ale to i tak nie ta kasa). O ile w kinie to jako tako da radę zakładajac, że nie ma porównania, o tyle z jakąkolwiek muzyką sobie nie poradzi. Efekt będzie taki, że ani kasy, ani satysfakcji.
              O II Tour Combi 1.6
              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

waczu, pooszczedzaj jeszcze troche i potraktuj taki zestaw jako minimum: http://sklep.soundpower.pl/?p=produc...dvd-18-hkts-16
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• waczu
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 121

chłopaki wolę dołożyć tą kasę na coś innego,więc poleccie inne kino.
                  SkodaFeliciaClubPolska

Komentarz

• Lukas81
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 232

To może ja wrzucę kilka groszy od siebie. Ja kiedyś faktycznie miałem zajoba z hi-fi, dorobiłem się nawet fajnego zestawu Denon + JBL, kombinowałem z droższymi kablami etc... Tylko prawda jest taka, że pomimo że miałem fajną konfiguracje, nigdy nie byłem i nie będę audiofilem I tak naprawdę wielkich różnic nie słyszałem.
                    Także jak się zaczęły kina 5.1 itd. to sobie poprostu kupiłem zestaw sony 4 patykami i subem i szczerze mi wystarcza.
                    I jeżeli też nie jesteś wysmakowanym audiofantykiem to daruj sobie wydawanie kasy sprzęty typu Harman, Onkyo tylko kup sobie w miare przyzwoity gotowy zestaw sony, pioneer albo ewentualnie yamacha i tyle.
                    Jeżeli miałbym polecić jakiś konkret to polecam to: http://www.skapiec.pl/site/cat/30/comp/2048794
                    Ostatnio mój szwagier sobie to kupił i razem to konfigurowaliśmy. Całkiem przyjemnie to gra muzykę, przy filmach sobie też spoko radzi a tak naprawdę zajebiście jest gdy podepniesz canal+ sport hd i obejrzysz meczyk ligi angielskiej.
                    Były:
                    Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                    Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                    Jest:
                    Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• sew1981
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2009
                      • 10986
                      • Fiat

Lukas81, sorry...za off..ale jbl słyszałem wiele razy i akurat według mnie te kolumny nie grają...może do aut dobre robią ,ale domowe są do d......
                      Przed tonsilami się przymierzałem i nie podobał mi się ich dźwięk, był bardzo płytki.
                      Denon bardzo dobre ampliki robi, ale jbl na tym to też profanum, mimo ceny jakie za to krzyczą.
                      Akurat pionner i yamaha to ta sama klasa , a nawet powiedziałbym że pionner jest ciut gorszy klasowo. Więc z całym szacunkiem, ale chyba średnio w temacie jesteś
                      zwolin, wydało mi się że aluminiówki miał..może inny model, wyższy. W każdym razie niezle dają czadu te jego Dali. Mój kolega drugi ma Visatony aluminiowe, to powiem, że te dopiero dobrze miotą :twisted:
                      Także ewentualnie przytul to co poleca Nexus6, albo zbieraj zestaw. Pomysły typu zestaw Sony cały też dobre, ale..dam głowe, że taki Harmann gra lepiej na kinie, a do muzyki i tak gotowiec Sony to i tak nie będzie grał godziwie w pełni. A i jeszcze jedno, taki zestaw yamahy czy sony w całości to i tak pewnie przekroczy 3 tysie lekko. Lepsza opcja zbierac kolumny lepsze i osobno machnąć ampli naprawdę. A jak ktoś nie słyszy różnicy...hmm. może...
                      :wink:
                      edit do filmów zaakceptowałbym takie soniawki, czy gotowce yamahy całe..ale do muzyki to odpada według mnie od razu.

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

może Onkyo http://allegro.pl/onkyo-tx-sr-578-bl...715744444.html
                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• sew1981
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2009
                          • 10986
                          • Fiat

daneczek76, przecież o tym byłą mowa..wyżej...tu masz dobry ampli i dvd....a zobacz na te kolumny marki "kolumny"...tosz to śmietnik...naprawdę i dają je gratis do tego prawie.

Komentarz

• zwolin
                            Rider
                            • 2010
                            • 656

sew1981, masz rację. JBL to kolumny do kina. Zwłaszcza w połączeniu z Harmanem. W każdym salonie sprzedającym kino jak powiesz, że chcesz suchać też muzyki, to od razu odradzą JBL. Do kina są super bo mają taki "kinowy" powolnie wylewający się bas.
                            Jeszcze raz napiszę: nie dajcie się robić w ch..... i nie kupujcie zestawów z kolumnami no name. Nie dość, że to nie gra, nie posiada normalnej zwrotnicy, to jeszcze potrafi bardzo nisko schodzić z impedancją (pewnie zasługa kondensatorowych pseudozwrotnic), co może uwalić wzmacniacz.
                            O II Tour Combi 1.6
                            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• sew1981
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10986
                              • Fiat

zwolin, hehe niedługo nas wywalą z tego tematu, że tak sobie przytakujemy :P
                              Ale znowu muszę się z Tobą zgodzić, co do JBL, miałem odczucie, że nie potrafią oddać szybszego , ale głębokiego basu, np w muzyce elektronicznej, wychodziło to "pudełkowato" bardzo. Długi bas kinowy o długiej fali jest pewnie znacznie lepszy jak piszesz...nie slyszałem takiej muzy na nich. Ale generalnie mi one nie podeszły w relacji jakość - dźwięk - cena.

Komentarz

• waczu
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 121

Audiofile jestem najbardziej nastawiony na zestaw,który poleca Lukas81, bo więcej mi nie potrzeba.
                                SkodaFeliciaClubPolska

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

waczu, jeśli zalezy ci na dobrym kinie domowym to proponuję ampi + dvd firmy Onkyo - to firma raczej budżetowa, ale niezła w kinie domowym, wiec w zakładanym budżecie się wyrobisz.
                                  Kolumnami które dobrze sprawdzą się do kina domowego są albo Dali albo Quadrale.
                                  JBL do kina domowego nadają się średnio.
                                  dodatkowo proponuje jakieś fajne kabelki które uwypuklą dół - tu będą dobre kable Van Den Hull np. The Wind lub tansze C5bay.

[ Dodano: Pią 22 Lip, 11 20:40 ]
                                  Zamieszczone przez waczu
                                  Audiofile jestem najbardziej nastawiony na zestaw,który poleca Lukas81, bo więcej mi nie potrzeba.
                                  Sony jest cieniusienkie w te klocki to taki odpowiednik Dacii.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

waczu, weź ten zestaw co polecił Nexus6 uwierz mi będziesz bardzo zadowolony ja miałem HK plus Quadrale i byłem mega zadowolony

Komentarz

• sew1981
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2009
                                      • 10986
                                      • Fiat

Big, Onkyo to firma budżetowa? dziwna opinia...Może to nie szczyt piramidy, ale myślę, że to coś więcej niż przeciętne ampliki.
                                      Waczu faktycznie jak chcesz gotowca koniecznie to weź HK zestawik (jak mówią koledzy
                                      ), tego co poleca Nexus, faktycznie o niebo lepiej będzie to grało niż ten gotowiec Soniacza.

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Big, Onkyo to firma budżetowa? dziwna opinia...
                                        Nie dziwna tylko prawdziwa Onkyo to taka sama budzetówka jak Yamaha czy Pionieer. Ale prawdą jest też to, że Onkyo faktycznie dobrze sprawdza się w kinie domowym jako niedrogi i dobry sprzęt.
                                        Jeśli zaś mowa o profesjonalnych markach to głowną rolę grałyby tu np. Cambridge Audio, NAD, HK, Arcam, oczywiście jeśli mowa o kinie domowym, bo przy 2 kanałowym HI-FI do gry wchodziłyby totalnie inne marki.
                                        No i niezapominajcie o kablach zarówno do kolumn jak i interkonektach, bo od nich naprawdę baaaardzo wiele zależy.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• sew1981
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10986
                                          • Fiat

Big, ano chyba że taka mowa .....porównując do takich marek to może budżet

Komentarz

• zwolin
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 656

Zamieszczone przez waczu
                                            Twoja kasa, Twój wybór. My tylko staramy się przekonać Cię, żebyś nie wq.... się za własne pieniadze.
                                            Jesli moge Ci coś doradzić, to nigdy nie kupuj sprzętu w ciemno, polegajac na opiniach, czy jeszcze gorzej danych producentów. System ma 300 W? Ok, weź do ręki transformator 300W (tak na prawdę to powinien mieć z 500) i porównaj wagę z CAŁYM wzmacniaczem :lol: Pewnie prąd z powietrza biorą. To tylko jeden przykład.
                                            Idź do jakiegokolwiek salonu sprzedającego sprzęt audio, weź kilka płyt i porównaj brzmienie najtańszego zestawu typu plastikowe pudełeczka, budżetowego zestawu za kilka kPln i zestawu na jaki nigdy nie będzie Cię stać. Będziesz miał obraz tego jak powinno to grać, na co możesz uzbierać kasę i na co na pewno nie warto jej wydać. Pamiętaj tylko, że każdy z tych zestawów w domu zagra Ci gorzej z uwagi na brak wytłumienia pomieszczenia, niekorzystne wymiary, często brak mozliwości idealnego rozmieszczenia głośników względem miejsca odsłuchu.
                                            P.S. Po co Ci blue ray do takiego systemu? To tak samo jakbyś postanowił kupić system za 2 koła i interconnect za 20 koła dla napisu. Nie lepiej poszukać dvd z dobrym torem audio.
                                            O II Tour Combi 1.6
                                            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

zwolin, bardzo mądrze napisane !!
                                              zakup każdego jednego sprzetu niewazne czy kina domowego czy Hi-FI bez odsłuchu mija sie z celem. No chyba ze chce się miec taki sprzet jako kolejny mebel w domu ale jeśli ktoś chce zeby muzyka czy obraz sprawiały mu frajdą to bez odsluchu nie da rady.

[ Dodano: Nie 24 Lip, 11 11:09 ]
                                              Zamieszczone przez zwolin
                                              Nie lepiej poszukać dvd z dobrym torem audio.
                                              Dokładnie. Tu polecam Cambridge Audio.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• sew1981
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 10986
                                                • Fiat

Big, zwolin, no to jesteśmy zgodliwi.... :wink:
                                                myślę , że trochę "pokrzyżowaliśmy" autorowi wątku jego plany :wink:

Komentarz

• Lukas81
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 232

Zamieszczone przez Big
                                                  Sony jest cieniusienkie w te klocki to taki odpowiednik Dacii.
                                                  i z pewnością dlatego tyle nagród EISA otrzymało

zakup każdego jednego sprzetu niewazne czy kina domowego czy Hi-FI bez odsłuchu mija sie z celem.
                                                  I tu się również 100% zgadzam - każdy z nas ma inne oczekiwania i inny słuch.

myślę , że trochę "pokrzyżowaliśmy" autorowi wątku jego plany :wink:
                                                  Jak dla mnie to trochę zrobiliście swój topik z cudzego :diabelski_usmiech

Tak naprawdę to nikt tu nie zapytał kolegi o to np. jakiej muzyki słucha - bo z tego co pamiętam to też mocno rzutowało na dobór konfiguracji...

Daj znać Waczu co wybrałeś.
                                                  Były:
                                                  Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                                                  Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                                                  Jest:
                                                  Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

Pracuję...