rozwalona lampa - stłuczka na parkingu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damianleskiewicz
    Classic
    • 2010
    • 13

70 zł dopłaty do hydrografiki to nie pieniądz, ja bym się zastanowił. Swoją drogą 200 zł za folię to chyba delikatne przepłacenie (mnie kosztowała razem z benzyną ekstrakcyjną i nożem tapicerskim ok 150 pln z przesyłką).

Gdybym miał jeszcze raz wybierać, to jednak skusiłbym się na hydro.
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Panowie.
    Ojciec dostał dziś "prezent" na parkingu od pewnego :klnie: ...który nie potrafił cofać. Policja wszystko spisała. Rzeczoznawca oglądnie auto po świętach...
    Co "można" zrobić by doprowadzić całość do poprzedniego stanu ? :roll: tragedii wielkiej nie ma ale ojciec się wkur... bo auto było cacy...a tu taki bubel.
    Myślę że na szybko to da się kupić nową lampę i "jakoś" ją zamontować - wszytskie żarówki świecą - rdzy nie ma ( ładne zabezpieczenie pod farbą - Skoda się postarał :P )
    Jak załatwić sprawę z firmą ubezpieczeniową - PZU w tym wypadku.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• ROBAL_26
      RS
      • 2010
      • 2324
      • Octavia I combi (1U5)
      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

PAOLO ESCO, coś mi się wydaje że nie obejdzie się bez wymiany tej reperaturki nadkola-tej pogiętej części budy bo nawet najlepszy blacharz tego nie wyklepie a jedynie nawali tony szpachli,lampy nie kupuj bo kto wie jak to będzie przy oględzinach, tak więc zabezpiecz to i niestety ocia musi stać,dowód pewnie staremu zatrzymali za powstałe uszkodzenia, a poza tym nie będziesz miał jak ją zamocować. oczywiście malowanie połowy boku z cieniowaniem

widać ze było to coś dużego skoro uszkodzenie jest tak wysoko :|

pozdro
      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Wg poprawnego systemu naprawy, to cale poszycie boczne do wymiany. Dla speca od klepania to jest to do wyciagniecia. Oprocz tego to wydaje mi sie, ze jakies 20-30cm od lampy w kierunku klamki tez jest zalamanie. Tam sie tak inaczej woda uklada
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9942
          • Ford

PAOLO ESCO, no nic mądrzejszego niż wyciąganie, szpachlowanie i malowanie to ja tu nie widzę... Ale specem od napraw blacharsko-lakierniczych to ja nie jestem.
          PS: mój staruszek ma O1 w identycznym kolorze i też ostatnio "dostał" w zadek...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ROBAL_26
            dowód pewnie staremu zatrzymali za powstałe uszkodzenia
            nie....siostra w Policji - :wink: tyle dobrego.

Zamieszczone przez Maicroft
            to cale poszycie boczne do wymiany
            to znaczy? ...bo nie rozumiem ops:
            20-30cm od lampy w kierunku klamki tez jest zalamanie. Tam sie tak inaczej woda uklada
            zgadza się (ale to można sobie darować) ..gorzej z tym co wgniecione. :?

Komentarz

• ROBAL_26
              RS
              • 2010
              • 2324
              • Octavia I combi (1U5)
              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Maicroft, tez to zauważyłem , decyzja należy do ojca PAOLO ESCO, ja bym tego na pewno nie klepał.

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja chyba też bym tego małego wgniecenia nie ruszał. A z całą resztą...no niestety trzeba robić

CO może PZU zaproponować? Śmieszną kasę od "ręki" , naprawę w ASO ? (czy naprawa bezgotówkowa wchodzi w grę...ASO zapewne kosmiczną cenę wystawi ale ja im jakoś nie ufam z naprawą - trzeba będzie dopłacać pewnie) ..jakieś inne rozwiązania :roll:

Komentarz

• ROBAL_26
                  RS
                  • 2010
                  • 2324
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

PAOLO ESCO, zależy czy widziałeś kiedyś na własne oczy robotę ASO w swojej okolicy, jeżeli koszty będą wyższe możesz się odwołać do ubezpieczyciela o wyrównanie a w zależności od tego jaka będzie różnica- jeżeli nie duża to samemu dopłacić :|

ciężko gdybać, będziesz więcej wiedział gdy odwiedzi was rzeczoznawca .

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ROBAL_26
                    czy widziałeś kiedyś na własne oczy robotę ASO w swojej okolicy,
                    ASO w ZG oddaje auta do "zaprzyjaźnionego" zakładu lakierniczego - sami nie malują.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

1/3 takiego wgniecenia w Focusie, ASO zakwalfikowalo do naprawy jak mowie, a wiec wyciete zostalo cale boczne poszycie auta i wspawane nowe, to pomalowane. Tu mozna wyciagac, mozna ciac i wspawac tylko kawalek. Blacharz zobaczy i stwierdzi jak sie tym zajac.

Naprawa tego Forda na oko kosztowac powinna max 800zl z pomalowaniem. Kosztowala ponad 10tys netto
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• krz
                        Drive
                        • 2010
                        • 43

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                        CO może PZU zaproponować? Śmieszną kasę od "ręki" , naprawę w ASO ? (czy naprawa bezgotówkowa wchodzi w grę...ASO zapewne kosmiczną cenę wystawi ale ja im jakoś nie ufam z naprawą - trzeba będzie dopłacać pewnie) ..jakieś inne rozwiązania :roll:
                        Jeśli chodzi o PZU, to w moim przypadku skorzystałem z auto pomocy (sam wybrałem firmę, która miała auto odholować) i odstawili do Skody z tego tylko względu, że pracuje tam członek rodziny. Wymianę zderzaka wycenili najpierw na 11 tys, później na 7 tys, więc taką lampkę pewnie na 2tys. wycenią

Lepiej oddać do serwisu, żeby tam naprawili (u mnie się nawet postarali), aniżeli brać kasę, bo w przypadku PZU, możesz długo jej nie zobaczyć i będziesz musiał ich męczyć codziennymi telefonami, bo Twoja sprawa będzie odłożona na bok.

Jeśli oddasz do ASO, to wszystko leci z ubezpieczenia i nic nie musisz dopłacać.

pzdr.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wyciete zostalo cale boczne poszycie auta i wspawane nowe, to pomalowane
                          dziękuję - teraz jasne ( tak mi coś świtało ale myślę że nikt nie zechce się z tym bawić w ten sposób) ... ale dokładnie ten sam sposób przyszedł mi do głowy!

[ Dodano: Sro 21 Gru, 11 22:00 ]
                          Zamieszczone przez krz
                          Lepiej oddać do serwisu, żeby tam naprawili ....Jeśli oddasz do ASO, to wszystko leci z ubezpieczenia i nic nie musisz dopłacać.
                          hmmm muszę z nimi porozmawiać.... :evil: 2 tys...hmm no nie wiem czy za to wszystko zrobię z wymianą lampy , wyciaganiem, szpachlowaniem i malowaniem - chyba że w jakimś prywatnym zakładzie...

Komentarz

• pskosz
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 703

Jak wymienią cały błotnik to bedziesz miał pomalowane też drzwi, bo PZU da cieniowanie w sąsiedni element.
                            Jak jest dobry blacharz to spokojnie można sie wyrobić z malowaniem na błotniku.
                            pozdrowienia

Komentarz

• Sev
                              L&K
                              • 2007
                              • 1295

Sam nie wiem co lepsze, ciecie ocynkowanej blachy i wspawywanie reparaturki czy całego poszycia czy klepanie. Wg mnie rozgarnięty blacharz to wyprostuje, podszpachluje i rzeczywiście z lakierowaniem na błotniku się zamknie. Jednak od PZU domagałbym się wymiany poszycia bocznego, więcej części, więcej robocizny więcej... no wiadomo

Wyciągnięcie tego załamania w lewym górnym rogu koło lampy powinno to wklęśnięcie koło słupka zniwelować i obejdzie się bez większej roboty.

Z drugiej strony jeżeli wymiana poszycia odbędzie się zgodnie z technologią zalecaną przez producenta, zabezpieczenie antykorozyjne itd to też nie ma powodu do zmartwień, byle lakiernik kameleona z lakieru nie zrobił
                              6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                              Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Sev
                                rozgarnięty blacharz to wyprostuje, podszpachluje i rzeczywiście z lakierowaniem na błotniku się zamknie. Jednak od PZU domagałbym się wymiany poszycia bocznego, więcej części, więcej robocizny więcej... no wiadomo
                                nooo tez bym tak chciał...czekam na rzeczoznawcę i będę kombinował co dalej.

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9942
                                  • Ford

Sev, ja też bym się skłaniał ku takiej wersji naprawy... Rozgarnięty blacharz naciągnie blachę bez uszkadzania warstwy ocynku, podszpachluje, pryśnie kawałek i z głowy (no bo chyba nie będzie potrzeby malowania całości błotnika?). A wspawanie blachy to zawsze przegrzanie w miejscu zgrzewu i potencjalne źródło korozji w przyszłosci...
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• Sev
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1295

Agamek12, dokładnie tak jak piszesz. Ale wysokość odskzodowania nie powinna być od tego uzależniana, jeżeli technologicznie należało by wymieniać to odszkodowanie trzeba liczyć tak jak dla wymiany. A poszkodowany już decyduje co z tym dalej zrobi, naprawi lub nie - może z tym jeździć co nie przekreśla jego prawa do odszkodowania w pełnej wartości

Z PZU też można w sądzie wygrać w razie czego
                                    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Auto już po obejrzeniu przez rzeczoznawcę z PZU. Z tego co tato się orientował to całoś ( z materiałami i robicizną) może zrobić w cenie około 1500 zł + 190 zł nowa ori lampa którą już kupił.

Zamieszczone przez Agamek12
                                      Rozgarnięty blacharz naciągnie blachę bez uszkadzania warstwy ocynku, podszpachluje, pryśnie kawałek i z głowy (no bo chyba nie będzie potrzeby malowania całości błotnika?). A wspawanie blachy to zawsze przegrzanie w miejscu zgrzewu i potencjalne źródło korozji w przyszłosci...
                                      zgadzam się całkowicie i jestem właśnie za tą wersją naprawy. W piątek będę u ojca i zapadnie decyzja do którego lakiernika oddajemy auto...bo w byle jakie ręce auta oddać się nie zgodzę.

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9942
                                        • Ford

No to 2 tysie do przodu
                                        Trzymam kciuki za dobrą jakość wykonanej usługi.
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

No to 2 tysie do przodu
                                          ...eeee jeśli już to wolał bym być stratny.. :? i nie mieć tego kłopotu. Teraz trzeba szukać dobrego lakiernika...

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9942
                                            • Ford

PAOLO ESCO, optymizmu więcej
                                            Zawsze mogłeś mieć zaniżoną wycenę i mieć problem z odwołaniem :diabelski_usmiech
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zawsze mogłeś mieć zaniżoną wycenę i mieć problem z odwołaniem
                                              hehe no tak. Zobaczymy jak będzie z wypłatą... :wink:

Komentarz

• wrobel
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 365

a co oznacza ten zapis na samym dole:
                                                W kosztorysie zastosowano urealnienie na części zamienne SKODA w wysokości 15%

Komentarz

• mamaj12
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1956
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

wrobel, to, że za części oryginalne Skody zapłacą jedynie 85% wartości. Bo wychodzą z tego założenia, że przecież auto jest używane, a w używanym aucie części się zużywają, więc czemu niby mieli zapłacić za nowe.
                                                  Jest to tzw amortyzacja, tu masz do poczytania -> http://www.ubezpieczenie.com.pl/prob...o/95,9547.html

U mnie przy 12 letniej krzyknęli 50%. Jeżeli uważasz, że słabo wycenili pisz odwołania!
                                                  obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                                                  wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

Pracuję...