jeśli to dla Ciebie jest kryterium wyboru sprzętu to już Ci współczuję :diabelski_usmiech
MSPANC :szeroki_usmiech
Dokładnie Kolego Sony jest dobre dla ludzi którym słon na ucho nadepnął. Każdy komu zależy na dzwięku nigdy w życiu nie kupi Sony, ba w sklepach w których tacy ludzie kupują takie marki jak Sony nawet nie są dostepne. To nie ta liga. Sony to taki odpowiednik Dacii - brzdąka i plumka i to wszystko.
Jak dla mnie to trochę zrobiliście swój topik z cudzego
Oczekiwałeś, że zaczniemy bić czołem przed plastikowym zestawem LG, bo tani jest.
Sorry, ale kolega się zapytał i otrzymał kilka bardzo konkretnych odpowiedzi, a że zupełnie innych niż się spodziewał - trudno. Chyba to lepsze niż wpuszczenie kogoś w maliny.
Co do nagród, to pragnę tylko zauwazyć, że kiedyś nawet był taki kwiatek, że w reklamie na ostatniej stronie pewnego pisma dystrybutor pewnej marki powoływał się na super- hiper - mega pozytywne wyniki testów - Z TEGO SAMEGO NUMERU. :evil: Tak więc wszystkie te testy mozna sobie w d... wsadzić, opinie z ceneo itp. też.
Zamieszczone przez Lukas81
Tak naprawdę to nikt tu nie zapytał kolegi o to np. jakiej muzyki słucha - bo z tego co pamiętam to też mocno rzutowało na dobór konfiguracji...
Sprzęt który nie gra, nie zagra z żadną muzyką. Koniec kropka. A zestaw miał być do kina. Do muzyki to się kupuje stereo.
Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Oczekiwałeś, że zaczniemy bić czołem przed plastikowym zestawem LG, bo tani jest.
Jeżeli to wyczytałeś z moich postów, to zapewne tak jest :szeroki_usmiech
I jeżeli dyskusja idzie w kierunku, że firma x jest dla ludzi, którym
Zamieszczone przez Big
słon na ucho nadepnął
to jak dla mnie robi się jałowa...
Mnie nie przekonaliście, że warto ładować kasę w coś, czego i tak się nie usłyszy.
I chodź uważam, że porównanie Sony do Dacii jest bardzo naciągane, to nie rozumiem dlaczego uparcie negujecie opcję taką, że komuś ta "Dacia" zwyczajnie wystarcza.
Zgoda - Sony to nie NAD, Copland i Marantz, ale czy ja wiem czy to taki szmelc? W końcu oferta Sony jest dość szeroka - robią też droższe sprzęty, które akurat w sklepach z Hi-endem również występują. W rankingach też się łapią: http://www.chip.pl/ranking/akcesoria...-kina-domowego
Życzę koledze Waczu rozsądnego wyboru.
Pozdrawiam, ciekawie było poznać Wasze opinie
Były:
Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
Jest:
Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km
I chodź uważam, że porównanie Sony do Dacii jest bardzo naciągane, to nie rozumiem dlaczego uparcie negujecie opcję taką, że komuś ta "Dacia" zwyczajnie wystarcza.
Kolego nikt tego nie neguje !! Doskonale rozumiem, że komuś może wystarczać nawet "wieża" za 200 zł z merketu. Tylko to nie jest sprzet do słuchania muzyki a do zapałniania czasu brzdąkaniem z radia - co niektorym moze wystarczać i ja to rozumiem. A Sony to własnie taki brzdąkacz.
które akurat w sklepach z Hi-endem również występują
Żeby rozmawiac na ten temat, naprawdę i bez obrazy, ale musiałbyś się zapoznać z definicją i sprzetem HI-END bo jeśli ty okreslasz tym terminem droższe modele Sony to naprawde nie wiesz o czym piszesz !! a skoro tak to faktycznie, masz racje, że dyskusja robi się jałowa. Nie wiem jak w takim razie trzeba by określić wyroby takich firm jak Ayon, Roksan, Audio Analoque, Linn czy Myryad, może mega super Hi-end a uwierz mi nie znamani jednego profesjonalnego sklepu ze sprzetem HI-Fi gdzie oferowane sa wyroby taki firm jak sony, Panasonic, Samsung czy LG - od tego są markety czy inne media markty.
Sony nawet najdroższe do zwykła budżetowa papka.
Mnie nie przekonaliście, że warto ładować kasę w coś, czego i tak się nie usłyszy.
Jeśli nie wie sie czego i jak sluchać to sie nie usłyszy. Ja słyszę olbrzymie róznice nawet na kablach. Co innego da ci Van Den Hull co innego Furutech a co innego XLO.
A wracając do tematu to jeśli chodzi o kino domowe to do 2 tys zł nic lepszego od Onkyo sie nie znajdzie a wszelkie LG, Panasonic czy Sony mozna sobie spokojnie darowac bo to masówka która naprawdę ani nie gra ani nie daje obrazu.
Lukas81, jeśli chodzi o Sony, to akurat uważam , że jak firma jest od wszystkiego ,to nie jest firma (telewizory, telefony, głosniki, wzmacniacze, odtwarzacze , wszystko i moze więcej).....Firma musi się specjalizować a nie trzepać kasę na wszystkim co się da sprzedać pod swoją nazwą.
Amplika nie słyszałem nigdy Sony, ale słyszałem kolumny (dużo basu, mało dźwięku) i w ogóle nie ma co porównywać do dobrych kolumn typu dali, visaton, tonsil itp..... Tak samo jak sony samochodowe porównaj do np.helixa, dlsa - firm które zajmują się tylko głośnikami....
Jak ktoś nie słyszy tej różnicy to współczuje, może faktycznie nie ma słuchu - to realne...a może poprostu nigdy nie słyszał , tylko bazuje na tym co ma (czyt. np. sony) i broni zaciekle swego.
Te wszystkie testy to w dupencje można sobie wsadzić, wole sam pomacać, dotknąć, posłuchać.....i wtedy wydaje opinie i owe testy też przy okazji weryfikuje. Tak tu właśnie robię, porównując akurat kolumny sony i inne.
Amplika nie słyszałem nigdy Sony, ale słyszałem kolumny (dużo basu, mało dźwięku) i w ogóle nie ma co porównywać do dobrych kolumn typu dali, visaton, tonsil itp..... Tak samo jak sony samochodowe porównaj do np.helixa, dlsa - firm które zajmują się tylko głośnikami....
A ja amplika słyszałem, a kolumny Sony nawet kiedyś miałem. Grały z Technics-em i wtedy też wydawało mi się, że są super puki nie posuchałem porządnych kolumn. Po Sony kupiłem Quadrale QLX 205, ah jakiż to był przeskok choć to i tak niska klasa, ale przy Sony to był skok o lata świetlne. Teraz mam Chario Constellation Delphinus kolumny które są już naprawdę bardzo wysoką klasą i naprawdę pięknie grają (bas jest mocny i krótki, soprany czyste i wyraźne, instrumenty słychac wyraxnie, a kolumna pieknie buduje scenę - naprawdę cos niesamowitego ), ale jak je kupowałem to zabrałem do sklepu swój sprzęt (Roksan Kandy) i do niego oraz do muzyki której słucham dobierałem kolumny. Słuchałem Quby, słuchałem Xavianów, słuchałem Traiangli, ale nic nie grało z Roksanem tak dobrze jak własnie Chario. Nie wyobrazam sobie zakupu kolumn czy całego sprzetu bez wczęśniejszego odsłuchu.
Gdy dobierałem kable do kolumn to wypożyczyłem ze sklepu 4 różne kable i w domu odsłuchiwałem tych samych fragmentów płyt zmieniając kable tak aby dobrać najlepszy do moich gustów. To samo miało miejsce przy dobieraniu interkonektów.
Ale teraz moge powiedzieć, że mam naprawdę pieknie grający sprzet i słuchanie na nim muzyki to prawdziwa przyjemność i relaks.
A Sony - no cóż może i komus wystarczać ale albo będize to ktos kto nie przykłada absolutnie wagi do jakości muzyki, albo ma porzadny sprzęt w pokoju odsłuchowym, a Sony kupi sobie do sypialni żeby mu coś do snu brzdąkało
A po czym wnosisz , że nie usłyszy?
Od jakiegoś czasu część osób, w tym zapewne duża część posiadaczy naprawdę bardzo, ale to bardzo nędznych urzadzeń lansuje stwierdzenie, że high end jest dla pier.... ludzi mających za dużo kasy. Że Audiofil, to chory człowiek, i że audistereo to forum dla miłośników audivoodoo itp.
Też tak myślałem, do czasu aż przekonałem się, że ta sama płyta zupełnie inaczej brzmi odtwarzana przez lepsze urządzenia. Mało tego - śmiałem się z dyskusji o kablach, tym bardziej, że jako elektronik uważałem, że drut to drut. Dopiero gdy na własnym sprzęcie usłyszałem róznicę zacząłem analizować wpływ naskórkowości, pojemności itp na sygnał.
A jestem jednym z tych którym słoń naprawdę nadepnął na ucho, i mimo to słyszę róznicę.
Naprawdę przykro mi się robi, jak czytam, że są ludzie, którzy z uporem maniaka nie odsłuchując urzadzeń twierdzą, że nie słychać róznicy pomiędzy głośniczkami fi 10 upchnietymi w tandetnym plastiku zatkniętym na patyku (bo standami to tego napewno nie da sie nazwać), a normalną kolumną ważącą kilkadziesiąt kilogramów.
Wiadomo, każdy ma ograniczony budżet i jakieś tam priorytety, ale to nie powód, żeby płacić za coś z czego nie będzie się zadowolonym. Dlatego na początku napisałem, że można pomyślec o etapowej budowie systemu ew rozważyć konfigurację 2.0 z mozliwoscią rozbudowy. Dobry system 2.0 i tak dość precyzyjnie rozlokuje dźwiek i niedostatki będą odczuwalne w zasadzie tylko w kinie akcji.
Kolegom, którzy sądzą, że Sony to High End proponuję posłuchać koncertu fortepianowego na żywo, a potem na sony (uprzedni należy 17xupewnić się, ze to właściwa płyta, bo podobne do siebie to na bank nie będzie. Niestety)
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Co niektórzy robią się zbyt natrętni w przekonywaniu. Panowie człowiek poprosił o radę kupna do jakiejś tam kwoty a wy od razu wyjeżdżacie z nie wiadomo jakimi zestawami za nie wiadomo jakie pieniądze. Zapewne proponowane zestawy grają fajnie ale nie każdemu to potrzebne. To to samo co by Was pytano dlaczego jeździcie skodą a nie np. porsche czy ferrari bo skoda przy nich to jak sony przy waszych proponowanych zestawach. Panowie, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
PS. Osobiście mam jakiś tam zestaw za około 2tyś zł i jest ok, są fajne zestawy ale trochę kasy szkoda
Panowie człowiek poprosił o radę kupna do jakiejś tam kwoty a wy od razu wyjeżdżacie z nie wiadomo jakimi zestawami za nie wiadomo jakie pieniądze.
Kolego, myslę, że powinienieś jeszcze raz przeczytać nasze propozycje Wiekszość z nas proponuje sprzęt Onkyo który nie jest "jakimś tam zestawem" i nie jest kosmicznie drogi. Co wiecej w 2-2,5 tys kolega się z Onkyo spokojnie zmiesci, więc kryterium ceny też jest spełnione.
[ Dodano: Pon 25 Lip, 11 21:08 ]
Zamieszczone przez zwolin
Też tak myślałem, do czasu aż przekonałem się, że ta sama płyta zupełnie inaczej brzmi odtwarzana przez lepsze urządzenia. Mało tego - śmiałem się z dyskusji o kablach, tym bardziej, że jako elektronik uważałem, że drut to drut. Dopiero gdy na własnym sprzęcie usłyszałem róznicę zacząłem analizować wpływ naskórkowości, pojemności itp na sygnał.
Dokładnie, 100% racji.
Powiem wiecej, na dobrym sprzecie płyta z np. MP3 lub inna byle jakiej jakości brzmi fatalnie. Im lepszy sprzet tym bardziej słychac wszelkie niedoskonałości nagraniowe.
Panowie człowiek poprosił o radę kupna do jakiejś tam kwoty a wy od razu wyjeżdżacie z nie wiadomo jakimi zestawami za nie wiadomo jakie pieniądze.
Kolego, myslę, że powinienieś jeszcze raz przeczytać nasze propozycje Wiekszość z nas proponuje sprzęt Onkyo który nie jest "jakimś tam zestawem" i nie jest kosmicznie drogi. Co wiecej w 2-2,5 tys kolega się z Onkyo spokojnie zmiesci, więc kryterium ceny też jest spełnione.
Chce zlozyc sobie jakis fajny zestaw kina domowego.Aktualnie posiadam ze starych czasow amplituner TECHNICS SA-AX7 6x100 WATT http://allegro.pl/technics-sa-ax7-pi...787564674.html i kolumny TONSIL ZEUS http://allegro.pl/tonsil-zeus-rock-f...786430803.html .Czy jest sens wymieniac ten sprzecik na cos lepszego?Czy moze tylko podokladac dodatkowe kolumny,czy moze dokupic caly zestaw kolumn?Jak dla mnie gra to wszystko b.dobrze tylko,ze nie ma efektu dzwieku przestrzennego.Co doradzicie?
fan, SA-AX7 nie ma wbudowanego dekodera AC3 / DTS więc żeby mieć z tego kino domowe to musisz mieć albo zewnętrzny dekoder albo DVD z wbudowanym dekoderem.
Mam SA-AX6 i do dziś ogromnie żałuje, że nie dokupiłem wtedy do niego zewnętrznego dekodera ( był taki w ofercie Technics-a ) tylko wziąłem DVD Panasonic-a z wbudowanymi dekoderami. Oczywiście kilka lat było super, ale potem niestety laser w DVD się wysypał a nowy kosztował jakieś chore pieniądze.
Obecnie większość markowych DVD/BR nie ma analogowych wyjść 5.1; mają je za to wszelkiego rodzaju taniochy w rodzaju MANTA, itp. Niestety ich jakość ( szczególnie sekcji video ) jest niska.
U ciebie podstawowe pytanie to jakie masz źródło sygnału, bo jeśli nie analogowe 5.1 to żeby mieć kino domowe z AX7 musiał byś też zmienić źródło a to dodatkowe koszty. Plusem AX7 jest wbudowany wzmacniacz dla subwofera pasywnego więc tutaj przy zakupie zestawu kolumn zyskujesz, bo sub pasywny będzie tańszy od aktywnego.
A i jeszcze jedno. Jeśli brzmienie tego zestawu Ci pasuje ( mam na myśli kolumny Zeus ), to jeśli miałbyś zamiar je zmieniać to może być Ci bardzo trudno trafić coś podobnego brzmieniowo, bo to jest akurat bardzo "nietypowy" zestaw.
Witam.
odgrzej kotleta bo mam pytanie.
Pewnie w tej cenie co che kupić jakiś zestaw 5.1 najlepiej z blu-rejem to nie ma jakiegoś super extra ale chciałbym przeznaczyć max1500 zł na to i koniecznie kolumny z tyłu muszą być stojące bo kable w ścianie mam nisko wypuszczone a nie chce kabli na ścianach wieszać na widoku...
Polećcie cos nisko budżetowego a co trochę poprawi dźwięk :idea: :?:
Myślałem o LG HX-806 PG-saturn ma z czterema stojącymi kolumnami ewentualnie LG HX-806 TG
pare postów wyżej ktos napisał że LG to plastikowe gówno...,pchać się w to??czy coś innego niskobudżetowego jest lepsze??
Witam.
odgrzej kotleta bo mam pytanie.
Pewnie w tej cenie co che kupić jakiś zestaw 5.1 najlepiej z blu-rejem to nie ma jakiegoś super extra ale chciałbym przeznaczyć max1500 zł na to i koniecznie kolumny z tyłu muszą być stojące bo kable w ścianie mam nisko wypuszczone a nie chce kabli na ścianach wieszać na widoku...
Polećcie cos nisko budżetowego a co trochę poprawi dźwięk :idea: :?:
Myślałem o LG HX-806 PG-saturn ma z czterema stojącymi kolumnami ewentualnie LG HX-806 TG
pare postów wyżej ktos napisał że LG to plastikowe gówno...,pchać się w to??czy coś innego niskobudżetowego jest lepsze??
Znajomy kupił jakiś czas temu taki nisko budżetowy zestaw kina domowego LG-HX-806TG
z tad: http://www.electro.pl/produkt-Kino_d...technical_data
Ja za plastikowe kino z blu-ray to całkiem przyzwoicie gra w pokoju 16m2
Mogę je polecić w tej kwocie
Będę szczery, ale za te pieniądze nie kupisz absolutnie nic co mogło by zapewnieć jako taką jakość dzwięku. Moim zdaniem wszystko jedno czy kupisz LG, Sony czy innego Panasonica efekt będzie podobny tzn. film na tym obejrzysz, dzwięk też usłyszysz, ale to tylko tyle. Za te pieniądze nie dostaniesz nic co zapewni ci cokolwiek więcej.
Arek, ustalmy na początek jedno. Pytasz o zestaw, który ma jako tako grać, czy ma za wszelką cenę spełnić twoją koncepcję urządzenia mieszkania. Jeśli to pierwsze, to wszystko w temacie napisał Big, jesli to drugie, to kup cokolwiek.
Idź gdziekolwiek, weź jakąkolwiek dobrze nagraną płytę (AAD najlepiej) i porównaj plastikowe cudo marketingowe i "normalny" zestaw. Sam sobie odpowiesz na pytanie.
Po drugie po ch....... Ci blurej. Jesli telewizor masz z tej samej półki co planowany zestaw audio, to jedyne co odczujesz, to róznicę w cenie płyt.
Jeszcze raz napiszę, że jesli ktoś nie ma kasy na dobry sprzęt (pomijam kwestię co to dla kogo dobry sprzęt, bo to temat rzeka, ale załózmy, że z przyczyn fizycznych nie mogą to być mikrogłośniczki iw błyszczączych pudełeczkach zatkniete na kiju), to lepszym rozwiazaniem jest zakup amplitunera, sensownych frontów i powolne kompletowanie gratów.
Sorry, ze tak bezpośrednio to napisałem, ale to Ty musisz zdecydować, i mam nadzieję, że nie szukasz potwierdzenia swego wyboru (żeby nie było na Ciebie), tylko porady. Twoja kasa, Twój wybór, i dlatego to Ty powinieneś posłuchać kilku zestawów przed zakupem. Sprzetu audio nie kupuje się na podstawie opinii z forum, ceneo itp, itd tylko na podstawie odsłuchu.
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
ja mam amplituner sony i kino sony: amplituner gla bez zarzutow, podlaczone mam do niego altusy 140 i altusy 110. Natomiast kino sony z glosnikami sony i gra to slabo. Jakis tam efekt jest itd ale to nie jest to co ja lubie. Dla mnie glosnik musi byc duzy a nie takie pipidowki malutkie
jako że ostatnio tez zacząłem przymierzać się do modyfikacji swojego sprzętu grającego to postanowię się podłaczyć do tematu. otóż sprawa wygląda następująco. mam wzmacniacz YAMAHA AX-870 i poszukuję do niego jakiś kolumn bo obecne są już na wykończeniu. jako ze nie planuje narazie tworzyć zestawu typowego do kina domowego, z racji ze nie zmieniłem telewizora na płaski bo mój obecnie chodzi i na chwile obecną nie przymierzam się do jego zmiany. a więc poszukuje kolumienek raczej używanych( licze ze uda mi sie znaleść coś wartego uwagi a nie kosztującego fortuny ) sprzet ma słuzyć głównie do słuchania muzyki na co dzień i od święta tzn jakaś domówka itp , sporadycznie do obejrzenia filmu. udało mi sie znaleść coś takiego na alledrogo:
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
czy któreś z tych tu w.w warte jest uwagi. co sądzicie o wzmacniaczu? nie ukrywam ze mi osobiście służy bardzo dobrze i dostałem go za free w stanie bym powiedział kolekcjonerskim :] co do glosników tu wyczytałem ze visatony to już jest troche lepsza półka a nie taka masówka jak sony, pionier itp
czekam na wasze opinie i podpowiedzi
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Od 1992 roku w branży audio. Jesteśmy autoryzowanym sprzedawcą urządzeń audio-video czołowych producentów krajowych i zagranicznych.
Wykonujemy kompleksowe instalacje audio-video. Projektujemy i instalujemy systemy kina domowego i stereo (hi-fi, hi-end) oraz instalacje nagłośnieniowe. Posiadamy profesjonalne pomieszczenie odsłuchowe.
Tyle, że kolumn nie kupuje się ot tak Najepierw trzeba by je posłuchać, czy będą dobrze grały z Twoim sprzętem, oraz czy będą odpowiednie do rodzaju muzyki który Ty preferujesz. Nie bardzo da sie kupić kolumny ot tak, bo te mi się podobają, albo kolega mówił, że on jest zadowolony. No chyba, że chodzi ci o zwykłe brzdąkanie. Jeśli tak to kup cokolwiek i będzie dobrze.
Big, no właśnie jeśli chodzi o rodzaj muzyki to róznie z tym bywa, ale przeważnie jest to pop, troche dance-u ale zdarza się też muzyka klasyczna. tak więc jesli chodzi o gatunek muzyki to konkretnie ciężko mi sprecyzować. jesli chodzi o wymiar pomieszczenia to jest to około 30m2 w kształcie prostokąta. nie chciałbym kupic jakiś brzdąkających pudełek ale jakimś wielkim melomanem też nie jestem tylko nie za bardzo wiem jak zorganizować taki odsłuch z własnym wzmacniaczem. czy brac ze soba wzmacniacz gdzie bede kupował głosniki czy przywieść je do domu i podłaczyć do wzmacniacza. cieżka sprawa... :?
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz