Pewnie nie jestem osamotniony w problemie, a więc pytam was koledzy i koleżanki. Przewalutowywać ? wszyscy odradzają, ale patrząc na kurs franka który codziennie bije rekordy, zastanawiam się z żoną gdzie jest jego górna granica. Sytuacja na świecie nie poprawi się z dnia na dzień a wzrost o 70 % wartości jest dość niepokojący...
Ja bym nie przewalutowywał.
Frank nie może rosnąć w nieskończoność. W końcu rząd Szwajcarii będzie musiał interweniować, aby zbić kurs franka i zapobiec ucieczki przedsiębiorców do sąsiednich krajów.
wasyl, pracuję w banku i moja koleżanka która zajmuje się inwestycjami, konsultowala sie z osobami pracującymi na GPW itp. Powiedzieli że NIE WARTO. Dostała dziś informację, że górna granica franka nie przekroczy raczej 3,9zł i po tym będzie miał tendencje spadkową. Nie chciał bym tu nurkować w szczegóły bo to nie moja działka no ale specjaliści twierdzą że nie warto.
Przewalutuj, ale najpierw pomyśl.
Powiedzmy że brałeś kredyt w marcu 2010 roku w wysokości 300 000. Czyli masz 113 485,90 CHF kredytu. nie wiem ile już w tym czasie spłaciłeś ale powiedzmy że masz ratę na poziomie 400 CHF. To spłaciłeś 6 400 i zostało ci 107 085,90 CHF do spłacenia. Jak go przewalutujesz dzisiaj to zostanie ci do spłacenia jeszcze 409 068,15 PLN. czyli spłacasz kredyt około 1,5 roku i masz do spłacenia o 110 000 więcej niż brałeś.
Też mam kredyt jak wielu w Polsce ale bez przesady. Jak dotąd raty były niższe niż taki sam kredyt w PLN-ach. A jeszcze pare lat spłacania zostało, więc licze że franek znormalnieje kiedyś. Pewnie nie w tym roku ale jednak.... Na razie myślę czy nie iść do banku nie rozmawiać na temat wydłużenia okresu spłaty. Zawsze to rata będzie niższa.
Też mam kredyt jak wielu w Polsce ale bez przesady. Jak dotąd raty były niższe niż taki sam kredyt w PLN-ach. A jeszcze pare lat spłacania zostało, więc licze że franek znormalnieje kiedyś.
Dokładnie tak - w perspektywie wielu lat kurs powinien spaść znacznie. Raty w PLN zabolą jeszcze bardziej.
scr008, zależy gdzie patrzysz. U mnie kurs franka po którym przewalutowywuje sie kredyt w chwili obecnej wynosi 3,722000. Ponoć podwyżki mają sie skończyć ale się okaże . Zresztą nadal chyba spłata we frankach jest tańsza niż w peelenach
Ja bym nie przewalutowywał.
Frank nie może rosnąć w nieskończoność. W końcu rząd Szwajcarii będzie musiał interweniować, aby zbić kurs franka i zapobiec ucieczki przedsiębiorców do sąsiednich krajów.
Tak samo mówili jak zbliżał sie do 3,50 a jednak idzie dalej... Z drugiej strony zdaje sobie sprawę, że jego wartość jest przeszacowana, i Szwajcaria ma problem.
Co tak się schizujecie? Przecież doradcy kredytowi z pewnoscią "straszyli" Was wahaniami kursu franka... Dziś jest drogo, a za jakiś czas bedzie tanio... A wogóle to trzeba było wziąć kredyt w PLN i nie stresować sie wskaźnikiem PLN/CHF.
Frank może jeszcze jechać i jechać do góry ... 4 zł może przebić bez zadyszki.
Szwajcarski Bank Narodowy tak na prawdę niewiele może poradzić, sam grając przeciw bankom komercyjnym/spekulantom.
Podobna sytuacja była na USD/JPY, kiedy kurs oscylował przy ~80 ( minimalny kurs z czasów dinozaurów ) teraz sobie spokojnie lecą i 77 nie jest już żadnym oporem.
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że kurs franka to absolutna spekulacja a nie fundamenty ale jest on obok jena jedną z ostatnich pewnych walut ... co się stanie i gdzie dojdą nie wiem :lol:
P.s. Im dłuższy kryzys tym CHF/PLN wyżej i GPW niżej takie są zasady tej gry.
Frank może jeszcze jechać i jechać do góry ... 4 zł może przebić bez zadyszki.
Myśle, że spokojnie tak się stanie niedługo ..... Banki inwestycyjne z USA robią spekułe na CHF .... a że łatwo dla nich ruszać frankiem (w przeciwieństwie do EUR) to jest efekt.
wasyl - ABSOLUTNIE NIE ! To jest najgorszy moment na taka operację. Ten kurs jest sztucznie nadmuchiwany. Kredyt bierze się na ładnych parę lat i jeszcze niejedno takie wachnięcie będzie. Tez mam kredyt i też mnie szlag trafia, ale trzeba to przeczekać i tyle.
Pewnie nie jestem osamotniony w problemie, a więc pytam was koledzy i koleżanki. Przewalutowywać ? wszyscy odradzają, ale patrząc na kurs franka który codziennie bije rekordy, zastanawiam się z żoną gdzie jest jego górna granica. Sytuacja na świecie nie poprawi się z dnia na dzień a wzrost o 70 % wartości jest dość niepokojący...
odpowiadając na Twoje dwa pytania:
- nie ma górnej granicy i nie bedzie dopoki FED z jednej strony a EBC z drugiej będą dalej tak szaleńczo (zwłaszcze FED) drukowac pieniadze :wink:
- NIE przewalutowywać, choć niby się to kłóci logicznie z pkt 1. to jednak przy obecnym oprocentowaniu kredytu w PLN przewalutowanie na takiej górce to duuża wtopa bardzo wysoko oprocentowana w perspektywnie kolejnych xx lat spłaty
3maj się stary i nie pękaj
[ Dodano: Wto 09 Sie, 11 17:20 ]
Zamieszczone przez djczas
teraz to jes najlepszy moment aby brac kredyt we franku a nie przewalutowywać
co ciekawe obecnie banki MOCNO zaostrzyły kryteria udzielania kredytów w CHF tłumacząc to.. troską o dobro klienta (ochrona przed ryzykiem ... wzrostu kursu :shock: ) :lol: :lol:
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
djczas, jestem na etapie załatwiania kredytu i zgadza się wszystko, że jest to bdb moment na wzięcie kredytu we frankach. Tylko w chwili obecnej jest go tak trudno i kosztownie dostać, że się o średnio opłaca. (i większość banków jużgo wogóle nie oferuje) Ja biorę w ojro kredyt bo wychodzi dużo taniej niż w PLN. Nawet jak by kosztowało euro 5,5zł to i tak mi się to będzie bardziej opłacało. bez przesady z tym przewalutowywaniem. I tak biorąc pod uwagę franka 3,9 to w całości kredytu wyjdzie taniej niż w PLN.
nie patrzcie tylko na wysokość raty, ale na ogólny rozrachunek. Nawet jak te euro będzie po 4zł to i tak będzie się to bardziej opłacało niż w PLN! a cały czas tak wysoki nie będzie.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
I tak biorąc pod uwagę franka 3,9 to w całości kredytu wyjdzie taniej niż w PLN.
Dokładnie. Mam dwa hipoteczne - jeden w CHF drugi w PLN - bo mnie wszyscy zaczęli straszyć głupi byłem i wszedłem w złotówy - bardziej dał mi po dupie kredyt w złotówkach niż we frankach - a stopy w złotówkach cały czas w górę... Przez 5 lat przy CHF bank obniżył mi oprocentowanie 11 razy - teraz 1,02%, w złotówkach podwyższyli 7 i teraz szykuje się 8 za chwilę. Kredyty hipoteczne nie są tak łatwe do wytłumaczenia jak to się wydaje. Druga sprawa, że jak ktoś bierze kredyty w bankach, które mają minimalne wymagania dla kredytobiorcy a potem wysokie marże i prowizje (np. PKO BP) to dostanie po dupie zawsze.
Hmm mi jednak się wydaje że za tym wszystkim ktoś stoi. Możliwe że się mylę ale ktoś specjalnie winduje kurs franka. Pisząc "ktoś" nie mam na myśli jednej osoby a grupę spekulantów.
absolutnie żadnego przewalutowania!
tez załatwiam podwyższenie kredytu w CHF, zobaczymy czy się uda
ale przy założeniu, że biorę 20tys CHF po 4zł = 80 tys zł dla mnie
a spłacam za kilka lat też 20tys CHF po 3 zł = 60 tys. dla banku
wychodzi 20 tys. zł dla mnie :szeroki_usmiech
Analitycy PKO BP przewidują, że cena Franka osiągnie 4,70 PLN,- !!! Nie wiem, ile w tym prawdy, bo takie info przekazała prywatnie naczelnik głównego oddziału PKO BP w Olsztynie. Oby było to wróżenie z fusów, które się nie sprawdzi... I tak obecnie mam do spłaty więcej, niż 7 lat temu, gdy brałem kredyt hipoteczny... :evil:
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
i weż tu nie pij ;-)
Co prawda nie mam jeszcze kredytu,ale zbieram się do budowy,czekam na pozwolenie na budowe i szukam powoli kredytu. We frankach zapewne teraz nie dadza...
Co tu qrde robic?
i weż tu nie pij ;-)
Co prawda nie mam jeszcze kredytu,ale zbieram się do budowy,czekam na pozwolenie na budowe i szukam powoli kredytu. We frankach zapewne teraz nie dadza...
Co tu qrde robic?
Weź w PLN-ach i miej w dupie wszelkie wahania kursów, tak jak ja
Komentarz