Rekordowy FRANK !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamer
    Drive
    • 2005
    • 89

Rekordowy FRANK !

Dokładnie, ale nie potrzebuję całego zestawu, tylko konkretnie jedną nasadkę do odkręcenia piasty w mojej skodzie Ktoś zna rozmiar?
  • wasyl
    L&K
    • 2005
    • 1084

Rekordowy FRANK !

Pewnie nie jestem osamotniony w problemie, a więc pytam was koledzy i koleżanki. Przewalutowywać ? wszyscy odradzają, ale patrząc na kurs franka który codziennie bije rekordy, zastanawiam się z żoną gdzie jest jego górna granica. Sytuacja na świecie nie poprawi się z dnia na dzień a wzrost o 70 % wartości jest dość niepokojący...
    ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
    www.wasilewski-foto.pl
    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• bzyq_74
      RS
      • 2008
      • 3467
      • Volkswagen
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Ja bym nie przewalutowywał.
      Frank nie może rosnąć w nieskończoność. W końcu rząd Szwajcarii będzie musiał interweniować, aby zbić kurs franka i zapobiec ucieczki przedsiębiorców do sąsiednich krajów.
      MARCIN
      Mój szkodnik

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wasyl, pracuję w banku i moja koleżanka która zajmuje się inwestycjami, konsultowala sie z osobami pracującymi na GPW itp. Powiedzieli że NIE WARTO. Dostała dziś informację, że górna granica franka nie przekroczy raczej 3,9zł i po tym będzie miał tendencje spadkową. Nie chciał bym tu nurkować w szczegóły bo to nie moja działka no ale specjaliści twierdzą że nie warto.
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Q_mat
          Classic
          • 2011
          • 30

Przewalutuj, ale najpierw pomyśl.
          Powiedzmy że brałeś kredyt w marcu 2010 roku w wysokości 300 000. Czyli masz 113 485,90 CHF kredytu. nie wiem ile już w tym czasie spłaciłeś ale powiedzmy że masz ratę na poziomie 400 CHF. To spłaciłeś 6 400 i zostało ci 107 085,90 CHF do spłacenia. Jak go przewalutujesz dzisiaj to zostanie ci do spłacenia jeszcze 409 068,15 PLN. czyli spłacasz kredyt około 1,5 roku i masz do spłacenia o 110 000 więcej niż brałeś.

Też mam kredyt jak wielu w Polsce ale bez przesady. Jak dotąd raty były niższe niż taki sam kredyt w PLN-ach. A jeszcze pare lat spłacania zostało, więc licze że franek znormalnieje kiedyś. Pewnie nie w tym roku ale jednak.... Na razie myślę czy nie iść do banku nie rozmawiać na temat wydłużenia okresu spłaty. Zawsze to rata będzie niższa.

Komentarz

• scr008
            Ambiente
            • 2009
            • 191

Zamieszczone przez wasyl
            Przewalutowywać ?
            Zdecydowanie nie!

Zamieszczone przez maxpaynemm
            górna granica franka nie przekroczy raczej 3,9zł
            już przekroczył

Zamieszczone przez Q_mat
            Też mam kredyt jak wielu w Polsce ale bez przesady. Jak dotąd raty były niższe niż taki sam kredyt w PLN-ach. A jeszcze pare lat spłacania zostało, więc licze że franek znormalnieje kiedyś.
            Dokładnie tak - w perspektywie wielu lat kurs powinien spaść znacznie. Raty w PLN zabolą jeszcze bardziej.
            Virus injected!

Komentarz

• maxpaynemm
              RS
              • 2008
              • 1764
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

scr008, zależy gdzie patrzysz. U mnie kurs franka po którym przewalutowywuje sie kredyt w chwili obecnej wynosi 3,722000. Ponoć podwyżki mają sie skończyć ale się okaże . Zresztą nadal chyba spłata we frankach jest tańsza niż w peelenach
              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• wasyl
                L&K
                • 2005
                • 1084

Zamieszczone przez bzyq_74
                Ja bym nie przewalutowywał.
                Frank nie może rosnąć w nieskończoność. W końcu rząd Szwajcarii będzie musiał interweniować, aby zbić kurs franka i zapobiec ucieczki przedsiębiorców do sąsiednich krajów.
                Tak samo mówili jak zbliżał sie do 3,50 a jednak idzie dalej... Z drugiej strony zdaje sobie sprawę, że jego wartość jest przeszacowana, i Szwajcaria ma problem.
                ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                www.wasilewski-foto.pl
                KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

Panowie .... trochę logiki ..... tu działa czysta "spekuła" i nic więcej.

Obecnie siła CHF jest prawie taka jak EUR w jednak gospodarka Szwajcarii nie jest taka jak cały euroland .....

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

Co tak się schizujecie? Przecież doradcy kredytowi z pewnoscią "straszyli" Was wahaniami kursu franka... Dziś jest drogo, a za jakiś czas bedzie tanio... A wogóle to trzeba było wziąć kredyt w PLN i nie stresować sie wskaźnikiem PLN/CHF.
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kuncfot
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 191

Okiem spekulanta :wink:

Frank może jeszcze jechać i jechać do góry ... 4 zł może przebić bez zadyszki.
                      Szwajcarski Bank Narodowy tak na prawdę niewiele może poradzić, sam grając przeciw bankom komercyjnym/spekulantom.
                      Podobna sytuacja była na USD/JPY, kiedy kurs oscylował przy ~80 ( minimalny kurs z czasów dinozaurów ) teraz sobie spokojnie lecą i 77 nie jest już żadnym oporem.

Zgadzam się ze stwierdzeniem, że kurs franka to absolutna spekulacja a nie fundamenty ale jest on obok jena jedną z ostatnich pewnych walut ... co się stanie i gdzie dojdą nie wiem :lol:

P.s. Im dłuższy kryzys tym CHF/PLN wyżej i GPW niżej takie są zasady tej gry.

Komentarz

• mdo1
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 441

przewalutowywac jest sens jak waluta w ktorej kredyt z jest tania a nie droga

przez 20 lat (albo i wiecej), na ktore masz kredyt bedzie jeszcze pare okazji, teraz w mojej opinii strzelisz sobie w kolano

zacisnac zeby i placic

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Zamieszczone przez kuncfot
                          Frank może jeszcze jechać i jechać do góry ... 4 zł może przebić bez zadyszki.
                          Myśle, że spokojnie tak się stanie niedługo ..... Banki inwestycyjne z USA robią spekułe na CHF .... a że łatwo dla nich ruszać frankiem (w przeciwieństwie do EUR) to jest efekt.

Komentarz

• Big Wojtek
                            Rider
                            • 2010
                            • 440
                            • Hyundai

wasyl - ABSOLUTNIE NIE ! To jest najgorszy moment na taka operację. Ten kurs jest sztucznie nadmuchiwany. Kredyt bierze się na ładnych parę lat i jeszcze niejedno takie wachnięcie będzie. Tez mam kredyt i też mnie szlag trafia, ale trzeba to przeczekać i tyle.

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

teraz to jes najlepszy moment aby brac kredyt we franku a nie przewalutowywać

Komentarz

• Garret
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1196
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Re: Rekordowy FRANK !

Zamieszczone przez wasyl
                                Pewnie nie jestem osamotniony w problemie, a więc pytam was koledzy i koleżanki. Przewalutowywać ? wszyscy odradzają, ale patrząc na kurs franka który codziennie bije rekordy, zastanawiam się z żoną gdzie jest jego górna granica. Sytuacja na świecie nie poprawi się z dnia na dzień a wzrost o 70 % wartości jest dość niepokojący...
                                odpowiadając na Twoje dwa pytania:
                                - nie ma górnej granicy i nie bedzie dopoki FED z jednej strony a EBC z drugiej będą dalej tak szaleńczo (zwłaszcze FED) drukowac pieniadze :wink:
                                - NIE przewalutowywać, choć niby się to kłóci logicznie z pkt 1. to jednak przy obecnym oprocentowaniu kredytu w PLN przewalutowanie na takiej górce to duuża wtopa bardzo wysoko oprocentowana w perspektywnie kolejnych xx lat spłaty

3maj się stary i nie pękaj

[ Dodano: Wto 09 Sie, 11 17:20 ]
                                Zamieszczone przez djczas
                                teraz to jes najlepszy moment aby brac kredyt we franku a nie przewalutowywać
                                co ciekawe obecnie banki MOCNO zaostrzyły kryteria udzielania kredytów w CHF tłumacząc to.. troską o dobro klienta (ochrona przed ryzykiem ... wzrostu kursu :shock: ) :lol: :lol:
                                Garret

-----------
                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• lukasz3112
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3607

djczas, jestem na etapie załatwiania kredytu i zgadza się wszystko, że jest to bdb moment na wzięcie kredytu we frankach. Tylko w chwili obecnej jest go tak trudno i kosztownie dostać, że się o średnio opłaca. (i większość banków jużgo wogóle nie oferuje) Ja biorę w ojro kredyt bo wychodzi dużo taniej niż w PLN. Nawet jak by kosztowało euro 5,5zł to i tak mi się to będzie bardziej opłacało. bez przesady z tym przewalutowywaniem. I tak biorąc pod uwagę franka 3,9 to w całości kredytu wyjdzie taniej niż w PLN.

nie patrzcie tylko na wysokość raty, ale na ogólny rozrachunek. Nawet jak te euro będzie po 4zł to i tak będzie się to bardziej opłacało niż w PLN! a cały czas tak wysoki nie będzie.
                                  Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• marektbg
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 861

Zamieszczone przez lukasz3112
                                    I tak biorąc pod uwagę franka 3,9 to w całości kredytu wyjdzie taniej niż w PLN.
                                    Dokładnie. Mam dwa hipoteczne - jeden w CHF drugi w PLN - bo mnie wszyscy zaczęli straszyć głupi byłem i wszedłem w złotówy - bardziej dał mi po dupie kredyt w złotówkach niż we frankach - a stopy w złotówkach cały czas w górę... Przez 5 lat przy CHF bank obniżył mi oprocentowanie 11 razy - teraz 1,02%, w złotówkach podwyższyli 7 i teraz szykuje się 8 za chwilę. Kredyty hipoteczne nie są tak łatwe do wytłumaczenia jak to się wydaje. Druga sprawa, że jak ktoś bierze kredyty w bankach, które mają minimalne wymagania dla kredytobiorcy a potem wysokie marże i prowizje (np. PKO BP) to dostanie po dupie zawsze.

Komentarz

• tom2212
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3892

Hmm mi jednak się wydaje że za tym wszystkim ktoś stoi. Możliwe że się mylę ale ktoś specjalnie winduje kurs franka. Pisząc "ktoś" nie mam na myśli jednej osoby a grupę spekulantów.

Komentarz

• krzynol
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 11195
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

absolutnie żadnego przewalutowania!
                                        tez załatwiam podwyższenie kredytu w CHF, zobaczymy czy się uda
                                        ale przy założeniu, że biorę 20tys CHF po 4zł = 80 tys zł dla mnie
                                        a spłacam za kilka lat też 20tys CHF po 3 zł = 60 tys. dla banku
                                        wychodzi 20 tys. zł dla mnie :szeroki_usmiech
                                        ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                        ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                        poprzednie modele:
                                        ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                        ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                        O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Eidos71
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2050
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Analitycy PKO BP przewidują, że cena Franka osiągnie 4,70 PLN,- !!! Nie wiem, ile w tym prawdy, bo takie info przekazała prywatnie naczelnik głównego oddziału PKO BP w Olsztynie. Oby było to wróżenie z fusów, które się nie sprawdzi... I tak obecnie mam do spłaty więcej, niż 7 lat temu, gdy brałem kredyt hipoteczny... :evil:
                                          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                          MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7461
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Dzień dobry już 4,02 :shock:
                                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Lashlo
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1455

i weż tu nie pij ;-)
                                              Co prawda nie mam jeszcze kredytu,ale zbieram się do budowy,czekam na pozwolenie na budowe i szukam powoli kredytu. We frankach zapewne teraz nie dadza...
                                              Co tu qrde robic?

Komentarz

• kabanos
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 4544
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Lashlo
                                                i weż tu nie pij ;-)
                                                Co prawda nie mam jeszcze kredytu,ale zbieram się do budowy,czekam na pozwolenie na budowe i szukam powoli kredytu. We frankach zapewne teraz nie dadza...
                                                Co tu qrde robic?
                                                Weź w PLN-ach i miej w dupie wszelkie wahania kursów, tak jak ja

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Lashlo
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1455

kabanos, No tak,tylko,ze w PLN wychodzi 1700 a we frankach 1200. To jest roznica...

Komentarz

Pracuję...