co potrzeba na Słowacji?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

co potrzeba na Słowacji?

Zamieszczone przez marlej108
    dzis sytuacja na parkingu podziemnym supermarketu real w gdansku...

ide... widze jakies kombinacje z przodu... baba w golfie IV koniecznie musi zaparkowac pomiedzy smartem i jakas stara astra....
    Mnie to też z reguły cholernie dziwi i bawi, bo widziałem juz zanadto takich sytuacji. Miejsca parkingowego całe hektary, ale babina w Matizie musi stanąć własnie w najciaśniejszej szczelinie między jakimiś dwoma furami. Nie wiem czy to psychologiczna kwestia bezpieczeństwa "jestem otoczona = jestem bezpieczna" czy szukanie na siłe kłopotów nie będąc pomnym własnych kiepskich predyspozycji w automobilu - nie potrafię sobie tego wytłumaczyć.

Zresztą myślenie kobiet za kierownicą to dla mnie niezgłębiona tajemnica, bardziej frapująca niż ksiązki Tolkiena.

Pewnie było, ale dla przypomnienia :

1. http://www.youtube.com/watch?v=KJhhe...layer_embedded

2. http://www.youtube.com/watch?v=2bsWJBfsoSM

Przypadek 1: Nie wiem jaki diabeł siedzi we łbie tego pustaka w trzech paskach i co ona sobie myśli? Że jeszcze jakoś odkręci tą sprawę? Że zemści się na fukcjonariuszu że przywalił jej mandat? Jakie motywy targają nią że zdecydowała się nie przyjąć mandatu, który należał jej się w tej sytuacji w 100%. Mądrzejsza niż policjanci. Debilka....(na poprawkę biorę, że zadzwoniła do swojego chłopaka/męża - jak mniemam osobnika na tym samym poziomie mentalnym, uzupełnionym dawką testosteronu i sterydów i dał jej "radę" w stylu : powiedz tym psom że moga sobie wsadzić mandat w dupę i nic nie przyjmuj i wogóle każ im spierd.... Znając realia polskie-najmożliwszy z wszystkich przyadków)

Przypadek 2: Pomyśl sobie że ta kobieta następnym razem, jakims cudem zda egzamin, dopuszczą ją do ruchu i wyjedzie na ulicę, sama, pojazdem mechanicznym... Jak przyrżnie w nią tramwaj na torach, też będzie siebie retorycznie pytać :co sie stało?. Jak skasuje na czerwonym jakiegoś przechodnia, też będzie siebie retorycznie pytać :co sie stało?. Jak wjedzie pod tira, też będzie siebie retorycznie pytać :co sie stało?.......itd...itd...itd....to jest już materiał nie do wyszkolenia. Do starości będzie popełniac te same błędy i jeździc według swojego przyzwyczajenia, wjeżdżając pod prąd na rondach i robiąc inne głupie babole, których nawet byle jaki kierowca powinien się cholernie wstydzić.

....żeby nie było, nie jestem męskim szowinistą
    Nie twierdzę, że "baby tylko do garów", ale czasem nie wiem jaka jest ich logika za kółkiem. Babć w Matizach, bogatych żon w SUVach, gówniar z komórką przy uchu niszczących tipsami skórzaną kierownice w aucie tatusia. No nie wiem, nie wiem po prostu :niewiem :niewiem :niewiem :niewiem
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2009
    • 10917
    • Fiat

co potrzeba na Słowacji?

Jadę pod Zakopane na parodniowy urlopik , połazić po górach. Dawno się nie orientowałem i nie jestem w temacie, a jeden dzień chciałbym wyskoczyć do Słowacji do Tatrzańskiej Łomnicy i Popradu przez Łysą Polanę. Stąd moje pytanie - coś szczególnego w aucie muszę mieć na tę okazję? Tam nie ma winiet na takie zwykłe drogi prawda?

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

sew1981, na zwykłych drogach nie ma winiet dla osobówek. Staraj się nie przekraczać prędkości ale to wiadomo.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Jark7
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2008
        • 777

sew1981, parę lat temu była panika dotycząca wyposażenia samochodu na Slowacji (zwłaszcza apteczki). Moja ślubna dni biegała po aptekach żeby skompletować.
        Odkopałem stary plik; wyposażenie:

zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
        zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
        podnośnik samochodowy;
        klucz do demontażu kół samochodowych;
        koło zapasowe;
        linka holownicza;
        trójkąt ostrzegawczy;
        kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
        apteczka samochodowa (wyposażenie: gaza hydrofilna, składana sterylna 7,5 x 7,5 cm - 10 sztuk, roztwór dezynfekcyjny Ajatin - jodyna 50 ml - 1 szt, ustnik do sztucznego oddychania - 1 szt., folia izotermiczna - 1 szt., chusta trójkątna - 2 szt., rękawice ochronne (gumowe) jednorazowe - 1 para, chusta foliowa 20 x 20 cm - 1 szt., plaster szeroki 1,25 cm - 1 szt., bandaż sterylny - 4 szt., kompresy hydrofilne, sterylne 10 x 15 cm - 1 szt., kompresy hydrofilne, sterylne 6 x 5 cm - 1 szt., opaska gumowa 70 cm - 1 szt., opaska elastyczna 6 x 4 cm - 1 szt., plaster opatrunkowy 8 x 4 cm - 10 szt., agrafki - 4 szt., nożyce - 1 szt., plastikowy pojemnik apteczki do transportu - 1 szt.)
        Nieźle nie :sick :idea:
        Nie wiem jak to teraz wygląda bo już dawno się tematem nie interesowałem
        Pozdrawiam
        Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
        Jark7
        było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

Jark7, dziękuje, no właśnie pytanie , czy też to trzeba mieć wszystko....nadal

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Jark7, pojebało tych słowaków :roll:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

sew1981, kupiłem apteczkę wg normy DIN coś takiego http://www.apteczki.sklep.pl/index.p...uct&prod_id=57.

Jak będziesz jechał mniej więcej przepisowo to problemów nie będziesz miał z niczym.

Komentarz

• shok
                RS
                • 2009
                • 2070
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Byłem kilka razy na Słowacji i się nie przygotowywałem. Apteczka z marketu , trójkąt, kamizelka-wszystko.
                Co do apteczek dawno temu miałem kontrole jadąc Nysą 8) . Trójkąt ok , gasnica bez ważności ale miałem apteczkę na podszybiu... hehe po kontroli otwieram ją a w środku jakieś stare świece zapłonowe :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez shok
                  Byłem kilka razy na Słowacji i się nie przygotowywałem. Apteczka z marketu , trójkąt, kamizelka-wszystko.
                  Co do apteczek dawno temu miałem kontrole jadąc Nysą 8) . Trójkąt ok , gasnica bez ważności ale miałem apteczkę na podszybiu... hehe po kontroli otwieram ją a w środku jakieś stare świece zapłonowe :diabelski_usmiech
                  :szeroki_usmiech
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

shok, chyba zrobię tak samo, to tylko jeden dzień, może będę miał fart. A jak złapią to będę się tłumaczył. kamizelke wezmę i apteczke jakąś małą gotową i wsio, koło itp to norma wiadomo.

Komentarz

• Plushowy
                      Classic
                      • 2010
                      • 37

Też w tę sobotę jadę na Słowację (Tatrzańska Łomnica). Sprawdzałem wymogi i biorąc pod uwagę fakt, że będę tam cały tydzień to wyposażyłem się w te nieszczęsne żarówki i bezpieczniki.

Co do apteczki to wziąłem tę spełniającą jakąś tam normę DIN. Podobno podczas kontroli za bardzo nie się nie czepiają, jak nie ma wszystkiego. Za to właśnie warto pamiętać o kamizelce w środku samochodu.

Na samym końcu jak się będą chcieli do czegoś przywalić to się przywalą i dadzą mandat "za niemanie peelki"

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Zamieszczone przez Plushowy
                        Na samym końcu jak się będą chcieli do czegoś przywalić to się przywalą i dadzą mandat "za niemanie peelki"
                        jak masz rejestrację z "peelką" to nie musisz mieć osobnej naklejki :roll:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

A co w tym temacie konwencja genewska odnosnie wyposazenia samochodu ??

U nas nie wymagaja od zagranicznych wyposazenia "naszego" m.in. gaśnica, więc działa to też w drugą stronę.

Można chyba określić to tak, iż nie jest to wymagane wyposażenie samochodu lecz zalecane :idea:

A jeszcze jedno. Koło zapasowe to koło pelne i dojazdowe, a jak auto go nie ma w wyposazeniu fabrycznym, jak rowniez klucza i podnosnika :twisted:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8030
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dochodź się gdzieś na zadupiu z ichniejszym Policjantem o wyposażenie za 50zł, szkoda nerwów i czasu.

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2009
                              • 10917
                              • Fiat

w razie czego to gaz w podłogę i niech mnie gonią swoimi fabiami....hehe żarcik.
                              Najwyżej dam im na zgrzewkę "Złotego Bażanta"

Komentarz

• Evil
                                Rider
                                • 2009
                                • 721

sew1981, życzę pogody. Siedzę w Zakopanym od soboty i kolejny dzień leje. Gdyby nie przymus płacenia z góry za cały pobyt już dawno bym w domu siedział.
                                Ogólnie w zakopanym jest co do zwiedzania i do łażenia ale pogoda musi być. My wstrzeliwujemy się w bezdeszczowe momenty. Sporo już pochodziliśmy (jak na taką pogodę), ale mimo tej pogody ludzi jest bardzo dużo.
                                Co do Słowacji to nie podpowiem, bo sami chcieliśmy jechać, ale za późno wpadliśmy na pomysł aby dziecku jakiś dowód tożsamości wyrobić.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• BADYL
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2396
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

ano jak nie wypali wyjazd za granicę to na początku września również udajemy się z żoną kierunek zakopane Dobrze, że przeczytałem temat bo za cholerę nie wiedziałbym, iż południowi sąsiedzi mają takie pomysły co do wyposażenia auta :diabelski_usmiech
                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Kiniu
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1746

Zamieszczone przez Maicroft

U nas nie wymagaja od zagranicznych wyposazenia "naszego" m.in. gaśnica, więc działa to też w drugą stronę.

Można chyba określić to tak, iż nie jest to wymagane wyposażenie samochodu lecz zalecane
                                    Karanie polskich kierowców przez Czechów, Niemców i Słowaków za brak w samochodzie apteczki, zapasowych żarówek czy bezpieczników jest niezgodne z prawem.

Wszystkie europejskie kraje są sygnatariuszami stworzonej w 1968 roku Konwencji Wiedeńskiej o Ruchu Drogowym. Ten traktat opracowany dla ułatwienia międzynarodowego ruchu drogowego reguluje m.in. kwestie obowiązkowego wyposażenia pojazdu. Z jego zapisów wynika, że policjant nie ma prawa ukarać mandatem obcokrajowca, którego pojazd wyposażony jest zgodnie z wymogami obowiązującymi w kraju zarejestrowania auta.

Ratyfikowanie Konwencji Genewskiej jest dobrowolne. Karanie Polaków za brak wymaganego w Niemczech czy na Słowacji wyposażenia jest nielegalne.

Problem w tym, że wielu obywateli nie ma pojęcia o istnieniu tych przepisów i funkcjonariusze drogówki często to wykorzystują.

Dla własnego komfortu lepiej więc zabrać do auta apteczkę czy komplet zapasowych żarówek :!:

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

Kiniu, dziękuje, jak coś odwołam się do tej konwencji... wystarczy powiedzieć o Konwencji Wiedeńskiej z 1968? Czy konkretniej się powołać?

[ Dodano: Sro 27 Lip, 11 15:45 ]
                                      Evil, kurka...licze na pogodę..chociaż na północy też dupa blada..z tym

Komentarz

• Jark7
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 777

Zamieszczone przez sew1981
                                        Jark7, dziękuje, no właśnie pytanie , czy też to trzeba mieć wszystko....nadal
                                        Może i nie trzeba, ale..
                                        poczytaj to, świeże z dzisiaj
                                        Chociaż naszym zarobkom wciąż daleko do europejskiego poziomu, coraz więcej Polaków może pozwolić sobie na wakacje za granicą.
                                        Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                        Jark7
                                        było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14885
                                          • Octavia IV (NX3)

Na pewno uważaj na ograniczenia prędkości - nie ma dyskusji nawet jeśli stoją w idiotycznych miejscach. Dyskusja może być tylko co do wysokości "pokuty". Chętnie przechodzą na mniejsze kwoty i ..... nie zawsze wypisują bloczki

A co do wyposażenia zawsze można popróbować pogadać o konwencji wiedeńskiej. Samochód ma być wyposażony w to co obowiązuje w kraju jego rejestracji, a miejscowe przepisy co do wyposażenia obowiązują samochody zarejestrowane w miejscowym kraju. Chociaż oni wtedy przestają rozumieć jakikolwiek język, poza słowackim.

SŁOWACJA

Prędkość:
                                          - teren zabudowany - 50km/h;
                                          - autostrada - 130km/h
                                          - drogi ekspresowe - 110 km /h
                                          - pozostałe drogi - 90 km/h

- Winiety na korzystanie z dróg ekspresowych i autostrad dla aut do 3,5t DMC
                                          - 7 dni ( 7euro );
                                          - 1 miesiąc ( 14 euro);
                                          - 1 rok ( 50 euro);

- Dostępne m.in. na stacjach benzynowych, punktach granicznych,
                                          w Polsce w punktach PZM oraz przez internet www.pzmtravel.com.pl
                                          - Z obowiązku tego zwolnieni są kierowcy jednośladów za wyjątkiem motocykli z koszem.

Niezbędne dokumenty:
                                          - Pobyt 90- dniowy na Słowacji możliwy jest na podstawie dowodu osobistego lub paszportu;

Ubezpieczenie:
                                          - Turysta zmotoryzowany musi posiadać krajowe ubezpieczenie OC (chociaż warto mieć zielona kartę - w razie czego pomaga)
                                          - Zaleca się zabranie umowy ubezpieczenia kosztów leczenia i NNW;

Wymagane wyposażenie:
                                          - kpl apteczka wyposażona w zestaw środków opatrunkowych i dezynfekcyjnych
                                          oraz służących do reanimacji, a także agrafki, nożyczki, rękawice gumowe;
                                          - Zapasowe bezpieczniki i żarówki, klucz do kół, koło zapasowe, linkę holowniczą, podnośnik;
                                          - Wymagana w kabinie kierowcy kamizelka odblaskowa dla kierowcy, pasażera-ów opuszczających pojazd na terenie niezabudowanym, drodze szybkiego ruchu, autostradzie. Brak kamizelki karany jest od 50 euro w zwyższ.

Inne ważne wymagania i informacje:
                                          - Zerowy limit alkoholu we krwi;
                                          - bezwzględny zakaz używania urządzeń antyradarowych ! -też nawigacja z powiadomieniem o radarach.;
                                          - 24-godzinna jazda z włączonymi światłami mijania lub dziennych

- Osoby ze wzrostem poniżej 150 cm oraz dzieci poniżej 12-go roku życia
                                          nie mogą być przewożone na przednim siedzeniu samochodu;
                                          - Kierowca obcokrajowiec może zostać ukarany wpisem o zakazie prowadzenia pojazdu
                                          na Słowacji w okresie od 3 miesięcy do 1 roku;

Przykładowe mandaty:
                                          - Jazda z nadmierną prędkością - mandat od 10 do 650 euro;
                                          - Nie zatrzymanie się na znaku stop, czerwonym świetle, jazda bez tablic rejestracyjnych, aktualnego ubezpieczenia, ignorowanie zaleceń policji, nie respektowanie praw pojazdów uprzywilejowanych - mandat do 150 euro i zatrzymanie prawa jazdy na okres do 2 lat;
                                          - Używanie telefonu komórkowego przez prowadzącego pojazd podczas jazdy bez używania urządzenia głośnomówiącego lub korzystanie z antyradaru - mandat do 133 euro;
                                          - Nieprawidłowe parkowanie pojazdu - mandat do 60 euro;
                                          - Jazda pod wpływem alkoholu - kara od 232 do 996 euro i/lub zatrzymaniem prawa jazdy na okres od 1 roku do 5 lat.

Telefony:
                                          - pomoc drogowa 18 124 lub +4212 682 492 11;
                                          - policja;
                                          - pogotowie ratunkowe;
                                          - straż pożarna;
                                          czyli telefon ratunkowy 112.

Ambasada RP
                                          Hummelova 4, 814 91 Bratysława
                                          tel. 00421 / 2 / 594 902 11
                                          fax. 00421 / 2 / 544 131 84

e-mail: [email protected],

pozdrawiam - Darek

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2009
                                            • 10917
                                            • Fiat

"Turysta zmotoryzowany musi posiadać krajowe ubezpieczenie OC "
                                            co to?
                                            to jak mam zwykłe nasze OC w PZU , to muszę coś dokupić,żeby na jeden dzień pojechać do Słowaków?

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14885
                                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez sew1981
                                              to jak mam zwykłe nasze OC w PZU , to muszę coś dokupić,żeby na jeden dzień pojechać do Słowaków?
                                              nie - wystarczy nasza polisa OC. Tylko, że przy ewentualnych problemach (np. odpukać stłuczka) pomaga zielona karta. Lepiej ją mieć. Ubezpieczyciel daje ją i tak za darmo. ja zawsze do ubezpieczeń od razu biorę zieloną kartę.
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• misiekwaw
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7715
                                                • Ford

Warta nie daje, trzeba dokupić.
                                                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                                http://www.disi-tune.pl
                                                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                                Był WRX
                                                Była Octa

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14885
                                                  • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                                  Warta nie daje, trzeba dokupić.
                                                  :shock:
                                                  Przecież dawno już był zaczęty proces ujednolicenia OC na rynek UE.
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...