Przewlekłe zapalenie zatok?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kundziajnik
    Ambiente
    • 2012
    • 108

Pomiędzy 2 a 3 cylinrem podzieliła się i na tych cylindrach miałem bardzo niskie ciśnienie sprężania. na 2 zaledwie 9 bar a na 3 16 bar.

[ Dodano: Wto 28 Sie, 12 23:06 ]
    Jutro podeśle foto, bo dziś już nie będzie ono dosyć szczegółowe.

[ Dodano: Sro 29 Sie, 12 13:10 ]

(klik aby powiększyć)

• natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Może ktoś z was cierpi na takie choróbsko powracające jak bumerang, ja leczę się już ładnych parę lat, miałem prostowanie przegrody oraz operację FESS. Poprawa jest ale znowu mnie dopada, nos zatkany, nie można się wysmarkać itd. itp. Jak ktoś się wyleczył z tego świństwa niech da znać , albo ma kogoś kto się wyleczył

Komentarz

• paweł2
      L&K
      • 2010
      • 1405

Widzialem kiedys o tym program i byl facet ktory chorowal na to wiele lat nic nie pomagalo wiec zaryzykowal i pojechal do jakiegos znachora czy cus takiego,a tamten kazal mu usiasc rozluznic sie i otworzyc usta i wtedy wlozyl mu do nasa wezyk grubosci olowka albo ciut cienszy i wyjol go przez usta i tak jeden koniec wystawal z nosa a drugi z ust i podobno po paru takich sesjach przeszlo :shock:
      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8160
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

paweł2, tylko zeby sie z tym wężykiem nie rozpedzili......i od du....strony nie wyciagneli......
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

Ja mam tak samo. Od 3 lat dzien w dzien katar. W koncu poszedlem do laryngologa, przegroda troche krzywa ale to nie od tego. Smieszna sprawa, bo wyslali mnie na testy alergiczne itd, dali tabletki aerius + spray do nosa QUIX czy jak to sie pisze (dzisiaj to reklamowali w tv) i jeszcze jakies spray do nosa. Po tym sprayu katar zaczal strasznie splywac, wysmarkalem i bylo jakis czas spokoj. Skonczyly sie leki, chwila spokoju i znowu to samo. Uczulony na nic nie jestem. Zauwazylem, ze katar objawia sie przy stresie, na co zaden z lekarzy nie ma logicznego wytlumacznia bo wychodziloby, ze to katar na tle ?nerwowym? haha :P
          ogolnie rano pod prysznicem zaciagam troche wody nosem i po pilkarsku smarkam to co w nosie. Jakis czas jest spokoj. Ja juz sie przyzwyczailem niestety do tego kataru :P Sproboj z tym sprayem QUIX (woda morska, ktora oczyszcza sluzowki), mozesz sprobowac tez z tym nowym sprayem IBUMPROM ZATOKI (kosztuje 16-20zl).

Komentarz

• słoń
            Elegance
            • 2010
            • 777

jakiego koloru macie te gluty z nosa chłopaki?

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

No więc moja "przygoda" z zatokami jest nieco dłuższa. Jak teraz sięgam pamięcią to zawsze miałem problem z pełnym nosem, skutkiem tego jest w nocy oddychanie przez usta i bóle gardła zimą 2-3 razy w sezonie.

Do rzeczy, od 3-4 lat się leczę:
              - miałem prostowaną przegrodę bo miałem kolec, małżowina w nosie ma to do siebie, że w czasie spanie dostosowuje się do warunków panujących w otocznie, zimno zwęża się, ciepło rozszerza, zależy chyba tez na którym boku się śpi... w każdym bądź razie jak spałem na złym boku to jedna dziurka zatkana przez kolec, druga przez małżowinę, zrobili operację jest OK
              - potem miałem testy alergiczne niestety mam alergię, której wydawało mi się nigdy nie mam, po 2 latach znowu testy przez przewlekłe zapalenie zatok się pogłębiła
              - następnie ok 8-9 miesięcy temu operacja FESS, czyli endoskopowe czyszczenie zatok, ten zabieg dał sporo, ale niestety po ok 14 dniach nagle zacząłem mieć sporo ropnej wydzieliny z nosa, nie wiem przez co, ale wyjechałem na 1 noc z domu, może to miało wpływ może nie, mówiłem lekarzowi, że wypiłem przy tym alkohol, ale mówił, że to nie miało wpływu
              - w między czasie wykryto że miałem gronkowca złocistego w zatokach wyleczonego farmakologicznie

Teraz jest raz lepiej raz gorzej, zacząłem się zastanawiać czy niema na to wpływu jakaś dieta i czytałem coś o równowadze kwasowo-zasadowej

Z mojej praktyki, woda z prysznica nie jest dobra bo ma chlor i bardzo podrażnia śluzówkę. Kup sobie TO używałem min. po operacji rewelacyjnie oczyszcza, jak wydzielina nie jest gęsta tak jak u mnie teraz, chociaż nieraz i tak używam to daje ulgę na moment chociaż.

Ja mam przewlekłe zapalenie zatok, bo nie dolczyłem pewnie czegoś kiedyś...

Szukam teraz jakiś alternatywnych dróg leczenia, może medycyna wschodu, dieta itd. itp. :diabelski_usmiech bo się nie da grać w kosza ciągle smarkając, nie da się w pracy siedzieć ciągle odchrząkując i smarkając, MASAKRA!

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 22:52 ]
              Wydzielina z nosa jest nieraz przejrzysta, nieraz żółta... zależy jaki stan zapalny jest...

[ Dodano: Sro 04 Sty, 12 22:56 ]
              W razie pytań piszcie, może coś powiem, bo wydaje mi się sporo już na ten temat niestety wiem, a może znajdzie się ktoś kto to wyleczył na 99%, że dbając żyje i oddycha normalnie.... byłoby fajnie :wink:

Komentarz

• robekcool
                RS
                • 2009
                • 2041
                • Octavia II (1Z3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

jestem po przegrodzie 5 lat temu i po fess miesiąc. jest poprawa, ale jeszcze inne czynniki grają rolę. dobry otolaryngolog powiwnien ocenić sytuację po tomografie
                www.k-mot.pl
                Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                Autoholowanie.
                Robert Kulma

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez słoń
                  jakiego koloru macie te gluty z nosa chłopaki?
                  :haha:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Zamieszczone przez robekcool
                    jestem po przegrodzie 5 lat temu i po fess miesiąc. jest poprawa, ale jeszcze inne czynniki grają rolę. dobry otolaryngolog powiwnien ocenić sytuację po tomografie
                    U mnie z miesiąca na miesiąc po FESS jest gorzej... nie miałem tomografii po zabiegu... też się zastanawiam czy to dobrze, niby zabieg u najlepszego lekarza w Polsce do którego jeżdżą z całej Polski dr Dalke.

Komentarz

• bradley
                      L&K
                      • 2008
                      • 1465

Zamieszczone przez paweł2
                      Widzialem kiedys o tym program i byl facet ktory chorowal na to wiele lat nic nie pomagalo wiec zaryzykowal i pojechal do jakiegos znachora czy cus takiego,a tamten kazal mu usiasc rozluznic sie i otworzyc usta i wtedy wlozyl mu do nasa wezyk grubosci olowka albo ciut cienszy i wyjol go przez usta i tak jeden koniec wystawal z nosa a drugi z ust i podobno po paru takich sesjach przeszlo :shock:
                      Na discovery albo national geographic byl ostatnio program "wizyta u szamana" i pojechalo dwoch obywateli usa do Indii gdzie wlasnie takim wezykiem z tworzywa sztucznego czyscili przegrody nosowe
                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Zamieszczone przez robekcool
                        Jak wyglądała twoja rekonwalescencja po FESS, jakie badania miałeś robione, może być na PW.

Komentarz

• robekcool
                          RS
                          • 2009
                          • 2041
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

natash, daj pw, opowiem Ci wolną chwilą
                          www.k-mot.pl
                          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                          Autoholowanie.
                          Robert Kulma

Komentarz

• TomekRs
                            RS
                            • 2011
                            • 1670

z ta woda pod prysznicem to wiem, ale ja "plucze" nos, po wyjsciu psikam wlasnie tym quixem (woda z sola morska z oceanu atlantyckiego chyba czy jakiegos innego) i daje rade jakos.
                            Ja wyhaczylem na koniec lipca zapalenie gardla + zapalenie oskrzeli a doslownie miesiac pozniej (2tyg bralem antybiotyki czyli wychodzi 2tyg bycia zdrowym) poszlo zapalenie krtani + grypa i znowu antybiotyk. Teraz tydzien temu skonczylem znowu brac antybiotyk, bo tylko jak poczulem, ze cos w gardle swedzi od razu do lekarza i od razu antybiotyk.

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Ja staram się unikać antybiotyków, a znaleźć rozwiązanie na wyleczenie tego go...

Komentarz

• eroberto1
                                Rider
                                • 2010
                                • 350

Ja od 3 lat mam nawracajace zapalenie zatok, co roku minimum dwa razy antybiotyk, ostatni skończyłem 4dni temu i nie czuje sie wyleczony.... Przez ostatnie 3miesiace próbowałem rożnych wynalazków, najpierw jadłem czosnek ale tylko jak miałem wolne bo przecież nie pójdę do pracy po porcji czosnku... Pomagało na tydzień dwa, i wydzieloną z rolnej robiła sie biala i samopoczucie lepsze, pozniej w internecie znalazłem sposób z wachaniem cebuli i to tez pomagało na ok 2 tyg ale za to po wachaniu super uderzenia nos jak krople do nosa. Ogólnie to zbieram sie na prostowanie przegrody ale z tego co czytam to nie daje to gwarancji ze pozbędzie sie tego syfu....
                                Co do koloru glutow to od przezroczystych przez białe, szarawe jasno żółte ciemno żółte, brązowe, ja najgorzej sie czuje jak mam wysoka gorączkę i intensywnie żółte lub brązowe, syf, może zbierać na bilet do Indii?
                                2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• ZYBI68
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 697
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mi pomogła lampa sollux i bioptron, stosowałem okłady z piasku morskiego wygotowanego w soli morskiej.
                                  radzę zrobić TK lub rezonans, mi wyszło, że mam polip który robił stan zapalny.
                                  Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Zamieszczone przez ZYBI68
                                    Mi pomogła lampa sollux i bioptron, stosowałem okłady z piasku morskiego wygotowanego w soli morskiej.
                                    radzę zrobić TK lub rezonans, mi wyszło, że mam polip który robił stan zapalny.
                                    No właśnie martwi mnie brak tomografii głowy po zabiegu, ale teraz minęło pół roku i nie poprawia się także zobaczę co powie lekarz w następną środę.

Kto sprzedał Ci na to patent? - stosowałem okłady z piasku morskiego wygotowanego w soli morskiej.

TK - rozumiem to tomografia komputerowa.

[ Dodano: Czw 05 Sty, 12 19:39 ]
                                    A z tymi lampami to samemu się robi? Jaka cena takiego sprzętu?

Komentarz

• ZYBI68
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 697
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

natash, bioptron możesz kupić sam ale jest drogi, wszystko miałem przepisane przez laryngologa w ramach zabiegów każdy zakład rehabilitacyjny ma ten sprzęt, trzeba się upominać u lekarzy sami nie dadzą :lol: pole magnetyczne i laser miejscowy też leczą stany zapalne ale o to ciśnij lekarza tak samo jak o TK (tomografia komputerowa) lu rezonans magnetyczny jest jeszcze dokładniejszy od TK . Co do piasku to poradziła mi kiedyś sprzedawczyni w zielarskim jak kupowałem olejki do inhalacji, tylko czy pomagał piasek z solą czy ciepło tego nie wiem :wink:
                                      Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• eroberto1
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 350

Co do diagnostyki to naciskajcie lekarza na rezonans, nie dość ze jest dokładniejsze to nieszkodliwy w porównaniu z TK która funduje pacjentowi niezła dawkę promieni rtg :diabelski_usmiech
                                        2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• mirek_p11
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 6630
                                          • Volkswagen
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                                          z ta woda pod prysznicem to wiem, ale ja "plucze" nos, po wyjsciu psikam wlasnie tym quixem (woda z sola morska z oceanu atlantyckiego chyba czy jakiegos innego) i daje rade jakos.
                                          Ja wyhaczylem na koniec lipca zapalenie gardla + zapalenie oskrzeli a doslownie miesiac pozniej (2tyg bralem antybiotyki czyli wychodzi 2tyg bycia zdrowym) poszlo zapalenie krtani + grypa i znowu antybiotyk. Teraz tydzien temu skonczylem znowu brac antybiotyk, bo tylko jak poczulem, ze cos w gardle swedzi od razu do lekarza i od razu antybiotyk.
                                          Mam podobne problemy a główną przyczyną częstych infekcji ( średnio 4-5 razy w roku leczenie antybiotykami ) są migdały. W marcu robią wylot, bo już mam dosyć wyniszczania organizmu lekami. Ogólnie od 23 grudnia jestem chory i biorę już drugi antybiotyk. Aby nie było tak lekko mam jeszcze słabe naczynia w nochalu i podczas udrażniania leci mi krew

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                          Fotki

Komentarz

• FanRSMP
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 151

dawny szamanski sposob .do miski z wrzatkiem wsypac sol,nakryc glowe kocem i robic inhalacje.a pozniej do lozka wygrzewac..zatoki jak narazie nie daja o sobie znac,zastrzyki i czeste wizyty w szpitalu pomogly..zycze powodzonka

Komentarz

• witachu
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1319

u mnie podobna sytuacja. próbuje z tym walczyć robie jakies inchalacje z kropli miętowych/aloesowych jakies krople do nosa i nic. pomoga na jeden i dzień i koniec. za to jak jestem nad morzem to tam nie mam takiego problemu, prawie wcale. moze to zasługa czystego i powietrza i jodu

wybieram się do laryngologa po kilkuletniej przerwie zobaczymy co powie ... ale fakt faktem ze ciezko sie tego pozbyć a bardzo to dokuczliwe ;/
                                              OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                              (znajdź również na fb)

Komentarz

• Hunter
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1655

Panowie może dziwne pytanie, ale czy chodzicie w czapce i szaliku jak jest zimno? Bo może to wystarczy? Ja miałem też podobny problem, ale kiedy jest zimno i się czapę założy + szalik to problemu nie ma
                                                Też myślę o prostowaniu przegrody, ale jak na razie nawet z krzywą, stan się poprawił. A poza tym to jak czytam wasze opisy, to wcale nie ma gwarancji, że prostowanie pomoże :?
                                                Jednak chyba trzeba się zdecydować, bo podczas biegania oddychanie przez nos utrudnione :roll:
                                                ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                                >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Prostowanie na pewno pomoże, ja zbyt długo czekałem i stan z zapalenie, przekształcił się w przewlekłe zapalenie, a z tego nie tak łatwo wyjść... Czapka i szalik to obowiązek, nawet jak +10C :P i wygląda się jak debil pośród ludzi z rozpiętymi kurtkami

Komentarz

Pracuję...