mala siec w firmie i internet

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brychu
    Drive
    • 2004
    • 40

Witam,

kupiłem właśnie drugą octavie
    też 1.6 z gazem jak poprzednia tyle że tym razem dopłaciłem do pakietu na bezdroża i jest naprawde fajnie

ubogo jednak to wygląda na kołach 15 cali i oponach 195/65 R15

ponoć do tego silnika nie warto wchodzić w 17 bo spalanie wzrośnie, zawieszenie nieodpowiednie i takie tam

swoją drogą 16 dla mnie i tak wydaje sie optymalnym rozwiązaniem i na takie ori fele bede polował.

Pytanie natomiast jest o opony. Naturalnym odpowiednikiem jest 205/55 R16
    ja jednak bym chciał zamontować 205/60 R16 żeby uzyskać wysokość SCOUTa
    co myślicie o tym pomyśle? jakie plusy jakie minusy takiego rozwiązania

Wiem że minusem może być przkłamanie licznika, choć tak naprawde GPS dopiero wtedy zacznie pokazywać prawidłowe wartości bo zazwyczaj zawyżał licznik w stosunku do GPS
    2001 Octavia 1.9 TDI 90 KM Ambiente
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

Mam taką sytuację i zastanawiam się co będzie najlepsze:
    6 działających kompów + 2 czekające na lepsze czasy - wszystko po kablu, między nimi sieć win + necik z netii

Do tej pory był sobie swicz (hub na 8 komp) + router z ADSLem żeby necik sobie działał, hub ma niestety ponad 10 lat i ze 2 porty przestały działać oraz sama sieć i wydruki z drukarek sieciowych strasznie zamulają.
    Ponieważ przedłużyłem umowę z Netią, mam oprócz routera z Adslem , netia spot i jak je połączyłem ( z pominięciem huba) sieć działa cudnie lecz necik wariuje, bo niestety router jest za prosty i nie radzi sobie z routingiem sygnału netii oraz "rządzeniem" kompami podpiętymi do niego oraz do netia spot.
    Pytanie:
    1.Kupić typowy router i spiąć go z netia spot (lub routerem ADSL) i stworzyć sieć?
    2. Kupić jednak nowy HUBik który obsluży sieć po podłączeniu oczywiscie netia spot lub routera ADSL?

Co będzie lepsze do wydajniejszego korzystania z malej sieci oraz netu?

Dodam, że przy 2 urządzeniach typu router +modem adsl, moge obsłużyć 6 kompów po kablu (3 netia spot + 4 router, ale jedno gniazdo na połączenie ich razem) no i pewnei kilka po wi fi.
    Z wykorzystaniem huba, w zależności jaki kupię powiedzmy 8 na dzień dobry po kablu + po wi fi.Nie wspomnę o cenie, bo HUB 37zł, dobry router przynajmniej ok. 100zł

pozdro

Komentarz

• mdo1
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 441

Wg mnie

- switch a nie hub i to 1 Gb/s a nie 100 Mb/s jesli chcesz wspoldzielic zasoby pomiedzy kompami, w domu mam NAS'a z karta 100 Mb/s i jest to czasami wkurzajace, a precyzyjniej - czasami tylko nie jest , no ale w domu przepycha sie raczej wieksze pliki niz w firmie

- zastanowilbym sie nad postawieniem malego serwera plikowego ew. gotowego NAS'a, zaleznie od budzetu

- pogadalbym z kims kto ma pojecie o sieciach, ten Netia spot jak podejrzewam, to net po kablu + router WiFi, mozna by sprawdzic czy nie da sie podpiac rownolegle obu lacz i zrobic na nich jakis fikolkow typu failover

Jesli bedziesz zainteresowany mam kolege, ktory zawodowo sie tym zajmuje, w mojej opinii jest bardzo dobry i nie jest drogi.

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez mdo1
        - zastanowilbym sie nad postawieniem malego serwera plikowego ew. gotowego NAS'a, zaleznie od budzetu
        żadnych skomplikowanych wariactw

Zamieszczone przez mdo1
        - pogadalbym z kims kto ma pojecie o sieciach, ten Netia spot jak podejrzewam, to net po kablu + router WiFi, mozna by sprawdzic czy nie da sie podpiac rownolegle obu lacz i zrobic na nich jakis fikolkow typu failover
        rozmawiałem z kolegą, który ma pojęcie i on sugeruje spiąć dwa routery, a wywalić switcha (huba)

ale chciałem się upewnić co teoretycznie będzie lepsze.
        sieć mi się potrzebna do obsługi drukarek sieciowych, wymiany plików oraz dostępu do netu

Komentarz

• mdo1
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 441

Zamieszczone przez arci9
          rozmawiałem z kolegą, który ma pojęcie i on sugeruje spiąć dwa routery, a wywalić switcha (huba)

sieć mi się potrzebna do obsługi drukarek sieciowych, wymiany plików oraz dostępu do netu
          Nie jestem sieciowcem, zeby bylo jasne

ale wg mnie to raczej jeden router obslugujacy LAN i WiFi i dwa lacza WAN

lub router z 2 wyjsciami WAN i accespoint

no i switch, drozej, ale chyba lepiej

mozna oczywiscie tak jak radzi kolega, ale bedziesz musial recznie przestawiac bramki na kompach jak Ci jedno z laczy padnie no i raczej ustawic na sztywno adresy
          malo masz kompow, wiec do zrobienia

jakbys chcial zrobic router na jednym z wolnych kompow, to zajrzyj na http://www.pfsense.org/ - dolozysz 2 karty sieciowe i masz router obslugujacy 2 lacza i pare jeszcze innych rzeczy

Ten router NEtia Spot moze ma tryb accespoint'a, wtedy obyloby sie bez wiekszych zakupow a jak nie, to karta wifi do kompa (routera) - jesli oczywiscie potrzebujesz wifi, bo z tego co piszesz nie wynika, ze tak

Komentarz

• krzynol
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 11007
            • Superb II combi (3T5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

netia spot to usługa "wszystko w jednym" czyli moim zdaniem kupa
            wszystko leci w technologii ADSL

kupujesz dobry router ADSL z wifi, zazwyczaj ma 4 porty WAN
            do tego switch załóżmy 16 portowy

jeśli są fundusze to wszystko już w prędkości 1GB/s
            i to wszystko

Zamieszczone przez mdo1
            ale wg mnie to raczej jeden router obslugujacy LAN i WiFi i dwa lacza WAN
            dwa x WAN w ADSL?! nie spotkałem się jeszcze

[ Dodano: Sob 26 Lis, 11 09:31 ]
            ale czytam i się zakręciłem
            masz dwa łącza jednocześnie?
            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
            poprzednie modele:
            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• bradley
              L&K
              • 2008
              • 1465

netia spot ma 1x wan, 3 ethernety, 2usb, wifi w n-ce i oczywiscie wtyczke telefoniczna na adsl
              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• krzynol
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 11007
                • Superb II combi (3T5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ale co ma? spot to nazwa usługi czy urządzenia?
                poprzednie modele:

Komentarz

• mdo1
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 441

Zamieszczone przez krzynol
                  dwa x WAN w ADSL?! nie spotkałem się jeszcze
                  nie moglem sie powstrzymac :diabelski_usmiech

moze i nie ma w sprzedazy, jak pisalem, nie specjalizuje sie w sieciach
                  chodzilo mi raczej o to, zeby to co daje netia (dwa niezalezne lacza) spiac w jedna logiczna calosc - czyli "prawie" to co arci9 napisal w 1 punkcie - zrobic router i spiac razem oba lacza
                  Nie zwrocilem uwagi, ze Netia Spot musi zostac na swoim miejscu (jako modem) wiec faktycznie nie wykorzysta sie go jako accespoint

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 11007
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez mdo1
                    krzynol napisał/a:
                    4x LAN oczywiście ops:

czyli są dwa łącza ADSL?

wtedy bym zrobił tak:
                    dwa routery ADSL w trybie bridge/modem podłączone do jednego routera 2xWAN i dalej do sieci
                    i możemy zrobić load balancing lub backup/failover na dwóch łączach inetowych transparentnie
                    lub
                    po prostu jeden router z wifi na jednym łączu - robiący za bramę, DHCP, DNS relay, itd
                    drugi tylko jako bramka do netu zapasowa, można podać jego adres w kompach jako drugą bramkę z wyższą metryką

oczywiście do tych rozwiązań switch 16port i cała sieć do niego wpięta
                    poprzednie modele:

Komentarz

• bradley
                      L&K
                      • 2008
                      • 1465

ale co ma? spot to nazwa usługi czy urządzenia?
                      Tak sie nazywa to urzadzenie co daja z netii. Mam je kolo siebie Dokladnie to "NETIASPOT"
                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

netia spot to usługa "wszystko w jednym" czyli moim zdaniem kupa
                        wszystko leci w technologii ADSL

do tego switch załóżmy 16 portowy
                        ale czym różni sie dobry router adsl od netia spot?
                        czy używałes netiaspot?

Panowie, nie w tą stronę wasze rozważania. Jakie możliwości są to ja mniej wiecej wiem, natomiast podstawowa kwestia jest taka: czy hub (switch - nie wiem czy jest różnica?) czy dwa routery z modemem adsl?

Narazie pomijając kwestie jakie komponenty jakościowo zastosować (zostawić netiaspot czy nie), użyć dwóch WANów czy nie ? (chociaż tego rozwiązania nie kumam)

Komentarz

• krzynol
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 11007
                          • Superb II combi (3T5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez arci9
                          niestety router jest za prosty i nie radzi sobie z routingiem sygnału netii oraz "rządzeniem" kompami podpiętymi do niego oraz do netia spot.
                          dobry router to draytek, cisco, linksys, netgear...
                          na pewno nie netiaspot czy coś innego made in RPC
                          ponieważ ma więcej pamięci i szybszy procesor, m.in.

Pytanie czy switch (hubów się już nie stosuje) czy dwa routery jest nie zrozumiałe.
                          Switch nie zastępuje w działaniu routera, router (4xLAN) ma w sobie funkcjonalność małego switcha 4 portowego

nie masz WANów, tylko masz 2x ADSL, czyli po kablu telefonicznym sygnały, tak?
                          poprzednie modele:

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

Pytanie czy switch (hubów się już nie stosuje) czy dwa routery jest nie zrozumiałe.
                            Switch nie zastępuje w działaniu routera, router (4xLAN) ma w sobie funkcjonalność małego switcha 4 portowego
                            To jaka jest zasadniczna różnica między switchem a routerem?

nie masz WANów, tylko masz 2x ADSL, czyli po kablu telefonicznym sygnały, tak?
                            Tak, mam internet po ADSLu i chyba po 2 raz sie nie da

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

Zamieszczone przez arci9
                              To jaka jest zasadniczna różnica między switchem a routerem?
                              router to urządzenie które "kieruje ruchem" między różnymi sieciami - w Twoim przypadku pewnie między siecią lokalną (LAN) a internetem (WAN). Switch działa w tylko w sieci lokalnej. To tak największym możliwym uproszczeniu.

najlepszy układ w twoim przypadku to router<---> 8 portowy switch<----->kompy.

przy takim układzie zwykły tp link powinien dawać rade bez problemu.

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 11007
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez arci9
                                Tak, mam internet po ADSLu i chyba po 2 raz sie nie da
                                czyli masz jeden adsl, bo wcześniej jest napisane o backupie łączy, czyli min. 2

to tak jak pisze westwi78, router + switch 16 port
                                wyrzuć netiashit i kup, no może nie tplinka (dla 8 kompów i wifi) , ale np drayteka jak chcesz mieć lepszy
                                poprzednie modele:

Komentarz

• ziutecki
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 61

Router kieruje ruch na zewnątrz. I tak masz podpiętego NETIASPOT-a. Jak spiąłeś dwa routery LAN-ami, to owszem - masz sieć - ale dlatego ci "wariuje", że obydwa na siłę przydzielają w tym twoim segmencie adresy IP po DHCP.
                                  Wyjście:
                                  prawidłowo powinno być tak:
                                  spot->switch 16p->komputery.
                                  Ale w wersji "budżetowej", aby wykorzystać poprzedniego routerka jako switch* - trzeba go rozkonfigurować na WAN i LAN, oraz wyłączyć przydzielanie DHCP.

* możesz mieć za mało portów - 4 + 3 - 2 = tylko 5 portów dla sieci lan

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

arci9,
                                    ja bym w coś takiego celował
                                    Router: http://www.markit.eu/pl/pl/netgear-p.../v2p2547607c64 --> 750zł
                                    +
                                    NAS: http://www.qnap.pl/qnap_ts_219p2.php --> 1240zł + dyski 2x2TB w raid 1

przykładowa konfiguracja:
                                    modem asdl --> router netgear --> nas
                                    do modemu możemy podłączyć drukarki itp. urządzenia, netgeara zostawić na komputery.
                                    A po co serwer NAS? przekonasz się jak głównej księgowo-kadrowej, ewentualnie innej kluczowej osobie padnie dysk i trzeba będzie odtworzyć dane. (tfu tfu odpukać)
                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...