Dzida, ale silnik jest obecnie częścią zamienną i nic nie musisz w DR sobie zmieniać.
nie nie, odpadła nam instytucja numeru silnika., czyli można zamienić 1:1 TAKI SAM, ale zmiana BMM na 200 konne TFSI to chyba jednak wymaga korekty w dowodzie rejestracyjnym. . . . ktoś to kiedyś kupi od Miśka. . .
piramida w tym linku wskazał skan z badania technicznego. Jak rozumiem z takim dokumentem mykamy do Urzędu Dzielnicy ew. Wydziału Komunikacji i oni nanoszą odpowiednie zmiany.
ja tam nie oglądałem, i nie mam zamiaru
a po za tym przecież w PL bardzo dobrze się żyje
jaki kryzys :?:
dwa sweterki, koszula, polo i jeansy za jedyne 4,5tyś :|
ja tam stawiam że za jakiś czas będą zadymy podobne do tych z Grecji
Expose jak expose, ale za to debata po expose... A dokładnie - chodzi mi o wypowiedź Palikota. Wiem, że to tylko gadanie, ale jednak podobało mi się to gadanie Palikota...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Połowę to na pewno zrealizują ale tylko tą dotyczącą podwyżek,a cięcia już zaczeli,jeszcze się dobrze nie podzielili a 40 palet komputerów i programów zamówili.
Ja proponuje, żeby Tusk zaczął od swojej kieszeni i zlikwidowana kolesiostwa :twisted: Gdzie ta Irlandia, gdzie ten dobrobyt bo jakoś nie widze :szeroki_usmiech
Długo by tak można, ale może w końcu naród przejrzy na oczy, bo takiego dziadostwa jak w PL to próżno szukać
Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
Cóż, cieszy mnie to, że nie ma planów likwidacji ulgi na 2 dzieci i wspólnego rozliczania podatkowego współmałżonków. Chciałbym, aby w końcu wszyscy (rolnicy, hutnicy, mundurowi, górnicy) mieli takie same obowiązki ZUS-owsko/podatkowe jak inni...
Nie zmienia to jednak faktu, że w przyszłość patrzę z coraz mniejszym optymizmem...
Wkurza mnie z kolei to, że polityczni oponenci PO wciąż uprawiają bezmyślny i nieuzasadniony finansowo populizm...
oziemi, a co ma ten Tusk zrobić? Oddać swoją pensję?
Aby utrzymać finansową wydolność państwa trzeba zaczać od likwidacji wszelkich uprzywilejowań różnych grup społecznych!
Aby utrzymać finansową wydolność państwa trzeba zaczać od likwidacji wszelkich uprzywilejowań różnych grup społecznych!
Zgoda, ale jak Ci na górze rozkradają państwo na wszelkie możliwe sposoby, bo wiecznie im mało, to raczej kiepski wzór do naśladowania. Reformy trzeba zacząć od siebie, w końcu mają być przykładem jak robić żeby było lepiej.
Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
Tzn jeśli chodzi o expose premiera to uważam, że nie miał wyjścia bo czas na PRowskie teksty i populistyczne pitolenie minął. To co powiedział to jeszcze trzeba wprowadzić więc na razie czekamy i zobaczymy co będzie.
Na pewno trzeba ciąć wydatki i w sumie z większością zmian jestem na TAK. Jestem gotowy ponosić koszty oddłużania Państwa jednak uważam, że politycy powinni zacząć od siebie, a nie wydawać np masę pieniędzy na paliwo i nawet się z tego nie rozliczać. Jeśli zabieramy niektóre przywileje to i politycy powinni mieć ich mniej, albo dokumentować na co kasa idzie jak w normalnym przedsiębiorstwie.
Zaskoczyło mnie przemówienie Palikota, bo uważam, że było bardzo dobre. Najgorzej oceniam przemówienie Beaty Kempy. Jarek mnie nie zawiódł i pozostał sobą "Nie pozwolimy ..." :szeroki_usmiech i zakończył wątkiem smoleńskim.
Reformy Tuska I jego partii oceniam na plus. Ale byłem zdumiony jaką gadane ma Palikot ... nawet mi sie to podobało ... gdyby nie ruszał teg krzyża to nawet bym go poparł :diabelski_usmiech
pewnie, ze zaczac od siebie i kolegow z sejmu. Kto widzial, zeby za nic nie robienie brac ~8tys zl miesiecznie + diety + apartament + kierowca+samochod+benzyna...
ja tam stawiam że za jakiś czas będą zadymy podobne do tych z Grecji
Ale widzisz, Donek daje podwyzke sluzbom i beda go za to bronic i lac palami jak tlum wylegnie na ulice Chlopak zaczal w koncy myslec przyszlosciowo.
Oto postulaty, coby z czasem nam nie uciekly:
Zamieszczone przez Donek obiecał dnia 2011-11-18
1. Deficyt SFP około 3% w 2012, w każdym z wariantów
2. Dług publiczny 52% w 2012 roku i 47% w 2015 roku, krajowa definicja
3. Deficyt SFP 1% w 2015
4. Opodatkować wydobycie miedzi, srebra i innych kopalin, w tym gazu łupkowego
5. Ograniczenie ulg: becikowe i inne.
6. Instrumenty finansowe mają poprawić demografię, ulga prorodzinna +50% na 3 i 4 dziecko, ulga na 1 i2 dziecko bez zmian
7. Zasada sprawiedliwości społecznej, dochód 85,000 lub więcej to ulga tylko za 2 i więcej dzieci
8. Becikowe tylko dla rodzin o dochodach poniżej 85,000 rocznie.
9. Neutralność dochodowa polityki prorodzinnej
10. Umowy autorskie tylko wtedy gdy przychód nie przekracza 85,000. Powyżej nie będzie kosztów uzyskania przychodu 50%
11. Ulga na Internet zostanie zlikwidowana (1,5 mld w ciągu czterech lat)
12. Likwidacja omijania podatku Belki
13. Twarde eliminowanie omijania płacenia podatków
14. Odchudzenie administracji, raporty o efektach deregulacyjnych, lepsze prawo, pozwolenie na budowę 100 dni dla dużych inwestycji, 60 dni dla małych
15. Usprawnić pracę sądów, skrócić postępowanie o 1/3
16. Co najmniej połowę zawodów uwolnić od obowiązku licencji
17. W KPRM będzie mechanizm uniemożliwiający nadprodukcję ustaw
18. Tylko profesjonalny OSR pozwoli na przekazanie ustawy do Sejmu
19. Tryb pracy nad ustawami taki, że likwidujemy stare przepisy w takim samym tempie jak tworzymy nowe, co najmniej
20. Instytucje publiczne będą korzystały z nowoczesnych technik informatycznych w kontaktach z obywatelami, zadanie nowego ministerstwa
21. System emerytalny: podniesienie składki rentowej o 2pp. po stronie pracodawcy, i tak nie inwestują, więc te pieniądze leżałyby na lokatach, to je wykorzystamy. Obniży deficyt o 13 mld złotych rocznie.
22. Zmiana waloryzacji emerytur i rent, waloryzacja na dotychczasowym poziomie, ale o charakterze kwotowym, na jakiś czas. Po 4 latach powrót do waloryzacji procentowej. Dotyczy też służb mundurowych. Nie będzie świętych krów.
23. Składka zdrowotna dla rolników, wyrok TK, rolnicy od 6 do 15 ha połowa składki ZUS, powyżej 15 ha całą składkę. W następnym kroku rolnicy w systemie powszechnym. Od 2013 roku w rolnictwie rachunkowość i opodatkowanie na ogólnych zasadach, na początek największe gospodarstwa. Docelowo odejście od KRUS.
24. Ograniczenie (likwidacja) podatku rolnego
25. Podwyższenie wieku emerytalnego, od 2013 roku zrównanie wieku emerytalnego i podwyższenie stopniowo do 67 roku życia: co 4 miesiące wiek emerytalny wzrośnie o miesiąc.
26. Przegląd grup uprzywilejowanych: górnicy, prokuratorzy, mundurowi, księża. Dla wstępujących do służby od 2012 roku nowe reguły, nie obejmą obecnych pracujących w tych grupach. Dla nowych wiek emerytalny 55 lat, sta służby 25 lat (mundurowi) , w górnictwie przywileje tylko dla tych co pracują bezpośrednio przy wydobyciu, dla pozostałych emerytury przejściowe. Zmiany dla prokuratorów i sędziów w stanie spoczynku. Fundusz kościelny rozwiązany, duchowni przejdą do powszechnego systemu, ewentualne zmiany w konkordacie.
27. Utrzymamy wskaźnik natowski wydatków na obronę narodową
28. Wojsko i policja będą pod szczególną ochroną finansową. Podwyżka po 300 złotych dla każdego policjanta i żołnierza 1 lipca 2012 roku, i jeszcze raz pod koniec kadencji, jak pozwolą warunki
Ja w to gówno nie wierze.
Wole brać swoj los we wlasne rece. Gadanie polityka mam w dupie.
Twardo stapam po ziemi.
Ale widzisz, Donek daje podwyzke sluzbom i beda go za to bronic i lac palami jak tlum wylegnie na ulice Chlopak zaczal w koncy myslec przyszlosciowo.
Nie wiem, jak inne służby mundurowe, ale większości normalnych policjantów obietnice jednorazowej, średniej podwyżki o ok. 300 PLN,- (czyli jeden dostanie 100 PLN,-, a inny 500 PLN,-) po 4 latach zamrożenia podwyżek i zapowiedź kolejnych 4 lat posuchy (bo nikt inteligentny nie uwierzy w zapowiedź ewentualnej podwyżki za 4 lata o kolejne ok. 300 PLN,-) nie przekonają do PO jako do dobroczyńcy, przy którym Policja będzie miała jak pączek w maśle. Wiem, że większość policjantów jest wściekła za traktowanie Policji przez obecną koalicję jak wyrobników, którzy i tak mają za wiele i dlatego nie zasługują na nic więcej (zwłaszcza, że D. Tusk 4 lata temu obiecywał, że "dobrze zarabiający policjanci..." - a obecnie ci "dobrze zarabiający policjanci" w większości nie mają nawet średniej krajowej...). Dlatego - jeżeli doszłoby do wyjścia ludzi na ulicę - policjanci (a przynajmniej ci normalni) sięgneliby po pałki tylko wtedy, gdyby tłum bezsensownie (jak to praktycznie zawsze bywa) zwróciliby swoją nienawiść przeciwko nim...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Zobacz co dzieje się na giełdzie. Sprawdź które akcje spółek możesz w chwili obecnej kupić. Przeczytaj najnowsze komentarze naszych specjalistów.
"Po dobrze przyjętym expose przez analityków, ekonomistów, a nawet agencje ratingowe nasza giełda reagowała dziś bardzo mocnymi spadkami. Napędzał je ostry zjazd KGHM, którego spadki przekroczyły 9 proc.
Druga co do wielkości na naszej giełdzie spółka straciła po zapowiedziach Donalda Tuska mówiących o nowym podatku od kopalin. Rocznie ma on przynieść budżetowi nawet 2-3 mld zł. Większość tej kwoty wpłaci należący do państwa miedziowy koncern. Po godzinie 9.20 spadek akcji KGHM przekroczył 9 proc. do poziomu 130 zł. Trzeba pamiętać, że już w piątek przecena sięgnęła 14 proc., co oznacza że wartość giełdowa spółki zmniejszyła się o 4 mld zł.
O godz. 14.20 spadek był już znacznie mniejszy, -6,25 proc. Za akcje trzeba było zapłacić 134,90 zł. Ok. 15.20 nastąpiła kolejna fala wyprzedaży akcji miedziowego giganta. Za chwilę znów powrócił w okolicę 130 zł za akcję. O 15.36 kurs KGHM to 131,80 zł. Ostatecznie na zamknięciu spadek wynosił 9,73 proc., akcja kosztowała 129,90 zł...
Komentarz