Jak czesto zmieniacie prace?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiek^wro
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8321

shok, kumpel przez 5 lat jezdzil na "norki" ( wakacyjnie tylko ) malowac i robic remonty - ekipa 2 os. + auto. Przez 5 lat studiow odlozyl na mieszkanie w momencie bumu mieszkaniowego - zaraz po ukonczeniu przez nas szkoly.

Słabo ? Sorry, ale ja pracowalem dorywczo przez caly okres studiow i to na co odlozylem, to troche lepszy komp, moja obecna Octa i troche fajnych ciuchów - bez mrugniecia calosc zamienilbym na wlasne 70m2 m3 :evil:

Sytuacje godne porownania, co mozna osiagnac mieszkajac na lisa i pracujac na wydre w stosunku do uczciwego pracowania w PL i mieszkania z rodzicami, z ta roznica, ze na lisa i wydre tamten meczyl sie przez 3 miesiace, a ja przez 12 w ... roku :evil:
    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• shok
      RS
      • 2009
      • 2070
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

misiek^wro,
      Mi chodziło tylko o to
      "Wiele ludzi napala się na wyjazdy rezygnując często z umysłowej pracy w Polsce dla pracy fizycznej za granicą myśląc ,że jak zamieszka na stałe z rodziną to mniej odłoży ale sobie polepszy. Potem się okazuję ,że z miesiąca na miesiąc im nie starcza"
      Podobnie myślą przybysze z wschodu przyjeżdżając do Polski.Żyjąc jak żyjąc ale odkładając A jak jest w Polsce sami wiemy.Podobnie jest na zachodzie dla pracowników fizycznych z Polski.
      temat ten poruszyłem w tym wątku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=585 przeczytaj,warto też obejrzeć linka którego wkleiłem. Też często oglądam i czytam co inni wklejają .

Komentarz

• misiek^wro
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8321

shok, a to sorry - nie doczytałem.

Ja jestem zdania, ze wole pracowac fizycznie tak jak teraz w PL, niz jechac na norki czy dojcze zap.. przy szparagach - utracone zdrowie = bezcenna sprawa :twisted: Aczkolwiek jakbym mial za 1400 robic na kasie - jako umyslowy kasjer to chyba bym wyjechal ...
        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Jabar1975
          RS
          • 2006
          • 3331

Zamieszczone przez piramida
          Jabar1975, piszesz że 5000 kosztowała wycena usługi wykonania prac wokół domu, te 6-10 dni to praca dla jednej osoby czy kilku, z fakturą czy bez faktury?

Bo jak miał to robić firma która podesle powiedzmy 2-3 osoby do tej pracy to umówmy sie, drogo nie wyszło :wink:
          jedna osoba - szara strefa. - Firma powiedziała trzy dni i 12k...

Przykra prawda jest taka, że jedzie taki na saksy do dojczlandi, austrii czy innego eldorado - mieszka w osmiu w jakims bejsmencie smierdzacym stechlizna, zarabia 2k euro miesiecznie z czego ponad 2/3 musi wydac na zycie (glownie piwo), a po powrocie do Polski mysli ze bedzie mial to samo albo wiecej.

Kolo od kosiarki mieszka kilka przecznic ode mnie, pracuje w sklepie ogrodniczym i dorabia sobie po godzinach sprzętem jakim handluje - wypożycza...

wracając do fachmanów za 12k na interwju - na moje stwierdzenie, że trochę dużo i mogę zapłacić 5k na początek (!!!) - gościu informuje, że w ogole nie jest zainteresowany za tą kwote....
          Fakt Warszawa rzadzi sie nieco innymi prawami, koszty życia, wynajmu mieszkania itd są zdecydowanie ponad to co w reszcie kraju i przy pensji 3k brutto nie jestes sie w stanie utrzymac (jesli masz byc w robocie w garniturze, jakichs w miare calych butach =>nie jak kaczynski) kupić sobie coś do jedzenia i miec na podróż do domu po jajca i wałówkę, ale trzeba miec choc troche przyzwoitosci i dac ludziom na to minimum jakim w mojej ocenie jest te 4-5k - aby mogl przeżyc.

Nie wiem w jakich branzach pracujecie - ale w mojej (bankowosc/nieruchomosci/zarzadzanie projektami inwestycyjnymi) istnieje (i ma sie dobrze) taka dzialka jak konsulting - sa duzi gracze na rynku i tam PM czy jakis konsultant (z reguly kretyn w pieknym garniturze, wyperfumowany i koniecznie w sluzbowej Insigni lub czyms lepszym) zarabia 15-20k miesiecznie, za nic nie odpowiada, niewiele potrafi (moze poza wkurwianiem innych). Na pocieche dodam, ze z reguly takowy delikwent ma milion pln kredytu - bo przeca trzeba sie pokazac i mieszkac na Wilanowie, jezdzi na Seszele a jego oszczednosci są mniejsze niż średnia krajowa
          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Myślałem że w IT siedzisz .

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9935
              • Ford

Jabar1975, załatw mi robotę w swojej branży. Obiektywnie mówiąc: niegłupi ze mnie gość, odpowiedzialny, i nawet trochę pracowity... Wcale nie muszę zarabiać jako konsultant 15-20kzł... Wystarczy mi 14 tysiaków i Asterka (na początek :szeroki_usmiech )
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Agamek12, ale jest jeden warunek, asterka w dieslu :wink:
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

piramida, ale 1.3ctdi... Coby nie jeździć za szybko
                  Adam... Używam:

Komentarz

• kiki
                    Rider
                    • 2010
                    • 359

jako, że jestem na etapie poszukiwania pracy to ostatnio znalazłem jakąś tam oferte. Wszystko ok, rozmowa zaliczona i dogadujemy szczegóły. Praca jako że w drobnym sektorze finansowym to i płaca kiepska (minimum socjalne + bonusy) . Ok troche mało ale coś trzeba robić i nawet małe pieniądze póki co zarabiać.
                    Poszedłem na ustepstwo i godzę się na bezpłatne szkolenie 2 tyg (trzeba się poświęcić- pomyślałem sobie). Szkolenie wyjazdowe więc firma ma płacić za dojazd i za zakwaterowanie. Nagle miła pani mówi mi, że szkolenie zaczyna się od dnia jutrzejszego (totalnie burzy mi to moje plany bo w garażu stoją motocykle które mam jeszcze naprawić) i za wyzywienie podczas szkolenia (2 tyg :shock: ) muszę płacić sobie sam ze swoich własnych pieniędzy... Grzecznie powiedziałem, że robi sobie chyba żarty i podziękowałem za taką współracę.
                    Takie realia Panowie i Panie. :|

Komentarz

• looker
                      RS
                      • 2008
                      • 1886
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

I na pewno była zdziwiona, że odmówiłeś ? :lol:
                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kiki
                        Rider
                        • 2010
                        • 359

looker, nawet miała jakieś tam pretensje do mnie

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

kiki, gdzieś słyszałem ,że proponowali kurs przygotowawczy do pracy (płatny przed rozpoczęciem kursu) uwaga -ukończenie kursu nie gwarantowało otrzymania pracy.To są dopiero jaja 8)

Komentarz

• kmink
                            L&K
                            • 2007
                            • 1360
                            • Superb III (3V3)

Panowie, w kwestii pracy zagranicą to macie chyba niewielkie doświadczenie a ciągle piszecie że wyjeżdża desperaci, którzy pracują na zmywaku...pracował w PL na zmywaku to i tak samo zarabia w UK czy innym kraju tylko za trochę lepsze pieniądze...

Recepta na dobra robotę za granicą? Znajomość języka, skończona Politechnika i jakieś umiejętności :wink: Sprawdzone w praktyce :wink:

Moim skromnym zdaniem jeśli ktoś spełnia powyższe to niech się zabiera z tego chorego kraju czym prędzej...
                            Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                            https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                            www.dpfserwis.pl

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dobre podsumowanie i ciężko się z Tobą nie zgodzić. Tylko trzeba pamiętać ,że należy jechać nie na ryzyk-fizyk,żeby się tylko załapać. Bo jeżeli jechać na przysłowiowy zmywak to kompletnie nie ma sensu pchać się za granicę.Praca przy produkcji prostej tzn. na linii,pakowaniu itd. też kokosów nie daję i kończy się życiem od pierwszego do ostatniego niestety.A osoby co naodkładali przy takiej pracy to po prostu tam biedowali... Ale jeżeli zna się język i ma fach w ręku,studia itd. to tak jak wspomniał kmink nie ma nad czym się zastanawiać tylko pakować walizki.

Komentarz

• Big Wojtek
                                Rider
                                • 2010
                                • 440
                                • Hyundai

Zamieszczone przez Jabar1975
                                ten kosmos mam na codzien wokol siebie.
                                Buduje dom - szukam kolesia do pogrzebania w ziemi - rozgarniecie wokol domu, wyrownanie zasianie trawy (narzedzia i materialy moje) - zaden tam heroiczny wyczyn - po prostu 6-10 dni pracy dla bardziej lub mniej pracowitej persony - najtańsza oferta?

5000pln;
                                Ty chyba źle szukałeś :wink: Ja wiem, ze Warszawa to wielki świat, ale komus się w dupie poprzewracało. Moze nie mieli terminów i dali cenę zaporową?

Ja do rozrzucenia ziemi znalazłem chętnego za jakieś 500 zł (3 dni roboty) Fakt, ze wyjątkowo tani i roboty miał mniej niz u Ciebie, ale 5000 to jednak kosmos.

Inna sprawa, ze rozrzut cenowy wśród wykonawców jest masakryczny.
                                Przykłady:
                                Utwardzenie 50 m drogi (wysypanie kamienia, ubicie i zrobienie krawęzników)
                                wyceny 10 tys zł- 18 tys zł

ogrodzenie (dałem dokładną specyfikację - producent, model itd)
                                wyceny 9 tys zł - 25 tys zł

Nie mogłem sobie darować maila z zapytaniem do najdrozszego wykonawcy, czy ogrodzenie będzie pozłacane, ale nie wiedzieć czemu nie odpisał :wink:

Komentarz

• Jabar1975
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3331

Zamieszczone przez shok
                                  Ale jeżeli zna się język i ma fach w ręku,studia itd. to tak jak wspomniał kmink nie ma nad czym się zastanawiać tylko pakować walizki.
                                  dodaj do tego trochę szczęcia i wyjdzie, że można wówczas zarobić 40k miesięcznie w Polsce (znam przynajmniej 5 takich osób) - :diabelski_usmiech fakt że się wstrzelili w moment i wypłynęli _bez znajomości_- ale udało im się to - nam (w sensie osób przyjmowanych jakieś pół roku później) nawet ciężko marzyć o ćwiartce tej kasy...
                                  Wiadomo, że za granicą jest nieco łatwiej - ale też potrzebne jest szczęście i jeszcze jedna ważna rzecz - tam zawsze będziemy OBCY, może nasze dzieci już nie, ale nasze pokolenie zawsze będzie tym gorszym - a to jedna z tych rzeczy które czasami ciężko zdzierżyć mimo jako takiej kasy.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

A jak jest u nas jak ulica Warszawy idzie skosny, on zawsze bedzie ten inny mimo ze mogl sie urodzin juz w PL
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kmink
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1360
                                      • Superb III (3V3)

Wystarczy nie przyznawać się że pochodzi się z Polski
                                      Parę razy miałem taka sytuacje że jak mówiłem skąd pochodzę to się tak jakoś nieprzyjemnie robiło...pewnego razu jechałem windą w jakimś kasynie w Las Vegas, full ludzi i odźwierny muslim....akurat stał koło nas i cos tam do nas zagaduje, w pewnym momencie pyta skąd jesteśmy...ja mu mówię że z Europy a on nadal ciśnie i dopytuje o kraj...to mu powiedziałem że z Norwegii...a ten nagle do mnie zagaduje po norwesku :lol: dobrze że moja żona coś tam zajarzyła i mu odpowiedziała...hehe ale mieliśmy ubaw...

Za granice wyjechało multum menelstwa, złodziejstwa, nierobów i to oni stanowią jakby wizytówkę Polski...normalni ludzie pracują i się asymilują i ich nie widać...o normalnych ludziach nikt nie pisze w gazetach "Polacy obsrali las" jak to miało miejsce kilka lat temu w NO
                                      Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                      https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

jesli chodzi tylko o to zeby gdzies wyjechac, zarobic i tyle to pewnie ze nie ma to znaczenia. Ale zycie chyba polega na czyms innym niz tylko zarobic/zezrec/wysrac/wypic/przespac sie.
                                        Juz dawno ktos wymyslil ze jeszcze jest zycie obywatelskie, deycdowanie o wlasnym kraju, jego kultura, historia, obyczaje. Bycie obcym jest duzo bardziej skomplikowane niz "wystarczy nieprzyznawac sie do pochodzenia z Polski.

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9935
                                          • Ford

Zamieszczone przez Jabar1975
                                          Zamieszczone przez shok
                                          Ale jeżeli zna się język i ma fach w ręku,studia itd. to tak jak wspomniał kmink nie ma nad czym się zastanawiać tylko pakować walizki.
                                          dodaj do tego trochę szczęcia i wyjdzie, że można wówczas zarobić 40k miesięcznie w Polsce (znam przynajmniej 5 takich osób) - :diabelski_usmiech fakt że się wstrzelili w moment i wypłynęli _bez znajomości_
                                          - ale udało im się to - nam (w sensie osób przyjmowanych jakieś pół roku później) nawet ciężko marzyć o ćwiartce tej kasy...
                                          Ano właśnie... Dodam do tego "dobrych", popychających w górę szefów i to jest recepta na sukces...
                                          Ja wraz ze swoim obecnym szwagrem razem studiowałem na PW, razem studia skończyliśmy z porównywalną wiedzą i ocenami i mniej więcej w tym samym czasie zaczęliśmy pracować w porównywalnych, dużych firmach... Ale Piotr miał szefów, którym zależało na nauczeniu go/przekazaniu wiedzy i pchaniu dalej, a ja miałem/mam szefów, którzy patrzą przede wszystkim na swój własny interes i nie zależy im na tym, aby mnie odpowiednio zareklamować i popchnąć gdzieś wyżej (mimo iż czuję i wiem, że robie swoją robotę naprawdę dobrze)...
                                          Efekt jest taki, że szwagier wspiął się już baaaardzo wysoko w strukturze swojej firmy i zarabia przynajmniej 3/4x tyle co ja, a ja wciąż czekam na swoją szansę...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Agamek12, to nie czekaj na swoją szansę tylko przenieść sie do firmy szwagra :wink:
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ary
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 634

Tak jeszcze odnośnie dobrej płacy w PL. Dziś rano w TV był przegląd prasy, w której ktoś się pochylał nad emigracją zarobkową, która ponoć znów się nasila. Zapytano młodych ludzi za jaką stawkę w kraju zdecydowaliby się zostać. Padło 6k "na rękę" czyli jakieś 9k brutto.
                                              Pokrywa to się z naszym forumowym wyobrażeniem
                                              O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• kazik4x4
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2728

Zamieszczone przez kmink
                                                Za granice wyjechało multum menelstwa, złodziejstwa, nierobów i to oni stanowią jakby wizytówkę Polski...normalni ludzie pracują i się asymilują i ich nie widać...o normalnych ludziach nikt nie pisze w gazetach "Polacy obsrali las" jak to miało miejsce kilka lat temu w NO
                                                +1

Za granicę jadą Ci którzy tu sobie nie radzą.

Komentarz

• Jabar1975
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3331

Zamieszczone przez kazik4x4
                                                  Zamieszczone przez kmink
                                                  +1

myślę, że problem jest dużo bardziej skomplikowany.
                                                  wyjeżdżają jedni i drudzy, zostają też tacy i tacy. Wrzucanie do jednego wora jest mocno krzywdzące.

Co do szefów którzy pchają do góry w strukturze to zgadzam się w 100%. Ja miałem szczęście, że miałem się od kogo nauczyć "życia" zawodowego. Studia nie uczą niczego takiego (za to wiele innych przydatnych rzeczy - które podczas studiowania wydaja sie strata czasu)

Komentarz

• natash
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2599

Zamieszczone przez kazik4x4
                                                    Zamieszczone przez kmink
                                                    +1

Guzik prawda, zostają Ci co muszą, Ci co się boją że nie znają języka, jakbym zaproponował pracę któremukolwiek z waszych pracowników, za x3 oraz że może wyjechać z całą rodziną i że mu pomogę na miejscu się odnaleźć. To... no właśnie pewnie sami by niektórzy forumowicze stali przy maszynie. Takie mamy realia, jesteśmy tanią siłą roboczą zachodniej Europy. Ale u nas to ludzie boją się pracy zmienić na inne miasto, a co dopiero kraj, dlatego pracodawcy mają kogo zatrudniać.

Komentarz

Pracuję...