Nie wiem czy mi kodowali. Chyba nawet nie sprawdzili bo nie mieli na czym. Dołączam się do prośby dwa posty wyżej.
Niemiły problem z rowerem.
Zwiń
X
-
Niemiły problem z rowerem.
Domyślam się, że są tu specjaliści od rowerków, bo nie chce mi się jeszcze rejestrować na forach typowo rowerowych. Otóż od pewnego czasu nęka mnie problem.
Jeżdżę freeridowo i mój rower nie ma ze mną lekko ze względu na moją wagę. Od pewnego czasu, gdy przestaję pedałować i poruszam się z prędkością >5km/h to z tylnej piasty dochodzą dźwięki bardzo głośnego, cyklicznego stukania. Stukanie ustaje, gdy zaczynam pedałować (choć nie zawsze). Ponadto tylne koło mimo mocnego dokręcenia rusza się z lewej na prawą (same koło, bez przerzutek!). Wibracje przez to stukanie odbijają się na moich rękach i tyłku. :cry:
Domyślam się, że coś uległo uszkodzeniu w środku tylnej piasty. Czy może wiecie co to jest? Nie chcę kupować całej piasty...
Obstawiam ośkę, a Wy? :|
-
-
Gość
Sorki bo ja nie znawca, dawniej duzo jezdzilem, teraz sporadycznie.
u mnie w rowerku ostatnio tez zaczelo cos stukac w piascie na dodatek po umyciu i na smarowaniu (to chyba byl blad)
jesli chodzi o te stuki to mi na mysl przychodzi pierw lozysko, nie wykluczone ze tez moze byc piasta do wymiany (kolo sie rusza, ale w pozycji zatrzymanej, bo jesli krecac to wiadomo centra)
nie wiem ile teraz kosztuje piasta bo dawno sie nie babralem z tym, ale sam chyba odwiedze serwis przed zima i spytam.
Jeszcze jedna rzecz, kola nie mozna przykrecac na sile, bo wlasnie to moze byc powodem problemow z piasta :!:
Komentarz
-
Jest przykręcone OK, tylko sprawdziłem jak się trzyma przy mocniejszym dokręceniu. Piasta w moim wypadku, czyli do ostrego lądowania to koszt rzędu 250 złotych. :| Centry nie mam - tak jak pisałeś, koło idzie na lewo i prawo przy zerowym ruchu, jak rower stoi.
W przyszłym sezonie mam zamiar zjechać z kolegą z góry Żar i nie chcę, a wręcz nie mogę zjechać rowerem, które może w każdej chwili stracić koło po kamienistej drodze.
Komentarz
-
-
Gość
kurde dawniej z kumplem zesmy skakali z metrowych ramp na rowerze i piasta nic nie bylo (tylko chopera sobie zrobil z roweru) a teraz niby technologia lepsza, a psuje sie jeszcze moze i gorzej.
no co do ceny piasty faktycznie nie mala, nawet hamulce do auta mam tansze :P wiec jesli sam nie pogrzebiesz to i tak do serwisu musisz dac.
co do ruszania sie kola to raczej piasta, ale mi sie tez przypomnialo jeszcze cos - odnosnie tych wariactw na rowerze.
u mnie kiedys nie wytrzymala oska w piascie, najlepsze bylo to ze z kumplem lubialem poszalec rowerem. Mamy niedaleko taki kamieniolm i mozna tam przez las pozjezdzac dosc ostro, dopiero po calej przejazdzce jak odkrecilem kolo to z piasty wypadla oska rozwalona na dwie czesci, ale u Ciebie napewno tak sie nie stalo
Komentarz
-
na piaście masz po obu stronach takie ukośne nakrętki (konusy) które trzymają kulki a między nimi jest samo koło.
jak zdejmiesz koło to na 90% albo są poluzowane i kulki luźno chodzą albo któraś kulka pękła i dlatego stuka albo też w tych nakrętkach ( po nich toczą się kulki a na kulkach piasta) jest za duże wyżłobienie i są do wymiany te dwie "nakrętki"Czy to nie miło jak wszystko działa
Modyfikacje : Klimatyzowany schowek, CB w popielniczce, Moduł komfortu VAG-iem
Komentarz
-
-
Ja bym obstawiał łożysko tak jak kolega Golas27.
Na początku sezonu zaczęło mi coś niesamowicie huczeć w przednim kole. Huk zaczynał się przy przekroczeniu 20km/h i byl tak głośny, że wszyscy przechodnie się oglądali. Sprawdzałem wszystko co możliwe - piastę, łożyska , hamulce szczęki nawet kabel od licznika był podejrzewany.
Jak się później okazało brzęczało światełko odblaskowe zamontowane na szprychach...
Tak więc sprawdzaj wszystko co możliwe.
Komentarz
-
-
Gość
z tymi konusami to dobry trop, az sprawdze u siebie i zdecydowanie ktores kulki w lozysku mogly sie rozsypac.
Komentarz
-
Mickul, pewnie piasta sie popusciła więc pozostanie dokręcić ewentualnie wymienić, ile będzie taka piasta kosztować powiedzmy Deore XT, 100zł?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Gość
Komentarz
-
Przychodzi mi jeszcze taka myśl że miałeś kulki w koszyczkach. Koszyczki miały tę wadę że lubiały się rozlecieć i kulki zbierały się koło siebie powodując luzy a w dodatki szczątki koszyczka potrafiły rozwalić miseczki. Ja robiłem tak że kupowałem dodatkowe kulki w koszyczkach rozwalałem koszyczki i na smarze umieszczałem w miseczkach tyle kulek na obwodzie ile się tylko zmiesciło.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MickulW przyszłym sezonie mam zamiar zjechać z kolegą z góry Żar i nie chcę, a wręcz nie mogę zjechać rowerem, które może w każdej chwili stracić koło po kamienistej drodze.
Objaw wskazuje na lozyska. Pytanie jeszcze jaka masz piaste bo jak na maszynowkach to tam nie ma mozliwosci regulacji luzu lozyska, trzeba je po prostu wymienic. Jesli masz dobra piaste to jest to oplacalny biznes bo za lozyska zaplacisz 20zl a za nowa piaste 10x wiecej.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Mickul, jaki model piasty?
[ Dodano: Pon 12 Wrz, 11 17:42 ]
ja mam chosena i nawet jestem zadowolony
ostatnio przesmarowałem łożyska z tyłu bo czasami lekko coś piskało
No i bębenek alu jednak trochę dostał po dupie z kasetą SLX
Z tym że ja to XC choć wolno nie zjeżdżam, no i 80kg na koła 1550g to trochę sporo :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zgubiłem gdzieś opis swojego roweru (bo sam go składałem i za cholerę nie pamiętam jaką piastę brałem trzy lata temu). W każdym bądź razie piasta posypała się cała od środka - popękały kulki, oś złamana była dokładnie na środku, konus miał pęknięcie poprzeczne. Regeneracja nic nie dała i musiałem kupić nową. Mam chyba tą samą co miałem - zobaczymy jak dostanę fakturę.
XC w moim wypadku nie wypala ze względu na przerzutki 1-8. Ale do FR jest idealnie. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Mickul, powiem Ci, że ja już nigdy nie będę się bawił w piasty z konusami, kulkami i innymi pierdołami
jeżeli nie zależy na wadze, to polecam coś tańszego z DT
jest np taka używka teraz http://allegro.pl/dt-440-fr-jak-nowa...801007943.html
Jeśli nowa to DT 370(czyli dawny onyx)
Naprawdę porządna piasta za nie duże pieniądze. Zresztą DT ma wszystkie piasty porządnie zrobione i nie jeden rower przeżyją
Komentarz
-
-
Przede wszystkim Mickul, musi powiedziec co to ma za rame bo nie do kazdej wejdzie oska 12/150
Ale generalnie piasty ktore maja demontowalna oske i sa na lozyskach maszynowych sa w zasadzie niezniszczalne. Jak sie cos popsuje to tylko lozysko wiec, cyk wymiana i gotowe.
Jesli archaiczna piaste na konusach zajechales to i nowa na konusach zajezdzisz.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
Komentarz