Kierowca czy pieszy - kto zawinił?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zawadi
    Classic
    • 2008
    • 37

kabanos, ale ty masz 1,9 TDI, więc już w serii masz twardsze sprężyny i amortyzatory niż w moim 1,6.
    Zobacz, że w tych KYBach też są różne do różnych silników

Jak teraz szukałem samochodu to znalazłem Imrezę też kombi i LPG co prawda mniejsze, ale to przecież Subaru, ale po przejażdżce okazało się, że O1 dużo lepiej się prowadzi mimo, że o 10 lat starsza konstrukcja (Impreza 2006). To była Impreza 1,5. Przydały by się jej takie boczne kółka jak w rowerkach dla dzieci, żeby się podpierała w zakrętach.
    Po prostu producenci zakładają, że ludzie kupują małe silniki nie dla tego, że ich nie stać na większe tylko dla tego, że nie jeżdżą szybko i wolą komfortowe zawieszenie.
    A ci co kupują mocne silniki to pewnie będą szybko jeździć więc trzeba im zapewnić bezpieczeństwo w zakrętach.
    Chociaż podobno w nowych Skodach już nawet małe silniki mają sztywne zawieszenia.
    Wiadomo też, że np. samochody azjatyckie sprzedawane w Europie mają sztywniejsze zawiasy niż identyczne jeżdżące po Azji.

Więc ja nie wiem czy np. wystarczy mi zamontować fabryczny zawias, ale przeznaczony do mocniejszego silnika, a może te Excel-G do mojego silnika też są nie dość twarde.
    Z zawiasem od innych silników też może być problem z przystosowaniem do ciężaru silnika. Może powinienem wybrać zawias z mocnej doładowanej benzynówki, która waży mniej-więcej tyle co mój 1,6?
    Ale tu pojawia się pytanie czy mi mechanik nie powie, że to tam nie pasuje i co ja z tym zrobię, oddam?

A jaki ja w ogóle mam silnik? Chodzi mi o to, że tu na forum tych silników 1,6 jest tak dużo do wyboru, że ja nie wiem. Mam 1,6 z fabrycznym gazem z 2007 roku, 102 konie.
    OCTAVIA TOUR ICE 1,9 TDI 90KM
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak czytam w internecie o tym wypadku http://kontakt24.tvn.pl/temat,zmiotl...je,159227.html i się zastanawiam czyja to wina :?

Według mnie sporo rzeczy się nałożyło, min to że pieszy nie spojrzał się w odpowiednim momencie przechodząc czy nic nie jedzie na drugim pasie, a widząc już samochód stał w miejscu i czekał na cud że samochód się zatrzyma itp itd

ale według mnie najgorsze co mogło być, to zatrzymanie się w celu przepuszczenia pieszego :!: :!: :!: :evil:

Takie rzeczy to się robi jak się jedzie w korku czy jak jest duże natężenie ruchu i prędkości poruszających się samochodów nie są duże, a nie tak jak na filmie, dodatkowo praktycznie na skrzyżowaniu...
    Do tego obowiązkowa obserwacja co się dzieje za samochodem :!:
    Facet grzecznie czekał aż przejadą samochody no i się nie doczekał :|
    Ani z biegu, ani z marszu...
    Nie potrzebna(w tym przypadku skuteczna) prowokacja do wypadku
    Nie jestem w stanie zrozumieć tak durnowatego zachowania
    A to co się działo po uderzeniu to już nie chcę komentować :x

Oczywiście ten na lewym też nie jest bez winy, ja zawsze widząc kogoś przy drodze mam nogę nad hamulcem, a w takiej sytuacji kierowca powinien również zwolnić czy zatrzymać się widząc co się dzieje na prawym pasie
    A może myślał że samochód z prawego będzie skręcał w prawo :?:

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Rozpisałeś się nad winą wszystkich innych, a o prawdziwym winnym napisałeś tylko parę słów. Winny jest bez wątpienia kierowca na lewym.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• eaglemirek
        RS
        • 2010
        • 14145
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez abstinent
        Nie potrzebna(w tym przypadku skuteczna) prowokacja do wypadku
        Oczywiście ten na lewym też nie jest bez winy
        :shock: Czy dobrze rozumie :?: Czy Ty obarczasz większą winą za zaistniały wypadek kierowcę sam. który zatrzymał się przed przejściem niż tego który wziął przechodnia na maskę (o prędkości nie wspominając) :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• krzysiek1974
          Rider
          • 2009
          • 323

Winny jest kierowca. Pieszy będąc na pasach ma pierwszeństwo. Co innego gdyby na pasy wtargnął. On nie przechodzi przez każdy pas jezdni przez przejscie na naowo. Pieszy był w połowie drogi. Jesli przed pasami zatrzymuje się jakieś auto (może być np. ciężarówka zza której nic nie widać) to pozostałym kierującym powinno włączyć się "światełko ostrzegawcze", że ktoś przez przejście przechodzi. Przepisy regulują kwestie prędkosci maksymalnej dpuszczalnej (czasem minimalnej na danym pasie ruchu) - rzeczywista prędkość powinna być dostosowana przez kierującego.

Komentarz

• eaglemirek
            RS
            • 2010
            • 14145
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez krzysiek1974
            Pieszy był w połowie drogi
            On w momencie potrącenia był już prawie w połowie 2 pasa czyli przebył minimum 2/3 drogi.
            Potrącenie w tym miejscu na pasach jest bezdyskusyjną winą tamtego kierowcy.

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja patrze na ten konkretny wypadek, przepisy przepisami ale w tej sytuacji stawiam winę na całą trójkę
              predkości nigdy się nie pozbędziemy ale myślenia za siebie i innych można bez problemu nauczyć społeczeństwo
              póki co w naszym kraju... Lepiej się w język ugryze :P

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

pieszy przeciez mogl sie cofnac.. Dziwna pozycje przyjal wogole.. zrobilby krok do tylu i nic by sie nie stalo. Latwiej cofnac sie 1 krop w tyl niz wyhamowac samochodem

Komentarz

• laurin
                  Rider
                  • 2009
                  • 727

Kierowca co potrącił pieszego jest winny - sprawa jest oczywista. Natomiast pieszy stanął jak wryty i nie wiem na co czekał - mógł spieprzać do tyłu bo miał sporo czasu. Kierowca co zatrzymał się przed pasami nie ma żadnej winy.

Niestety kierownica to nie zabawa - trzeba myśleć i przewidywać. To nie gra komputerowa gdzie się ma potrójne życie...

Pozdrawiam i aby mniej takich przypadków na drodze.

A tak swoją drogą to koleś co zamontował żonie kamerę w aucie to chyba ją śledzi hehehe

Komentarz

• kytutr
                    Rider
                    • 2011
                    • 327

Zamieszczone przez octaviars1
                    pieszy przeciez mogl sie cofnac.. Dziwna pozycje przyjal wogole.. zrobilby krok do tylu i nic by sie nie stalo. Latwiej cofnac sie 1 krop w tyl niz wyhamowac samochodem
                    Nie bierzesz pod uwagę, że tego pieszego mogło dosłownie "zamurować" na widok samochodu pędzącego na niego? Nigdy nie stanąłeś jak wryty na widok czegoś?
                    korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

abstinent, sprawa jest prosta. Jeden z somochodów zatrzymał sie aby przepuścić pieszego a drugi tego nie zrobił. winny jest kierowca auta jadacego lewym pasem.
                      Co zaś sie tyczy przepuszczania pieszych i tego co piszesz, czyli :
                      ale według mnie najgorsze co mogło być, to zatrzymanie się w celu przepuszczenia pieszego
                      to niestety ale nie moge sie z Toba zgodzić.
                      Pieszy dochodzi do przejścia, samochody stają !! Tak to powinno wyglądać i bardzo dobrze zrobila kobieta z auta jadacego prawym pasem że sie zatrzymała.
                      Nie wiem dlaczego w Polsce do kierowców nie moze dotrzec ta prosta zasada ??!! przecież kazdy kierowca kiedys wysiada z auta i staje się .... pieszym !!!
                      Czarny Elegance

Komentarz

• idas
                        Elegance
                        • 2006
                        • 828

Wszystko w temacie.
                        VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                        VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez idas
                          www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/jedz-bezpiecznie/wideo/bledy-kierowcow-przed-przejsciem-dla-pieszych-16-x-2011/5483289
                          Wszystko w temacie.
                          zacząłem oglądać, ale trochę to
                          policja ewidentnie poluje na tych co się nie zatrzymają przed przejściem jak ktoś startuje na nie
                          jestem jak najbardziej za, ale akurat tu się nie udało, bo piesi stoją jak kołki :lol:

jadę 50km/h, na lewym jakiś czubek który ciągle przyśpiesza i zwalnia do 20km/h a ja mam robić to samo bo nie mogę wyprzedzać :shock:

równie dobrze facet mógł powiedzieć że oni zatrzymali się bo komputer im kazał albo drogę pomylił :lol:
                          i co, on też miał stanąć :?:

oglądam dalej :P

[ Dodano: Sob 10 Gru, 11 17:07 ]
                          a ten redaktor nadaję się do :haha:

[ Dodano: Sob 10 Gru, 11 17:09 ]
                          2-gi przypadek, misiaki nic nie mają nagrane :lol:

Komentarz

• bzyq_74
                            RS
                            • 2008
                            • 3467
                            • Volkswagen
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Ewidentna wina kierowcy Fabii. :evil:
                            Skoro widzi, że ktoś zatrzymał się przed przejściem to nie dla swojego widzimisię.
                            Na 99 % wyjdzie pieszy zza tego samochodu więc musi się zatrzymać.
                            Takie zachowanie jest karane m.in. 10 pkt karnymi jako szczególnie niebezpieczne na drodze.
                            MARCIN
                            Mój szkodnik

Komentarz

• sew1981
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10986
                              • Fiat

abstinent, moje zdanie: 1. za szybko jechał ewidentnie, nie zachował ostrożności, jego wina jak byk
                              2. na filmie widać, jak reaguje, nawet nie podchodzi od razu do poszkodowanego, później w tekście jest napisane, że poszkodowanego wywozi z miejsca kolizji. Kombinator - cwaniaczek, chcący uniknąć ewidentnej kary, zgłosił to w celu obrony własnej dupy, ale sam się tym pogrąży. Typowy przedstawiciel polskiego egoistycznego cwaniactwa. Powinni mu jeszcze dowalić dodatkową karę jakąś.

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

próbujmy skupić się na tym konkretnie wypadku, a to co było już po, to pisałem na początku :|

Komentarz

• eaglemirek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 14145
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

próbujmy skupić się na tym konkretnie wypadku
                                  A nad czym tu się skupiać :?: Akurat ten konkretny przypadek jest wręcz wzorcowym jak się nie powinno jeździć (dot. oczywiście kierownika Fabii) :!:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• pic2ek
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 624

kurcze auto się zatrzymuje i dokładnie powinna zapalić się czerwona lampka. Zresztą jest znak, że jest przejście dla pieszych. Ewidentna wina teko kierowcy po lewej.
                                    Się dziwię, że facet nie poszedł do szpitala :shock:

Komentarz

• sew1981
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2009
                                      • 10986
                                      • Fiat

a poza tym w tym tekście przeczytajcie co się dzieje dalej, dlaczego ten film znalazł się na policji...
                                      Ten palant z fabii zabiera gościa i wywozi na parking...zamiast zawieźć do szpitala na obdukcje.....Wykastrować powinni go jeszcze za karę.
                                      Może być to osoba niepełnosprawna, nie wiadomo kogo ten kierowca trzepnął. Stąd może tak reaguje ten pieszy, przecież nie wiemy tego. Może też reakcje jego są wywołane ogromnym szokiem (to że stanął zamurowany,oraz to, że nie pojechał do szpitala od razu)
                                      Na pewno jednak takie pier.........nie obejdzie się bez uszczerbku na zdrowiu.

Komentarz

• Mihau
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7461
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

ale według mnie najgorsze co mogło być, to zatrzymanie się w celu przepuszczenia pieszego :!: :!: :!: :evil:
                                        Idąc Twoim tokiem rozumowania to piesi nie mieli by szans przechodzić tam gdzie nie ma sygnalizacja. IMO największa wina jest w kierującym Fabią, bo rozumiem, że można nie ogarnąć, jak ktoś się zatrzyma na Twojej wysokości ale ten drugi samochód już tam stał, a pieszy zdążył przejść przez jeden pas. Poza tym jak widać na filmie to raczej większą prędkością się poruszał.
                                        Co do winy pieszego no to jest ale w najmniejszym procencie. Jedyna uwaga co do jego zachowania to nie znał pewnej zasady, którą wbijał mi do głowy instruktor na nauce jazdy "ograniczyć zaufanie wobec każdego uczestnika ruchu do minimum", bo nigdy nie wiadomo co ludziom może strzelić do głowy i jakie to dziwne manewry zrobią, bo im się przypomniało, że skręcić mieli czy zaparkować czy Bóg wie jeszcze co.
                                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wystarczy że wchodząc na przejście obróciłby głowę w odpowiednią stronę :idea:
                                          ja inaczej nie potrafię wejść na przejście, a jeżeli jest po jednym pasie to rozglądam się i w jedną (czy ktoś zaraz nie przypier..li w dupę temu co się zatrzyma) i drugą stronę
                                          ad:

a moim tokiem myślenia to jak jest sporo samochodów, to wypada a nawet powinno się zatrzymać
                                          a jak jedzie jeden samochód, a z tyłu wielkie nic to :?: :idea:

Komentarz

• eaglemirek
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 14145
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

abstinent, ad:
                                            Tą fabią to Ty kierowałeś czy ktoś Ci bliski że wg Ciebie wszyscy są winni tylko nie sprawca :?:
                                            Powiem że wcale nie dałbym sobie jaj ogolić iż kierownik fabii nie pomykał również prawym pasem i jak samochód przed nim zaczął zwalniać to on przeskoczył na lewy bez hamowania i zastanawiania się nad przyczyną takiego zachowania (nie widział pieszego bo zasłaniał go samochód poprzednika).
                                            A co by było - potrącenie w tym samym miejscu tylko nie było samochodu na prawym pasie to kogo obwinisz :?: pieszego że wtargnął na jezdnię i przebył 3/4 pasów.

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

przecież pisałem że jest winny, więc o co chodzi :?: :shock: :shock:

pewnie by nie wtargnął, bo by zobaczył z daleka jadący raczej z nie małą prędkością samochód

[ Dodano: Sob 10 Gru, 11 20:21 ]
                                              a i do tej kobiety to bym nic nie miał gdyby chociaż ten przy przejściu podniósł nogę do przodu, albo szedł z marszu i się nie zatrzymał lub coś podobnego :|

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

a jak jedzie jeden samochód, a z tyłu wielkie nic to
                                                Również powinno się zatrzymac !!!!
                                                abstinent, jeszcze raz PIESZY PODCHODZI DO PRZEJŚCIA SAMOCHODY STAJĄ !!! - tego wymaga kultura i przepisy.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                                  PIESZY PODCHODZI DO PRZEJŚCIA SAMOCHODY STAJĄ !!! - tego wymaga kultura i przepisy.
                                                  możesz dać linka do takiego przepisu :?:

Komentarz

Pracuję...