Coś dziś usłyszałem o marży banku przy kredycie w CHF na poziomie 6% i prowizji nie niższej niż 2-3%:shock: No i mega-wymaganiach odnośnie zdolności kredytowej... Prawda to?
Rekordowy FRANK !
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Lashlokabanos, No tak,tylko,ze w PLN wychodzi 1700 a we frankach 1200. To jest roznica...
Komentarz
-
-
Lashlo, bierz w euro. 400zł taniej niż w PLNach.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
i przestańcie gadać głupoty że bank zarabia na tym że teraz frank jest wysoko; może jedynie na tym że przy 2zł 10% spread jest 20gr, a przy 4zł taki sam 10% to już 40 gr.
bank nie zarboi 20 tys na tym co weźmie 60tysi a spłaci 80 ani nie zyska 20tysi w odwrotnej sytuacji.
ja mam kredycik w CHF na mieszkanie, jak brałem to było 1400zł rata w CHF na 25 lat albo 1850zł w PLN na 30 lat
wybór oczywisty
przez 3 lata średnia rata wyszła mi 1300zł, więc to jest 12miesięcy*3 lata*550zł (różnica średnia rata - rata w PLN) - policzyć łatwo że jestem na chwilę obecną 19800zł do przodu; teraz kilka miesięcy po 1800 - do odżałowania...
i nie biadolić że frank po 4 zł - brało się kredyt to mówili że tak może być...
i mimo dosyć niskiego kursu wypłaty kredytu (2,20zł)Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...
mój szkodnik
Komentarz
-
-
Przewalutować teraz kredyt w CHF na cokolwiek innego to najgłupsza rzecz jaką można zrobić. Pamiętajcie, że wasze kredyty są na 30 lub więcej lat i przyjdzie jeszcze nie jeden taki okres kiedy frank będzie kosztował 4 zyle i nie jeden taki gdzie będzie dobijał do 2 zyli. Realny średni kurs franka po okresie kredytu powinien być między 2,50-2,80 PLN. Banalnie można się zabezpieczyć na takie wahania kursu. Wystarczy założyć konto oszczędnościowe i przyjąć np co miesiąc, że będzie się płacić ratę według kursu 3 PLN. Jak rata wychodzi faktycznie po mniejszym kursie to różnicę przelewać na konto oszczędnościowe i w momencie gdy rata faktycznie jest większa to z konta oszczędnościowego dorzucać do raty. Na przestrzeni 30 lat wszystko się uśredni, a i nie zdziwię się jak trochę grosza jeszcze będziecie mieli na koncie oszczędnościowym. Druga sprawa to taka, że ci co brali kredyty w złotówkach równo z tymi co mają we frankach mimo wysokiego kursu i tak mają wyższą ratę. Więc jakiekolwiek przewalutowanie jest po prostu strzałem w kolano. Jeśli kogoś temat rosnącego franka stresuje niech na ten okres zrezygnuje z prasy, internetowych serwisów informacyjnych i telewizji. To co się dzieje z frankiem i obecnie z giełdą to czysta spekulacja i panika. Więc reasumując broń boże nie zmieniajcie waluty. CHF rządzi
Komentarz
-
-
ja miałem kredy we frankach (brałem po 3zł a przewalutowałem a właściwie spłaciłem jak był po 2zł). Teraz mam w złotówkach.
Na chwilę obecną najgorsze co może spotkać posiadaczy kredytu we franku są:
- postawienie przez bank twojego kredyt w stan natychmiastowej wymagalności (zażądanie całkowitej spłaty)
- bank zażyczy sobie dodatkowych zabezpieczeń, w postaci dod. hipoteki, podwyższonej marży, dodatkowych ubezpieczeń itd...
- dobrowolne przewalutowanie
Powód: suma kredytowa może dalece przekraczać, wartość zabezpieczeń (np. hipoteka). Dodatkowo, może się okazać, iż niektórych po zmianach kursu nie stać (wg kryteriów banku) na spłatę.
PS Banki ograniczają udzielanie kredytów we frankach, pośrednio przez kurs franka, tj. nie mają już dostępnej puli, która jest po prostu ograniczona a wzrost franka ograniczył ją jeszcze bardziej + kwestie płynności i wartości zabezpieczeń.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrpostawienie przez bank twojego kredyt w stan natychmiastowej wymagalności (zażądanie całkowitej spłaty)
wystarczy zacisnąć pasa i płacić regularnie raty i żaden bank się nie będzie czepiał
tylko będzie szczęśliwy, że oddaje się mu pieniądz->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
podpisałem aneks do umowy kilka miesięcy temu, spłacam kredyt w frankach, kupuje go w kantorach on-line. Kiedyś słyszałem taka audycje w Trójce że kursy walut szybują od 5 do 20 każdego miesiące z tego względu że jest wtedy najwięcej spłacanych kredytów w tym okresie. Ale to co się teraz dzieje to jest chore. Jak bym brał teraz kredyt to w walucie ale w koronach szwedzkich lub norweskich.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrpostawienie przez bank twojego kredyt w stan natychmiastowej wymagalności (zażądanie całkowitej spłaty)
Sorry za mały OT ale polecam ten artykuł http://www.tvn24.pl/-1,1713478,0,1,s...wiadomosc.html
Komentarz
-
-
Nie wiem skąd powszechna panika żeby przewalutowywać kredyty gdy kurs waluty jest wysoki, to jest tak idiotyczne jak skok na główkę do basenu bez wody.
Kombinuję jak tu teraz dobrać kredyt ale to nie łatwe gdy bank już nie ma kredytu CHF w ofercie a przenosić się nie opłaca bo marży na poziomie 1% już nie wytarguję :|
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotras74Sorry za mały OT ale polecam ten artykuł http://www.tvn24.pl/-1,17...,wiadomosc.html
Komentarz
-
-
Moim zdaniem franka nie kupują już tylko spekulanci ale zaczynają się na nim zabezpieczać normalne firmy. Stąd moim zdaniem szwajcarski bank zawsze będzie miał za mało franków a drukowanie (BTW to jedyna metoda zwiększenia podaży franka) też ma swoje limity jeżeli nie chce się wpaść w dziurę w momencie gdy wszyscy zaczną sprzedawać. Ergo - dopóki sytuacja gospodarcza się nie uspokoi to nie ma co liczyć na obniżkę kursu - po prostu tych co chcą się zabezpieczyć w bezpiecznej walucie jest więcej niż drukarek do franka. I Herkules du..pa kiedy ludzi kupa.Hanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Hanz2kchcą się zabezpieczyć w bezpiecznej walucie jest więcej niż drukarek do franka
A kto myśli o przewalutowaniu? Ci co są śmiertelnie przestraszeni kursem
A kto gada o przewalutowaniu? tv i bankowcy, reporterzy mają gorrrący temat, a bankowcy mają prowizje za transakcje :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotras74Zamieszczone przez Zorrpostawienie przez bank twojego kredyt w stan natychmiastowej wymagalności (zażądanie całkowitej spłaty)
Powiedzmy masz kredyt 100 000 chf po 3zł (300 000zł) za franka na mieszkanie nowe kupione podczas boomu za 350 000zł. Teraz Twój kredyt wynosi 400 000 zł (frank po 4zł) a jednocześnie wartość mieszkania spadła do (powiedzmy) 250 000zł.
Efekt dla banku jest taki, iż to mieszkanie nie jest już wystarczającym zabezpieczeniem dla kredytu. Takie kredyty mogą dramatycznie zmienić sytuację kapitałową banku. Tutaj może się włączyć nadzór bankowy i nawet wymusić "zmiany portfela" banku, bo banki mają limity na franki, na ilość kredytów hipotecznych, ich zabezpieczeń itp...
Efekt dla kredytobiorcy może być albo konieczność znalezienia dodatkowych zabezpieczeń ale może to też być konieczność spłaty kredytu (skoro my możemy spłacić kredyt, to i bank może poprosić o to).
PS nie chodzi mi o straszenie, ale uświadomienie, że takie rzeczy mogą wystąpić.
Oczywiście jak ktoś spłaca a bank nie znajduje się w sytuacji "zagrożenia" to nigdy do tego nie dojdzie.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, to żeś przyj!@#ł jak dzik w sosne...mieszkanie nowe kupione podczas boomu za 350 000zła jednocześnie wartość mieszkania spadła do (powiedzmy) 250 000zł.
kuźwa ludzie i tak przy tym kursie Wam się opłaca spłacać lepiej niż w PLN więc o co te biadolenia ciągłe? Trzeba się liczyć z tym że mogą być takie wahania jezeli ktoś bierze kredyt w walucie obcej.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
lukasz3112, mieszkania tanieją i to jest fakt, we Wrocławiu byli tacy desperaci co płacili po 9-10tys za 1mkw w czasie boomu (2007-2008) a teraz nowe mieszkanie kupisz już nawet poniżej 5tys a realne wartości na rynku wtórnym to 5-8tys za 1mkw w dobrej lokalizacji. W chwili obecnej koszt wybudowania 1mkw to około 2,5tys pln ale i tak głownie to zależy od wartości działki. itd.
Fakt faktem, Ci co kupowali mieszkania przewartosciowane i brali kredyty w CHF po 2zł w bankach które dawały wszystkim jak leci mogą mieć powody do zmartwień.
Komentarz
-
-
Zorr :
cos krecisz z tymi splatami, nie bylo sytuacji zeby frank po osiagnieciu 3 zl stanial na 2 najnizszy kurs jaki byl bodajze to cos okolo 2,6-2,7...Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz
-
-
Techno200
Kurs "Kupna" franka np. z Lukas Bank:
Tabela A z dnia 2008-07-31, godz. 09:04 1.9111 zł
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
Komentarz