Alfa Romeo 156 SW

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • simekdg
    Classic
    • 2010
    • 26

Alfa Romeo 156 SW

OCePki, jak ruszy kolejna edycja to będzie nowy temat :szeroki_usmiech
  • gregor6
    Rider
    • 2008
    • 488
    • Volkswagen

Alfa Romeo 156 SW

W przyszłym roku planuje wymienić moją O1 na coś innego i cały czas chodzi mi po głowie właśnie AR 156SW. 3 lata temu jak kupowałem auto był to jeden z moich typów, ale pokierowałem się bardziej rozumem a nie sercem i kupiłem O1. W przyszłym roku nie wiem czy będę w stanie się opanować i tutaj mam do Was pytanie. Jakie macie zdanie o tym samochodzie. Może ktoś przesiadał się z 156 do O1 i ma porównanie albo ma znajomego który jeździ tym autem i ma jakąś wyrobioną opinię na jej temat. Czy to faktycznie tak jest, że to auto jest takie awaryjne, czy to tak przylgnęło już do Alfy a w rzeczywistości jest inaczej. Jak jest z miejscem na tylnej kanapie, więcej, czy mniej niż w O1 :?: Jakie silniki najlepiej się sprawują w tym aucie :?: Przeglądałem już forum Alfaholików ale chciałem poznać Wasze zdanie.

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

jesli juz to celuj w AR159 :!:
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• piernik
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 975
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak jak pisze Nexus6, lepiej poszukać AR 159, mniej awaryjna i zdecydowanie ładniejsza od 156.
        Może ten wątek Ci pomoże w podjęciu decyzji.

Komentarz

• gregor6
          Rider
          • 2008
          • 488
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Nexus6
          jesli juz to celuj w AR159 :!:
          Chętnie, ale stać mnie jedynie na 156

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Z tą awaryjność aż tak źle nie jest, trzeba po prostu dbać o AR bo jak się naprawy odkłada na później to jak już coś pieprzenie to pociągnie za Soba inne rzeczy.
            Dlatego też dobrze jest kupić auto od kogoś kto się trzyma tych aut i wie co i jak. IMHO warto rozejrzeć się na forum alfoholików.

Dużo zależy jaki silnik, w benzynowych uwagi wymaga wariator.
            Do częstych naprawa zaliczyć można wahacze, ale to wina naszych dróg.
            No i czasem też sprzęgło.

Grunt to dobry egzemplarz, jak kupujesz z niepewnego źródła to trzeba na początku wrzucić w auto około 4-5 tys, bo nie wiadomo czy ktoś o nie dbał.
            Adam

Komentarz

• gregor6
              Rider
              • 2008
              • 488
              • Volkswagen

Zamieszczone przez b707
              Dużo zależy jaki silnik
              Chociaż dużo nie jeżdżę to chyba zdecydował bym się na diesla i to raczej 1.9 bo o 2.4 różnie ludzie mówią

Komentarz

• str33t
                Rider
                • 2010
                • 625

To może i ja coś dorzucę, jako powiedzmy boczny obserwator. Alfę 156 2.4 JTD Combi (rocznik 2000, czy 2001 - tą przedlifotową jeszcze) miał mój wujek, przez około 4 lata. Kupił używkę - chyba 5 letnią. Komfort jazdy w porównaniu do OI jest nieporównywalny. Alfa jest bardzo wygodna (także z tyłu - wujek głównie na to stawiał, przy jej kupnie), fajnie w środku wyglądają te zegary i ogólnie czuć nutę takiego sportowego autka. Minusem na pewno było niskie zawieszenie (wiem, że coś tam kombinował, żeby ją podnieść) i zdarzyło mu się w zimę na drodze wojewódzkiej nawet rozwalić miskę. Poza tym nie wspominał o jakiś większych usterkach i to jest teraz dla nas zastanawiające - już mówię dlaczego. Wujek zmienił Alfę po 4 latach na Mercedesa C klasę, a Alfę odkupił brat cioteczny i się zaczęło. Po kolei: turbina, sprzęgło, elektronika, uszczelka pod głowicą i nie wiem co jeszcze. Młody chłopak chciał sobie kupić wygodne sportowe i szybkie auto, a te zwyczajnie zaczyna się sypać. Wujek twierdzi, że u niego było wszystko ok i w końcu nie wiadomo o co chodzi. Nie wiem jaki z tego wniosek, ale wychodzi, że jak kupisz 10 letnią alfę, to będą problemy. Aktualnie Alfa ma przebieg 317 tyś. To tyle, co mogę podpowiedzieć, jako człowiek patrzący z boku na całą sytuację.

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9942
                  • Ford

gregor6, fiatowskie JTD mają dość dobrą opinię, więc pewnie będą lepszym wyborem niż stosukowo awaryjne benzyniaki - tu dość często padają wariatory, cewki i takie tam (już nie pamiętam dokładnie, bo "uczyłem" się tego kilka lat temu, kiedy sam wahałem się miedzy AR156SW a O1 kombi).
                  Jeśli chodzi o miejsce to na tylnej kanapie będzie go nieco wiecej niż w O1, ale kufer jest dramatycznie mały. Trzeba się przyzwyczaić do trzeszczenia we wnętrzu i tego, że czasem coś odpadnie, no i że materiały wykończeniowe są nienajwyższej jakości. W zawieszeniu padają elementy gumowe i z tego co pamiętam, to są one niewymienne i trzeba zmieniać je w komplecie z wahaczami...

Ale i tak AR156 jest piękna i jak to kobieta kapryśna
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez str33t
                    To może i ja coś dorzucę, jako powiedzmy boczny obserwator. Alfę 156 2.4 JTD Combi (rocznik 2000, czy 2001 - tą przedlifotową jeszcze) miał mój wujek, przez około 4 lata. Kupił używkę - chyba 5 letnią. Komfort jazdy w porównaniu do OI jest nieporównywalny. Alfa jest bardzo wygodna (także z tyłu - wujek głównie na to stawiał, przy jej kupnie), fajnie w środku wyglądają te zegary i ogólnie czuć nutę takiego sportowego autka. Minusem na pewno było niskie zawieszenie (wiem, że coś tam kombinował, żeby ją podnieść) i zdarzyło mu się w zimę na drodze wojewódzkiej nawet rozwalić miskę. Poza tym nie wspominał o jakiś większych usterkach i to jest teraz dla nas zastanawiające - już mówię dlaczego. Wujek zmienił Alfę po 4 latach na Mercedesa C klasę, a Alfę odkupił brat cioteczny i się zaczęło. Po kolei: turbina, sprzęgło, elektronika, uszczelka pod głowicą i nie wiem co jeszcze. Młody chłopak chciał sobie kupić wygodne sportowe i szybkie auto, a te zwyczajnie zaczyna się sypać. Wujek twierdzi, że u niego było wszystko ok i w końcu nie wiadomo o co chodzi. Nie wiem jaki z tego wniosek, ale wychodzi, że jak kupisz 10 letnią alfę, to będą problemy. Aktualnie Alfa ma przebieg 317 tyś. To tyle, co mogę podpowiedzieć, jako człowiek patrzący z boku na całą sytuację.
                    no ja sie nie dziwie, młody gość kupił furę do upalania a ze miała już 300kkm na blacie to sie rozleciała :szeroki_usmiech
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gregor6
                      Rider
                      • 2008
                      • 488
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Agamek12
                      fiatowskie JTD mają dość dobrą opinię, więc pewnie będą lepszym wyborem niż stosukowo awaryjne benzyniaki - tu dość często padają wariatory, cewki i takie tam
                      No właśnie też słyszałem taką opinię. Generalnie wolał bym benzynę, bo naprawdę mało kilometrów nabijam, ale w tym wypadku na pewno zdecydował bym się na JTD. Benzyniaki AR są chyba droższe przy ewentualnej awarii niż diesle. Przy moich przebiegach nie martwię się o zawieszenie. Te wszystkie trzeszczenia i słabe materiały rekompensuje jej wygląd :szeroki_usmiech Najbardziej obawiam się awarii elektroniki

[ Dodano: Wto 16 Sie, 11 20:42 ]
                      Aktualnie Alfa ma przebieg 317 tyś.
                      A jak się aktualnie zachowuje ta Alfa :?:

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez b707
                        Do częstych naprawa zaliczyć można wahacze, ale to wina naszych dróg.
                        chyba niekoniecznie, są tak zrobione, że każdego są chyba w stanie doprowadzić do płaczu :szeroki_usmiech
                        co nie zmienia faktu, że ja się też kiedyś w końcu nie opanuję
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• gregor6
                          Rider
                          • 2008
                          • 488
                          • Volkswagen

Zamieszczone przez szkoda
                          co nie zmienia faktu, że ja się też kiedyś w końcu nie opanuję
                          Mnie 3 lata temu się udało opanować, ale za rok już chyba nie dam rady. Może to przychodzi z wiekiem :szeroki_usmiech

Komentarz

• kbjanek
                            Rider
                            • 2009
                            • 381

powiem tak
                            znam trzy alfy 147 x2 i 159
                            i kompletnie nic sie z nimi nie dzieje,
                            w benzynie i kupowane jako nowe,

lec na forum alfy, zastraszajaca jest ilosc aut od oszustow
                            ps
                            tez chorowalem na alfe

Komentarz

• gregor6
                              Rider
                              • 2008
                              • 488
                              • Volkswagen

Jak już nadejdzie ten czas i zdobędę się na odwagę to na pewno zacznę poszukiwania od forum Alfaholików, ale póki co ograniczę się do zbierania opinii, przygotowania psychicznego i przekonania żony do zakupu AR156SW. Mam nadzieję, że nie skończy się to jak 3 lata temu Tak więc czekam na więcej opinii :szeroki_usmiech

Komentarz

powiem szczerze mnie tez kusi cos takiego, fundusze nie pozwalaja na wiecej niz 156, trzeba by sprzedac skode :szeroki_usmiech tylko ze skodzinke zabardzo jeszcze lubie zeby sprzedac
                                Co do diesla to nie specjalnie jest tu sie czego bac bo z tym Fiat ma wielkie doswiadczenie i naprawde nie odbiegaja one od TDI, niektorzy mowia ze wiecej pala, ale jesli to minimalnie tylko (znajomy ma jtd 115km wiec porownuje do swojej) napewno nie grzesza kultura pracy, moze Alfa jest lepiej wytlumiona, ale w stilo wagonie daje po dupie dzwiek silnika.
                                Celujesz w ten model dokladnie?

Komentarz

• gregor6
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 488
                                  • Volkswagen

tez chorowalem na alfe
                                  Ciekawe ile jest takich osób, które nie chorowały na Alfę

[ Dodano: Wto 16 Sie, 11 21:19 ]
                                  Zamieszczone przez Golas27
                                  Celujesz w ten model dokladnie?
                                  No właśnie chciał bym już tą po lifcie.
                                  Zamieszczone przez Golas27
                                  http://allegro.pl/show_item.php?item=1752446845
                                  I jeszcze te czerwone skóry :slinka

Komentarz

wlasnie fajnie to wyglada, specjalnie Ci ja wkleilem :wink:

[ Dodano: Wto 16 Sie, 11 21:26 ]
                                    aha co do skor to znajomy ma przed liftowa ma taka skore tylko ciemna i nie widac na nie tez zuzycia, te skory sa fajne.

Komentarz

• gregor6
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 488
                                      • Volkswagen

wlasnie fajnie to wyglada, specjalnie Ci ja wkleilem :wink:
                                      To już nie znęcaj się nade mną

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9942
                                        • Ford

gregor6, podejrzewam, że większośc kierowców choruje na Alfy... Tak naprawdę odkąd pojawiła się 156, to ja mam nieuleczalną chorobę przewlekłą (do dziś mam w pamięci czytany w katedrze chemii w 10/1997 podczas wykładu test AR156 1.6i, który miał osiągi katalogowego 1.8i). No ale prawda jest taka, że żeby kupić używaną AR to trzeba być albo ryzykantem, albo człowiekiem, który nie potrzebuje auta totalnie niezawodnego, albo optymistą liczącym, że akurat jego egzemplarz się nie popsuje...
                                        Ech, znów na forum pojawia sie temat powodujacy radosne łaskotanie w miejscach wiadomych...
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• str33t
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 625

Zamieszczone przez gregor6
                                          [ Dodano: Wto 16 Sie, 11 20:42 ]
                                          Aktualnie Alfa ma przebieg 317 tyś.
                                          A jak się aktualnie zachowuje ta Alfa :?:
                                          Aktualnie jest na sprzedaż = pozbyć się problemu...

Komentarz

• gregor6
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 488
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez Agamek12
                                            No ale prawda jest taka, że żeby kupić używaną AR to trzeba być albo ryzykantem, albo człowiekiem, który nie potrzebuje auta totalnie niezawodnego, albo optymistą liczącym, że akurat jego egzemplarz się nie popsuje...
                                            Ale tak przeglądając forum Alfy to nie widzę, żeby to auto psuło się jakoś specjalnie bardziej niż inne. Wszystko zapewne zależy od egzemplarza na jaki się trafi.

[ Dodano: Wto 16 Sie, 11 22:12 ]
                                            pozbyć się problemu...
                                            I właśnie dlatego cały czas się zastanawiam A Alfa sypie się nadal, czy już opanowali sytuację :?:

Komentarz

• str33t
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 625

gregor6, może akurat trafił się taki egzemplarz, bo jak pisałeś na forum Alfy autko jest polecane. Może podrzucę Ci jakiś kontakt i sam pogadasz, jak auto się sprawowało?

Komentarz

• gregor6
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 488
                                                • Volkswagen

Może podrzucę Ci jakiś kontakt i sam pogadasz, jak auto się sprawowało?
                                                Będę wdzięczny, chociaż jak na razie podchodzę do tematu bardzo luźno bo wymianę planuję dopiero w przyszłym roku i to raczej po wakacjach

Komentarz

• adamusiek
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1123

jest nas wielu, jeżeli chodzi o potencjalny zakup AR
                                                  przed zakupem O1 też zastanawiałem się nad 156SW, ale były wewnętrzne rozterki :|
                                                  a jak już coś znalazłem w czarnym kolorze i z bananowymi skórami to :slinka
                                                  u mnie wygrał rozum :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...