Jak tak to szukam paru informacji:
- jak dojechać autem, jaki jest standard dróg?
- nocleg na miejscu i po drodze, co polecacie?
- informacje ogólne o kraju, ceny, bezpieczeństwo?
Jechałem Hyzne , Wegry , Serbia. Na Serbi kończy się Strefa Szengen czyli granica Serbsko - Węgierska wymagane paszporty.
Wybrzeże piękne polecam przejechać wzdłuż i zahaczyć o śliczne jezioro Szkoderskie jest na granicy Albanii i Montenegro
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
w praktyce paszport bo jak chcesz się dostać poza Szengen bez paszportu? a do Czarnogóry tez paszport bo to tez nie unia europejska choć obowiązuje waluta euro.
Można bez paszportu. Wystarczy DO, ale osobiście bym zabrał paszport (np wypadek, leczenie itp.) czego nie życzę.
Oczywiście ZK obowiązkowo.
Drogi o dobrej nawierzchni, tylko kręte i często/prawie zawsze bez barier ochronnych.
Na wioskach jedź przepisowo bo suszą często.
Problem mam taki, że żona zmieniła nazwisko , bo została żoną i pewnie nie zdąży wyrobić nowego paszportu z poprawnym nazwiskiem. W paszporcie będzie inne niż w dowodzie i nie wiem jak to ugryźć...
Jaką trasą jechaliście do Czarnogóry, wiem że przez BiH jest taniej, niż przez Cro, ktoś wie o ile? I dokładnie przez jakie miasta jechaliście, jeżeli ktoś jechał przez BiH i czy drugi raz też by tamtędy pojechał? Patrząc na mapę to zastanawia mnie czemu ludzie jadą przez BiH skoro można tylko przez Serbię?
natash, jechałem tą trasą bez opłat na Węgrzech i Chorwacji
dalej Banja Luka-Jajce-Bogojno-Jablanica - Mostar ( w BiH nie działa MG)
W Mostarze siedziałem 3 dni i potem przez Dubrovnik do CG.
Jak jedziesz bez "między-lądowań" to przez Serbię tez ok.
Wszystkie trasy oprócz autostrady w Chorwacji prowadzą przez góry i nie da się tego ugryść, vśr spada do 50-60km/h. Od Belgradu też się jedzie zwykłymi drogami w kanionach
winni77, zjeździłem Bałkany i przekraczając granice z powrotem w Podgorica czyli Albania do Czarnogóry przez pomyłkę wyciągnąłem Dowód to strażnik sie uśmiechnął i zapytał gdzie mam paszport. A ha powiedział Zgubiłe? Będzie problem.
Nie chodzi mi o Unie europejską , tylko kraje z poza uni czyli kraje jak Serbia , Albania, jest często problem z DO a czasem proszą o jakiś drugi dokument przy kontroli. natash, niewiem ja zawsze śmigam przez Wegry - Budapeszt Sobotnica potem Serbia - Belgrad i dalej w lewo na Czarnogóre.
Dla mnie Serbia ma fajne Autostrady i lubię nimi śmigać.
Poniżej filmiki z RTS SAT patrol (po serbsku) na odcinku - Belgrad - Zatoka Kotorska - inna droga z CG (nie przez Podgorice), ale obrazki napisy trochę dadzą ogląd sytuacji
1)
http://www.youtube.com/watch?v=_M90HYiH9AQ&feature=player_embedded#!
2)
A ha tak jak koledzy pisali w Serbi uważamy na Policje bo i tak łapią obce rejestracje , Serbowie mogą Zapierniczać a ty jedź przepisowo bo mogą złapać ja sie raz wymigałem i nic nie zapłaciłem.
winni77, zjeździłem Bałkany i przekraczając granice z powrotem w Podgorica czyli Albania do Czarnogóry przez pomyłkę wyciągnąłem Dowód to strażnik sie uśmiechnął i zapytał gdzie mam paszport.
Nie chodzi mi o Unie europejską , tylko kraje z poza uni czyli kraje jak Serbia , Albania, jest często problem z DO a czasem proszą o jakiś drugi dokument przy kontroli. natash, niewiem ja zawsze śmigam przez Wegry - Budapeszt Sobotnica potem Serbia - Belgrad i dalej w lewo na Czarnogóre.
Dla mnie Serbia ma fajne Autostrady i lubię nimi śmigać.
Z Albanią to się zgodzę - paszport, ale...
Czy do Czarnogóry można wybrać się nie mając paszportu?
Obecne porozumienia między Polską, a Bośnią, Chorwacją Serbią i Czarnogórą pozwalają obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej na wjazd na teren wyżej wymienionych krajów na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (do 30 dni w Czarnogórze). Informację można sprawdzić na stronie polskiego http://www.msz.gov.pl/Informacje,dla...nice,1800.html.
Może i można choć ja nie lubię mieć problemów tym bardziej że pan na granicy dziś może mieć zły humor i odbijesz się od ściany i prawie 2000 tyś km na marne.
Co do Humoru -Raz na granicy celnik od Księdza wziął zestaw podróżny do odprawiania Mszy pozłacany i nie-chciał oddać i staliśmy 3 godziny bo powiedzieliśmy ze bez tego się nie ruszamy.
Wiesz śmigam co roku z paszportem do Albanii przez te kraje w tym roku był za mnie kolega dzwoniłem do niego i potwierdza też z paszportem może z przyzwyczajenia tak pojechał. Można spróbować na DO jak tak piszą choć ja z doświadczenia jestem nauczony że kraje z poza Unii czyli strefy Szengen wole mieć Paszport. Oczywiście jak przyjedziesz podziel się co i jak bo za rok spróbuje sam na przemian raz paszport raz DO.
Jak jechać dokładnie przez Węgry, Serbię i BiH, interesuje mnie malownicza trasa, no i z tego co się orientuje jest tańsza niż przez Słowenię i Chorwację.
Bezpośrednio do CG, ale z widokami do polecam:
Polska: (do Łodzi i 1-ką do Cieszyna) -widoków brak
Czechy: (kawałek drogą na Słowację) -takie sobie widoki
Słowacja: do Żyliny i autostradą D1 do Bratysławy (w Bratysławie kierować się na Gyor)
z widoków to zamek w Trencinie
Węgry: autostradami M5 -> M1 -> M0 -> M6 i kawałek do granicy z HR w Udvar. - widoków brak bo płasko jak stół
Chorwacja: do Osijeka potem albo A5 albo równolegle do Slawońskiego Brodu (HR/BiH) - też płasko
BiH: tu ładne widoki i jechać Doboj-> Zenica -> koło Sarajewa -> Foca -> Hum (BiH/CG) drewniany mostek
Czarnogóra: tu super kanion Pivy --> Niksić i do celu.
Koszty:
Słowacja - winieta (kupować u nich) 15 euro miesięczna
Węgry - winieta (kupować u nich) 2 x 4 dniowa --> 2 x 1600 HUF
Słowacką lepisz na szybę, węgierską (matrica) trzymasz tylko kwit (już jesteś w ich komputerze i bramki Cię wychwytują że opłaciłeś.
Chorwacja - można bezpłatnie(nie watro jechać ten kawałek autostradą A5)
BiH - za darmo
CG - na granicy winietka na rok - 10 euro lepimy na szybę
bzyq_74, można w Słowacji nie jechać autostradą i nie płacić winiety. czyli drogą którą ja pokazałem i są widoki.
Oczywiście że można, jest to jedna z ładniejszych tras widokowych - głównie 1-sza cześć od Chyżnego do B-B. (trzeba pamiętać by bez winiety odcinek B-B Zwoleń jechać TAK
Jak jechałem do Grecji to przez Słowację bez winiety jechałem tędy
natash Jak się zdecydujesz na Serbię to lepiej omijać Belgrad (roboty drogowe w centrum) i jechać TAK
Komentarz