Rekordowy FRANK !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Coś dziś usłyszałem o marży banku przy kredycie w CHF na poziomie 6% i prowizji nie niższej niż 2-3%:shock: No i mega-wymaganiach odnośnie zdolności kredytowej... Prawda to?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Lashlo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1455

Agamek12, troszke obostrzyli,ale nie az tak. Wszystko oczywiscie dla "dobra" klienta. A po prostu bank nie chce dawac jak frank jest wysoko,bo jak spadnie,to bank nie zarobi tyle ile by chcial.

Komentarz

• kabanos
        RS
        • 2011
        • 4544
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Lashlo
        kabanos, No tak,tylko,ze w PLN wychodzi 1700 a we frankach 1200. To jest roznica...
        No właśnie. Przez lata, każdy kto wziął kredyt we Frankach oszczędzał i to dużo względem PLN, a teraz jak wzrasta rata to tragedia :wink: Wiem, że i tak Franek w perspektywie czasu się bardziej opłaca. Dziwi mnie tylko to, że najbardziej nad kursem Franka biadolą politycy, a nie kredytobiorcy

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• lukasz3112
          RS
          • 2008
          • 3607

Lashlo, bierz w euro. 400zł taniej niż w PLNach.
          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

A ja mam jeszcze taką jedną radę dla biorących kredyt: jeśli masz zamiar spłacić (nadpłacić) kredyt w miarę szybko, to nie patrz na CHF, EURO czy inne USD - bierz PLN, bo ryzyko kursowe jest zbyt stresujące...
            Adam... Używam:

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Agamek12
              A ja mam jeszcze taką jedną radę dla biorących kredyt: jeśli masz zamiar spłacić (nadpłacić) kredyt w miarę szybko, to nie patrz na CHF, EURO czy inne USD - bierz PLN, bo ryzyko kursowe jest zbyt stresujące...
              Amen

Komentarz

• qbec
                Rider
                • 2010
                • 398

i przestańcie gadać głupoty że bank zarabia na tym że teraz frank jest wysoko; może jedynie na tym że przy 2zł 10% spread jest 20gr, a przy 4zł taki sam 10% to już 40 gr.

bank nie zarboi 20 tys na tym co weźmie 60tysi a spłaci 80 ani nie zyska 20tysi w odwrotnej sytuacji.

ja mam kredycik w CHF na mieszkanie, jak brałem to było 1400zł rata w CHF na 25 lat albo 1850zł w PLN na 30 lat
                wybór oczywisty

przez 3 lata średnia rata wyszła mi 1300zł, więc to jest 12miesięcy*3 lata*550zł (różnica średnia rata - rata w PLN) - policzyć łatwo że jestem na chwilę obecną 19800zł do przodu; teraz kilka miesięcy po 1800 - do odżałowania...

i nie biadolić że frank po 4 zł - brało się kredyt to mówili że tak może być...
                i mimo dosyć niskiego kursu wypłaty kredytu (2,20zł)
                Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Nematode
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 139

Przewalutować teraz kredyt w CHF na cokolwiek innego to najgłupsza rzecz jaką można zrobić. Pamiętajcie, że wasze kredyty są na 30 lub więcej lat i przyjdzie jeszcze nie jeden taki okres kiedy frank będzie kosztował 4 zyle i nie jeden taki gdzie będzie dobijał do 2 zyli. Realny średni kurs franka po okresie kredytu powinien być między 2,50-2,80 PLN. Banalnie można się zabezpieczyć na takie wahania kursu. Wystarczy założyć konto oszczędnościowe i przyjąć np co miesiąc, że będzie się płacić ratę według kursu 3 PLN. Jak rata wychodzi faktycznie po mniejszym kursie to różnicę przelewać na konto oszczędnościowe i w momencie gdy rata faktycznie jest większa to z konta oszczędnościowego dorzucać do raty. Na przestrzeni 30 lat wszystko się uśredni, a i nie zdziwię się jak trochę grosza jeszcze będziecie mieli na koncie oszczędnościowym. Druga sprawa to taka, że ci co brali kredyty w złotówkach równo z tymi co mają we frankach mimo wysokiego kursu i tak mają wyższą ratę. Więc jakiekolwiek przewalutowanie jest po prostu strzałem w kolano. Jeśli kogoś temat rosnącego franka stresuje niech na ten okres zrezygnuje z prasy, internetowych serwisów informacyjnych i telewizji. To co się dzieje z frankiem i obecnie z giełdą to czysta spekulacja i panika. Więc reasumując broń boże nie zmieniajcie waluty. CHF rządzi

Komentarz

• Zorr
                    RS
                    • 2011
                    • 2110

ja miałem kredy we frankach (brałem po 3zł a przewalutowałem a właściwie spłaciłem jak był po 2zł). Teraz mam w złotówkach.

Na chwilę obecną najgorsze co może spotkać posiadaczy kredytu we franku są:
                    - postawienie przez bank twojego kredyt w stan natychmiastowej wymagalności (zażądanie całkowitej spłaty)
                    - bank zażyczy sobie dodatkowych zabezpieczeń, w postaci dod. hipoteki, podwyższonej marży, dodatkowych ubezpieczeń itd...
                    - dobrowolne przewalutowanie

Powód: suma kredytowa może dalece przekraczać, wartość zabezpieczeń (np. hipoteka). Dodatkowo, może się okazać, iż niektórych po zmianach kursu nie stać (wg kryteriów banku) na spłatę.

PS Banki ograniczają udzielanie kredytów we frankach, pośrednio przez kurs franka, tj. nie mają już dostępnej puli, która jest po prostu ograniczona a wzrost franka ograniczył ją jeszcze bardziej + kwestie płynności i wartości zabezpieczeń.
                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 11202
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Zorr
                      postawienie przez bank twojego kredyt w stan natychmiastowej wymagalności (zażądanie całkowitej spłaty)
                      to masakara by była
                      wystarczy zacisnąć pasa i płacić regularnie raty i żaden bank się nie będzie czepiał
                      tylko będzie szczęśliwy, że oddaje się mu pieniądz
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• lukaszz
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 167

podpisałem aneks do umowy kilka miesięcy temu, spłacam kredyt w frankach, kupuje go w kantorach on-line. Kiedyś słyszałem taka audycje w Trójce że kursy walut szybują od 5 do 20 każdego miesiące z tego względu że jest wtedy najwięcej spłacanych kredytów w tym okresie. Ale to co się teraz dzieje to jest chore. Jak bym brał teraz kredyt to w walucie ale w koronach szwedzkich lub norweskich.

Komentarz

• piotras74
                          Rider
                          • 2008
                          • 738

Zamieszczone przez Zorr
                          postawienie przez bank twojego kredyt w stan natychmiastowej wymagalności (zażądanie całkowitej spłaty)
                          To już sytuacja ekstremalna gdy delikwent nie spłaca rat ani nie pofatygował się do banku aby negocjować spłatę. Moim zdaniem zwyżka kursu a co za tym idzie zadłużenia nie jest dostatecznym argumentem, aby bank nagle zażądał natychmiastowej spłaty kredytu.

Sorry za mały OT ale polecam ten artykuł http://www.tvn24.pl/-1,1713478,0,1,s...wiadomosc.html

Komentarz

• Sev
                            L&K
                            • 2007
                            • 1295

Nie wiem skąd powszechna panika żeby przewalutowywać kredyty gdy kurs waluty jest wysoki, to jest tak idiotyczne jak skok na główkę do basenu bez wody.

Kombinuję jak tu teraz dobrać kredyt ale to nie łatwe gdy bank już nie ma kredytu CHF w ofercie a przenosić się nie opłaca bo marży na poziomie 1% już nie wytarguję :|
                            6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                            Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• kabanos
                              RS
                              • 2011
                              • 4544
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez piotras74
                              Sorry za mały OT ale polecam ten artykuł http://www.tvn24.pl/-1,17...,wiadomosc.html
                              Miliardy zarobi tylko ten kto ma miliardy

Komentarz

• Hanz2k
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 522

Moim zdaniem franka nie kupują już tylko spekulanci ale zaczynają się na nim zabezpieczać normalne firmy. Stąd moim zdaniem szwajcarski bank zawsze będzie miał za mało franków a drukowanie (BTW to jedyna metoda zwiększenia podaży franka) też ma swoje limity jeżeli nie chce się wpaść w dziurę w momencie gdy wszyscy zaczną sprzedawać. Ergo - dopóki sytuacja gospodarcza się nie uspokoi to nie ma co liczyć na obniżkę kursu - po prostu tych co chcą się zabezpieczyć w bezpiecznej walucie jest więcej niż drukarek do franka. I Herkules du..pa kiedy ludzi kupa.
                                Hanz2k
                                1,8 T by MT
                                :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• kuncfot
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 191

Zamieszczone przez Hanz2k
                                  chcą się zabezpieczyć w bezpiecznej walucie jest więcej niż drukarek do franka
                                  Otóż to :lol:, nie drukują go na prawo i lewo i m.in. dlatego jest mocną walutą.

A kto myśli o przewalutowaniu? Ci co są śmiertelnie przestraszeni kursem
                                  A kto gada o przewalutowaniu? tv i bankowcy, reporterzy mają gorrrący temat, a bankowcy mają prowizje za transakcje :wink:

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

Zamieszczone przez piotras74
                                    Zamieszczone przez Zorr
                                    To już sytuacja ekstremalna gdy delikwent nie spłaca rat ani nie pofatygował się do banku aby negocjować spłatę. Moim zdaniem zwyżka kursu a co za tym idzie zadłużenia nie jest dostatecznym argumentem, aby bank nagle zażądał natychmiastowej spłaty kredytu.
                                    to nie jest aż tak ekstremalne jak się wydaje.
                                    Powiedzmy masz kredyt 100 000 chf po 3zł (300 000zł) za franka na mieszkanie nowe kupione podczas boomu za 350 000zł. Teraz Twój kredyt wynosi 400 000 zł (frank po 4zł) a jednocześnie wartość mieszkania spadła do (powiedzmy) 250 000zł.
                                    Efekt dla banku jest taki, iż to mieszkanie nie jest już wystarczającym zabezpieczeniem dla kredytu. Takie kredyty mogą dramatycznie zmienić sytuację kapitałową banku. Tutaj może się włączyć nadzór bankowy i nawet wymusić "zmiany portfela" banku, bo banki mają limity na franki, na ilość kredytów hipotecznych, ich zabezpieczeń itp...

Efekt dla kredytobiorcy może być albo konieczność znalezienia dodatkowych zabezpieczeń ale może to też być konieczność spłaty kredytu (skoro my możemy spłacić kredyt, to i bank może poprosić o to).

PS nie chodzi mi o straszenie, ale uświadomienie, że takie rzeczy mogą wystąpić.
                                    Oczywiście jak ktoś spłaca a bank nie znajduje się w sytuacji "zagrożenia" to nigdy do tego nie dojdzie.

Komentarz

• lukasz3112
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3607

Zorr, to żeś przyj!@#ł jak dzik w sosne...
                                      mieszkanie nowe kupione podczas boomu za 350 000zł
                                      i
                                      a jednocześnie wartość mieszkania spadła do (powiedzmy) 250 000zł.
                                      pokaż mi które mieszkania tak tanieją... to nie samochody że wyjeżdżasz z salonu i tracą odrazu kilkanaście lub dziesiąt procent.

kuźwa ludzie i tak przy tym kursie Wam się opłaca spłacać lepiej niż w PLN więc o co te biadolenia ciągłe? Trzeba się liczyć z tym że mogą być takie wahania jezeli ktoś bierze kredyt w walucie obcej.
                                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Kurdę, ale numer... Jak 5 lat temu brałem kredyt, to miałem zdolność kredytową na poziomie 600.000zł... A dziś (zarabiając wiecej) dostałbym w tym samym banku mniej niż 300.000zł kredytu... :|
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• Lashlo
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1455

Agamek12, zdolnosc kredyotwa zmienia sie pratycznie co chwila,w zaleznosci od sytuacji na rynkach finansowych. Nie wiem skad Twoje zdziwienie ;-) A teraz idzie kryzys,wiec i banki sie asekuruja. A pod dobra hipoteke dostaniesz zawsze ;-)

Komentarz

• Sev
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1295

lukasz3112, mieszkania tanieją i to jest fakt, we Wrocławiu byli tacy desperaci co płacili po 9-10tys za 1mkw w czasie boomu (2007-2008) a teraz nowe mieszkanie kupisz już nawet poniżej 5tys a realne wartości na rynku wtórnym to 5-8tys za 1mkw w dobrej lokalizacji. W chwili obecnej koszt wybudowania 1mkw to około 2,5tys pln ale i tak głownie to zależy od wartości działki. itd.

Fakt faktem, Ci co kupowali mieszkania przewartosciowane i brali kredyty w CHF po 2zł w bankach które dawały wszystkim jak leci mogą mieć powody do zmartwień.
                                            6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                            Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Techno200
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 782
                                              • Tesla

Zorr :

cos krecisz z tymi splatami, nie bylo sytuacji zeby frank po osiagnieciu 3 zl stanial na 2 najnizszy kurs jaki byl bodajze to cos okolo 2,6-2,7...
                                              Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

Techno200, był moment, że CHF kosztował około 2,00zł...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

Techno200
                                                  Kurs "Kupna" franka np. z Lukas Bank:
                                                  Tabela A z dnia 2008-07-31, godz. 09:04 1.9111 zł
                                                  Witaj w banku Credit Agricole, w którym z uwagą Cię słuchamy, by dać Ci to, czego potrzebujesz. Z nami łatwiej jest poruszać się w świecie finansów i ubezpieczeń. Chętnie doradzimy Ci rozwiązanie dopasowane do Twoich potrzeb.

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Z ciekawosci zacząłem się dopytywać o kredyt 300.000zł na nieruchomość wartą około 350.000zł... Okazało się, że kredyt mogę dostac tylko w PLN lub EUR... - na CHF jestem za biedny, bo nie zarabiam netto(!) 16.000zł :shock:
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...