A kopci jak... Pewnie po czipie :P
Czarnogóra - 2011
Zwiń
X
-
Re: Czarnogóra - 2011
moja relacja z 2009r
Zamieszczone przez natash- jak dojechać autem, jaki jest standard dróg?
Zamieszczone przez natash- nocleg na miejscu i po drodze, co polecacie?
Byłem w Petrovacu - polecam.
Noclegi znajdziesz w ciemno lub popisz mejle np >TU<
Zamieszczone przez natash- informacje ogólne o kraju, ceny, bezpieczeństwo?
Komentarz
-
-
Jechałem Hyzne , Wegry , Serbia. Na Serbi kończy się Strefa Szengen czyli granica Serbsko - Węgierska wymagane paszporty.
Wybrzeże piękne polecam przejechać wzdłuż i zahaczyć o śliczne jezioro Szkoderskie jest na granicy Albanii i Montenegro[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Chodzi o Węgry, Serbię i Bośnię i Hercegowinę.
Jaką trasą jechaliście do Czarnogóry, wiem że przez BiH jest taniej, niż przez Cro, ktoś wie o ile? I dokładnie przez jakie miasta jechaliście, jeżeli ktoś jechał przez BiH i czy drugi raz też by tamtędy pojechał? Patrząc na mapę to zastanawia mnie czemu ludzie jadą przez BiH skoro można tylko przez Serbię?
Komentarz
-
-
natash, jechałem tą trasą bez opłat na Węgrzech i Chorwacji
dalej Banja Luka-Jajce-Bogojno-Jablanica - Mostar ( w BiH nie działa MG)
W Mostarze siedziałem 3 dni i potem przez Dubrovnik do CG.
Jak jedziesz bez "między-lądowań" to przez Serbię tez ok.
Wszystkie trasy oprócz autostrady w Chorwacji prowadzą przez góry i nie da się tego ugryść, vśr spada do 50-60km/h. Od Belgradu też się jedzie zwykłymi drogami w kanionach
Komentarz
-
-
winni77, zjeździłem Bałkany i przekraczając granice z powrotem w Podgorica czyli Albania do Czarnogóry przez pomyłkę wyciągnąłem Dowód to strażnik sie uśmiechnął i zapytał gdzie mam paszport. A ha powiedział Zgubiłe? Będzie problem.
Nie chodzi mi o Unie europejską , tylko kraje z poza uni czyli kraje jak Serbia , Albania, jest często problem z DO a czasem proszą o jakiś drugi dokument przy kontroli.
natash, niewiem ja zawsze śmigam przez Wegry - Budapeszt Sobotnica potem Serbia - Belgrad i dalej w lewo na Czarnogóre.
Dla mnie Serbia ma fajne Autostrady i lubię nimi śmigać.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Poniżej filmiki z RTS SAT patrol (po serbsku) na odcinku - Belgrad - Zatoka Kotorska - inna droga z CG (nie przez Podgorice), ale obrazki napisy trochę dadzą ogląd sytuacji
1)
http://www.youtube.com/watch?v=_M90HYiH9AQ&feature=player_embedded#!
2)
3)
4)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76winni77, zjeździłem Bałkany i przekraczając granice z powrotem w Podgorica czyli Albania do Czarnogóry przez pomyłkę wyciągnąłem Dowód to strażnik sie uśmiechnął i zapytał gdzie mam paszport.
Nie chodzi mi o Unie europejską , tylko kraje z poza uni czyli kraje jak Serbia , Albania, jest często problem z DO a czasem proszą o jakiś drugi dokument przy kontroli.
natash, niewiem ja zawsze śmigam przez Wegry - Budapeszt Sobotnica potem Serbia - Belgrad i dalej w lewo na Czarnogóre.
Dla mnie Serbia ma fajne Autostrady i lubię nimi śmigać.
Czy do Czarnogóry można wybrać się nie mając paszportu?
Obecne porozumienia między Polską, a Bośnią, Chorwacją Serbią i Czarnogórą pozwalają obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej na wjazd na teren wyżej wymienionych krajów na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (do 30 dni w Czarnogórze). Informację można sprawdzić na stronie polskiego http://www.msz.gov.pl/Informacje,dla...nice,1800.html.
Komentarz
-
-
Może i można choć ja nie lubię mieć problemów tym bardziej że pan na granicy dziś może mieć zły humor i odbijesz się od ściany i prawie 2000 tyś km na marne.
Co do Humoru -Raz na granicy celnik od Księdza wziął zestaw podróżny do odprawiania Mszy pozłacany i nie-chciał oddać i staliśmy 3 godziny bo powiedzieliśmy ze bez tego się nie ruszamy.
Wiesz śmigam co roku z paszportem do Albanii przez te kraje w tym roku był za mnie kolega dzwoniłem do niego i potwierdza też z paszportem może z przyzwyczajenia tak pojechał. Można spróbować na DO jak tak piszą choć ja z doświadczenia jestem nauczony że kraje z poza Unii czyli strefy Szengen wole mieć Paszport. Oczywiście jak przyjedziesz podziel się co i jak bo za rok spróbuje sam na przemian raz paszport raz DO.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
ja śmigam mniej więcej tak Budapeszt oczywiście do zwiedzenia obowiązkowo : http://maps.google.pl/maps?saddr=chy...ls&vpsrc=6&z=6[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Bezpośrednio do CG, ale z widokami do polecam:
Polska: (do Łodzi i 1-ką do Cieszyna) -widoków brak
Czechy: (kawałek drogą na Słowację) -takie sobie widoki
Słowacja: do Żyliny i autostradą D1 do Bratysławy (w Bratysławie kierować się na Gyor)
z widoków to zamek w Trencinie
Węgry: autostradami M5 -> M1 -> M0 -> M6 i kawałek do granicy z HR w Udvar. - widoków brak bo płasko jak stół
Chorwacja: do Osijeka potem albo A5 albo równolegle do Slawońskiego Brodu (HR/BiH) - też płasko
BiH: tu ładne widoki i jechać Doboj-> Zenica -> koło Sarajewa -> Foca -> Hum (BiH/CG) drewniany mostek
Czarnogóra: tu super kanion Pivy --> Niksić i do celu.
Koszty:
Słowacja - winieta (kupować u nich) 15 euro miesięczna
Węgry - winieta (kupować u nich) 2 x 4 dniowa --> 2 x 1600 HUF
Słowacką lepisz na szybę, węgierską (matrica) trzymasz tylko kwit (już jesteś w ich komputerze i bramki Cię wychwytują że opłaciłeś.
Chorwacja - można bezpłatnie(nie watro jechać ten kawałek autostradą A5)
BiH - za darmo
CG - na granicy winietka na rok - 10 euro lepimy na szybę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76bzyq_74, można w Słowacji nie jechać autostradą i nie płacić winiety. czyli drogą którą ja pokazałem i są widoki.
Jak jechałem do Grecji to przez Słowację bez winiety jechałem tędy
natash Jak się zdecydujesz na Serbię to lepiej omijać Belgrad (roboty drogowe w centrum) i jechać TAK
Komentarz
-
Komentarz