Kierowca czy pieszy - kto zawinił?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

A głupi mam wbite do łba, że pieszy na pasach to świętość .....

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

loyd, na pasach jak najbardziej, ale na...

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez abstinent
        loyd, na pasach jak najbardziej, ale na...
        ja od zawsze stosuję zasadę nie zapraszania pieszego na jezdnię bo to moze sie zle skonczyć, chyba że jade w korku lub w miare wolno to puszczam
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Skodio_
          Rider
          • 2008
          • 324

Zamieszczone przez piramida
          ja od zawsze stosuję zasadę nie zapraszania pieszego na jezdnię bo to moze sie zle skonczyć
          dokładnie tak

wina jest jednoznaczna !!

ale po kiego ch@#a baba "zaprasza" przechodnia który jak widac z filmiku wcale nie chcial wchodzic na przejscie tylko poczekac lub jeszcze sie rozjerzec

Komentarz

• obrus
            Elegance
            • 2011
            • 783
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Skodio_
            ale po kiego ch@#a baba "zaprasza" przechodnia który jak widac z filmiku wcale nie chcial wchodzic na przejscie tylko poczekac lub jeszcze sie rozjerzec
            Czyli baba winna, że się zatrzymała i przepuściła pieszego.... Ludzie, jakimi kategoriami niektórzy z Was myślą? Tragedia.
            Bardzo podobne zdarzenie miało miejsce na Zakopiance w Nowym Targu. Kobieta na prawym ustąpowała pierwszeństwa starszej kobiecie z rowerem a lewym pasem kierowca nie i stała się tragednia.
            Około godz. 13.30 na "zakopiance", na wysokości salonu Opla i Skalnego Dworku, jadący samochodem marki honda w kierunku Krakowa mieszkaniec Szaflar, potrącił śmiertelnie na przejściu dla pieszych 66-letnią mieszkankę Nowego Targu, która przechodziła przez jezdnię z rowerem.

Przepisy są jasne i jeżeli ja ustępuję pierwszeństwa pieszemu (bo tak k.. chcę, bo lituję się, że biedaka nikt inny nie puszcza, bo kultura tego wymaga itp) i nie robię tego w sposób gwałtowny, nieprzewidywalny lecz czytelny (a tak robiła to Pani na tym filmiku), to inni kierowcy na sąsiednim pasie MUSZĄ się dostosować, bo jak nie, to tylko oni są winni ewentualnemu zdarzeniu. Nie jestem idealnym kierowcą i nie przepuszczam zbyt często pieszych, ale jak czytam te wywody niektórych z Was to normalnie szlag mnie trafia. Słoma z bagażnika octavi niektórym z Was wystaje a kultura na poziomie rosyjskiego kierowcy.

Komentarz

• gebek
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1214

obrus,
              Tato,tato...czy to auto jest chore?
              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez Skodio_
                postać, zapalić fajkę, potańcować w koło bo to przed przejściem jest najfajniej. A na przejście to wbrew jego woli wrzuciła go, używając kopniaków i chwytów transportowych służba ruchu drogowego ZHP, w dodatku prawie pod koła kobiety, która nie wiedzieć czemu się zatrzymała, tak jakby on przechodzić chciał albo co.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Sprawa wygląda następująco, część kierowców wogole nie zwraca uwagi na przejscia dla pieszych nie mówiąc już o wyprzedzaniu na przejsciach (przykład z filmu nakręconego przez krakowską policję gdzie kobieta nawet nie wiedziała że zrobiła coś złego wyprzedzając na pasach) stąd uważam że zapraszanie pieszego na jezdnię dwupasmową jest nie dokońca bezpiecznym zachowaniem co widać na powyższym przykładzie.

Zdażyło mi sie kilka razy gdzie zatrzymałem sie przed przejsciem dla pieszych w celu przepuszczenia pieszych na drugą stronę a nadjeżający kierowca na sąsiednim pasie nawet nie przyhamował gdzie piesi juz byli przed moją maską, nie doszło do tragedii tylko i wyłącznie bo większość pieszych jednak jest świadomych, więc napiszę jeszcze raz, nie zapraszam pieszych na jezdnię nie z braku wychowania, chamstwa czy buractwa ale z bezpieczeństwa dla nich :!:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

abstinent, http://www.youtube.com/watch?v=gpc0j589jDc
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bradley, a po co mi to :?: :shock:

chłopak przytomny i w ostatnim momencie podskoczył :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

piramida, ja miałem w życiu ze 2/3 przypadki, gdzie zatrzymujac się przed przejściem widziałem w lusterku (nie zawsze to robię), że koleś na sąsiednim pasie nie zamierza się zatrzymać i wtedy zatrąbiłem próbując zwrócić uwagę pieszego na fakt, że idzie zbyt odważnie. Nie wiem, czy to dzieki temu ostrzeżeniu czy z uwagi na zdrowy rozsądek takowy pieszy zatrzymał się i przepuścił szaleńca...
                        Dlatego zgadzam się z tym, że nie zawsze trzeba być dla pieszych uprzejmym, bo piesi nie zawsze na tych cholernych pasach zachowują zdrowy rozsądek i upewniają się, że mogą bezpiecznie(!) przejść...
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• obrus
                          Elegance
                          • 2011
                          • 783
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przy takim podejściu:
                          1. Kultura kierowców względem pieszych nie wzroście.
                          2. Narażacie się na mandat od nadgorliwego policjanta.
                          3. Ryzykujecie uszkodzenie nadwozia przez agresywnego pieszego.
                          Na to wygląda, że do czasu aż inni kierowcy zaczną jeździć kultularnie, większość z nas (siebie niestety też mam na myśli) nie będzie zbytnio przejmować się pieszymi.
                          Pani kierująca tym autem z wideorejestratorem czytając fora i wpisy tego typu a także rozmawiając ze znajomymi prezentującymi takie poglądy, na pewno żałuje swojej uprzejmości.

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

obrus, za co mandat od nadgorliwego policjanta? Za to że utrudniam przejscie na drugą stronę jezdni?

Komentarz

• sesik
                              RS
                              • 2006
                              • 2165

obrus, za co mandat od nadgorliwego policjanta? Za to że utrudniam przejscie na drugą stronę jezdni?
                              Może za wyprzedzanie na pasach :P
                              Best ET = 13.666
                              Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                              PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                              http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• Zorr
                                RS
                                • 2011
                                • 2110

Zamieszczone przez ziutsane
                                No tak sobie czytam i moje zdanie jest następujące: 100% wina kierowcy fabii. Nie wyobrażam sobie, aby takie zachowanie można traktować jako normalne. Po pierwsze trzeba wysłać kierowcę na psychotesty czy ma wszystko ok z głową. Zero wyobraźni. ...
                                Wina w 100% kierowcy fabii, jednakowoż jego stanu psychicznego itp. nie określiłbym w ten sposób, ponieważ
                                wystarczyło, iż 3sek przed tym zdarzeniem, zadzwoniła komórka kierowcy fabii i po sprawie (po prostu nie zauważył ani przepuszczającego samochodu ani pasów ani pieszego).

W całej sytuacji dodałbym jeszcze jeden element: dlaczego miasto nie zrobiło w tym miejscu sygnalizacji świetlnej włączanej przez pieszego? Przejścia dla pieszych przez ulice z 2 pasami w każdą stronę i to np jeszcze bez wysepki po środku to jak przyczynienie się do śmierci, a tyle się mówi o kosztach wypadków drogowych, śmierci ludzi, kosztach leczenia.
                                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• hsurim
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 788
                                  • Kia
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Hm ... kierujący "nie chcą zapraszać" a sporo pieszych uważa, że na przejściu mogą wszystko - i do czego to doprowadza (??)
                                  Myślę, że wprowadzenie pierwszeństwa pieszego stojącego przy krawędzi jezdni (na przejściu) - jak jest w wielu krajach - załatwiłoby temat raz na zawsze.
                                  Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez hsurim
                                    Hm ... kierujący "nie chcą zapraszać" a sporo pieszych uważa, że na przejściu mogą wszystko - i do czego to doprowadza (??)
                                    Myślę, że wprowadzenie pierwszeństwa pieszego stojącego przy krawędzi jezdni (na przejściu) - jak jest w wielu krajach - załatwiłoby temat raz na zawsze.
                                    to dopiero by sie wpierdalali na pasy przed samą maską :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Po prostu rece mi odpadaja jak czytam niektóre wasze wypowiedzi najlepiej to wogóle sie nie zatrzymywac i nie przepuszczać pieszych i usprawiedliwić sie tym, że dzięki temu nie narażam ich na wypadek. A ciekawe co jeśli tymi pieszymi bedziecie ... WY ??!!
                                      Oto sytuacja z Hiszpanii.
                                      Szeroka dwupasmówka przechodząca przez środek turystycznego miasteczka. Przejscie dla pieszych. Ruch dość spory, bo to przelotówka od innych miast.
                                      Podchodzę (zaznaczam dopiero podchodzę!!) do przejścia i ... samochody jak jeden mąż STAJĄ !! tak stają ! Pomimo tego że ruch dość spory, do przejscia podeszły tylko 2 osoby (ja i żona) i jest to szeroka dwupamowa droga przelotowa.
                                      Wyciagnijcie z tego wnioski i zobaczcie gdzie my jesteśmy :evil:
                                      Więcej pisac mi sie nie chce, bo jeśli ten przykład nie przekonuje to już nic nie przekona.
                                      P.S.
                                      Juz parę lat temu nauczyłem się tego samego od Hiszpanów i stosuję to w Polsce - gdy pieszy podchodzi do przejścia zawsze się zatrzymuję aby go przepuścić.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• obrus
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 783
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

A u nas jak w Rosji...

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7461
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Tak czytam te posty i chyba nikt z Was nigdy nie był pieszym. Jakie kurde zapraszanie pieszych na pasy? Jeszcze do niedawna sam używałem codziennie po paręnaście razy pasów i wiem jak trudno przejść przez nie przez, gdy nie ma sygnalizacji więc staram się umożliwiać pieszym przejście przez pasy.
                                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Big,
                                            jak podchodzi ładna dziewczyna to ZAWSZE wpuszczam,

w pozostałych przypadkach kieruje się sytuacją tj. np.:
                                            - czy ktoś mi siedzi na ogonie?
                                            - czy jestem ostatnim autem i jak szybciutko przejadę to sobie pieszy przejdzie
                                            - czy pieszy się nie śpieszy np. na autobus
                                            itp...
                                            a tak poza tym to zawsze staram się uważać na przystanki autobusowe i tramwajowe, przejścia dla pieszych przez dwa pasy okolice szkół, drogi wewn. itp
                                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez obrus
                                              A u nas jak w Rosji...
                                              :szeroki_usmiech

Komentarz

• Skodio_
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 324

Zamieszczone przez obrus
                                                Słoma z bagażnika octavi niektórym z Was wystaje a kultura na poziomie rosyjskiego kierowcy.

mów o sobie ,ja uważam tak jak piramida,
                                                nie zapraszam pieszych na jezdnię nie z braku wychowania, chamstwa czy buractwa ale z bezpieczeństwa dla nich :!:
                                                poza tym jakbys wiedział na ulicy na której zdarzenie miało miejsce 80% kierowców dosłownie zapierda@#$ czesto tamtędy jeżdzę

[ Dodano: Pon 12 Gru, 11 16:12 ]
                                                Zamieszczone przez Mihau
                                                Jakie kurde zapraszanie pieszych na pasy?
                                                Mihau, 9-10 sek nagrania słychac wyrażnie jak pani kierująca mówi "Prosze" i dlatego to stwierdzenie "Zapraszanie"

Komentarz

• Kaziunciu
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 85

Wina kierowcy niebieskiego auta jest ewidentna.

Pieszy był w szoku dlatego tak go wryło w asfalt i sie nie ruszył chociaż z filmmu widać że miałby czas na ucieczkę, ale wina pozostaje tylko i wyłącznie kierowcy

Komentarz

• abstinent
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 4842
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                                    jak podchodzi ładna dziewczyna to ZAWSZE wpuszczam,
                                                    jak chyba większość facetów :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...