Jak czesto zmieniacie prace?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmink
    L&K
    • 2007
    • 1360
    • Superb III (3V3)

Wiecie jak to się stało ze w Poznaniu zacząłem działać? Dzwonie do żony:
    - .....
    - ale w tym Wałbrzychu hu... chyba sie przeniosę
    - gdzie?
    - hm hm hmmm Poznań?
    - oki
    - oki

Na drugi dzień wsiadłem w samochód pojechałem, znalazłem lokal i dwa dni później powstał oddział Poznań :szeroki_usmiech

Jest ryzyko jest impreza...

Różnie w życiu bywa, w różnych sytuacjach życiowych się ludzie znajdują...ale w większości przypadków łatwiej jest po prostu marudzić...

Niestety ale oprócz szczęścia potrzeba jeszcze chęci i trochę wysiłku...a można sobie życie lepiej poukładać...
    Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
    https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
    www.dpfserwis.pl

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Bez zaplecza finansowego ciężko coś ruszyć .

Komentarz

• bartek87
        Classic
        • 2012
        • 10

Zamieszczone przez ary
        Tak jeszcze odnośnie dobrej płacy w PL. Dziś rano w TV był przegląd prasy, w której ktoś się pochylał nad emigracją zarobkową, która ponoć znów się nasila. Zapytano młodych ludzi za jaką stawkę w kraju zdecydowaliby się zostać. Padło 6k "na rękę" czyli jakieś 9k brutto.
        Pokrywa to się z naszym forumowym wyobrażeniem
        W TV można usłyszeć dużo różnych propagandowych głupot żeby tylko wykazać że młodym mnie chce się pracować albo że mogą liczyć na duże kwoty na starcie. Osobiście mam znajomych którzy z pocałowaniem w rękę wzięli by prace w Polsce za 2tys netto, a czasem i mniej... I są to ludzie po studiach technicznych. Może pytali tych którzy wyjechali,już tam mieszkają i na jakie zarobki mogliby się zgodzić żeby wrócić? Wtedy taka wypowiedź miała by więcej sensu..

Komentarz

• Udesky
          RS
          • 2007
          • 1692
          • Octavia I (1U2)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez natash
          Bez zaplecza finansowego ciężko coś ruszyć .
          Jak się postarasz to wyciągniesz z UE te 40 tyś zł.
          I z PUPu coś.
          Dla chcącego nie trudnego.
          Pieniądze to nie taki duży problem.
          Problemem jest samozaparcie, chęci i odwaga.
          W Polsce nie ma kryzysu.
          Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• ary
            Rider
            • 2011
            • 634

Zamieszczone przez bartek87
            Może pytali tych którzy wyjechali,już tam mieszkają i na jakie zarobki mogliby się zgodzić żeby wrócić? Wtedy taka wypowiedź miała by więcej sensu..
            Taki był ogólny kontekst. Może napisałem niedokładnie i można bylo inaczej zrozumieć :?: :P
            Pytali tych, którzy już próbowali swoich sił za granicą i im się udało

Jak wczytać się dokładniej te 6k to średnia :szeroki_usmiech
            Czyli jedni by wrócili za mniej, inni za więcej
            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8048
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

natash, nie masz tu racji, żeby żyć za granicą to trzeba też lubić tak żyć jak Oni. Mnie osobiście nie za bardzo pasuje mieszkanie na stałe w Austrii czy w Danii (A mogę w każdej chwili wyemigrować i pracować tam). Jakoś lepiej się odnajduje w Polsce. :szeroki_usmiech Nie wiem czemu.

[ Dodano: Sro 26 Wrz, 12 14:02 ]
              Zamieszczone przez natash
              Guzik prawda, zostają Ci co muszą, Ci co się boją że nie znają języka, jakbym zaproponował pracę któremukolwiek z waszych pracowników, za x3 oraz że może wyjechać z całą rodziną i że mu pomogę na miejscu się odnaleźć. To... no właśnie pewnie sami by niektórzy forumowicze stali przy maszynie. Takie mamy realia, jesteśmy tanią siłą roboczą zachodniej Europy. Ale u nas to ludzie boją się pracy zmienić na inne miasto, a co dopiero kraj, dlatego pracodawcy mają kogo zatrudniać.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• natash
                RS
                • 2011
                • 2599

Ale ty zostajesz tak jak ja bo chcę i stać mnie na godne życie, a co mają powiedzieć ci co pracują za 1500 i mają 2-3 dzieci? Pisałem o takich osobach, tylko one mają problem z językiem itd. itp.

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9946
                  • Ford

Zamieszczone przez ktoś
                  Za granicę jadą Ci którzy tu sobie nie radzą.
                  No tak... Będę musiał kiedyś spotkać się z moim bardzo dobrym kolegą (a pojadę nawet moze do tego Rzeszowa ), z którym realizowałem przez 2 lata pewien projekt (moja firma jako podwykonawca jego firmy) i który mniej więcej 3/4 swojego zawodowego życia spędził na kontraktach zagranicznych (w latach 80-tych Bliski Wschód, potem jakieś Rosje, Chorwacje, Norwegie, Finlandie, Niemcy, itp.) i który jest jednym z naprawdę nielicznych polskich kierowników budowy, który budował elektrownie atomowe i miał pod sobą tysiące ludzi, w tym potężne zachodnioeuropejskie firmy.
                  Spoko Zbychu, teraz już wiem: musiałeś jeździć za chlebem za granicę, bo w PL sobie nie radziłeś
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Zamieszczone przez Agamek12
                    Zamieszczone przez ktoś
                    Za granicę jadą Ci którzy tu sobie nie radzą.
                    No tak... Będę musiał kiedyś spotkać się z moim bardzo dobrym kolegą (a pojadę nawet moze do tego Rzeszowa ), z którym realizowałem przez 2 lata pewien projekt (moja firma jako podwykonawca jego firmy) i który mniej więcej 3/4 swojego zawodowego życia spędził na kontraktach zagranicznych (w latach 80-tych Bliski Wschód, potem jakieś Rosje, Chorwacje, Norwegie, Finlandie, Niemcy, itp.) i który jest jednym z naprawdę nielicznych polskich kierowników budowy, który budował elektrownie atomowe i miał pod sobą tysiące ludzi, w tym potężne zachodnioeuropejskie firmy.
                    Spoko Zbychu, teraz już wiem: musiałeś jeździć za chlebem za granicę, bo w PL sobie nie radziłeś
                    Z tego co piszesz to można wywnioskować że jegomość pracował w polskiej firmie świadczącej usługi "na exporcie" jak to się dawniej mawiało więc nie stawiaj go z planktonem co jedzie w ciemno aby się tam zaczepić i spać w 20 osób w wynajętym domu.
                    Co innego jak koleś robił w polskiej firmie i wyjeżdżał na kontrakty w delegacje wysyłany przez firmę, a co innego przytoczony wyżej przkyład menelstwa różnej maści.

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9946
                      • Ford

Człowiek ten jest poszukiwany przez "head-hunterów" i pracuje w tej firmie, w której mu akurat proponują najciekawsze warunki pracy... On niespecjalnie szuka pracy - to praca znajduje jego...
                      Adam... Używam:

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

Nie da się wrzucić wszystkich zarobkujących za granicą rodaków do jednego wora. Z różnych przyczyn tam pojechali, różne były powody, historie , sytuacje życiowe. Faktem jest, że największa emigracja nastąpiła po roku 2004 (przystąpienie do UE) i teraz pojechać może praktycznie każdy.

Co innego jednak gdy jedzie fachowiec na kontrakt, a co innego jak prosty człowiek bez wykształcenia, który równie fizycznie musiałby pracować w PL jak i np. w UK, Norwegii, Niemczech czy USA. Dla niego robota jest podobna, a kasą i możliwości przeżycia diametralnie różne. Pomiędzy tymi skrajnościami jest pełna gama przypadków wszelakich.

A co do zmiany pracy, to chyba nikt nie zmienia ot tak sobie, aby zmienić. W pewnym wieku i okolicznościach może jest to jakieś wyzwanie, ale później w miarę obrastania rodziną, kredytami, wydatkami, etc. ochota na takie harce drastycznie spada.
                        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                        G.B.Show

Komentarz

• kazik4x4
                          RS
                          • 2008
                          • 2728

Człowiek ten jest poszukiwany przez "head-hunterów" i pracuje w tej firmie, w której mu akurat proponują najciekawsze warunki pracy... On niespecjalnie szuka pracy - to praca znajduje jego...
                          suuuuper

Komentarz

• kmink
                            L&K
                            • 2007
                            • 1360
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kazik4x4
                            suuuuper
                            Agamek12 zna po prostu Chucka Norrisa :wink:

Słuchajcie, żeby wyjechać i rozpaczać życie za granicą nie jest łatwo i trzeba mieć jaja żeby się na takie coś odważyć, trzeba tez mieć jaja żeby żyć w tym #^%&#@^ kraju...
                            Tak więc cześć twardzieli została w PL a cześć wyjechała...oczywiście pomijam tzw element :wink:
                            Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                            https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                            www.dpfserwis.pl

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8048
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez kmink
                              Tak więc cześć twardzieli została w PL a cześć wyjechała...oczywiście pomijam tzw element :wink:
                              Jak widzę jaki "element" wyjechał z mojej wsi to wcale się nie dziwię że uważają nas za pijaków i złodziei :diabelski_usmiech niestety. Nie mniej jednak to jest mały odsetek na szczęście.
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kmink
                                Zamieszczone przez kazik4x4
                                suuuuper
                                Agamek12 zna po prostu Chucka Norrisa :wink:

Słuchajcie, żeby wyjechać i rozpaczać życie za granicą nie jest łatwo i trzeba mieć jaja żeby się na takie coś odważyć, trzeba tez mieć jaja żeby żyć w tym #^%&#@^ kraju...
                                No niestety, bo życie jest twarsze od chuja....
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9946
                                  • Ford

Ech... Kończę powoli sprawy na jednej budowie (po ponad 4 latach przychodzi niestety smutny moment zakończenia). Od kilku tygodniu mam na głowie drugą w Łodzi, a dziś szef powiedział mi, że... a chwilę dostanę kolejną łódzką inwestycję do ogarnięcia... :shock:
                                  Cóż, doba ma przecież 24h a tydzień 7 dni... ogarnę się Robota będzie... i może dyrektor w końcu coś dorzuci, bo jak to powiedział mój szef: "no nie będzie tam lepszego kandydata od Ciebie"...
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• Udesky
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1692
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

może dyrektor w końcu coś dorzuci, bo jak to powiedział mój szef:
                                    Ależ ty już dostałeś premię.
                                    W dobie kryzysu szefostwo uznaję takie zwroty jak:
                                    "no nie będzie tam lepszego kandydata od Ciebie"...
                                    za wystarczającą premię i zachętę do dalszej pracy. :diabelski_usmiech
                                    W Polsce nie ma kryzysu.
                                    Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

Pracuję...